ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

www.teithe.gr

Σίνδος
54101 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 791111
fax 2310 799152

Η Αποστολή των ΤΕΙ

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αυτοδιοικούνται στα πλαίσια του νόμου και του εσωτερικού κανονισμού. Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1404/83.

Τα Τ.Ε.Ι. διακρίνονται σαφώς ως προς το ρόλο και την κατεύθυνση των ιδίων και των αποφοίτων τους ως προς το περιεχόμενο και τους τίτλους σπουδών από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και έχουν ειδικότερα ως αποστολή :
Να παρέχουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, επαρκή για την εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών, καλλιτεχνικών ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων στο επάγγελμα.
Να συμβάλλουν στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, ικανών να συνεισφέρουν ως στελέχη εφαρμογής στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
Να υλοποιήσουν το δικαίωμα δωρεάν παιδείας κάθε Έλληνα πολίτη, ανάλογα με τις κλίσεις του και με όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.
Στα πλαίσια της αποστολή τους τα Τ.Ε.Ι. :

Συμβάλλουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα.
Διατηρούν αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της περιφέρειάς τους.
Συνεργάζονται μεταξύ τους ή με άλλα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά ιδρύματα ή φορείς ή υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, για την επίτευξη της αποστολής τους.
Υπηρετούν την ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση των αποφοίτων τους και για διαρκή επιμόρφωση του ελληνικού λαού.
Ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την πορεία πραγματοποίησης των στόχων τους.
Συντονίζουν τις επιδιώξεις τους με εκείνες των Πανεπιστημίων στην κοινή προσπάθεια για μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Παίρνουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα πάνω σε θέματα εφαρμογής της τεχνολογίας.

Γενικά

Τριάντα χρόνων έγινε το 2000 και η τεχνολογική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, αφού κι εδώ προϋπήρξε Κ.Α.Τ.Ε. και Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Με τη θεσμοθέτηση της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης, με το νόμο 1404/1983, ιδρύεται το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, απαρτιζόμενο από πέντε Σχολές: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας – Σ.Δ.Ο., Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας – Σ.Ε.Υ.Π., Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας – Σ.ΤΕ.Γ., Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών – Σ.Τ.ΕΦ. και Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Σ.ΤΕ.Τ.-Δ.

Οι Σχολές αυτές αριθμούν σήμερα 21 Τμήματα, στα οποία προστέθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 το Τμήμα Παραγωγής και Σχεδιασμού Ενδυμάτων, ως παράρτημα του Τ.Ε.Ι.Θ. στο Κιλκίς και από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 αρχίζει η λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών, επίσης ως παραρτήματος του Τ.Ε.Ι.-Θ., με έδρα τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Εξάλλου, από την άνοιξη του 1998, λειτουργούν στο Τ.Ε.Ι.Θ., εκτός από τα συμβατικά Τμήματα και δύο Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.), όπου οι φοιτητές εισάγονται εκτός της διαδικασίας των γενικών εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά στα μέλη της κοινότητάς του, συνολικά απασχολούνται 430 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, 220 μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ οι εγγεγραμμένοι φοιτητές φθάνουν τους 18.000 περίπου.

Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος βρίσκονται στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στην είσοδο σχεδόν της Σίνδου. Απλώνονται σε μια έκταση 1.600 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, περί τα 900 στρέμματα, καταλαμβάνει το αγρόκτημα, με θερμοκήπιο, καλλιέργειες, στάβλους, πτηνοτροφείο, εγκαταστάσεις προσωπικού, χώρους εκπαίδευσης και γραφεία υπηρεσίας αγροκτήματος. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων φθάνει τα 35.000 τ.μ., όπου φιλοξενούνται οι πέντε Σχολές που λειτουργούν σήμερα στο Ίδρυμα, με μόνη εξαίρεση το Τμήμα Ηλεκτρονικής, που παραμένει στη Θεσσαλονίκη, στο κτίριο της πρώην Σχολής «Ευκλείδης». Η μεταστέγασή του αναμένεται σύντομα στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι.-Θ. στη Σίνδο, όπου κατασκευάζεται νέο κτίριο, προϋπολογισμού 822.000.000 δραχμών. Στον προϋπολογισμό αυτό περιλαμβάνεται και η επέκταση του Tμήματος Οχημάτων. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται, τέλος, η μια από τις δύο εστίες που διαθέτει το ΄Ιδρυμα για τη στέγαση των φοιτητών του. Η δεύτερη στεγάζεται στο πρώην ξενοδοχείο «ΔΕΛΤΑ», επί της Εγνατίας οδού, αρ. 13.

Συνεχείς είναι, εξάλλου, οι παρεμβάσεις ανακαίνισης και επέκτασης των υφιστάμενων κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει ένα άνετο περιβάλλον εργασίας και μάθησης. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, ανακαινίστηκαν το παλιό κτίριο με το κεντρικό αμφιθέατρο και το κυλικείο, το εστιατόριο των φοιτητών, αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, ενώ προστέθηκε ένα νέο αμφιθέατρο 152 θέσεων δίπλα στο τελευταίο κτίριο της Σ.Ε.Υ.Π., καθώς και το εστιατόριο - αναψυκτήριο του προσωπικού, πίσω από το κτίριο του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας. 'Αρχισαν, τέλος, οι εργασίες κατασκευής υποσταθμού της Δ.Ε.Η., προϋπολογισμού 90.000.000 δραχμών, καθώς και της επέκτασης του κτιρίου της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Πιστώσεις έχουν εγκριθεί για τα εξής έργα: κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 900.000.000 δραχμών και κτιρίων των Τμημάτων Πολιτικών Εργων Υποδομής, Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Διοίκησης (επεκτάσεις), προϋπολογισμού 50.000.000, 100.000.000 και 100.000.000 δραχμών, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στον εργαστηριακό εξοπλισμό, είναι εντυπωσιακή η βελτίωσή του, χάρη στην αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, γεγονός στο οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών, αλλά και η έντονη δραστηριότητα που ανέπτυξαν στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος. Το δυναμικό αυτό, ανανεωμένο και ενισχυμένο τα τελευταία χρόνια από μέλη με αναβαθμισμένα ακαδημαϊκά προσόντα, προώθησε σημαντικά την ανάπτυξη της συνεργασίας με τριτοβάθμια Ιδρύματα, τόσο ελληνικά, όσο και του εξωτερικού, καθώς και με άλλους φορείς.

Φοιτητική Μέριμνα

Στους φοιτητές του Τ.Ε.Ι.-Θ. χορηγούνται:

Υποτροφίες Ι.Κ.Υ. Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) χορηγεί υποτροφίες σε πρωτεύοντες στις γενικές εξετάσεις φοιτητές, καθώς και σε όσους πρωτεύουν στη διάρκεια των σπουδών τους.

'Ατοκα δάνεια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει επιτύχει ο φοιτητής στα 4/5 του συνόλου των μαθημάτων των δύο εξαμήνων του προηγούμενου έτους σπουδών από εκείνο στο οποίο φοιτά. Επίσης, εξετάζεται η οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση.

Οικονομική ενίσχυση. Δίνεται για συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες κ.λ.π.

Βιβλία και διδακτικές σημειώσεις, δωρεάν.

Επίσης, στους φοιτητές του Τ.Ε.Ι.-Θ. παρέχονται:

Σίτιση στο εστιατόριο του Ιδρύματος, καθώς και σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης.

Στέγαση στις δύο εστίες. Τα κριτήρια είναι οικονομικά και κοινωνικά, τα δε απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: πιστοποιητικό γέννησης ή φωτοαντίγραφο ταυτότητας επικυρωμένο από την αστυνομία, πιστοποιητικό σπουδών, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό εφορίας, υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, αίτηση και δύο φωτογραφίες.

Πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεάν. Παράλληλα, λειτουργεί στο κεντρικό κτίριο το Ιατρείο του Ιδρύματος, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 6μ.μ., με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αναβολή στράτευσης και μειωμένο εισιτήριο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τους εργαζόμενους φοιτητές προβλέπονται διευκολύνσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 483/1984 για τη «Διευκόλυνση των σπουδών των εργαζόμενων φοιτητών στα Τ.Ε.Ι.».

Βιβλιοθήκη

To T.E.I. Θεσσαλονίκης διαθέτει σήμερα μια κεντρική βιβλιοθήκη, με 250 τίτλους περιοδικών και 14.000 τίτλους βιβλίων, που όμως δεν ανταποκρίνεται στις διευρυμένες ανάγκες του. Έτσι, τέθηκε στις άμεσες προτεραιότητες η δημιουργία υπερσύγχρονης κεντρικής βιβλιοθήκης, που θα εξυπηρετεί όλα τα μέλη του Ιδρύματος, καθώς και άλλους ερευνητικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, αφού έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, το κτίριο της κεντρικής βιβλιοθήκης, που θα περιλαμβάνει το κτίριο του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και συνεδριακό κέντρο, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2001 και είναι προϋπολογισμού 1.400.000.000 δραχμών. Με τη λειτουργία της, οι διδάσκοντες, οι φοιτητές, αλλά και το σύνολο της κοινότητας του Ιδρύματος, θα έχουν στη διάθεσή τους τα πιο σύγχρονα εργαλεία για πληροφόρηση και επικοινωνία στους τομείς της εκπαίδευσης, προπτυχιακής και μεταπτυχιακής, και της έρευνας, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ενίσχυση της προσπάθειας για βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και των προσόντων των φοιτητών, ενώ γενικότερα το Ίδρυμα θα μπορεί, από καλύτερη θέση, να διεκδικεί και να ανταγωνίζεται σε όλους τους τομείς.

Εκδοτικό Κέντρο

Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης αποτελεί το Εκδοτικό του Κέντρο, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάσθηκε το 1999 ως συμπληρωματική δράση ενός πιλοτικού προγράμματος, που στοχεύει στη βελτίωση των συγγραμμάτων και γενικότερα του εκπαιδευτικού υλικού για τους φοιτητές και το οποίο χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΙΙ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στη μέχρι τώρα συνδρομή του προς το Ίδρυμα θα πρέπει να προσμετρηθεί και η έκδοση ενός μεγάλου όγκου αξιόλογου ενημερωτικού υλικού, τόσο για τα Τμήματα, όσο και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Έργο, που αποφέρει και οικονομικά οφέλη στο Ίδρυμα.

Γραφείο Διασύνδεσης

To Γραφείο Διασύνδεσης του A.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αποφοίτων / τελειοφοίτων όλων των τμημάτων του Ιδρύματος (όσων λειτουργούν σήμερα καθώς και όσων πρόκειται να δημιουργηθούν μελλοντικά). Επειδή άμεσος στόχος λειτουργίας του γραφείου είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, το Γ.Δ (Γραφείο Διασύνδεσης) του A.Τ.Ε.Ι-Θεσσαλονίκης προβλέπεται να καλύψει και ανάγκες απόφοιτων απο άλλα Τ.Ε.Ι της χώρας όταν ο τόπος διαμονής τους βρίσκεται στην περιοχή κάλυψης του (περιοχή νομού Θεσσαλονίκης και γειτονικών νομών όπου δεν λειτουργεί κάποιο άλλο Τ.Ε.Ι).

Το Γ.Δ του A.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης αποτελεί επέκταση και ολοκλήρωση του πιλοτικού Γραφείου Σταδιοδρομίας (Γ.Σ) του A.Τ.Ε.Ι-Θεσσαλονίκης, του οποίου η λειτουργία άρχισε την 1-10-1993, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (Ι Κ.Π.Σ).

Το Γ.Δ χρηματοδοτείται στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής κατάρτισης) από το ΙΙ ΚΠΣ δια μέσου του ΥΠ.Ε.Π.Θ και έχει προσδιορίσει ως βασικό αντικείμενο του τη σύνδεση του Ιδρύματος με τους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας, στα πλαίσια της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγή και της ανάπτυξης κοινής γλώσσας επικοινωνίας με την ενεργό συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας στην ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα και της οικονομίας της χώρας.

Οι επιμέρους στόχοι λειτουργίας του Γραφείου Διασύνδεσης είναι:

Διαρκής ενημέρωση σχετικά με την αγορά εργασίας, καταγραφή αναγκών της οικονομίας καθώς και των δυνατοτήτων και ειδικεύσεων των φοιτητών και των πτυχιούχων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση τους επαγγελματικά.
Ενημέρωση πρός τους τελειοφοίτους / αποφοίτους για διαθέσιμες θέσεις εργασίας και για την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Τήρηση αρχείου και ενημέρωση των τελειοφοίτων / αποφοίτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις επαγγελματικές διεξόδους τους.
Τήρηση αρχείου και ενημέρωση των φοιτητών / αποφοίτων για ευκαιρίες μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επαφές με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες υποτροφίες.
Συνεχής πληροφόρηση προς τους αποφοίτους για ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και εξιδείκευσης.
Επαφές με επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης και γειτονικών νομών με στόχο την ενημέρωση τους σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικότητες του Α.Τ.Ε.Ι - Θεσσαλονίκης και διαρκής συνεργασία για την κάλυψη αναγκών τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σχολές και Τμήματα

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

H Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών περιλαμβάνει τα τμήματα

Ηλεκτρονικής
Πληροφορικής
Αυτοματισμού
Έργων Υποδομής
Οχημάτων

Σχολή ΣΤΕΓ

H Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας περιλαμβάνει τα τμήματα

Φυτικής Παραγωγής
Ζωϊκής Παραγωγής
Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Σχολή ΣΕΥΠ

H Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας περιλαμβάνει τα τμήματα

Βρεφονηπιοκομίας
Νοσηλευτικής
Μαιευτικής
Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
Φυσιοθεραπείας
Αισθητικής

Σχολή ΣΔΟ

H Σχολή Διοίκησης Οικονομίας περιλαμβάνει τα τμήματα

Βιβλιοθηκονομίας
Εμπορίας και Διαφήμισης
Λογιστικής
Τουριστικών Επιχείρησεων

Σχολή ΣΤΕΤ-Δ

H Σχολή Τεχνολογιας Τροφίμων & Διατροφής περιλαμβάνει τα τμήματα

Τεχνολογίας Τροφίμων
Διατροφής

Παραρτήματα

Κιλκίς

Τμήμα Παραγωγής και Σχεδιασμού Eνδυμάτων

Μουδανιά

Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών

Κατερίνη

Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων

Τμήματα

Τα Τμήματα με αλφαβητική σειρά. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κάθε τμήμα κάνοντας click στο όνομά του καθενός.

 

ΚΑ
ΟΝΟΜΑ
Ε Π
Π
ΕΙΔ
639
Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3
***
720
Αυτοματισμού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4
***
601
Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
1
*
694
Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
1&2
*
719
Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3
***
543
Διοίκηση Γεωργ. Εκμεταλλεύσεων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
5
**
583
Εμπορίας και Διαφήμισης ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
5
**
539
Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
2&4
**
505
Ηλεκτρονικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4
***
623
Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3
***
561
Λογιστικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
5
***
657
Μαιευτικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3
*
647
Νοσηλευτικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3
***
516
Οχημάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4
***
712
Πληροφορικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4
***
447
Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4
**
703
Σχεδ. και Παραγ. Ενδυμάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κιλκίς)
4
**
547
Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Μουδανιά)
4
***
717
Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
4
***
605
Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
5
**
Ε
549
Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κατερίνη)
4
**
617
Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
3
**
531
Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
2&4
**