Πανεπιστήμιο Πάτρας

Επικοινωνία - Πληροφορίες

www.upatras.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πατρών
26500 Πάτρα
Τηλέφωνα: 2610 991822, 2610 991040
Fax: 2610 991711

Σύντομη ιστορία Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το τρίτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας από απόψεως αριθμού φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού και ακαδημαϊκών Τμημάτων και ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο Κέντρο διδασκαλίας και έρευνας. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 4425 της 11ης Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Κράτους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας. Σκοπός της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, που συνόδευε το σχέδιο Νομοθετικού Διατάγματος στη Βουλή, ήταν:
Η διδασκαλία και η έρευνα θεμάτων αναγομένων στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας με έμφαση στις θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, τις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες και την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Η εκπαίδευση εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού για κάλυψη των αναγκών της Χώρας.
Η μείωση της εξόδου των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό.
Η διευκόλυνση της επανόδου στη Χώρα Ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών που σταδιοδρομούσαν στα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.
Πέραν των παραπάνω η ίδρυση του Πανεπιστημίου είχε και ένα περισσότερο φιλόδοξο σκοπό. Και αυτός ήταν η ίδρυση ενός Προτύπου Πανεπιστημίου, το οποίο θα επέφερε αυτόματη βελτίωση στα προγράμματα διδασκαλίας των άλλων Πανεπιστημίων της Χώρας και θα διευκόλυνε την προσαρμογή της στις νέες συνθήκες της οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Χώρας. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο θα παρείχε στο πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας, υπηρεσίες και σε άλλες χώρες, που ευρίσκοντο στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης, προσδίδοντας έτσι διεθνή χαρακτήρα στην αποστολή του.

Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου έγιναν στις 30 Νοεμβρίου 1966, εορτή του Αγίου Ανδρέου, Προστάτη της πόλεως των Πατρών. Ο Άγιος Ανδρέας, στο σταυρό σε σχήμα Χ, αποτελεί το έμβλημα του Ιδρύματος.

Κτιριολογική υποδομή

Το Πανεπιστήμιο στεγάσθηκε αρχικά σε οίκημα που παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), εμβαδού 5.000 περίπου μ. στο κέντρο των Πατρών. Το κτίριο αυτό αποδόθηκε στον Ο.Σ.Κ. το 1984, αφού στην Πανεπιστημιούπολη είχαν ανεγερθεί οι πρώτες οριστικές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης, επελέγη το 1968 έκταση 2.500 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή του Ρίου, 12 χιλιόμετρα από το κέντρο των Πατρών, η οποία και απαλλοτριώθηκε υπέρ του Πανεπιστημίου. Σήμερα, με την απόκτηση ορισμένων δημοσίων εκτάσεων, το εμβαδόν της Πανεπιστημιούπολης είναι 2.650 στρέμματα. Οι πρώτες εγκαταστάσεις της νέας Πανεπιστημιούπολης ήταν ένα συγκρότημα είκοσι μικρών ισογείων προκατασκευασμένων κτιρίων, επιφανείας 390 μ. το καθένα, στο ΝΔ τμήμα του οικοπέδου. Τα κτίρια αυτά χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στο σύνολο τους για την προσωρινή εγκατάσταση Ακαδημαϊκών και Διοικητικών λειτουργιών.
Το 1972 άρχισε η ανέγερση των δύο πρώτων κτιρίων συμβατικών κατασκευών, που γι' αυτό έμειναν γνωστά με τον χαρακτηρισμό κτίρια «Α» και «Β». Είναι δύο όμοια κτίρια σε σχήμα «Π», ιδιαίτερης, σε σχέση με τα κτίρια που σχεδιάστηκαν μεταγενέστερα, μορφολογικής αντίληψης, που ολοκληρώθηκαν το 1975 και στεγάζουν σήμερα τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκές λειτουργίες διαφόρων Τμημάτων, ενώ περιλαμβάνουν Αμφιθέατρα, Εργαστήρια και Αίθουσες Διδασκαλίας. Στο κτίριο «Α» που θα παραμείνει ως κτίριο Διοικήσεως του Πανεπιστημίου ευρίσκονται τα γραφεία της Πρυτανείας, οι αίθουσες συνεδριάσεων της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου και η αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.
Το 1972, ανατέθηκε επίσης η εκπόνηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης, η οποία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις και εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο τον Ιούνιο του 1973.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τα κτίρια των Τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας, Γεωλογίας και Μαθηματικών. Επίσης το κτίριο των Προκλινικών Λειτουργιών του Τμήματος Ιατρικής τρία συγκροτήματα Αμφιθεάτρων για τη Σχολή θετικών Επιστημών, την Πολυτεχνική Σχολή και το Τμήμα της Ιατρικής, και η Α φάση των Πειραματικών Σχολείων μικτής επιφάνειας 170.000 μ.
Στο στάδιο αποπεράτωσης ευρίσκονται τα κτίρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, το συγκρότημα των Κλινικών Λειτουργιών του Τμήματος της Ιατρικής, και επεκτάσεις των κτιρίων των Τμημάτων Φυσικής, Χημείας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, συνολικής μικτής επιφάνειας 65.000 μ. Εξάλλου στο στάδιο μελέτης ευρίσκονται κτίρια του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, του Φοιτητικού Κέντρου, του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, και κτίρια αιθουσών διδασκαλίας συνολικής μικτής επιφάνειας 40.000 μ.

Έχουν γίνει εκτεταμένα έργα πρωτευόντων και δευτερευόντων δικτύων υποδομής και διαμόρφωσης χώρων, έργα αθλητικών εγκαταστάσεων, εκτεταμένες φυτεύσεις και άλλα εξίσου σημαντικής σημασίας. Ειδικότερα η υποδομή της Πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνει σήμερα τα ακόλουθα πρωτεύοντα δίκτυα:

Δίκτυο ύδρευσης.
Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων με συλλεκτήριους αγωγούς βαρύτητας. Αντλιοστάσιο λυμάτων και Σταθμό Βιολογικού Καθαρισμού λυμάτων που εξυπηρετεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων για την κάλυψη του ήδη ανεπτυγμένου τμήματος της Πανεπιστημιούπολης και των οδικών αρτηριών της.
Δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του μέρους του οδικού δικτύου, που είναι εγγύς της κτιριακής ανάπτυξης και των περί τα κτίρια ελεύθερων χώρων.
Ηλεκτρικό δίκτυο μέσης-χαμηλής τάσης, με 4 ιδιόκτητους υποσταθμούς (αρκετές, κυρίως απομακρυσμένες, εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης εξυπηρετούνται από προσωρινούς υποσταθμούς της Δ.Ε.Η.).
Τηλεφωνικό δίκτυο που εξυπηρετεί την υπάρχουσα ανάπτυξη, με ιδιόκτητο τηλεφωνικό κέντρο και τηλεφωνικό δίκτυο.
Δίκτυο άρδευσης.
Δίκτυο πυρόσβεσης.
Δίκτυο Ευρείας ζώνης (φωνής, δεδομένων και τηλελέγχου των εγκαταστάσεων), που σκοπεύει στην ορθολογική ανάπτυξη και διαχείριση Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Τηλεματικής στο Πανεπιστήμιο και περαιτέρω στον κεντρικό έλεγχο και διαχείριση των εκτεταμένων Η/M εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ως και της Μηχανογράφησης των Υπηρεσιών και των Γραμματειών των Τμημάτων του Ιδρύματος.
Στη φάση της κατασκευής βρίσκονται ήδη περαιτέρω νέα εκτεταμένα έργα υποδομής, επέκτασης των ανωτέρω δικτύων και διαμόρφωσης χώρων και έργα ολοκλήρωσης του Αθλητικού Κέντρου της Πανεπιστημιούπολης.

Φοιτητική Μέριμνα

Στέγαση

Για τη στέγαση των φοιτητών υπάρχουν δύο δυνατότητες:
Η Φοιτητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το κτίριο της οποίας ευρίσκεται στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών, και
Η Εστία Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, που στεγάζεται στο Προάστιο Πατρών
Η Φοιτητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας παρέχει διαμονή σε προπτυχιακούς φοιτητές με χαμηλή οικονομική συμμετοχή και δωρεάν διατροφή σε όσους προπτυχιακούς φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Παρέχει επίσης τα μέσα για την ανάπτυξη μορφωτικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Για σχετικές πληροφορίες οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στη Φοιτητική Εστία στα τηλέφωνα 2610 992359-361 και fax 2610 993550.

Η Εστία Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (Προάστειο) παρέχει δυνατότητα μόνον στέγασης με χαμηλή οικονομική συμμετοχή ανερχόμενη σήμερα στο ποσό των 117,39 ευρώ μηνιαίως για το μονόκλινο δωμάτιο και 146,74 ευρώ μηνιαίως για το δίκλινο (και για τους δύο διαμένοντες), για περιορισμένη χρονική διάρκεια φιλοξενίας κυρίως στα πλαίσια των προγραμμάτων κινητικότητας φοιτητών, μετά από σχετικό αίτημα των συντονιστών-μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων που δέχονται φοιτητές ξένων Πανεπιστημίων. Η διάθεση των δωματίων γίνεται με προτεραιότητα βάσει της τρέχουσας διαθεσιμότητας.

Σίτιση

Η σίτιση παρέχεται από το Εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας, το οποίο ευρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, με την επίδειξη της ειδικής κάρτας σίτισης.

Η σίτιση ξενικά από την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου του επομένου έτους. Σίτιση δεν παρέχεται κατά τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η σίτιση περιλαμβάνει πρωϊνό, μεσημβρινό και βραδυνό φαγητό.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, δικαιούνται δωρεάν σίτιση.

Οι φοιτητές, που δικαιούνται και επιθυμούν να σιτίζονται δωρεάν, πρέπει να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας τη σχετική αίτηση για τη δωρεάν σίτισή τους μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Μετά την αποδοχή της αίτησης παρέχεται στους φοιτητές ειδική κάρτα σίτισης.

Επίσης, δικαίωμα διατροφής στη Φοιτητική Εστία έχουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές, στους οποίους δε χορηγείται κάρτα δωρεάν σίτισης, και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές με την καταβολή μικρής οικονομικής αποζημίωσης.

Φοιτητικό εισιτήριο

Το Δελτίο Φοιτητικού Εισιτηρίου (πάσο) χορηγείται στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες εφόσον η φοίτησή τους δεν έχει υπερβεί σε διάρκεια τα έτη που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξημένα κατά το ήμισυ.

Ισχύει για ένα ακαδημαϊκό έτος και εξασφαλίζει έκπτωση σε λεωφορεία, τρένα, πλοία, μουσεία και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 25-50%.

Εκδίδεται από τη Γραμματεία κάθε Τμήματος μετά την εγγραφή του φοιτητή στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και απαιτείται μόνο μια φωτογραφία.

Επίσης, μετά απο συνεργασία του Πανεπιστημίου και του Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, αποφασίστηκε να συνεχιστεί και για το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 η έκδοση, για τους φοιτητές του Ιδρύματος, της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, που θα ισχύει στις γραμμές που εξυπηρετούνται από το ως άνω ΚΤΕΛ. Η αξία της κάθε κάρτας ανέρχεται στο ποσό των 15 euro.

Υγειονομική Περίθαλψη

Στους φοιτητές του Πανεπιστημίου παρέχεται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν παρέχεται από κάποιο ασφαλιστικό φορέα. Για την παροχή βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης, οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματoς.

Κέντρο Στήριξης Φοιτητών

Στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Φοιτητών, το οποίο έχει ως σκοπό την ψυχολογική συμβουλευτική στήριξη των φοιτητών του Ιδρύματος. Υπεύθυνη του Κέντρου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής κ. Ι. Γαβριήλ. Η κ. Γαβριήλ δέχεται τους φοιτητές κάθε Πέμπτη μετά από τηλεφωνική συνεννόηση στον αριθμό 0610 994534.

Υποτροφίες

Υπάρχει πληθώρα υποτροφιών και δανείων που παρέχονται τόσο σε προπτυχιακούς όσο και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης οι υποτροφίες διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Κρατικές Υποτροφίες και Δάνεια
Υποτροφίες Ευρωπαϊκής Κοινότητας
Υποτροφίες Κληροδοτημάτων και Οργανισμών
Υποτροφίες Ξένων Πολιτιστικών Ιδρυμάτων
Υποτροφίες Ιδιωτών
Υποτροφίες Διεθνών Οργανισμών
Υποτροφίες Ξένων Κυβερνήσεων
Υποτροφίες Ερευνητικών Ινστιτούτων
Υποτροφίες βάσει Μορφωτικών Προγραμμάτων
Υποτροφίες για έλληνες στο Εξωτερικό
Υποτροφίες για αλλοδαπούς στην Ελλάδα

Ακαδημαϊκή Δομή

Το Πανεπιστήμιο Πατρών περιλαμβάνει τέσσερις Σχολές και δύο ανεξάρτητα Τμήματα:
Σχολή θετικών Επιστημών, που ιδρύθηκε ως Φυσικομαθηματική Σχολή στις 19-10-1966 και μετονομάσθηκε σε Σχολή θετικών Επιστημών το 1983. Περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα με το αντίστοιχο έτος ιδρύσεως:

Βιολογίας, 1966
Γεωλογίας, 1977
Μαθηματικών, 1966
Φυσικής, 1966
Χημείας, 1966
Επιστήμης των υλικών, 1999

Πολυτεχνική Σχολή, που ιδρύθηκε στις 25-9-1967. Περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα με το αντίστοιχο έτος ιδρύσεως:

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 1967 - (Μετονομάσθηκε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών)
Μηχανολόγων Μηχανικών, 1972 - (Μετονομάσθηκε Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών)
Πολιτικών Μηχανικών, 1972
Χημικών Μηχανικών, 1977
Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής,1980
Γενικό Τμήμα, 1983
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 1999

Σχολή Επιστημών Υγείας, που ιδρύθηκε ως Ιατρική Σχολή στις 22 Ιουλίου 1977 και μετονομάσθηκε ως Σχολή Επιστημών Υγείας το 1983. Περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα με το αντίστοιχο έτος ιδρύσεως:

Ιατρικής, 1983 - (αρχικά ως Ιατρική Σχολή), 1977
Φαρμακευτικής, 1983 - (αρχικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή), 1977

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που ιδρύθηκε στις 16-6-1989 και στην οποία εντάχθηκαν τα εξής Τμήματα με το αντίστοιχο έτος ιδρύσεως:

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, 1983
Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, 1983
Τμήμα θεατρικών Σπουδών, 1989
Τμήμα Φιλολογίας, 1994
Τμήμα Φιλοσοφίας, 1999

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (μη υπαγόμενο σε Σχολή) 1985

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (μη υπαγόμενο σε Σχολή) 1999

Τμήματα

Τα Τμήματα με αλφαβητική σειρά. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κάθε τμήμα κάνοντας click στο όνομά του καθενός.

ΚΑ
ΟΝΟΜΑ
Ε Π
Π
ΕΙΔ
232
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας
4
**
281
Βιολογίας Πάτρας
2&3
*
287
Γεωλογίας Πάτρας
2
*
352
Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας
5
***
288
Επιστήμης των Υλικών Πάτρας
2&4
**
221
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας
4
***
169
Θεατρικών Σπουδών Πάτρας
1
*
299
Ιατρικής Πάτρας
3
*
247
Μαθηματικών Πάτρας
2
*
213
Μηχανoλόγων και Αερoναυπηγών Μηχανικών Πάτρας
4
*
215
Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας
4
***
319
Οικονομικών Επιστημών Πάτρας
5
**
141
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας
1&2
*
136
Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Πάτρας
1&2
*
205
Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας
4
**
293
Φαρμακευτικής Πάτρας
3
*
175
Φιλολογίας Πάτρας
1
*
102
Φιλοσοφίας Πάτρας
1
*
257
Φυσικής Πάτρας
2
*
267
Χημείας Πάτρας
2
*
239
Χημικών Μηχανικών Πάτρας
4
*