Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Επικοινωνία - Πληροφορίες

www.aua.gr

Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα
Τηλ. 210 5294893
fax 210 3460885

Σπουδές

Δομή Προπτυχιακών Σπουδών

Η εισαγωγή φοιτητών στο Γ.Π.Α. γίνεται με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων. Τα Τμήματα του Γ.Π.Α. εντάσσονται στα επιστημονικά πεδία: Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογικές Επιστήμες, Οικονομία και οι υποψήφιοι δηλώνουν στο μηχανογραφικό δελτίο το Τμήμα στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν.

Οι σπουδές διαρκούν πέντε ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνουν:

1) έξι εξάμηνα βασικού κορμού από τα οποία τέσσερα εξάμηνα (1ο, 2ο, 3ο και 4ο) είναι γενικής υποδομής και δύο (5ο και 6ο) γενικής γεωπονικής υποδομής,

2) τρία εξάμηνα (7ο, 8ο και 9ο) προσανατολισμένων σπουδών εξειδίκευσης και ένα εξάμηνο (10ο), που διατίθεται για την εκπόνηση της πτυχιακής μελέτης και για σεμινάρια σχετικά με την επιστημονική εξειδίκευση. Τα πτυχία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρούνται ισοδύναμα των Αγγλοσαξονικών πτυχίων M. Sc. in Agricultural Engineering και M. Sc. in Agricultural Science.

Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και επαρκή αριθμό εβδομάδων για εξετάσεις.

Σε κάθε εξάμηνο διδάσκονται το πολύ επτά μαθήματα για καθένα από τα οποία προβλέπονται συνήθως τρεις ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και δύο ώρες εργαστηριακών ασκήσεων ή φροντιστηρίων την εβδομάδα, χωρίς ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας να υπερβαίνει συνήθως τις 32 εβδομαδιαίως. Στα πρώτα έξι εξάμηνα περιλαμβάνονται και μαθήματα επιλογής σχετικά με τα Τμήματα που ακολουθούν οι φοιτητές.

Στα πρώτα έξι εξάμηνα διδάσκεται ως υποχρεωτικό (για όσους δεν έχουν αναγνωρισμένο τίτλο γνώσεων σε ξένη γλώσσα) το μάθημα της αγγλικής γλώσσας. Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Γ.Π.Α. (Συνεδρία: 13/9/94) λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της Συγκλήτου (152/28.5.92 και 166/13.7.93) σχετικά με την καθιέρωση ως υποχρεωτικού του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας, αποφάσισε το μάθημα των αγγλικών, καίτοι αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα εντασσόμενο στα πρώτα έξι εξάμηνα, να μη βαθμολογείται με την καθιερωμένη βαθμολογική κλίμακα, αλλά με το χαρακτηρισμό «επαρκώς» ή «μη επαρκώς» για κάθε εξεταστική περίοδο. Δεν απονέμεται πτυχίο σε τελειοφοίτους εάν δεν έχει κοινοποιηθεί στη Γραμματεία του Ιδρύματος η επάρκεια στο μάθημα της ξένης γλώσσας. Για την αγγλική γλώσσα επάρκεια δίδεται με την προσκόμιση τίτλου επιπέδου τουλάχιστον Lower ενώ για τη γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα απαιτείται χαρακτηρισμός επάρκειας από επιτροπή αποτελούμενη από τις Καθηγήτριες ξένων γλωσσών του Ιδρύματος και από μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος με μεταπτυχιακές σπουδές 3ετούς τουλάχιστον διάρκειας σε χώρα με επίσημη γλώσσα μία εκ των ανωτέρω. Η Επιτροπή αυτή ορίζεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Ο αριθμός των μαθημάτων που επιτρέπεται να παρακολουθεί ένας φοιτητής ανά εξάμηνο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μαθημάτων (ν) που περιλαμβάνει το πρότυπο πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένο κατά 3, δηλαδή ν+3.

Η παρακολούθηση των εργαστηριακών ασκήσεων και φροντιστηρίων είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές και δεν επιτρέπονται απουσίες σε περισσότερες από το 1/3 των προβλεπόμενων ασκήσεων ή φροντιστηρίων.

Η εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο είναι υποχρεωτική. Η εγγραφή γίνεται στις Γραμματείες των Τμημάτων. Η περίοδος εγγραφής για τα χειμερινά εξάμηνα είναι συνήθως μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου και για τα εαρινά μεταξύ 10-25 Ιανουαρίου.

Οι φοιτητές υποχρεούνται να δηλώσουν τα μαθήματα επιλογής των εξαμήνων. Η δήλωση γίνεται ταυτόχρονα με την εγγραφή των φοιτητών στα εξάμηνα.

Διάρκεια

Από τα δέκα συνολικά Εξάμηνα τα πέντε (1ο, 3ο, 5ο, 7ο και 9ο) είναι τα Χειμερινά και τα άλλα πέντε (2ο, 4ο, 6ο, 8ο και 10ο) είναι τα Εαρινά.

Η αλληλουχία των μαθημάτων, μέσα στα χρονικά πλαίσια που αναφέρθηκαν, προϋποθέτει την κανονική συμμετοχή του φοιτητή στην εκπαιδευτική διαδικασία για την ολοκλήρωση των σπουδών και τη λήψη του πτυχίου του μέσα σε πέντε χρόνια από την εισαγωγή του στο Γ.Π.Α. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν τα «πρότυπα προγράμματα σπουδών» και δείχνουν το σύνολο των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων του φοιτητή. Δεν είναι όμως δεσμευτικά και ο φοιτητής μπορεί να επιλέγει ο ίδιος ένα μέρος των μαθημάτων που θα παρακολουθεί κατά Εξάμηνο, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια των σπουδών του.

Η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Σπουδών & Φοιτητικής Μέριμνας ορίζονται στο άρθρο 5 του Π.Δ. 298/96 (Φ.Ε.Κ. Α 206). Ειδικότερα, η Φοιτητική Μέριμνα έχει αρμοδιότητα στα θέματα που περιγράφονται στην παρ.2(β) του ανωτέρω άρθρου.

Φοιτητική Μέριμνα

Διδακτικά Bιβλία

Τα διδακτικά βιβλία χορηγούνται στους φοιτητές δωρεάν. Εκδίδονται κατά κανόνα από το Τυπογραφείο του Ιδρύματος αλλά και από εκδότες με το σύστημα της ανατύπωσης ή του ελεύθερου εμπορίου. Τα διδακτικά βιβλία εγκρίνονται από τις Γ.Σ. των Τομέων μετά από πρόταση του διδάσκοντος και οι φοιτητές τα παραλαμβάνουν από τα Εργαστήρια ή από τον Εκδοτικό Οίκο. Τα βιβλία παραλαμβάνονται από τους φοιτητές εντός εκάστου εξαμήνου, μετά την παρέλευση του οποίου ο φοιτητής χάνει το δικαίωμα παραλαβής βιβλίων των αντίστοιχων μαθημάτων.

Σίτιση

Δικαιούνται δωρεάν σίτισης στο Εστιατόριο του Ιδρύματος οι προπτυχιακοί φοιτητές σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου (άρθρο 14,Ν 2817/00).Δωρεάν σίτιση δικαιούνται επίσης :

Φοιτητές τέκνα ομογενών, όταν οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στο εξωτερικό.
Φοιτητές Α.Ε.Ι. εξωτερικού οι οποίοι σπουδάζουν με υποτροφία κινητικότητας στα πλαίσια προγραμμάτων της Ε.E.
Φοιτητές αλλοδαποί-αλλογενείς οι οποίοι σπουδάζουν στη χώρα μας με υποτροφία των υπουργείων Παιδείας, Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών.
Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης μετά τη χορήγηση ειδικής κάρτας από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Η κάρτα σίτισης φυλάσσεται και ανανεώνεται, ύστερα από επανεξέταση των προϋποθέσεων, κάθε Ακαδημαϊκό Έτος. Σε περίπτωση απώλειας υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσα σε 48 ώρες.

Για τη χορήγηση κάρτας σίτισης υποβάλλονται από 1ης Σεπτεμβρίου κάθε Ακαδημαϊκού Έτους, στη Γραμματεία του Τμήματος, τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Έντυπη αίτηση σίτισης (διατίθεται από τη Γραμματεία του Τμήματος), β) μία φωτογραφία (για όσους δεν διέθεταν στο παρελθόν κάρτα σίτισης), γ) κάρτα σίτισης (εφόσον διαθέτουν), δ) υπεύθυνη δήλωση Ν.1599 στην οποία δηλώνονται ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων, το σύνολο των παιδιών της οικογένειας, το σύνολο των παιδιών που σπουδάζουν σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., αν ο/ η αιτών/ ούσα είναι άγαμος ή έγγαμος και τέλος αν διαθέτει ή όχι προσωπικό εισόδημα, ε) φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος των γονέων και του φοιτητή για το δηλούμενο οικογενειακό εισόδημα, στ) υπεύθυνη δήλωση, επικυρωμένη από την οικεία Οικονομική Εφορία, μόνο για γονείς φοιτητών που δεν υποβάλλουν νομίμως φορολογική δήλωση, ζ) πιστοποιητικό σπουδών για αδέλφια που φοιτούν σε άλλα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., η) βεβαίωση υποτροφίας, μόνο για αλλοδαπούς-αλλογενείς οι οποίοι είναι υπότροφοι των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, θ) βεβαίωση Υποτροφίας, μόνο για φοιτητές Α.Ε.Ι. του εξωτερικού στους οποίους έχουν χορηγηθεί «υποτροφίες κινητικότητας» στα πλαίσια των Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος, ι) βεβαίωση Ελληνικής Προξενικής Αρχής, ότι η προσφερόμενη εργασία των γονέων είναι της μορφής του ειδικευμένου ή ανειδίκευτου εργάτη, μόνο για τέκνα ομογενών εγκαταστημένων μόνιμα στο εξωτερικό.

Οι φοιτητές που έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης μπορούν να γευματίζουν, δύο φορές την ημέρα, στο Εστιατόριο του Ιδρύματος με την επίδειξη της κάρτας σίτισης, όλες τις ημέρες της εβδομάδας από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου εκτός από τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Οι φοιτητές που έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης και διαμένουν σε φοιτητικές εστίες δικαιούνται σίτιση στην εστία διαμονής τους. Η σχετική βεβαίωση τους παρέχεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης διακόπτεται όταν ο φοιτητής στρατευθεί και για όσο χρόνο διαρκεί η στράτευσή του.

Το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης χάνεται με την αποφοίτηση και όταν η διάρκεια της φοίτησης υπερβεί τα έτη φοίτησης προσαυξανόμενα κατά δύο (2) έτη.

Δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης οι πτυχιούχοι άλλων πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. που κατατάσσονται για την απόκτηση και άλλου πτυχίου.

Στέγαση

Το Πανεπιστήμιό μας δεν διαθέτει χώρους για τη στέγαση των φοιτητών. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις ακόλουθες Φοιτητικές Εστίες:

Φοιτητική Εστία Αθηνών (Φ.Ε.Α.), Πατησίων 210 279-281, τηλ 210 2021615, 210 2021614.
Φοιτητική Εστία Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (Φ.Ε.Ε.Μ.Π.), Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τηλ. 210 7793918.
Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (Φ.Ε.Π.Α.), Ούλοφ Πάλμε 21, Ιλίσια, τηλ. 210 7243276, 210 7243279.

Yγειονομική Περίθαλψη

Δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης έχουν όλοι οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ημεδαποί, ομογενείς και αλλοδαποί για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα έτη φοίτησης προσαυξανόμενα κατά δύο (2) έτη. Σε περίπτωση αναστολής της φοίτησης το δικαίωμα περίθαλψης παρατείνεται ανάλογα. Μετά την προσκόμιση μιας φωτογραφίας στη Γραμματεία του Τμήματος, χορηγείται στο φοιτητή Φοιτητικό Βιβλιάριο Περίθαλψης το οποίο ανανεώνεται κάθε Ακαδημαϊκό Έτος. Αν ο φοιτητής δικαιούται περίθαλψη από άλλον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. των γονέων), τότε έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το φορέα που επιθυμεί με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος.

Η νοσηλεία των φοιτητών παρέχεται στη β θέση, και υπολογίζεται με βάση το τιμολόγιο που ισχύει κάθε φορά για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η περίθαλψη παρέχεται αποκλειστικά μέσα στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα: α) Στον τόπο που βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου, β) στον τόπο πρακτικής εξάσκησης ή πτυχιακής μελέτης και στον τόπο της εκπαιδευτικής εκδρομής και γ) εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου, εφόσον το περιστατικό κρίνεται με ιατρική γνωμάτευση ως επείγον.

Η υγειονομική περίθαλψη καλύπτει:

Ιατρική εξέταση: Ο φοιτητής μπορεί να προσέρχεται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον ιατρό του Πανεπιστημίου μας κ. Κων/νο Τσόχα, Λασκαράτου 12, Πατήσια, τηλ. 2111300 καθημερινά 6-8 μ.μ., ο οποίος κρίνει το περιστατικό και κατευθύνει ανάλογα την πορεία της περίθαλψης.
Νοσοκομειακή περίθαλψη: Παρέχεται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και κατά προτίμηση σε πανεπιστημιακές κλινικές. Η εισαγωγή γίνεται αφού προηγουμένως ο φοιτητής εφοδιασθεί με το ανάλογο εισιτήριο από τον ιατρό του Πανεπιστημίου. Κατ' εξαίρεση η διαδικασία αυτή παρακάμπτεται, όταν το περιστατικό κριθεί ως επείγον.
Φαρμακευτική περίθαλη: Οι συνταγές αναγράφονται στο Φοιτητικό Βιβλιάριο Περίθαλψης και χορηγούνται από τον ιατρό του Πανεπιστημίου, τους ιατρούς Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και τους ιδιώτες ιατρούς. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η συνταγή είναι εκτελεστή μόνο εφόσον θεωρηθεί από τον ιατρό του Πανεπιστημίου.
Παρακλινικές εξετάσεις. Διενεργούνται στα πανεπιστημιακά εργαστήρια ή στα εργαστήρια των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του δημοσίου, κατόπιν σχετικού παραπεμπτικού σημειώματος.
Κατ' οίκον εξέταση: Όταν η κατάσταση του ασθενή καθιστά δυσχερή τη μετάβασή του στο ιατρείο, τότε έχει τη δυνατότητα να καλέσει τον ιατρό του Πανεπιστημίου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στην οικία του.
Οδοντιατρική περίθαλψη: Αφορά σε θεραπευτικές εργασίες ανάλογες εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων με επίδειξη του Φοιτητικού Βιβλιαρίου Περίθαλψης στους οδοντιάτρους με τους οποίους έχει συμβληθεί το Πανεπιστήμιο.
Οι πρωτοεγγραφέντες και οι μετεγγραφέντες από Πανεπιστήμια του εξωτερικού φοιτητές, υποχρεώνονται σε ακτινολογική, παθολογική και δερματολογική εξέταση. Οι εξετάσεις αυτές, που γίνονται δωρεάν, διενεργούνται στα εξωτερικά ιατρεία των Πανεπιστημιακών Κλινικών ή Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ.

Επίσης δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη χορηγείται:

στους αλλοδαπούς υποτρόφους της Ελληνικής Κυβέρνησης, που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα, προκειμένου στη συνέχεια να φοιτήσουν σε Ελληνικά πανεπιστήμια
στους αλλοδαπούς υποτρόφους της Ελληνικής Κυβέρνησης που κάνουν έρευνα σε πανεπιστήμια ή παρακολουθούν μαθήματα στα Ιδρύματα αυτά ως ελεύθεροι ακροατές.
Η δαπάνη νοσηλείας των ανωτέρω περιπτώσεων, θα καλυφθεί από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με την υπ' αριθ. Φ.15/107/ 27-1-84 (ΦΕΚ Β72) Υπουργική Απόφαση.

Η Υγειονομική περίθαλψη των μη ασφαλισμένων μεταπτυχιακών υποτρόφων του Ι.Κ.Υ. ανατίθεται στα οικεία Α.Ε.Ι. και παρέχεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικά για τους υποτρόφους εσωτερικού, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγραφούν σε Π.Μ.Σ., οικείο θεωρείται το Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., στο οποίο υπηρετεί ο επόπτης των σπουδών τους (άρθρο 3, παρ.2, Ν.2158/93).

Έντυπο Ε 128 (ισχύει από 1/1/98): Στους φοιτητές, οι οποίοι υπάγονται στο ειδικό σύστημα Περίθαλψης των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., κατά τη διάρκεια διαμονής τους σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., λόγω σπουδών, (π.χ. Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ), χορηγείται το έντυπο Ε 128, από το Α.Ε.Ι. προέλευσής τους. Στους φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε., και οι οποίοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με το έντυπο Ε 128 από το Α.Ε.Ι. προέλευσής τους, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, λόγω σπουδών, (π.χ. Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ), χορηγείται Ειδικό Βιβλιάριο Περίθαλψης από το Ι.Κ.Α. της περιοχής διαμονής τους.

Τμήματα

Τα Τμήματα με αλφαβητική σειρά. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κάθε τμήμα κάνοντας click στο όνομά του καθενός.

ΚΑ
ΟΝΟΜΑ
Ε Π
Π
ΕΙΔ
326
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας
4&5
**
327
Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Παν. Αθήνας
2&4
**
325
Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας
2&4
**
328
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικού Παν. Αθήνας
2&4
***
324
Ζωϊκής Παραγωγής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας
2&4
**
323
Φυτικής Παραγωγής Γεωπονικού Παν. Αθήνας
2&4
**