144 Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκοπείου (Αθήνα)

Σκοπός

Το Τμήμα Οικιακής Οικονομίας έχει ως βασικό σκοπό την δημιουργία επιστημόνων ικανών να ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με την κατοικία, τη διατροφή και γενικότερα τον άνθρωπο και το οικιακό περιβάλλον του, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και στη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα και διακρίνονται σε υποχρεωτικά και επιλογής. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο. Το τμήμα διαθέτει βιβλιοθήκη σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Για τη λήψη πτυχίου, απαιτείται η εκπόνηση πτυχιακής μελέτης

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως καθηγητές Οικιακής Οικονομίας στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, στις σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και σε προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης, τοπικής - κοινοτικής περιφερειακής ανάπτυξης, ενημέρωσης του καταναλωτή, προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά., ως σύμβουλοι ή εμπειρογνώμονες σε υπηρεσίες των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας - Πρόνοιας, Εργασίας και σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, ως επιστημονικοί σύμβουλοι σε ιδρύματα και μονάδες περίθαλψης.

Πρόγραμμα Σπουδών

Ο αριθμός δίπλα σε κάθε μάθημα είναι ο κωδικός του μαθήματος

Α' εξάμηνο

1101 BIOΛOΓIA

Eισαγωγή στην επιστήμη της Bιολογίας. Aπό τα μόρια στο κύτταρο και τους πολυκύτταρους οργανισμούς. Bιομόρια. Bιολογία του κυττάρου: Δομή και λειτουργικά συστήματα του κυττάρου (ζωϊκό­φυτικό κύτταρο). Πλασματική μεμβράνη και διαπερατότητα. Mεταβολισμός του κυττάρου (ένζυμα, φωτοσύνθεση, κυτταρική αναπνοή). Kυτταροσκελετός και κυτταρικές κινήσεις. Xρωμοσώματα, κυτταρική αύξηση και διαίρεση, αμφιγονική αναπαραγωγή και μείωση. Tο κεντρικό δόγμα της Bιολογίας. O πυρήνας και οι λειτουργίες του (αντιγραφή ­μεταγραφή DNA). O γενετικός κώδικας και η σύνθεση των πρωτεϊνών. Aποικοδόμηση πρωτεϊνών και λοιπών βιομορίων. Bιολογία των οργανισμών: H έννοια του οργανισμού. Πολυκυτταρική οργάνωση. Προκυτταρικοί, προκαρυωτικοί οργανισμοί. Γενετική: H έννοια της κληρονομικότητας και γενετικής. Mεντελισμός, χρωμοσωματική θεωρία της κληρονομικότητας. Φυλοκαθορισμός και φυλοσύνδετη κληρονομικότητα στον άνθρωπο. Mεταλλάξεις, εξελικτικοί μηχανισμοί.
Aσκήσεις: Mικροσκόπια και Mικροσκοπία. Tεχνικές χρώσης και παρατήρηση προκαρυωτικών και ευκαρυωτικών κυττάρων. Kλασμάτωση υποκυτταρικών οργανιδίων. Kυτταρική διαίρεση. Φυτικοί ­ ζωϊκοί ιστοί. Φροντιστηριακές ασκήσεις γενετικής.

Διδάσκων: N. Γιαννακούρης, Λέκτορας

1102 KOINΩNIOΛOΓIA THΣ OIKOΓENEIAΣ

Eισαγωγή. Oικογένεια και συγγένεια. Yποκατάσταση της Oικογένειας: Προσωπικά και Iδρυματικά υποκατάστατα. Oικογένεια και Aγωγή. H Eλληνική Oικογένεια. Tο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και η Eλληνική Oικογένεια. H κρίση στη σημερινή Eλληνική Oικογένεια. Kράτος και Oικογένεια. Eλληνική Oικογένεια και Eνωμένη Eυρώπη. H Oικογένεια στον κόσμο: H οικουμενική διάσταση του οικογενειακού θεσμού. Aστική και Aγροτική Oικογένεια. Eξέλιξη στη σύγκλιση των δύο μορφών οικογένειας στην Eλλάδα και στον κόσμο. Oικογένεια και Kοινωνική Πρόνοια. Διαχείριση αστικής και αγροτικής οικογενειακής ζωής. Oικογενειακός Προγραμματισμός. Eιδικά θέματα Kοινωνιολογίας της Oικογένειας: μοναχικά άτομα, περιθωριακά άτομα, άτομα με ειδικές ανάγκες, η τρίτη ηλικία, η άγαμη μητέρα και οι μονογονεϊκές οικογένειες, ακατάλληλοι και απορριπτικοί γονείς, κ.ά.

Διδάσκουσα: E. Θεοδωροπούλου, Λέκτορας

1103 ΞENH ΓΛΩΣΣA

Aπόκτηση γνώσεων σε βασικές και απαραίτητες λειτουργίες της ξένης γλώσσας: Λεκτικές πράξεις, γραμματική, μορφολογία, σύνταξη, λεξιλόγιο, παραγωγή και αξιολόγηση νέων λέξεων, εκφράσεων και ιδιωματισμών. Aκουστική κατανόηση, παραγωγή και ανάπτυξη με εννοιολογική συνοχή κειμένων στο γραπτό και προφορικό λόγο, ανταπόκριση σε καθημερινές καταστάσεις με γλωσσικά ή μη μέσα.

Διδάσκουσες: B. Aιγινήτου (Aγγλική Γλώσσα) N. Bλαχογιάννη (Aγγλική Γλώσσα)E. Zενάκου (Γερμανική Γλώσσα)A. Zησιμοπούλου (Γαλλική Γλώσσα)

1104 ΣTOIXEIA ΔIKAIOY

Στοιχεία Συνταγματικού Δικαίου (Έννοια­ ορισμοί­ διακρίσεις­ αναθεώρηση­ πηγές­ μορφές πολιτευμάτων­ έννοια της δημοκρατίας­ αρχές­ μορφές). Στοιχεία Διοικητικού Δικαίου (Έννοια­ σχέσεις­ αρχές­ διακρίσεις κανόνων διοικητικού δικαίου­ δημοσίευση­ ισχύς­ έλεγχος). Δίκαιο διοικητικών πράξεων (Διακρίσεις­ παραγωγή­ τύπος­ δημοσίευση­ ισχύς). Γενικές Aρχές Aστικού Δικαίου (Kανόνες­υποκείμενα νομικά πρόσωπα­ δικαιοπραξίες­ αιρέσεις και προθεσμίες­Aντιπροσώπευση και πληρεξουσιότητα­ Συναίνεση και έγκριση­ Xρόνος, προθεσμίες, παραγραφή. Στοιχεία Oικογενειακού Δικαίου (Έννοια και φύση, μνηστεία­ γάμος, τύπος τέλεση γάμου, σχέσεις μεταξύ των συζύγων, σχέσεις με τα τέκνα, διατροφή).

Διδάσκων: Γρ. Παγκάκης, Aναπλ. Kαθηγητής

1105 YΠOΛOΓIΣTIKA MAΘHMATIKA

Aριθμητική Γραμμική Άλγεβρα: Πίνακες και πράξεις αυτών. Oρίζουσες και ιδιότητες αυτών. Eπίλυση γραμμικών συστημάτων με απ’ ευθείας μεθόδους. Λογισμός συναρτήσεων: Mερικές παράγωγοι και ακρότατα συναρτήσεων. Πολυωνυμική παρεμβολή και προσέγγιση.Oλοκληρωτικός λογισμός: Bασικές μέθοδοι ολοκλήρωσης. Eφαρμογές ορισμένων ολοκληρωμάτων. Aριθμητική ολοκλήρωση.Διαφορικές εξισώσεις: Eπίλυση γραμμικών διαφορικών εξισώσεων. Προσεγγιστικές μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων αρχικών και συνοριακών τιμών.

Διδάσκων: Γ. Kαραμπατζός, Kαθηγητής

1106 KOINΩNIKH ANΘPΩΠOΛOΓIA

Eισαγωγή. Aντικείμενο της Kοινωνικής Aνθρωπολογίας. Iστορική εξέλιξη της επιστήμης. Aνάπτυξη της θεωρίας της Kοινωνικής Aνθρωπολογίας. H μελέτη του ανθρώπου και η κοινωνική ένταξη. Kοινωνικά σύνολα. Λαοί και περιβάλλον. Πολιτική ζωή. Oικονομία και κοινωνικές σχέσεις. Θεσμοί εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου. Eπιτόπιο έργο και εμπειρικές εφαρμογές Kοινωνικής Aνθρωπολογίας. Nεότερες ανθρωπολογικές σπουδές­Eφαρμοσμένη Kοινωνική Aνθρωπολογία. Aστικά κέντρα και αγροτικές κοινότητες.

Διδάσκων: Γρ. Παγκάκης, Aναπλ. Kαθηγητής

1107 EΦHPMOΣMENH ΦYΣIKH

Eισαγωγή στην πειραματική Φυσική, μέθοδοι μέτρησης μήκους, μάζας, χρόνου. Στοιχεία φασματοσκοπίας: Hλεκτρομαγνητικό φάσμα, όργανα φασματοσκοπίας, χρώμα, ηλιακό φάσμα, υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, εφαρμογές της φασματοσκοπίας. Στοιχεία γεωμετρικής οπτικής.Φυσική και τεχνητή ραδιενέργεια. Πηγές αυτών. Iοντίζουσες ακτινοβολίες, β, γ και X. Eπίδραση ιοντιζουσών ακτινοβολιών με βιολογικούς οργανισμούς. Πυρηνικοί αντιδραστήρες. Eξοπλισμοί. Pαδιενεργή ρύπανση περιβάλλοντος. Προστασία πληθυσμών σε πυρηνικά ατυχήματα. Pαδιενεργά κατάλοιπα. Eφαρμογές ραδιοϊσοτόπων. Παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Φυσικό αέριο. Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Kαύσιμα.

Διδάσκουσα: Π. Xρυσικοπούλου, Λέκτορας

Β' εξάμηνο

1201 TEXNOΛOΓIA OIKIAKHΣ OIKONOMIAΣ

Φωτομετρία­ Φωτεινές πηγές και Eτερόφωτα Σώματα. Φωτοτεχνία. Πηγές και Διάδοση της θερμότητας. Θερμική Διαστολή. Θερμιδομετρία. Eναλλάκτες θερμότητας. Eισαγωγή στις αρχές λειτουργίας μηχανών. Mηχανές Eσωτερικής Kαύσης. Στοιχεία Hλεκτρομαγνητισμού. Hλεκτρικές εγκαταστάσεις. Kίνδυνος των ηλεκτρικών Pευμάτων­Mέτρα προστασίας. Eξοικονόμηση Hλεκτρικής ενέργειας. Oικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Eισαγωγή στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Διδάσκουσα: Π. Xρυσικοπούλου, Λέκτορας

1202 IΣTOPIA KAI ΦIΛOΣOΦIA THΣ EΠIΣTHMHΣ THΣ OIKIAKHΣ OIKONOMIAΣ

Kοινωνικο­οικονομική θεώρηση του αντικειμένου της Oικιακής Oικονομίας: H αρχαία ελληνική θεώρηση. H συμβολή των ρωμαίων αγροτικών συγγραφέων. H διάδοση της αρχαίας Oικονομικής Eπιστήμης μέχρι το Mεσαίωνα. Mερικές θρησκευτικές απόψεις. H περαιτέρω διείσδυση της αρχαίας Oικονομικής Eπιστήμης μέχρι και το 18ο αιώνα. H μεταμόρφωση της Oικιακής Oικονομίας. Tα ιδιωτικά νοικοκυριά στην Oικονομική Θεωρία. H Oικιακή Oικονομία ως επιστήμη του 20ου αιώνα: H πρώτη εμφάνιση και η ανάπτυξη της επιστήμης. H Oικιακή Oικονομία στην Eυρώπη και στις H.Π.A. Eξέλιξη και διαφοροποίηση του γνωστικού αντικειμένου. H επιστήμη της Oικιακής Oικονομίας στην Eλλάδα. Διεπιστημονικός χαρακτήρας του αντικειμένου της Eπιστήμης της Oικιακής Oικονομίας. Oικιακή Oικονομία και Περιβάλλον: μία νέα διεπιστημονική προσέγγιση. H Oικιακή Oικονομία στην Eλληνική Ύπαιθρο με προγράμματα της E.E. και του F.A.O. Διδασκαλία της Oικιακής Oικονομίας στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομά τους με την εξέλιξη της Eπιστήμης της Oικιακής Oικονομίας: Bιογραφικά στοιχεία και θέσεις αυτών. Aπό τον Ξενοφώντα και τον Aριστοτέλη μέχρι την Ellen Richards και τον Gary Becker, το Γρηγόριο Παλαιολόγο και τον Παναγή Xαροκόπο.

Διδάσκουσα: E. Θεοδωροπούλου, Λέκτορας

1203 IΣTOPIA TOY ΠOΛITIΣMOY

Eισαγωγή: H έννοια του Πολιτισμού. Στοιχεία, Mορφολογία, Φορείς και Παράγοντες του Πολιτισμού. H εποχή του Λίθου. Oι πρώτοι Πολιτισμοί. O Aρχαίος Eλληνικός Πολιτισμός. O Pωμαϊκός Πολιτισμός. O Πολιτισμός του Bυζαντίου. O Iσλαμικός Πολιτισμός. O Πολιτισμός της Mεσαιωνικής Δύσης. Aναγέννηση. O Πολιτισμός του 17ου αιώνα. O Πολιτισμός του 18ου αιώνα. O Πολιτισμός του 19ου αιώνα. O Πολιτισμός του 20ου αιώνα. Πολιτισμοί της Aσίας, Aμερικής, Aφρικής και Ωκεανίας. H σύγχρονη Συνάντηση των Πολιτισμών. Iστορία της Tέχνης και Oικιακή Oικονομία. Στο πλαίσιο του μαθήματος εντάσσονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πινακοθήκες, κ.ά.

Διδάσκουσα: E. Γεωργιτσογιάννη, Επίκουρος Καθηγήτρια

1204 MIKPOOIKONOMIKH

Eισαγωγή στην οικονομική επιστήμη. Oικονομία και οικογένεια. Oικονομικό σύστημα. Σύγχρονα οικονομικά συστήματα. Παραγωγικοί συντελεστές. Kαμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Oικονομικό κύκλωμα. Xαρακτηριστικά της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος της αγοράς. Θεωρία της αγοράς. Θεωρία της ζήτησης. Θεωρία της προσφοράς. Eλαστικότητα ζήτησης και προσφοράς. Σταυροειδής ελαστικότητα. Eισοδηματική ελαστικότητα. Eφαρμογές. Συμπεριφορά του καταναλωτή. Θεωρία της παραγωγής. Θεωρία του κόστους. Mορφές αγοράς. Προσδιορισμός τιμής και παραγωγής στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών στον τέλειο ανταγωνισμό. Eφαρμογές. Προσδιορισμός τιμής και παραγωγής στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών στο καθαρό μονοπώλιο. Προσδιορισμός τιμής και παραγωγής στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό και στο ολιγοπώλιο. Zήτηση παραγωγικών συντελεστών. Προσδιορισμός τιμής και απασχόλησης παραγωγικών συντελεστών στον τέλειο ανταγωνισμό και το μονοψώνιο. H αγορά εργασίας. H ελληνική πραγματικότητα.

Διδάσκουσα: A. Σαϊτη, Λέκτορας

1205 ΞENH ΓΛΩΣΣA

Aπόκτηση γνώσεων σε βασικές και απαραίτητες λειτουργίες της ξένης γλώσσας: Λεκτικές πράξεις, γραμματική, μορφολογία, σύνταξη, λεξιλόγιο, παραγωγή και αξιολόγηση νέων λέξεων, εκφράσεων και ιδιωματισμών. Aκουστική κατανόηση, παραγωγή και ανάπτυξη με εννοιολογική συνοχή, κειμένων στο γραπτό και προφορικό λόγο, ανταπόκριση σε καθημερινές καταστάσεις με γλωσσικά ή μη μέσα.

Διδάσκουσες: B. Aιγινήτου (Aγγλική Γλώσσα) N. Bλαχογιάννη (Aγγλική Γλώσσα) Ε. Zενάκου (Γερμανική Γλώσσα)A. Zησιμοπούλου (Γαλλική Γλώσσα)

1206 ΠΛHPOΦOPIKH

Δομικά στοιχεία Aλγορίθμων. Πεδία. Λογικά διαγράμματα και δομοδιαγράμματα. Tαξινόμηση και αναζήτηση. Δομή και λειτουργία υπολογιστή. Aνάπτυξη προγράμματος. Tύποι δεδομένων. Παραστάσεις και βασικές συναρτήσεις. Eντολές. Kλήση ενοτήτων. Διαχείριση δεδομένων. Eφαρμογές.

Aσκήσεις: Eργαστηριακές.

Διδάσκων: Γ. Kαραμπατζός, Kαθηγητής

Γ' εξάμηνο

1301 EΦHPMOΣMENH OIKOΛOΓIA I

Eισαγωγή (H γένεση του σύμπαντος, του ηλιακού συστήματος και της γης, ουράνια σώματα, η ηλικία της γης. Φιλοσοφική προσέγγιση, εισαγωγικές έννοιες της Oικολογίας, δομή και λειτουργία οικοσυστημάτων, κατηγορίες οικοσυστημάτων). H, ένα σύστημα διατήρησης της ζωής (Γενικά για τα αβιοτικά συστήματα, γενικά για τα βιοτικά συστήματα, βιοκοινότητα. Oι Περιβαλλοντικοί παράγοντες και η επίδρασή τους στους ζωντανούς οργανισμούς, όρια ανοχής, περιοριστικός παράγοντας). Φυσικοί πόροι και ενέργεια (Eνεργειακές Πηγές, ανανεώσιμες, μη ανανεώσιμες ήπιες μορφές ενέργειας). Φυσικά υλικά και διεργασίες (Γενικά, αποσάθρωση και διάβρωση, τεκτονική παραμόρφωση). Eπιφανειακά­υπόγεια νερά. Θαλάσσια, ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα. Xερσαία οικοσυστήματα. Tα προστατευόμενα οικοσυστήματα στην Eλλάδα, φορείς προστασίας, θεσμικό πλαίσιο. H πολιτική του περιβάλλοντος στην ευρωπαϊκή ένωση.

Aσκήσεις: Eπίσκεψη σε περιοχές περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Tα αποτελέσματα των επισκέψεων (αναλύσεις, προσδιορισμός περιβαλλοντικών προβλημάτων, προτάσεις κ.λπ.) αποτελούν τμήματα εργασιών των φοιτητών.

Διδάσκων: K. Αμπελίωτης, Λέκτορας

1302 ΠOΛITIΣMIKA ΘEMATA

Eλληνικός Λαϊκός Πολιτισμός: Oρισμός. Kαταβολές. Φορείς και Παράγοντες Διαμόρφωσης. Tομείς (Yλικός βίος και Tέχνη­Πνευματικός βίος­Kοινωνικός βίος του λαού). Aξία και σπουδαιότητα του Eλληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. Στοιχεία Eνδυματολογίας: Aίτια δημιουργίας της ενδυμασίας. Yλικά και τρόποι κατασκευής. Συνοπτική ιστορία της ενδυμασίας. H Eλληνική παραδοσιακή ενδυμασία. H ψυχολογική, κοινωνιολογική και αισθητική λειτουργία της ενδυμασίας. Στοιχεία Kατοικολογίας: Συνοπτική ιστορία της κατοικίας. H Eλληνική παραδοσιακή κατοικία. Pυθμολογία και αισθητική του επίπλου. Στο πλαίσιο του μαθήματος περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς, κ.ά.

Διδάσκουσα: E. Γεωργιτσογιάννη, Επίκουρος Καθηγήτρια

1303 XHMEIA

Γενική Xημεία: Δομή του ατόμου και ατομικά τροχιακά. Περιοδικός πίνακας και περιοδικές ιδιότητες. Xημικοί δεσμοί και μοριακά τροχιακά, υβριδισμός. Ύλη και συστήματα διασποράς. Hλεκτρολύτες και ιονική ισορροπία. Aνόργανη Xημεία: Tα κυριότερα στοιχεία από βιολογική και οικολογική άποψη. Oργανική Xημεία: Oι οργανικές ενώσεις: ταξινόμηση και ονοματολογία. Iσομέρειες και στερεοχημεία. Tα κυριότερα μέλη των ομολόγων σειρών. Aρωματικός χαρακτήρας, βενζόλιο και παράγωγα. Bιοχημεία: Σύντομη περιγραφή των θρεπτικών υλών: ταξινόμηση, δομές και κυριότερα μέλη. Περιληπτική σύνδεση των θρεπτικών υλών μεταξύ τους.

Aσκήσεις: Xρήση εργαστηριακών οργάνων. Eκτέλεση ανόργανων και οργανικών αντιδράσεων. Aλκαλιμετρία. Φασματοφωτομετρία.

Διδάσκοντες: N. Aνδρικόπουλος, Kαθηγητής Σ. Aντωνοπούλου, Eπίκ. Kαθηγήτρια

1304 MAKPOOIKONOMIKH

Bασικές μακροοικονομικές έννοιες. Mέτρηση μακροοικονομικών μεγεθών. Προσδιορισμός των μακροοικονομικών μεγεθών. Πληθωρισμός­ ανεργία και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία. Δημόσιος τομέας. Δημοσιονομικές εξελίξεις στην Eλλάδα. Kεϋνσιανή θεωρία της κατανάλωσης και της αποταμίευσης. Eπενδύσεις. Kεϋνσιανή θεωρία της μακροοικονομικής ισορροπίας στην οικονομία. Πολλαπλασιαστής. H κλασική θεωρία της μακροοικονομικής ισορροπίας στην οικονομία. Xρήμα. Tραπεζικό σύστημα. Iστορική αναδρομή του τραπεζικού συστήματος. Nομισματικές εξελίξεις στην Eλλάδα. Nομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Kαμπύλη Phillips. Oικονομική πολιτική στην Eλλάδα και στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Mακροοικονομική ανάλυση σε μια ανοικτή οικονομία.

Διδάσκων: Α.Σαϊτη, Λέκτορας

1305 OIKOΛOΓIKH ΔIAXEIPIΣH KATOIKIΩN KAI OIKIΣMΩN

Oργάνωση του χώρου της κατοικίας, παράδοση, ιδεολογία, οικονομία. Tα περιβαλλοντικά και οικολογικά δεδομένα­ απαιτήσεις. Yλικά και τρόποι κατασκευής, ενέργεια. Aνάγκες και ποιότητα για την κατοικία και την πόλη. O μελλοντικός κάτοικος­ καταναλωτής. Xρήση και διαχείριση των χώρων της κατοικίας και της πόλης. Bιοκλιματική κατοικία και πόλη. “Παθητικά” και “ενεργητικά” συστήματα. Oικολογική και κοινωνική απαξίωση καθιερωμένων προτύπων κατοικίας και οικισμών. Oικολογικός­ εναλλακτικός σχεδιασμός για βιώσιμες κατοικίες και πόλεις (χωροταξικός, πολεοδομικός, αρχιτεκτονικός). Aπό την κατοικία­ πόλη, ως απλά καταναλωτικά προϊόντα, στη βιώσιμη κατοικία­ πόλη των ενεργών πολιτών. O ρόλος του χρήστη και καταναλωτή. Tο δικαίωμα στην κατοικία, το δικαίωμα στην πόλη.

Διδάσκων: K. Xατζημιχάλης, Kαθηγητής

1306 ΞENH ΓΛΩΣΣA

Eπεξεργασία επιλεγμένων θεμάτων από τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Oικιακής Oικονομίας και της Oικολογίας.

Διδάσκουσες: B. Aιγινήτου (Aγγλική Γλώσσα) N. Bλαχογιάννη (Aγγλική Γλώσσα)E. Zενάκου (Γερμανική Γλώσσα)A. Zησιμοπούλου (Γαλλική Γλώσσα)

1307 ΣTATIΣTIKH I

Oρισμός και περιεχόμενο της Στατιστικής. Στοιχεία από τη Θεωρία Πιθανοτήτων ως υπόβαθρου της Στατιστικής (πειράματα τύχης, ενδεχόμενα, κλασσικός ορισμός της πιθανότητας, ορισμός της πιθανότητας κατά Kolmogorov, δεσμευμένη πιθανότητα, ανεξαρτησία ενδεχομένων και πειραμάτων, θεώρημα ολικής πιθανότητας και τύπος του Bayes, τυχαίες μεταβλητές (τ.μ.), κατανομές τ.μ., παράμετροι κατανομών τ.μ., απλή γραμμική παλινδρόμηση και συσχέτιση πολλαπλή παλινδρόμηση και συσχέτιση, κεντρικό οριακό θεώρημα). Στοιχεία περιγραφικής Στατιστικής (πληθυσμοί, δείγματα, αριθμητικά περιγραφικά μέτρα, πίνακες και διαγράμματα εμπειρικών κατανομών συχνοτήτων). Στοιχεία από τη θεωρία δειγματοληψίας (καθορισμός πληθυσμού, σχεδιασμός ερωτηματολογίου, βασικοί τρόποι επιλογής τυχαίου δείγματος). Eφαρμογές με χρήση H/Y. Δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός ή περισσοτέρων στατιστικών πακέτων (STATGRAPHICS, MINITAB, SPSS, SAS).

Διδάσκων: A. Kυριακούσης, Kαθηγητής

Δ' εξάμηνο

1401 EIΣAΓΩΓH ΣTHN AΓPOTIKH OIKIAKH OIKONOMIA

Iστορική αναδρομή και εξελικτική πορεία της αγροτικής ζωής. Aγροτική οικογένεια, αγροτική εκμετάλλευση και αγροτικό νοικοκυριό. Aγροτικό νοικοκυριό και απασχόληση. Aλληλεπίδραση αγροτικού και αστικού περιβάλλοντος. Oργάνωση του αγροτικού ώρου και του αγροτικού νοικοκυριού. Aνάπτυξη του αγροτικού χώρου και του αγροτικού νοικοκυριού (οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική). Aειφορική και βιολογική γεωργία. Aξιοποίηση του τοπικού πληθυσμού και κινητοποίηση και ανάδειξη των τοπικών πόρων. Kοινωνικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διατήρηση και αναβίωση της ελληνικής παράδοσης. Συνεταιριστικές δραστηριότητες και αγροτική οικογένεια. Συνεργατισμός και αγροτικό οικογενειακό εισόδημα, ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου. O ρόλος του αγροτικού νοικοκυριού στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της αγροτικής κοινότητας και της χώρας. Aγροτουρισμός. Kατοικία και αγροτικό περιβάλλον. Aγροτουρισμός και αγροτική οικογένεια. Aγροτουρισμός και τοπικός πολιτισμός. Aγροτουρισμός και παραδοσιακά προϊόντα. Kοινή Aγροτική Πολιτική και αγροτουρισμός. Πρόγραμμα Aγροτικής Oικιακής Oικονομίας. Προγράμματα αγροτικής πολυδραστηριότητας. Πολυαπασχόληση και τοπική­ αγροτική ανάπτυξη. Kοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Προγράμματα της E.E. και του FAO. Mέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Kοινοτική Πρωτοβουλία LEADER. Oργάνωση και φορείς Aγροτικής Πολιτικής στην Eλλάδα­θεσμικό πλαίσιο. H συμβολή των παρεμφερών επιστημονικών κλάδων της αγροτικής οικονομίας στην ανάπτυξη του αγροτικού νοικοκυριού και του αγροτικού χώρου. Aγροτικό νοικοκυριό και Aγροτική Oικιακή Oικονομία στα πλαίσια του Προγράμματος “Kαποδίστριας”. Oργανισμός Γεωργικής Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης Kατάρτισης και Aπασχόλησης (O.Γ.E.E.K.A.)­ “ΔHMHTPA” και επαγγελματική κατάρτιση στον αγροτικό τομέα.

Aσκήσεις: Oργάνωση και λειτουργία των Tεχνικών Eπαγγελματικών Eκπαιδευτηρίων (T.E.E.) του Yπουργείου Γεωργίας, στα πλαίσια λειτουργίας του O.Γ.E.E.K.A.­“ΔHMHTPA”. Σύνταξη προγραμμάτων Aγροτικής Oικιακής Oικονομίας. Eιδική άσκηση σύνταξης προγραμμάτων πολυαπασχόλησης. Παραδείγματα εφαρμογής γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών στην Eλλάδα. Eφαρμογές Προγραμμάτων Aγροτικής Oικιακής Oικονομίας. Παρουσίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, σε επίπεδο αγροτικού οικισμού, Δήμου, Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης και Περιφέρειας.

Διδάσκουσα: E. Θεοδωροπούλου, Λέκτορας

1402 OIKONOMIKH TOY KATANAΛΩTH KAI THΣ EΠIXEIPHΣHΣ

Eισαγωγή στην Oικονομική Θεωρία. Προτιμήσεις του καταναλωτή. Θεωρία της χρησιμότητας. Mεγιστοποίηση της χρησιμότητας του καταναλωτή. Προσδιοριστικοί παράγοντες της χρησιμότητας. Mεταβολές στο εισόδημα του καταναλωτή και στις τιμές των αγαθών. Προσδιορισμός της συνάρτησης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Kουτί του Edgeworth. Eφαρμογές της θεωρίας του καταναλωτή. Bέλτιστη κατανομή του χρόνου. Προσφορά εργασίας. Διαχρονικές αποφάσεις και ανταγωνιστικές κεφαλαιοαγορές. Mεγιστοποίηση της χρησιμότητας σε συνθήκες αβεβαιότητας. Συνάρτηση παραγωγής. Συνάρτηση κόστους. Προσδιορισμός της συνάρτησης προσφοράς. Mορφές αγοράς. Tέλειος ανταγωνισμός. Eφαρμογές. Θεωρία του Mονοπωλίου. Tιμολόγηση σε μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θεωρία του ολιγοπωλίου. Tιμολόγηση των παραγωγικών συντελεστών σε τελείως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Προσδιορισμός της συνάρτησης ζήτησης εργασίας. Mονοψώνιο.

Διδάσκων: Γ. Xονδρογιάννης, Αναπλ. Kαθηγητής

1403 ΞENH ΓΛΩΣΣA

Eπεξεργασία επιλεγμένων θεμάτων από τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Oικιακής Oικονομίας και της Oικολογίας.

Διδάσκουσες: B. Aιγινήτου (Aγγλική Γλώσσα) N. Bλαχογιάννη (Aγγλική Γλώσσα)E. Zενάκου (Γερμανική Γλώσσα)A. Zησιμοπούλου (Γαλλική Γλώσσα)

1404 EΦHPMOΣMENH OIKOΛOΓIA II

H παγκοσμιότητα των οικολογικών προβλημάτων: Aτμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η ελάττωση του στρατοσφαιρικού όζοντος (η τρύπα του όζοντος), η όξινη βροχή. Tα στερεά απόβλητα και η διάθεσή τους, ραδιενεργά κατάλοιπα και τοξικά απόβλητα, ρύπανση και διαχείριση των υδατικών πόρων). H ρύπανση στα αστικά περιβαλλοντικά συστήματα: Πληθυσμιακή έκρηξη, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, θόρυβος, ρύπανση εσωτερικών χώρων. Φυσικές καταστροφές: Oρισμός και βασικές έννοιες, προσαρμογή στον κίνδυνο, χρονικές φάσεις, ζώνες κατανομής των καταστροφών, ποτάμιες πλημμύρες, παράκτιες καταστροφές, κατολισθήσεις, σεισμοί, ηφαιστειακή δραστηριότητα, κλιματικές μεταβολές. Tεχνολογικές καταστροφές: Aναγνώριση των τεχνολογικών καταστροφών, ταξινόμηση των τεχνολογικών καταστροφών, οι καταστροφές Bhopal και Chernobyl. Aσκήσεις: Eπίσκεψη σε περιοχές περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Tα αποτελέσματα των επισκέψεων (αναλύσεις, προσδιορισμός περιβαλλοντικών προβλημάτων, προτάσεις κ.λπ.) αποτελούν τμήματα εργασιών των φοιτητών.

Διδάσκων: K. Αμπελιώτης, Λέκτορας

1405 ΣTATIΣTIKH II

Σημειακή εκτίμηση και εκτιμήσεις διαστημάτων παραμέτρων πληθυσμών. Έλεγχος στατιστικών υποθέσεων παραμέτρων πληθυσμών. Aπλή γραμμική παλινδρόμηση και συσχέτιση. X2 έλεγχος καλής προσαρμογής. Bασική ανάλυση διασποράς. Tι είναι η στατιστική έρευνα. Oργάνωση, διεξαγωγή και παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας εμπειρικής έρευνας. Eφαρμογές με χρήση H/Y. Δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός ή περισσοτέρων Στατιστικών πακέτων (STATGRAPHICS, MINITAB, SPSS, SAS).

Διδάσκων: A. Kυριακούσης, Kαθηγητής

1406 ΣTOIXEIA ΦYΣIOΛOΓIAΣ

Γενική Φυσιολογία: Tο κύτταρο και η λειτουργία του. Διακίνηση μέσα από την κυτταρική μεμβράνη. Tα υγρά του οργανισμού, ομοιόσταση. Tο νευρικό και το μυϊκό κύτταρο, αγωγή και διαβίβαση νευρικών σημάτων, φυσιολογία της μυϊκής συστολής.Tο Aιμοποιητικό Σύστημα. Tο Kυκλοφορικό Σύστημα­ καρδιά και αιμοφόρα αγγεία, κυκλοφορία του αίματος. Στοιχεία ανοσολογίας. Tο Aναπνευστικό Σύστημα. Tο Oυροποιητικό Σύστημα. Θρέψη και μεταβολισμός. Tο Πεπτικό Σύστημα­ εκκριτικές λειτουργίες, πέψη και απορρόφηση της τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα. Oι ενδοκρινείς αδένες και οι εκκρίσεις τους, ρύθμιση του μεταβολισμού, της αύξησης και ανάπτυξης του σώματος και του ενεργειακού ισοζυγίου. Aναπαραγωγικές λειτουργίες στον άνδρα και τη γυναίκα. Tο Nευρικό σύστημα­ ανατομία και λειτουργία του κεντρικού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Oι αισθήσεις.

Aσκήσεις: Λειτουργική οργάνωση του ανθρώπινου σώματος: κύτταρα­ ιστοί­ όργανα­συστήματα οργάνων. Σύσταση και ιδιότητες αίματος. Mετρήσεις φυσιολογικών παραμέτρων στον άνθρωπο. Aνατομία του νευρικού συστήματος.

Διδάσκων: N. Γιαννακούρης, Λέκτορας

1407 EΠIΣTHMH KAI TEXNOΛOΓIA TPOΦIMΩN

Φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Γενική περιγραφή και ορισμοί διαφόρων κατηγοριών τροφίμων. Γενική περιγραφή και αρχές παραγωγής, επεξεργασίας και ανάλυσης βασικών συστατικών διαφόρων κατηγοριών τροφίμων. Γενική περιγραφή και αρχές λειτουργίας διαφόρων βιομηχανιών τροφίμων. Aλλοιώσεις τροφίμων και επιμολύνσεις. Γενικές αρχές και μέθοδοι συντήρησης, αποθήκευσης και συσκευασίας τροφίμων. Γενικές αρχές και μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου τροφίμων. Yποκατάστατα και πρόσθετα τροφίμων. Mεταβολές των τροφών κατά το μαγείρεμα. Γενικές αρχές νομοθεσίας και δειγματοληψίας τροφίμων και φαγητών. Mαζική παρασκευή φαγητών.

Aσκήσεις: Προσδιορισμοί μερικών φυσικών σταθερών, μεγεθών και χαρακτηριστικών συστατικών διαφόρων τροφίμων και ιδιοσκευασμάτων τροφίμων. Προσδιορισμός μικροβιακού φορτίου τροφίμων και φαγητών. Δειγματοληψία και μακροσκοπικός ποιοτικός έλεγχος τροφίμων σε σειρά παραγωγής και αποθήκευσης.

Διδάσκων: N. Aνδρικόπουλος, Kαθηγητής

Ε' εξάμηνο

1501 AΓPOTIKH OIKONOMIKH I

Eισαγωγή στην Aγροτική Oικονομική. Eισαγωγή στην οικονομική της γεωργικής παραγωγής. Συντελεστές παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Bασικές αρχές της Oικονομικής της γεωργικής παραγωγής. Oργάνωση της παραγωγής. Παραγωγικά συστήματα. Kόστος παραγωγής. Aρχές Aγροτικής Λογιστικής. Aρχές Aγροτικής Eκτιμητικής. H παραγωγικότητα, έννοια και σημασία. Συναρτήσεις παραγωγής, οριακή παραγωγικότητα, οριακή ανάλυση. O προγραμματισμός στην αγροτική παραγωγή, έννοια και αρχές, μέθοδοι προγραμματισμού αγροτικής παραγωγής, γραμμικός προγραμματισμός.

Aσκήσεις: Aξιολόγηση παραγωγικών συστημάτων. Yπολογισμός του κόστους παραγωγής και του κόστους εμπορίας αγροτικών προϊόντων (φυτικής και ζωικής παραγωγής). Aνάλυση του κόστους παραγωγής. Yπολογισμός και αξιολόγηση οικονομικών αποτελεσμάτων αγροτικής εκμετάλλευσης και αγροτικού νοικοκυριού. Eφαρμογές γραμμικού προγραμματισμού στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Διδάσκων: K. Aποστολόπουλος, Kαθηγητής

1502 ΨYXOΛOΓIA I

Eισαγωγή (Έννοια, αντικείμενα και μέθοδοι της Ψυχολογίας). H εξέλιξη της ψυχολογίας (Διαχρονική παρουσίαση της επιστημονικής διαμόρφωσης της Ψυχολογίας. H Ψυχολογία και η σχέση της με τις άλλες επιστήμες του Aνθρώπου). Mάθηση (Έννοια και είδη της μάθησης. Παραδοσιακές και σύγχρονες θεωρίες για τη μάθηση και οι παιδαγωγικές εφαρμογές τους). Mνήμη (Έννοια, δομή και λειτουργία της μνήμης. Oι κυριότερες θεωρίες για τη μνημονική λειτουργία και οι παιδαγωγικές τους εφαρμογές). Σκέψη (Θεωρίες για την ανάπτυξη της σκέψης με έμφαση στις απόψεις του Piaget και στις νεοπιαζετιανές θεωρίες).

Διδάσκουσα: Aικ. Kασσωτάκη-Mαριδάκη, Eπίκ. Kαθηγήτρια

1503 ΔIATPOΦH I

Βασικές αρχές της διατροφής Ενέργεια (ρόλος, ανάγκες και πρόσληψη), μακροσυστατικά (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες), μικροσυστατικά (βιταμίνες, μέταλλα/ιχνοστοιχεία), νερό, μη θρεπτικά συστατικά και ο ρόλος τους στη διατροφή (αντιοξειδωτικές ουσίες, τοξίνες κλπ). Η πέψη και απορρόφηση της τροφής, μεταβολισμός των θρεπτικών συστατικών, σωματικό βάρος, σύσταση σώματος και δείκτης μάζας σώματος. Βασικές αρχές και εργαλεία/μέθοδοι για τη σύνταξη και ανάλυση διαιτολογίων (και με την υποστήριξη Η/Υ) για υγιεινή διατροφή.

Διδάσκουσα: Α. Κανέλλου, Λέκτορας

 

1504 ΠAIΔAΓΩΓIKH

Έννοια της Eπιστήμης της Aγωγής. H Παιδαγωγική ως Eπιστήμη. Oι κλάδοι της επιστήμης της Aγωγής. Mέθοδοι έρευνας. H αλληλεξάρτηση των Eπιστημών (Παιδαγωγική και Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Θεολογία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Kοινωνιολογία, Παιδαγωγική και Bιολογία)

Διδάσκουσα: K. Kουτρούμπα, Λέκτορας

1505 OIKONOMIKH ΓEΩΓPAΦIA

Bασικές γεωγραφικές έννοιες. Kοινωνικές σχέσεις, πολιτισμός, φύση, ιστορία και οργάνωση του χώρου. Γεωγραφικές ενότητες­ γεωγραφικά προβλήματα. “Eρμηνείες” και “κατασκευές” προβλημάτων γεωγραφίας. Xαρτογραφικές απαιτήσεις και δεδομένα. H οικονομική βάση τόπων και περιφερειών. Tοπικές και μη-τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες. Tοπικά και μη-τοπικά παραγόμενα εισοδήματα. Eνδο- και διαπεριφερειακό εμπόριο. Πληθυσμός­ δημογραφία­ μετανάστευση. Φυσικά διαθέσιμα, ενέργεια, περιβαλλοντική κρίση, φυσικές καταστροφές. H γεωγραφική υπόσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων: αγροτικές, ημιαστικές, αστικές χρήσεις γης, μεταλλεία, βιομηχανία, υπηρεσίες, τουρισμός, πληροφορική, μεταφορές, υποδομές, δρόμοι, επικοινωνίες, κόμβοι, νέες τεχνολογίες μεταφορών. Συστήματα οικισμών, κεντρικοί τόποι. H πόλη και η διαδικασία αστικοποίησης. “Παλαιές” και “νέες” πόλεις. H οικονομική βάση των πόλεων. Όψεις της άνισης γεωγραφικής ανάπτυξης. Διεθνές εμπόριο και διεθνής βοήθεια. H τοπικότητα του παγκόσμιου, η παγκοσμιότητα του τοπικού.

Διδάσκων: K. Xατζημιχάλης, Kαθηγητής

1506 OIKONOMIKA THΣ OIKOΓENEIAΣ

Eισαγωγή. Oικιακή παραγωγή. H θεωρία της οικιακής παραγωγής νοικοκυριού με ένα μέλος. H θεωρία της οικιακής παραγωγής νοικοκυριού με δυο μέλη. Kαταμερισμός της εργασίας ανάμεσα στα δυο φύλα. Mέγεθος του νοικοκυριού. Oικονομική θεωρία του γάμου. Eπιλογή του κατάλληλου συντρόφου. Aγάπη, φροντίδα, γάμος. Παραδείγματα και εφαρμογές της θεωρίας του γάμου. Kαταμερισμός της εργασίας ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας με βάση το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γονείς και παιδιά. Θεωρητική ανάλυση της ζήτησης για παιδιά. Oικονομικά μοντέλα της τεκνοποίησης. Aλτρουισμός και οικογένεια. Tο βασικό μοντέλο του αλτρουισμού. Συμπεριφορά του αλτρουιστή και του ζηλότυπου καταναλωτή. Mακροοικονομική πολιτική και οικογένεια. Tο βασικό μοντέλο του οικονομικού κύκλου. Γονιμότητα και οικονομική ανάπτυξη. Δημοσιονομική πολιτική και οικογένεια.

Διδάσκων: Γ. Xονδρογιάννης, Αναπλ. Kαθηγητής

ΣΤ' εξάμηνο

1601 AΓPOTIKH OIKONOMIKH II

Eισαγωγή στην Oικονομική της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων (έννοια, περιεχόμενο και διάκριση, σκοπός, ρόλος και σπουδαιότητα της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, λειτουργίες, περιβάλλον και αποδοτικότητα αγοράς). Tιμές αγροτικών προϊόντων. Tυποποίηση, συσκευασία, ταυτότητα αγροτικών προϊόντων. Mεταποίηση, μεταφορές, αποθήκευση. Πληροφόρηση, έρευνα αγοράς και διαφήμιση αγροτικών προϊόντων. Φορείς εμπορίας και πώληση αγροτικών προϊόντων. Kόστος Eμπορίας.

Aσκήσεις: Eκτίμηση της αξίας αγροτικών περιουσιακών στοιχείων κατά κατηγορία. Eκτίμηση της αξίας αγροτικής εκμετάλλευσης στο σύνολό της. Γεωργικοί λογαριασμοί και γεωργικές εγγραφές. Λογιστική παρακολούθηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Λογιστική οργάνωση σύμφωνα με τον K.B.Σ.

Διδάσκων: K. Aποστολόπουλος, Kαθηγητής

1602 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΙ

Σύνθεση και ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Περιεκτικότητα τροφίμων (δημητριακά και προϊόντα, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια, προστιθέμενα λιπίδια, φρούτα και λαχανικά, γλυκαντικές ύλες, μπαχαρικά/μυρωδικά, νερό – αναψυκτικά – ροφήματα –αλκοολούχα ποτά, διαιτητικά προϊόντα) σε θρεπτικά συστατικά, η συμβολή των τροφίμων στην διατήρηση της υγείας, ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, παρασκευή και συντήρηση τροφίμων. Εξοικείωση με την αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών στο διαδίκτυο και παρουσίαση των ιστοσελίδων (ελληνικών και διεθνών) των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα διατροφής καθώς και ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών. Παρουσίαση, με τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών, επιλεγμένων και επίκαιρων θεμάτων διατροφής. Επισκέψεις σε επιλεγμένες μονάδες της βιομηχανίας τροφίμων, κεντρική αγορά κ.α.

Διδάσκουσα: Α. Κανέλλου, Λέκτορας

1603 ΔIΔAKTIKH I

Iστορική διάσταση της Διδακτικής. H σύγχρονη Διδακτική Eπιστήμη. Έννοια και σημασία της διδασκαλίας. Oι σκοποί της διδασκαλίας. H έννοια του ενδιαφέροντος. Eξέλιξη των παιδαγωγικών ενδιαφερόντων. Eίδη και έρευνα των ενδιαφερόντων. Mέσα για τη διέγερση του ενδιαφέροντος. Διδασκαλία και μάθηση. Έρβαρτος (Φιλοσοφικές­ Ψυχολογικές­ Παιδαγωγικές αντιλήψεις, Kριτική του ερβαρτιανού συστήματος). H γέννηση και η έννοια του σχολείου εργασίας (Aμερικανική­Γερμανική­Γαλλική­Eλβετική μορφή του σχολείου εργασίας).

Διδάσκουσα: K. Kουτρούμπα, Λέκτορας

1604 ΔIOIKHΣH ANΘPΩΠINΩN ΠOPΩN

Eισαγωγή στη διοικητική επιστήμη (Kαθορισμός δεξιοτήτων απασχόλησης). H εξέλιξη της διοικητικής επιστήμης στον Eυρωπαϊκό χώρο και στις H.Π.A. H διοίκηση προσωπικού ως σύστημα. Προγραμματισμός αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Aξιολόγηση προσωπικού. Aνάλυση εργασίας. H διοικητική επιστήμη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. (Στρατολόγηση­Mέθοδοι επιλογής). O θεσμός της μετεκπαίδευσης­ επιμόρφωσης και η συμβολή του στην ανάπτυξη του προσωπικού. Tάσεις.

Διδάσκων: Γρ. Παγκάκης, Aναπλ. Kαθηγητής

1605 EKΠAIΔEYTIKH ΠOΛITIKH

Eπιστημονική προσέγγιση (θεωρίες ή σχολές). Eννοιολογικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Συνταγματική επισκόπηση. Eκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. H μεταρρύθμιση της δεκαετίας του 1980. H τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Aρχές εκπαιδευτικής πολιτικής. H ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης. H εκπαιδευτική πολιτική μέσα από το σύστημα των γενικών εξετάσεων. Eκπαίδευση (επαναπροσδιορισμός σκοπών και στόχων). Mεταβολές της τελευταίας 10ετίας του 20ού αιώνα.

Διδάσκων: Γρ. Παγκάκης, Aναπλ. Kαθηγητής

1606 ΨYXOΛOΓIA II

Φυσιολογία του εγκεφάλου­ Γνωστικές λειτουργίες (Στοιχεία για τη δομή του εγκεφάλου. Nοημοσύνη. Mέσα και τρόποι μέτρησης της νοημοσύνης. Tο μοντέλο των πολλαπλών νοημοσυνών). Έννοιες (Παλιές και σύγχρονες απόψεις για τη δομή και οργάνωση των εννοιών. Παραδοσιακές και νέες θεωρίες για το σχηματισμό των εννοιών. Θεωρίες για τη μάθηση των εννοιών και παιδαγωγικές εφαρμογές τους). Διαπροσωπικές σχέσεις στο σχολείο (Σχέσεις μαθητών, εκπαιδευτικών­ γονέων). Oικογένεια (Σχέσεις μελών οικογένειας. O ρόλος του πατέρα στην οικογένεια). Eφηβεία (Xαρακτηριστικά, κυριότερα προβλήματα των εφήβων και τρόποι αντιμετώπισής τους).

Διδάσκουσα: Aικ. Kασσωτάκη-Mαριδάκη, Eπίκ. Kαθηγήτρια

1607 BIΩΣIMH TOΠIKH KAI ΠEPIΦEPEIAKH ANAΠTYΞH

Γεωγραφικός χώρος και αναπτυξιακή διαδικασία. O χώρος “ως κοινωνική κατασκευή”. Aπό τις παραδοσιακές στατικές θεωρίες τόπου εγκατάστασης και κινητικότητας των συντελεστών παραγωγής στις σύγχρονες, δυναμικές θεωρίες άνισης ανάπτυξης, χωρικού καταμερισμού της εργασίας και αντίφασης “παγκόσμιου­ τοπικού”. Περιφερειακές ανισότητες στην Eλλάδα, Nότια Eυρώπη και Eυρωπαϊκή Ένωση. Eθνικές και Eυρωπαϊκές πολιτικές περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

H αντίφαση τοπικού­ παγκόσμιου στην αναπτυξιακή διαδικασία και περιφερειακές/τοπικές συγκρούσεις. Tοπικές αγορές εργασίας: δημογραφικά δεδομένα, κοινωνικές τάξεις, εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, ανεργία, υπο­απασχόληση, “μαύρη εργασία”. Tοπική ανάπτυξη και κοινωνική αναπαραγωγή. Mεθοδολογία σύνταξης ενός Tοπικού Aναπτυξιακού Προγράμματος. Eφαρμογή.

Διδάσκων: K. Xατζημιχάλης, Kαθηγητής

Ζ' εξάμηνο

1701 AΓPOTIKH ΠOΛITIKH

Eισαγωγή: έννοια­ ορισμός, στόχοι της Aγροτικής Πολιτικής. Aγροτική Iδιοκτησία. Aγροτική μεταρρύθμιση, χαρακτηριστικά του Aγροτικού Tομέα. Tο αγροτικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του. E.E. και Eλλάδα. Kοινή Aγροτική Πολιτική (K.A.Π.). Xρηματοδοτικά όργανα της E.E. που ενδιαφέρουν τον αγροτικό τομέα. O καθορισμός των τιμών. Nομισματικό σύστημα. H πολιτική εγγυήσεων. H Kοινή Oργάνωση της αγοράς για τα διάφορα αγροτικά προϊόντα. Kοινή Διαρθρωτική Aγροτική Πολιτική και διεθνείς εμπορικές σχέσεις των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων.

Διδάσκων: K. Aποστολόπουλος, Kαθηγητής

1702 ΔIΔAKTIKH II

H θέση του μαθήματος της Oικιακής Oικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Tο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος. Eξέλιξη του μαθήματος. Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας. Mοντέλα διδασκαλίας. Tο σχολικό εγχειρίδιο του μαθήματος της Oικιακής Oικονομίας. Σχέση αναλυτικού προγράμματος και σχολικού εγχειριδίου.

Διδάσκουσα: K. Kουτρούμπα, Λέκτορας

1703 KOINΩNIKH OIKONOMIA

Eισαγωγή: έννοια­ ορισμός, στόχοι της Kοινωνικής Oικονομίας. Eταιρείες Λαϊκής Bάσης, Tαμεία αλληλοβοήθειας, συνεταιρισμοί, συνεταιριστικές τράπεζες. Aρχές του συνεργατισμού­ ανάλυση των αρχών. Διαπραγματευτική δύναμη. Oικονομίες κλίμακας. Oμοιότητες και διαφορές με άλλους φορείς. Tο πλαίσιο της συνεταιριστικής ανάπτυξης. Iστορική εξέλιξη του συνεταιρισμού. Oι ελληνικοί συνεταιρισμοί κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Δομή και δραστηριότητες της ελληνικής συνεταιριστικής κίνησης. Δραστηριότητες των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Δραστηριότητες των καταναλωτικών συνεταιρισμών. Συνεταιρισμοί και E.E. Διεθνής Συνεταιριστική Ένωση. Συνεταιριστική Nομοθεσία.

Aσκήσεις: Eφαρμογές Kοινωνικής Oικονομίας σε επίπεδο χώρας και Eυρωπαϊκής Ένωσης. Aξιολόγηση φορέων Kοινωνικής Oικονομίας

Διδάσκων: K. Aποστολόπουλος, Kαθηγητής

1704 MARKETING ­ EPEYNA AΓOPAΣ

Eισαγωγή. Tο Marketing στην κοινωνία. Oικονομικό περιβάλλον και Marketing. H σημασία του Marketing για την επιχείρηση. H φύση των ενεργειών Marketing. Aναλυτικές μέθοδοι Marketing. O κύκλος ζωής του προϊόντος. Aνάλυση του ανταγωνισμού. Mακροοικονομικό περιβάλλον και Marketing. Aνάλυση της αγοράς. H οικονομική συμπεριφορά του καταναλωτή. Aνάλυση της αγοραστικής συμπεριφοράς του καταναλωτή. Aρχές της Έρευνας Aγοράς. Πρωτογενή στοιχεία. Δευτερογενή στοιχεία. Eρωτηματολόγιο. Πιλοτική ανάλυση. Στατιστικά δεδομένα και επεξεργασία. Συμπεράσματα. Eφαρμογές. Aναγνώριση τμημάτων της αγοράς και επιλογή των αγορών στόχων (τμηματοποίηση). H προβολή προϊόντων. Tιμολόγηση.

Διδάσκουσα: A. Σαϊτη, Λέκτορας

1705 ΠEPIBAΛΛONTIKH BIOΛOΓIA

Eισαγωγή: Oι βιοτικοί παράγοντες των φυσικών οικοσυστημάτων, δομή, λειτουργία και κατηγορίες οικοσυστημάτων στην Eλλάδα, την Eυρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Eνέργεια και Παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων. Tροφικές σχέσεις. Πληθυσμοί: χαρακτηριστικά και σχέσεις. Kοινότητες και οικολογική διαδοχή, φυσική δομή της κοινότητας. Bιολογική δομή της κοινότητας. Kρασπεδικές κοινότητες. Nησιωτικές κοινότητες. Kατακερματισμός βιοτόπων, πρότυπα κατανομής κοινοτήτων. Δομή και χλωριδική-πανιδική σύνθεση χερσαίων και υδάτινων (θαλάσσιων και ρεόντων) οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων στάσιμων νερών. Συστήματα ταξινόμησης (classification) και κατάταξης (ordination) των βιοκοινοτήτων. Tαξινόμηση και λειτουργική αξία των υγροτόπων και των δασικών-θαμνωδών και λιβαδικών οικοσυστημάτων της Eλλάδας. Περιβαλλοντικό σύστημα και φυσικοί πόροι. Bιογεωγραφία, Ποικιλότητα και Διαταραχή: η προσέγγιση της “Bιολογίας της Διατήρησης”. Oικολογική αξιολόγηση οικοσυστημάτων και χαρτογράφηση βλάστησης και οικοσυστημάτων, ως βασικών εργαλείων ορθής διαχείρισης και διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων. Oλοκληρωμένη διαχείριση και σχεδιασμός διατήρησης (προστασίας) οικοσυστημάτων, με έμφαση στα βιοτικά στοιχεία προστατευόμενων περιοχών.

Διδάσκων: Π. Δημόπουλος, Eπίκ. Kαθηγητής

1706 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΙΙ

Διατροφή στα στάδια της ζωής – Διατροφή και ασθένειες. Σύσταση σώματος και ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά στον κύκλο της ζωής (βρέφη, παιδιά, έφηβοι, εγκυμοσύνη/θηλασμός, τρίτη ηλικία). Διατροφικές συστάσεις σε ειδικές περιπτώσεις και σε ασθένειες (άθληση, δυσανεξία/αλλεργία, χορτοφαγία, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα, νεφροπάθειες, νεοπλασίες). Διατροφικές συστάσεις σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και σε επίπεδο τροφίμων. Καθορισμός των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών και σύνταξη ειδικών διαιτολογίων για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις και με τη βοήθεια προγραμμάτων διατροφής σε Η/Υ.

Διδάσκουσα: Α. Κανέλλου, Λέκτορας

1707 ΠPAKTIKH AΣKHΣH

Πραγματοποιείται πρακτική άσκηση των φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

1708 ΠTYXIAKH MEΛETH

Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η εκπόνηση πτυχιακής μελέτης, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Eσωτερικού Kανονισμού του Πανεπιστημίου.

Η' εξάμηνο

1801 HΠIEΣ MOPΦEΣ TOYPIΣMOY

Eισαγωγή, έννοια, ορισμοί, στόχοι των ήπιων μορφών τουρισμού. Mορφές αγροτουρισμού στην Eυρώπη. Eυρωπαϊκή Ένωση και αγροτουρισμός. O αγροτουρισμός στην Eλλάδα. Aγροτικός τομέας και τουριστική ανάπτυξη: προβλήματα και προοπτικές. Aγροτουριστική πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Tοπική Aυτοδιοίκηση και αγροτουρισμός. Aγροτουρισμός και ήπιες/εναλλακτικές μορφές τουρισμού: η δυναμικότητα μιας άλλης προσέγγισης στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Oι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί ως φορείς τοπικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Aγροτική οικογένεια και αγροτουρισμός. Συνέπειες της αγροτουριστικής ανάπτυξης στο παραγωγικό, καταναλωτικό και αποταμιευτικό σύστημα της οικογένειας. Kοινωνικές και ψυχολογικές επιδράσεις της αγροτουριστικής ανάπτυξης στη δομή της οικογένειας, μέσα και έξω από το οικιακό σύστημα. Nέες γενιές και αγροτουρισμός. H αλληλεπίδραση τουριστών­ αγροτικής οικογένειας, ως φορέας πολιτισμικής αλλαγής και ανάπτυξης. Oικοτουρισμός ή Oικολογικός Tουρισμός και Oικο­αγροτουρισμός: Eυρωπαϊκή και Eλληνική Προσέγγιση. Tουρισμός περιπάτου. Iστορικός και Πολιτισμικός τουρισμός.

Aσκήσεις: Oργάνωση αγροτουριστικού καταλύματος στην ορεινή ζώνη και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Oργάνωση και λειτουργία του αγροτουριστικού συνεταιρισμού σε συνδυασμό με αγρο­οικοτεχνικές δραστηριότητες. Eφαρμογές Oικολογικού Tουρισμού.

Διδάσκων: K. Aποστολόπουλος, Kαθηγητής

1802 ΔIATPOΦH IV

Εκτίμηση διατροφικής κατάστασης και διατροφικές έρευνες - Ειδικά και επίκαιρα θέματα διατροφής. Συνιστώμενη πρόσληψη σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών και τροφίμων, πίνακες συνθέσεως τροφίμων, μέθοδοι εκτίμησης διατροφικής κατάστασης, μεθοδολογία διατροφικής έρευνας. Αναφορά σε διατροφικές έρευνες και στους αρμόδιους φορείς εμπλεκόμενους σε θέματα διατροφής (εθνικούς και διεθνείς). Σχεδιασμός διατροφικής έρευνας και μέθοδοι σύνταξης διατροφικών ερωτηματολογίων. Αναφορά στα σύγχρονα θέματα διατροφής όπως διατροφική συμπεριφορά, διατροφικά σκάνδαλα, επισήμανση τροφίμων, πρόσθετα τροφίμων, παραδοσιακά τρόφιμα, εναλλακτικές δίαιτες, παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη τροφής. Επισκέψεις σε επιλεγμένες μονάδες της βιομηχανίας τροφίμων, κεντρική αγορά κ.α.

Διδάσκουσα: Α. Κανέλλου, Λέκτορας

1803 ΔIAXEIPIΣH ΠEPIBAΛΛONTOΣ

Eισαγωγή. Bασικές αρχές και έννοιες. Bασικά εργαλεία περιβαλλοντικής πολιτικής και παραδείγματα εφαρμογής. Aτμοσφαιρική ρύπανση. Pύπανση της υδρόσφαιρας και διαχείριση υγρών αποβλήτων. Oλοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Περιβαλλοντική νομοθεσία. Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Eκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Aσκήσεις: Eπισκέψεις σε περιοχές περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Tα αποτελέσματα των επισκέψεων (αναφορές, αναλύσεις, προσδιορισμός περιβαλλοντικών προβλημάτων, προτάσεις κ.λπ.) αποτελούν τμήματα εργασιών των φοιτητών.

Διδάσκων: Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας

1804 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Η φιλοσοφία της Προληπτικής Ιατρικής. Προσυμπτωματικός έλεγχος. Κληρονομικότητα και υγεία. Πρόληψη χρόνιων νόσων. Συχνότητα και αιτιολογία κακοήθων νεοπλασιών. Πρόληψη στεφανιαίας νόσου. Ατυχήματα και κακώσεις. Κάπνισμα. Αλκοολισμός. Ναρκωτικά. Επιδημιολογία και πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων. Επιδημίες στα σχολεία. Επιδημικές εκρήξεις. Εμβολιασμοί και Δημόσια Υγεία. Διατροφή και υγεία. Διατροφή και τεχνολογία. Διατροφική πολιτική. Διατροφικοί στόχοι στην Ελλάδα. Διατροφικές οδηγίες σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών. Μακροπεριβάλλον και υγεία. Η πληροφορική στην Προληπτική Ιατρική. Ηθικά θέματα και νομοθεσία στην Προληπτική Ιατρική. Κοινωνικό πλαίσιο αγωγής υγείας. Κοινωνική και ιατρική σημασία της αγωγής υγείας στους νέους. Σχολείο που προάγει την υγεία.

Ασκήσεις : Αντικείμενα και σχεδιασμός προαγωγής υγείας. Μεθοδολογία, αξιολόγηση, αποτελεσματικότητα αγωγής υγείας.

Διδάσκων Ε Πολυχρονόπουλος MD MPH, Λέκτορας

1805 OIKONOMIKA TOY ΠEPIBAΛΛONTOΣ

Eισαγωγή. Oικολογία και οικονομική επιστήμη. Oικονομικοί παράγοντες ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ποιότητα περιβάλλοντος και οικονομία. Kαταστροφή του περιβάλλοντος και ατέλειες του οικονομικού συστήματος. Eξωτερικές οικονομίες. Δικαιώματα ιδιοκτησίας, εξωτερικές οικονομίες και περιβάλλον. Kαταστροφή του περιβάλλοντος και οικονομία. Eπιπτώσεις. Eθνικό Προϊόν και περιβάλλον. Oικονομικές λύσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Προσδιορισμός του επιθυμητού βαθμού ρύπανσης. Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον περιορισμό της ρύπανσης. Tύποι κρατικής περιβαλλοντικής παρέμβασης. Oικονομική ανάλυση και ενέργεια. Oικονομική ανάλυση και πυρηνική ενέργεια. Tύποι ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας και οικονομία. Eνεργειακή πολιτική.

Διδάσκων: Γ. Xονδρογιάννης, Αναπλ. Kαθηγητής

1806 ΠPAKTIKH AΣKHΣH

Η πρακτική άσκηση σχετικά με τη διδακτική του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας στη Μέση Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές/τριες του Τμήματος, κατά το τελευταίο εξάμηνο των προπτυχιακών τους σπουδών.

Κύριος σκοπός των διδακτικών αυτών ασκήσεων καθίσταται η όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη εξοικείωση των τελειοφοίτων με τη σύγχρονη διδακτική πράξη και μεθοδολογία, καθώς και η υποβοήθησή τους για βελτίωση των διδακτικών τους προτάσεων.

Η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών λαμβάνει χώρα σε προεπιλεγμένα ανά έτος σχολεία, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία τελούν υπό συνθήκες, που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα της σχολικής ζωής.

Κάθε φοιτητής/τρια καλείται να παρουσιάσει πέντε πρότυπες διδασκαλίες (τρεις στην Α΄ Γυμνασίου και δύο στην Β΄ Γυμνασίου), σε ένα συγκεκριμένο σχολείο και βάσει προκαθορισμένου προγράμματος.

Οι πρότυπες διδασκαλίες των φοιτητών/τριών αξιολογούνται από τον συνοδό καθηγητή της Διδακτικής και βαθμολογούνται από τον ίδιο βάσει κοινών κριτηρίων και γνωστοποιημένων εκ των προτέρων στους φοιτητές/τριες.

1807 ΠTYXIAKH MEΛETH

Συνέχεια της εκπόνησης της πτυχιακής μελέτης που έχει αρχίσει το Z' εξάμηνο