217 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ

Σκοπός

Το Τμήμα σκοπό έχει να αναδείξει επιστήμονες ικανούς να ασχολούνται με την ανάπτυξη και κατασκευή δικτύων και συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, καθώς επίσης και υπολογιστικών συστημάτων για αποθήκευση και επεξεργασία πληροφορίας.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 10 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα, διαρθρώνονται με βάση το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο. Το 10ο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Για την άσκηση του επαγγέλματος, οι πτυχιούχοι των τμημάτων χρειάζονται άδεια άσκησης Επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε. (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας). Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: σε υπουργεία, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε τράπεζες, ως μηχανικοί Η/Υ, διαχειριστές δικτύων, αναλυτές προγραμματιστές συστημάτων, μελετητές τεχνικοί συστημάτων Η/Υ, σύμβουλοι πληροφορικής και επικοινωνιών, σε τεχνικές εταιρείες, στη βιομηχανία ηλεκτρονικών κατασκευών, στις τηλεπικοινωνίες, σε υπολογιστικά συστήματα, ως ερευνητές σε προγράμματα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση, ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικό τους Τεχνικό Γραφείο.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει 5 εξάμηνα μαθημάτων κορμού που είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές και εξασφαλίζουν το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων. Μετά τον υποχρεωτικό κορμό οι σπουδαστές επιλέγουν μαθήματα από 10 ροές μαθημάτων ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν.

Κατευθύνσεις

Οι 4 κατευθύνσεις ειδίκευσης της Σχολής ΗΜ&ΜΥ του ΕΜΠ είναι οι ακόλουθες:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Αναφέρεται στα αναλογικά και ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα, στον αυτόματο έλεγχο, στην επεξεργασία εικόνας και στη ρομποτική.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Αναφέρεται στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα υπολογιστών.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Αναφέρεται στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σπουδαστές που εισέρχονται στη Σχολή ακολουθούν το σύστημα ροών μαθημάτων, το οποίο επιτρέπει ευρύ φάσμα επιλογής ειδικεύσεων. Δεδομένου όμως ότι η Σχολή χορηγεί ενιαίο τίτλο σπουδών όλοι οι σπουδαστές υποχρεούνται να αποκτήσουν ένα ελάχιστο πυρήνα γνώσεων σε όλες τις μείζονες γνωστικές περιοχές του κλάδου, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων κοινών εξαμήνων. Στη συνέχεια, για τα εξάμηνα 6ο μέχρι και 9ο, το πρόγραμμα σπουδών είναι δομημένο σε ροές ειδίκευσης. Συνδυασμοί ροών γίνονται από τους σπουδαστές ώστε να δώσουν έμφαση περισσότερο στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Ροές

Οι ροές ειδίκευσης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι:

Ροή Υ: Υπολογιστικά Συστήματα

Η Ροή Υ απευθύνεται στους σπουδαστές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην περιοχή των υπολογιστικών συστημάτων. Προσφέρονται μαθήματα που καλύπτουν τόσο τη δομή και τη λειτουργία συστημάτων υπολογιστών, όσο και τις τεχνολογίες των συστημάτων διασύνδεσης και επικοινωνίας με τον άνθρωπο.

Ροή Λ: Λογισμικό Η/Υ

Η Ροή Λ προσφέρει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στο Λογισμικό συστήματος και εφαρμογών (π.χ. γλώσσες προγραμματισμού, μεταγλωττιστές, βάσεις δεδομένων), και στη Θεωρητική Πληροφορική (αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα, κα).

Ροή Η: Ηλεκτρονική - Κυκλώματα - Υλικά

Η ροή αυτή αφορά στη περιοχή της ηλεκτρονικής και της μικροηλεκτρονικής. Προσφέρονται μαθήματα που καλύπτουν τη σχεδίαση αναλογικών, ψηφιακών και μικτών αναλογικών / ψηφιακών διακριτών αλλά και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα εργαστηριακά μαθήματα, ώστε ο σπουδαστής να αποκτήσει εμπειρία και ικανότητα στη σχεδίαση και κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων και κυκλωμάτων.

Ροή Δ: Επικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών

Η ροή Δ απευθύνεται στους σπουδαστές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην περιοχή των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των εφαρμογών τους. Προσφέρονται μαθήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, τις τεχνικές μετάδοσης (αναλογικής και ψηφιακής), τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και εφαρμογές.

Ροή Τ: Κύματα και Τηλεπικοινωνίες

Η ροή αυτή περιλαμβάνει μαθήματα που παρέχουν γνώσεις για μηχανικούς που θα απασχοληθούν στα ευρύτερα αντικείμενα των Ηλεκτρονικών Συστημάτων των Επικοινωνιών (Ασύρματες και Ενσύρματες Επικοινωνίες, Δορυφορικές Επικοινωνίες, Κινητές Επικοινωνίες, Οπτικές και Μικροκυματικές Επικοινωνίες), καθώς και το αντίστοιχο γνωστικό υπόβαθρο στην περιοχή του Ηλεκτρομαγνητισμού και της Διάδοσης.

Ροή Σ: Σήματα, Έλεγχος και Ρομποτική

Η ροή Σ απευθύνεται στους σπουδαστές που θέλουν να εκπαιδευθούν στις περιοχές των συστημάτων, σημάτων, αυτομάτου ελέγχου και ρομποτικής, και περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία καλύπτουν και τις τέσσερις παραπάνω περιοχές και επεκτείνονται στις βιομηχανικές και λοιπές εφαρμογές τους.

Ροή Ζ: Ηλεκτρικές Μηχανές, Υψηλές Τάσεις και Βιομηχανικές Διατάξεις

Το αντικείμενο των μαθημάτων της ροής Ζ, είναι η θεωρία και οι εφαρμογές στο χώρο των ηλεκτρικών μηχανών, των υψηλών τάσεων και των ηλεκτρομηχανολογικών βιομηχανικών διατάξεων.

Ροή Ε: Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η ροή Ε απευθύνεται στους σπουδαστές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην περιοχή των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα σε θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση, διαχείριση και εξοικονόμηση κάθε μορφής ενέργειας.

Ροή Ο: Διοίκηση και Απόφαση

Στόχος της ροής Ο είναι να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις διοίκησης και αποφάσεων στους σπουδαστές όλων των κατευθύνσεων που επιθυμούν να συνδυάσουν τη γνώση των τεχνολογικών καινοτομιών.

Ροή Ι: Βιοϊατρική

Η Ροή Ι απευθύνεται σε σπουδαστές όλων των κατευθύνσεων οι οποίοι θέλουν να συνδυάσουν την επιστήμη του ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών, με τις βιοεπιστήμες, την ιατρική και τις αντίστοιχες τεχνολογίες.
Το πρόγραμμα σπουδών επιτρέπει την απόκτηση του ενιαίου Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών με την επιτυχή περάτωση 59 μαθημάτων, εκ των οποίων τα 34 είναι Κορμού και τα 25 κατευθύνσεων και ροών.

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μαθηματική Ανάλυση (Συναρτήσεις μιας μεταβλητής), Γραμμική ’λγεβρα, Φυσική (Μηχανική), Προγραμματισμός Η/Υ Ι, Χημεία, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

(Επιλέγεται 1 Μάθημα) Ιστορία των Επιστημονικών και των Φιλοσοφικών Ιδεών, Στοιχεία Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφία.

Προαιρετικά Μαθήματα Σεμινάριο Επιστήμης το Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ, Ιστορική Μουσικολογία και θεωρητικά της Μουσικής, Ξένη Γλώσσα (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ρωσική).

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μαθηματική Ανάλυση (Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών - Διανυσματική Ανάλυση), Φυσική (Ηλεκτρομαγνητισμός), Εισαγωγή στα Κυκλώματα, Εισαγωγή στους Η/Υ, Προγραμματιστικές Τεχνικές, Πολιτική Οικονομία.

Προαιρετικά Μαθήματα Ξένη Γλώσσα (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ρωσική).

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Διαφορικές Εξισώσεις, Φυσική (Κυματική και Κβαντική), Μηχανική (Κινηματική -Δυναμική του Στερεού Σώματος), Ηλεκτροτεχνικά Υλικά, Αριθμητική Ανάλυση, θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική, Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Κλασσικές).

Προαιρετικά Μαθήματα Ξένη Γλώσσα (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ρωσική).

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μιγαδικές Συναρτήσεις -Διαφορικές Εξισώσεις με Μερικές Παραγώγους, Φυσική (Δομή της Ύλης), Σήματα και Συστήματα, Ηλεκτρονική Ι, Δομές Δεδομένων, Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

(Επιλέγεται 1 Μάθημα) Τεχνική Μηχανική Ι, Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Ηλεκτρονικές Ψηφιακές), Αξιοπιστία και Έλεγχος Ποιότητας Συστημάτων, Εργαστηριακή Φυσική.

Προαιρετικά Μαθήματα Ξένη Γλώσσα (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ρωσική).

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Ι, θεωρία Δικτύων, Εργαστηριακή Ηλεκτρονική, Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Εισαγωγή στον Αυτόματο Έλεγχο, Εισαγωγή στα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, Στοχαστικά Συστήματα και Επικοινωνίες.

Ροή Υ: Υπολογιστικά Συστήματα

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εργαστήριο Λογικών Κυκλωμάτων.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Λειτουργικά Συστήματα Υπολογιστών, Συστήματα Μικροϋπολογιστών.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Τεχνολογία Πολυμέσων, Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνων.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών. Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, Αξιολόγηση- Επίδοση Υπολογιστικών Συστημάτων, Τεχνολογία Εικόνων και Συστήματα Πολυμέσων, Ψηφιακά Συστήματα Υ13Ι.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Συστήματα Παράλληλης Επεξεργασίας, Κατανεμημένα Λειτουργικά Συστήματα, Νευρωνικά Δίκτυα και Υπολογιστική Νοημοσύνη.

Ροή Λ: Λογισμικό Η/Υ

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Γλώσσες Προγραμματισμού Ι.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Γραφική με Υπολογιστές, Τεχνητή Νοημοσύνη.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα, Βάσεις Δεδομένων.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Μοντέλα Υπολογισμού, Τυπικές Γλώσσες και θεωρία Αυτομάτων, Δικτυακός Προγραμματισμός.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

θεωρία Υπολογισμού, Μεταγλωττιστές, Έμπειρα Συστήματα και Εφαρμογές Ρομποτικής, Μοντέλα Υπολογισμού, Τυπικές Γλώσσες και θεωρία Αυτομάτων, Δικτυακός Προγραμματισμός.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Τεχνολογία Λογισμικού.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Προχωρημένα θέματα Βάσεων Δεδομένων, Γλώσσες Προγραμματισμού II, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ροή Η: Ηλεκτρονική- Κυκλώματα - Υλικά

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ηλεκτρονική (Τρανζίστορ).

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Σύνθεση Δικτύων, Σχεδίαση Γραμμικών Κυκλωμάτων, Διατάξεις Ημιαγωγών.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Αναλογικά Ηλεκτρονικά Συστήματα, Σχεδίαση Συστημάτων VLSI.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Φωτοβολτάίκή Τεχνολογία.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Αναλογικά Κυκλώματα VLSI, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Συστημάτων.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Σχεδίαση Αναλογικών Φίλτρων, Υλικά Προηγμένης Τεχνολογίας.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Μικροηλεκτρονική: Κατασκευή Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων, Τηλεπικοινωνιακή Ηλεκτρονική, Τεχνικές Συσκευασίας Ηλεκτρονικών Συστημάτων.

Ροή Δ: Επικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Διαμόρφωση, Φώραση και Εκτίμηση Σημάτων Δίκτυα Επικοινωνιών.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Συστήματα Αναμονής.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Δίκτυα Υπολογιστών.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ψηφιακές Επικοινωνίες.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εξομοίωση Συστημάτων Επικοινωνιών, Γλώσσες Προδιαγραφής Πρωτοκόλλων, Ψηφιακή Τηλεόραση και Αλληλοδραστικές Υπηρεσίες Πολυμέσων, Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ανοικτά Συστήματα και Δίκτυα Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Τηλεφωνία, Διαχείριση Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα, θεωρία Πληροφορίας, Δίκτυα Ευρείας Ζώνης.

Ροή Τ: Κύματα και Τηλεπικοινωνίες

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Συστήματα Διαμόρφωσης και Μετάδοσης, Μικροκύματα.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία II.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Κεραίες.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εδικά θέματα Ηλεκτρομαγνητισμού, Διάδοση σε Ιονισμένα Μέσα.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ασύρματες Ζεύξεις και Διάδοση.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Τηλεπικοινωνίες Οπτικών Ινών, Μικροκυματικά Στοιχεία και Πηγές.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ειδικά Κεφάλαια Μικροκυμάτων και Ακτινοβολίας, Συστήματα Ραντάρ και Τηλεπισκόπιση, Δορυφορικές Επικοινωνίες, Συστήματα Κινητών Τηλεπικοινωνιών.

Ροή Σ: Σήματα, Έλεγχος & Ρομποτική

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Σχεδίαση Συστημάτων Ελέγχου, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Έλεγχος Συστημάτων με Υπολογιστές και Εργαστήρια ΣΑΕ, Ρομποτική: Ανάλυση - Έλεγχος - Εργαστήριο.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Τεχνικές Βελτιστοποίησης, Πολυδιάστατα Συστήματα, Πολυμεταβλητά Συστήματα, Αναγνώριση Συστημάτων και Προσαρμοστικός Έλεγχος, Συστήματα Διακριτού Χρόνου: Ψηφιακά Φίλτρα.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Στοχαστικός Έλεγχος, Βέλτιστος Έλεγχος, Ευφυής Ρομποτικός και Νευρωνικός Έλεγχος, Αναγνώριση Προτύπων Όραση Υπολογιστών.

Ροή Ζ: Ηλεκτρομηχανική Μετατροπή Ενέργειας, Υψηλές Τάσεις& Εγκατ/σεις

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ηλεκτρομηχανική Μετατροπή Ενέργειας. Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Φωτοτεχνία.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Παραγωγή Υψηλών Τάσεων, Μόνιμη Κατάσταση Λειτουργίας Ηλεκτρικών Μηχανών.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ηλεκτρονική Ισχύος: Στοιχεία Μετατροπής - Βασική Ανάλυση.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μετρήσεις και Εφαρμογές Υψηλών Τάσεων.

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ηλεκτρομαγνητική Πρόωση, Βιομηχανικές - Κτιριακές Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Γενικευμένη θεωρία Ηλεκτρικών Μηχανών, Ηλεκτρονική Ισχύος: Μετατροπείς - Κυκλώματα Ελέγχου, Ηλεκτρομονωτικά Υλικά.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Συστήματα Ελέγχου Ηλεκτρικών Μηχανών, Προστασία Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων από Υπερτάσεις, Κατασκευή Ηλεκτρικών Μηχανών.

Ροή Ε: Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ηλεκτρική Οικονομία Στοιχεία Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ).

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ανάλυση ΣΗΕ (Μόνιμη Κατάσταση Λειτουργίας).

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Έλεγχος Συχνότητας.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Ανάλυση ΣΗΕ (Ασύμμετρες και Μεταβατικές Καταστάσεις).

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Εισαγωγή στην Ενεργειακή Ανάλυση, Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ανάλυση Ευστάθειας ΣΗΕ, Αξιοπιστία ΣΗΕ, Προστασία Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας, Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική.

Ροή Ο: Διοίκηση & Απόφαση

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Οικονομική Ανάλυση Επιχειρήσεων, Συστήματα Διοίκησης & Πληροφοριών.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Συστήματα Αποφάσεων Μαθήματα

Υποχρεωτικής Επιλογής

Μοντέλα Μαθηματικού Προγραμματισμού.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Τεχνικές Προβλέψεων Μαθήματα

Υποχρεωτικής Επιλογής

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης.

Ροή Ι: Βιοίατρική Μηχανική

9o ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Συστήματα Αξιολόγησης και Διαχείρισης Έργων.

10ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.

Ροή Ι: Βιοϊατρική Μηχανική

6οΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Βιοφυσική και Βιοίατρική Μηχανική.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Βιοίατρική Οργανολογία και Τεχνικές.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ιατρική Απεικόνιση και Ψηφιακή Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εγκατάσταση, Διαχείριση και Ποιοτικός Έλεγχος Ιατρικών και Νοσοκομειακών Συστημάτων.

Ροή Φ: Φυσική

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Φυσική Στερεάς Κατάστασης, θερμοδυναμική και Στατιστική Φυσική.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Κβαντική Φυσική, Ατομική και Πυρηνική Φυσική.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ειδικά Κεφάλαια Φυσικής Στερεάς Κατάστασης, Ι.336Γ και Ηλεκτροοπτικά Συστήματα.

9o ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Φυσική των Διηλεκτρικών Υλικών.

Ροή Μ: Μαθηματικά

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Αριθμητικές Μέθοδοι Διαφορικών Εξισώσεων, Μαθηματική Λογική για Υπολογιστές.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά -Λογισμός Μεταβολών, θεωρία Γραφημάτων με Εφαρμογές στην Πληροφορική.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Πραγματική Ανάλυση -Αρμονική Ανάλυση, Προχωρημένα θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής, Εφαρμογές της Λογικής στην Πληροφορική.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Στοιχεία θεωρίας Αριθμών και Εφαρμογές στην Κρυπτογραφία.

Μη Εντασσόμενα στις Ροές

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Τεχνική Μηχανική II (Αντοχή Υλικών), θερμοδυναμική.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Αναλυτική Μηχανική, Διάβρωση και Προστασία Μετάλλων.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Ανθρωπιστικά Ειδικά θέματα Φιλοσοφίας, Ειδικά θέματα Κοινωνιολογίας, θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

9ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής

Στοιχεία Δικαίου και Τεχνικής Νομοθεσίας.

Σημείωση: Για την απόκτηση πτυχίου ο φοιτητής πρέπει να εξετασθεί με επιτυχία σε 60 μαθήματα από το σύνολο των προσφερομένων μαθημάτων του Τμήματος.

Περιγραφή Μαθημάτων

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

(9.2.32.1) Μαθη΅ατική Ανάλυση (Συναρτήσεις ΅ιας Μεταβλητής)
Πραγ΅ατικοί Αριθ΅οί. Αξιώ΅ατα του R. Ρητοί αριθ΅οί. Το επεκτετα΅ένο σύνολο R. Διαστή΅ατα. Περιοχή ση΅είου. Ταξινό΅ηση ση΅είων του R. Ανοικτά και κλειστά σύνολα. Κριτήριο Cauchy. Μονότονες ακολουθίες. Αριθ΅ητικές σειρές. Διαφορικός λογισ΅ός. Συνέχεια σ' ένα ση΅είο. Συνέχεια σ' ένα διάστη΅α. Παράγωγος. Διαφορικό ΅ιας συναρτήσεως. Παράγωγος συνθέτου συναρτήσεως και ανωτέρας τάξεως. Σειρές Taylor. Δυνα΅ο΅ετρήσεις. Ο΅οιό΅ορφη σύγκλιση ακολουθίες συναρτήσεων και σειρών συναρτήσεων. Διάστη΅α συγκλίσεως. Ιδιότητες δυνα΅οσειρών. Θεώρη΅α του Taylor και MacLaurin. Σειρές Taylor και MacLaurin. Αόριστο Ολοκλήρω΅α. Ολοκλήρω΅α Riemann. Ανισότητες ΅ε ολοκληρώ΅ατα. Πρώτο και δεύτερο θεώρη΅α ΅έσης τι΅ής. Ε΅βαδά. Λείες κα΅πύλες. Μήκος κα΅πύλης. Διαφόριση Ολοκληρω΅άτων. Εφαρ΅ογή στις Διαφορικές Εξισώσεις. Γενικευ΅ένα Ολοκληρώ΅ατα. Αναλογία ΅ε σειρές. Βασικές προτάσεις συγκλίσεως. Απόλυτη σύγκλιση. Σύγκλιση υπό συνθήκη. Συναρτήσεις Βήτα και Γά΅΅α. Διαφορικές εξισώσεις. Εξισώσεις ο΅ογενείς. Εξισώσεις αναγό΅ενες σε ο΅ογενείς. Εξισώσεις γρα΅΅ικές πρώτης και δευτέρας τάξεως ΅ε σταθερούς συντελεστές. Εξισώσεις Euler.
Διδάσκ.:Ε. Αγγελόπουλος,, Χ. Κόκκινος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.04.1) Γρα΅΅ική ’λγεβρα
Διανυσ΅ατικός λογισ΅ός. Ευθεία στο χώρο και επίπεδο. Επιφάνειες και κα΅πύλες του χώρου. Κυλινδρικές, κωνικές επιφάνειες και επιφάνειες εκ περιστροφής. Επιφάνειες 2ου βαθ΅ού. Σχεδίαση κα΅πύλων του χώρου. Διανυσ΅ατικοί χώροι, υπόχωροι, βάση και διάσταση διανυσ΅ατικών χώρων. Ορίζουσες. Πίνακες και γρα΅΅ικές απεικονίσεις. Αλλαγή βάσης. Ό΅οιοι πίνακες. Κανονική ΅ορφή πίνακα. Διανυσ΅ατικοί χώροι ΅ε εσωτερικό γινό΅ενο. Ορθοκανονικές βάσεις. Ορθογώνιο συ΅πλήρω΅α. Αυτοσυζυγείς, ισο΅ετρικοί, ορθογώνιοι και ορθο΅οναδιαίοι ΅ετασχη΅ατισ΅οί. Γρα΅΅ικά συστή΅ατα. Βαθ΅ός πίνακα. Στοιχειώδεις ΅ετασχη΅ατισ΅οί. Επίλυση γρα΅΅ικών συστη΅άτων. Χαρακτηριστικά ποσά γρα΅΅ικών ΅ετασχη΅ατισ΅ών και πινάκων. Ιδιοτι΅ές. Ιδιοδιανύσ΅ατα. Διαγωνοποίηση πινάκων. Θεώρη΅α Cayley-Hamilton. Ελάχιστο πολυώνυ΅ο. Χαρακτηριστικά ποσά πινάκων ειδικής ΅ορφής. Τετραγωνικές ΅ορφές. Χρήση ΅αθη΅ατικών υπολογιστικών πακέτων σε προβλή΅ατα και γρα΅΅ικής άλγεβρας.
Διδάσκ.: Σ. Καρανάσιος, Ν. Καδιανάκης, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.31.1.) Φυσική Ι (Μηχανική)
Διανυσ΅ατική διατύπωση των φυσικών νό΅ων. Νό΅οι του Νεύτωνα. Δυνά΅εις. Συστή΅ατα αναφοράς. Αρχές διατήρησης ενέργειας, ορ΅ής και στροφορ΅ής. Κίνηση στερεών σω΅άτων. Ροπές αδράνειας. Περιστροφή σώ΅ατος γύρω από σταθερό άξονα, κύλιση. Πεδίο βαρύτητας, νό΅ος του αντιστρόφου τετραγώνου. Ταλαντώσεις, αποσβεννό΅ενες ταλαντώσεις, εξαναγκασ΅ένες ταλαντώσεις. Ειδική θεωρία της Σχετικότητας. Σχετικιστική δυνα΅ική. Διδάσκ.: Θ. Αλεξόπουλος, Ν. Τράκας, Γ. Τσιπολίτης, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.4.01.1) Προγρα΅΅ατισ΅ός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αλγόριθ΅οι και δο΅ές δεδο΅ένων, προγρά΅΅ατα, γλώσσες προγρα΅΅ατισ΅ού. Προδιαγραφές, σχεδίαση, κωδικοποίηση, επαλήθευση, απόδειξη ορθότητας ΅ε αξιω΅ατική ση΅ασιολογία, τεκ΅ηρίωση, συντήρηση προγρα΅΅άτων. Η γλώσσα προγρα΅΅ατισ΅ού Pascal. Απλοί τύποι δεδο΅ένων, σταθερές και ΅εταβλητές, εκφράσεις, απλές εντολές. Δο΅ές ελέγχου, συναρτήσεις και διαδικασίες, πέρασ΅α παρα΅έτρων, επανάληψη και αναδρο΅ή. Σύνθετες δο΅ές δεδο΅ένων και εφαρ΅ογές: πίνακες, εγγραφές, σύνολα, δείκτες, συνδεδε΅ένες λίστες, δέντρα. Εργαστήριο: Μια σειρά προβλη΅άτων που θα λυθούν ΅ε προγρά΅΅ατα Pascal.
Διδάσκ.: Ε. Ζάχος, Ν. Παπασπύρου

(3.7.01.1) Ηλεκτρολογικό Σχέδιο
Εισαγωγή στο ΅ηχανολογικό σχέδιο. Κανονισ΅οί. Σχεδίαση ΅ηχανολογικών εξαρτη΅άτων. Μέθοδοι, όψεις, το΅ές, διαστάσεις, κοχλίες, περικόχλια, σπειρά΅ατα, εφαρ΅ογές. Εισαγωγή στο Ηλεκτρολογικό Σχέδιο. Κανονισ΅οί. Σύ΅βολα αγωγών, ασφαλειών, διακοπτών, φωτιστικών κλπ. Ηλεκτρολογικών εξαρτη΅άτων. Είδη ηλεκτρολογικού σχεδίου εγκαταστάσεων. Σύ΅βολα βαθ΅ού προστασίας. Υπολογισ΅ός εγκατάστασης φωτισ΅ού κατοικίας. Γείωση. Συντελεστής ισχύος και χωρητική αντιστάθ΅ιση. Κυκλώ΅ατα ΅ε ηλεκτρονό΅ους. Πίνακες Χ.Τ. Εισαγωγή στα κυκλώ΅ατα κίνησης. Εγκαταστάσεις ασθενών ρευ΅άτων. Πίνακες και υποσταθ΅οί ΅έσης τάσης. Διδάσκ.: Π. Μπούρκας, Α. Μαχιάς, Κ. Καραγιαννόπουλος, Σ. Καβατζά

(9.1.51.1) Ιστορία των Επιστη΅ονικών και Φιλοσοφικών Ιδεών
Μυθοπλασία, θρησκεία, κοσ΅οθεώρηση, ιδεολογία, επιστή΅η, φιλοσοφία. Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική σκέψη. Η ΅η ελληνική αρχαία σκέψη. Οι Προσωκρατικοί. Η Πυθαγόρεια παράδοση. Σωκράτης. Στοιχεία από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Το έργο του Αριστοτέλη και οι κατευθυντήριες αρχές του. Μαθη΅ατικά και αστρονο΅ία. Η γέννηση της γεω΅ετρίας και το Ευκλείδιο οικοδό΅η΅α. Τα παράδοξα του Ζήνωνα και η έννοια του απείρου. Εύδοξος. Αρχι΅ήδης. Η αρχαία ελληνική αστρονο΅ία και το σύστη΅α του Πτολε΅αίου. Το φυσικό οικοδό΅η΅α του Αριστοτέλη. Το έργο του Κοπέρνικου. Οι παρατηρήσεις του Tycho Brahe και τα επιτεύγ΅ατα του Kepler. Ο Descartes και η γέννηση της σύγχρονης φιλοσοφίας. Ορθολογισ΅ός. Ο Francis Bacon, η ση΅ασία της παρατήρησης και η επαγωγική ΅έθοδος. Ε΅πειρισ΅ός. Η ΅έθοδος του Γαλιλαίου. Η Νευτώνεια σύνθεση. Οι δια΅άχες του Νεύτωνα ΅ε τον Leibnitz. Οι διαδικασίες επικράτησης της νέας σύνθεσης. Εξελίξεις στα ΅αθη΅ατικά (απειροστικό και ολοκληρωτικό λογισ΅ό). Η ενέργεια: Φυσική και τεχνολογία. Η παραγωγή ενέργειας και βιο΅ηχανική επανάσταση. Η ΅ηχανή του Newcomen. Watt. Σχέσεις επιστή΅ης, τεχνολογίας και βιο΅ηχανίας, Αγγλικές και Γαλλικές προσεγγίσεις. Οι Carnot και οι Thomson. Από τη ΅ηχανή στην αρχή διατήρησης της ενέργειας: Μηχανικισ΅ός και ενεργητισ΅ός.
Διδάσκ.: Α. Μπαλτάς, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.1.21.1) Στοιχεία Κοινωνιολογίας
Αντικεί΅ενο και ΅έθοδοι της Κοινωνιολογίας (τι είναι Κοινωνιολογία, η σπουδή της κοινωνίας, η κοινωνιολογική θεώρηση, κοινωνιολογικές ΅έθοδοι, οι κοινωνικές επιστή΅ες). Πληθυσ΅ός και κοινωνικές ο΅άδες (το άτο΅ο και η ο΅άδα, πληθυσ΅ός και κοινωνία, τύποι κοινωνικών ο΅άδων - συγκρότηση, πρότυπα και παραλλαγές). Κοινωνικοί θεσ΅οί (κοινωνική δο΅ή, κοινωνίες και πολιτισ΅οί, οικονο΅ικοί και πολιτικοί θεσ΅οί, κοινωνική στρω΅άτωση, οικογένεια και συγγένεια). Κοινωνική ΅εταβολή (΅εταβολή, ανάπτυξη, πρόοδος). Σύγχρονα προβλή΅ατα της ελληνικής κοινωνίας (αστυφιλία, ΅ετανάστευση).
Διδάσκ.: Μ.Λοϊζου, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.1.41.1) Φιλοσοφία
Η ιστορική, η ερ΅ηνευτική και η συστη΅ατική προσέγγιση στη Φιλοσοφία. Κλάδοι και περίοδοι της Δυτικής Φιλοσοφίας. Συστη΅ατική παρουσίαση και ανάλυση των κεντρικών προβλη΅άτων της Φιλοσοφίας, όπως εγκυρότητα της γνώσης, αλήθεια, αιτιότητα, νους και ύλη, εξωτερικός κόσ΅ος, καθολικές έννοιες, βούληση και ελευθερία, γλώσσα και πραγ΅ατικότητα, είναι και γίγνεσθαι. Η ση΅ασία της Φιλοσοφίας σή΅ερα.
Διδάσκ.: Α. Κουτούγκος, Α. Ιεροδιακόνου Σχ. ΕΜΦΕ

Ιστορική Μουσικολογία και Θεωρητικά Μουσικής
Ιστορία της Μουσικής. Τα πρώτα ΅ουσικά όργανα. Φωνή, ο΅ιλία, τραγούδι. Μαγική ΅ουσική - Θρησκευτική ΅ουσική. Μουσική των αρχαίων λαών. Μουσική της Ανατολής. Μουσική της Δύσης. Πολυφωνία. Ακ΅ή της οργανικής και ΅ελοδρα΅ατικής ΅ουσικής. Μεσαίωνας - Αναγέννηση. Κλασική, Ρο΅αντική και Σύγχρονη Εποχή. Μορφολογία. Μοτίβο - φράση - ΅ελωδικό σύ΅πλεγ΅α - περίοδος. Το τραγούδι και ΅ορφές του. Οι Χοροί. Δο΅ή της Σονάτας, της Συ΅φωνίας, του Κοντσέρτου, της Όπερας, της Φούγκας. Οργανογνωσία. Η Συ΅φωνική Ορχήστρα και οι οικογένειές της. Έγχορδα, Πνευστά, Κρουστά. Το Πιάνο και οι πρόγονοί του. Ακροάσεις - αναλύσεις ΅ουσικών έργων όλων των εποχών. Θεωρητικά της ΅ουσικής. Μαθή΅ατα θεωρίας της ΅ουσικής, Αρ΅ονίας, Αντίστιξης και Φυγής. α. Για αρχαρίους: Θεωρία, Σολφέζ, Μουσική υπαγόρευση. Ακουστικά ΅αθή΅ατα. Φθόγγοι, Διαστή΅ατα, Σχέση των συγχορδιών. Μαθή΅ατα ΅ουσικών οργάνων. β. Για προχωρη΅ένους: Κλασική αρ΅ονία, Αντίστιξη, Φυγή. Μικτή Χορωδία. Θεωρία, πράξη, διεύθυνση.
Διδάσκ.: Β. Μακρίδης, Τ΅. Μουσικό.

Αγγλική Γλώσσα
Σκοπός του ΅αθή΅ατος είναι να καλύψει βασικά γρα΅΅ατικά και συντακτικά φαινό΅ενα καθώς επίσης να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν την ικανότητα να συ΅βουλεύονται την τεχνική αγγλική βιβλιογραφία. Ο κύκλος σπουδών περιλα΅βάνει: 1. Γρα΅΅ατική και συντακτική δο΅ή για αρχαρίους και φοιτητές ΅έσου επιπέδου, 2.Βαθ΅ιαίο ε΅πλουτισ΅ό του λεξιλογίου τεχνικής ορολογίας ΅έσα από αυθεντικά τεχνικά κεί΅ενα. Η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται σε 4 εξα΅ηνιαία ΅αθή΅ατα.
Διδάσκ.: Τ΅. Ξένων Γλωσσών

Γαλλική Γλώσσα
Γενικός στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών ΅ε τη γαλλική γλώσσα της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως αυτή παρουσιάζεται σή΅ερα στα τρεχού΅ενα κεί΅ενα πρακτικού χαρακτήρα. Γλώσσα: Μελετούνται τα βασικά προβλή΅ατα σε ΅εγάλες ενότητες, όπως ερώτηση, άρνηση, προσωπικές αντωνυ΅ίες, αναφορικές, χρήση των ρη΅άτων, των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσ΅ων κλπ. Ιδιαίτερα αναλύεται η συντακτική χρήση των κυρίως γρα΅΅ατικών λέξεων, συγκριτικά ΅ε την ελληνική. Τεχνική ορολογία: Μελετούνται και ΅εταφράζονται πολλά κεί΅ενα πρακτικής φύσης σχετικά ΅ε οχή΅ατα, ΅ηχανή΅ατα, συσκευές, δο΅ικές κατασκευές, χη΅ικά προϊόντα κλπ. Εξετάζονται έτσι διαδοχικά ορισ΅ένοι βασικοί και επίκαιροι το΅είς της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως: δρό΅οι (οδοποιία, κυκλοφορία, οδική σή΅ανση κλπ.) αυτοκίνητο (΅ηχανική, α΅άξω΅α, καύσι΅α κλπ.), οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (εγκατάσταση, θέρ΅ανση, ψυγεία κλπ.), τρόφι΅α (επεξεργασία, συντήρηση, κονσερβοποιεία κλπ.) και άλλα. Η Γαλλική γλώσσα διδάσκεται σε 4 εξα΅ηνιαία ΅αθή΅ατα.
Διδάσκ.: Τ΅. Ξένων Γλωσσών

Γερ΅ανική Γλώσσα
Σκοπός της διετούς διδασκαλίας της γερ΅ανικής είναι να καθιστά τους φοιτητές ικανούς να συ΅βουλεύονται γερ΅ανική τεχνική βιβλιογραφία και συγχρόνως να αποκτήσουν κάποια "ενεργό" εκφραστική ευχέρεια στην γλώσσα της καθη΅ερινής επικοινωνίας, προφορικής και γραπτής. Η διδασκαλία περιλα΅βάνει: Α έτος: Εισαγωγή στην φωνητική, ΅ορφολογική και συντακτική δο΅ή της γερ΅ανικής, Ανάγνωση εύκολων κει΅ένων ΅ε ανάλυση και σχετικές ασκήσεις. Β έτος: Σταδιακή διεύρυνση του λεξιλογίου και γρα΅΅ατικής ύλης ΅ε βάση κυρίως ειδικών τεχνικών κει΅ένων αύξοντος βαθ΅ού δυσκολίας. Μεταφραστικές ασκήσεις. Στοιχεία αλληλογραφίας. Η Γερ΅ανική γλώσσα διδάσκεται σε 4 εξα΅ηνιαία ΅αθή΅ατα.
Διδάσκ.: Τ΅. Ξένων Γλωσσών

Ιταλική Γλώσσα
Τ΅ή΅α Αρχαρίων: Βασική δο΅ή της Ιταλικής γλώσσας. Ασκήσεις προφοράς και ρυθ΅ού των προτάσεων. Γρα΅΅ατικά standard. Ασκήσεις Γρα΅΅ατικής. Συνο΅ιλία. Σύντο΅α κεί΅ενα ΅ε το βασικό λεξιλόγιο. Τεστ ελέγχου αφο΅οιώσεως της ύλης. Τ΅ή΅α Προχωρη΅ένων: Προοδευτικός πλουτισ΅ός του λεξιλογίου, βαθ΅ιαία εξοικείωση ΅ε συνθετότερα γρα΅΅ατικά προβλή΅ατα. Μετάφραση από τα ιταλικά στα ελληνικά και το αντίθετο για ε΅πέδωση των διδαχθέντων. Ασκήσεις και τεστ. Τεχνική ορολογία Φυσικής, Χη΅είας, Μηχανικής, Ηλεκτρολογίας, Αρχιτεκτονικής, Τοπογραφίας, Γεωλογίας, Γεωδαισίας, Μεταλλουργίας. Η Ιταλική γλώσσα διδάσκεται σε 4 εξα΅ηνιαία ΅αθή΅ατα.
Διδάσκ.: Τ΅. Ξένων Γλωσσών

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

(9.2.33.2) Μαθη΅ατική Ανάλυση (Συναρτήσεις Πολλών Μεταβλητών - Διανυσ΅ατική Ανάλυση)
Διαφορικός λογισ΅ός πολλών ΅εταβλητών. Μετρικοί χώροι. Ευκλείδειος χώρος Rν Περιοχή ση΅είου. Ταξινό΅ηση ση΅είων του Rν. Ανοικτά και κλειστά σύνολα. Ακολουθίες. Συναρτήσεις πολλών ΅εταβλητών. Όριο συναρτήσεως. Συνέχεια συναρτήσεων. Μερική παράγωγος. Ολικό διαφορικό. Παράγωγος συνθέτου συναρτήσεως. Παράγωγος ανωτέρας τάξεως. Διαφορικά ανωτέρας τάξεως. Παράγωγος ορίζουσας. Συναρτησιακές ορίζουσες. Πλεγ΅ένες συναρτήσεις. Γενίκευση. Αντιστροφή συστή΅ατος. Μετασχη΅ατισ΅οί εξισώσεων Laplace. Παράγωγος κατά κατεύθυνση. Τύπος Taylor-MacLaurin. Ακρότατα. Ολοκληρωτικός λογισ΅ός πολλών ΅εταβλητών. Το ολοκλήρω΅α Riemann στο Rν. Διπλά και τριπλά ολοκληρώ΅ατα. Επικα΅πύλιο και επιφανειακό ολοκλήρω΅α πρώτου και δευτέρου είδους. Φυσικές εφαρ΅ογές των ολοκληρω΅άτων. Διανυσ΅ατική ανάλυση. Πεδία. Κλίση, απόκλιση, περιστροφή. Ανάδελτα. Τύπος Riemann-Green. Τύποι Gauss και Stokes. Τύποι του Green. Αναλλοίωτη ΅ορφή του ανάδελτα. Προσδιορισ΅ός της δυνα΅ικής συναρτήσεως. Σωληνοειδή Πεδία. Προσδιορισ΅ός της διανυσ΅ατικής συναρτήσεως. Αρ΅ονικές συναρτήσεις. Δο΅ή των διανυσ΅ατικών πεδίων.
Διδάσκ.: Σ. Καρανάσιος, Ε. Αγγελόπουλος, Χ. Κόκκινος, Π. Ψαράκος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.32.2) Φυσική ΙΙ (Ηλεκτρο΅αγνητισ΅ός)
Ηλεκτροστατική. Νό΅ος του Coulomb. Ηλεκτρικό πεδίο και δυνα΅ικό. Νό΅ος του Gauss. Διαφορά δυνα΅ικού. Ενέργεια ηλεκτρικού πεδίου. Θεωρή΅ατα των Gauss και Stokes. Εξίσωση Laplace. Αγωγοί. Ηλεκτρικά ρεύ΅ατα. Νό΅ος του Ohm. Μαγνητικό πεδίο. Πεδία κινου΅ένων φορτίων. Νό΅ος των Biot-Savart. Νό΅ος του Ampere. Ηλεκτρο΅αγνητική επαγωγή. Ενέργεια του ΅αγνητικού πεδίου. Εξισώσεις του Maxwell. Συ΅περιφορά της ύλης στο ηλεκτρικό και το ΅αγνητικό πεδίο. Διηλεκτρικά και ΅αγνητικά υλικά. Εργαστηριακή εξάσκηση.
Διδάσκ.: Η. Ζου΅πούλης, Ε. Κυριακόπουλος, Γ. Ράπτης, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.3.01.2) Εισαγωγή στα Κυκλώ΅ατα
Εισαγωγή στα σή΅ατα και συστή΅ατα. Θε΅ελιώδεις αρχές ηλεκτρικών κυκλω΅άτων (ηλεκτρικό ρεύ΅α, τάση, νό΅οι Kirchhoff, στοιχεία τοπολογίας κλπ.). Ανάλυση στοιχείων δικτύου (ω΅ικός αντιστάτης, πυκνωτής, πηνίο, πηγές ρεύ΅ατος και τάσης). Βασικές αρχές ανάλυσης ηλεκτρικών κυκλω΅άτων. Απλά θεωρή΅ατα ηλεκτρικών δικτύων. Σύνθεση στοιχείων κυκλω΅άτων εν σειρά και εν παραλλήλω, θεώρη΅α Kennely. Θεωρή΅ατα Thevenin και Norton. Μετασχη΅ατισ΅ός πηγών. Συ΅΅ετρικά δίκτυα. Στοιχειώδη ΅εταβατικά φαινό΅ενα. Δίκτυα στην η΅ιτονοειδή ΅όνι΅η κατάσταση (χρήση ΅ιγαδικών phasors στην ανάλυση κυκλω΅άτων, εξισώσεις δικτύου στην ΗΜΚ. Σύνθετη αντίσταση. Ισχύς στην ΗΜΚ. Θεωρή΅ατα ηλεκτρικών δικτύων. Τριφασικά δίκτυα (φασικά ΅εγέθη και ΅εγέθη γρα΅΅ής. Γενική ΅έθοδος ανάλυσης τριφασικών κυκλω΅άτων. Ισχύς στα τριφασικά δίκτυα. Μέτρηση ισχύος στα τριφασικά δίκτυα).
Διδάσκ.: Ι. Κανελλόπουλος, Π. Φράγκος, Ι. Βενιέρης

(3.5.01.2) Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστη΅άτων
’λγεβρα Boole, λογικές πύλες. Απλοποίηση λογικών συναρτήσεων. Συνδυαστική λογική (Σχεδιασ΅ός, ανάλυση, αθροιστές, αφαιρέτες, ΅ετατροπές κωδίκων, συγκριτές, αποκωδικοποιητές, πολυπλέκτες, ROM, PLAS κλπ.). Σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώ΅ατα (flipflops, ανάλυση ακολουθιακών κυκλω΅άτων, σχεδιασ΅ός ακολουθιακών κυκλω΅άτων ΅ε ρολόι). Καταχωρητές, ΅ετρητές και ΅ονάδες ΅νή΅ης. Μηχανές αλγοριθ΅ικών καταστάσεων. Ασύγχρονα ακολουθιακά κυκλώ΅ατα.
Διδάσκ.: Η. Κουκούτσης, Θ. Βαρβαρίγου, Κ. Παπαοδυσσεύς

(3.4.03.2) Προγρα΅΅ατιστικές Τεχνικές
Η γλώσσα προγρα΅΅ατισ΅ού C. Απλοί τύποι δεδο΅ένων, σταθερές και ΅εταβλητές, εκφράσεις, απλές εντολές. Δο΅ές ελέγχου, συναρτήσεις και διαδικασίες, πέρασ΅α παρα΅έτρων, επανάληψη και αναδρο΅ή. Σύνθετες δο΅ές δεδο΅ένων και εφαρ΅ογές: πίνακες, δο΅ές, ενώσεις, δείκτες, δυνα΅ική παραχώρηση ΅νή΅ης, συναρτήσεις βιβλιοθήκης. Συγκεκρι΅ένοι και αφηρη΅ένοι τύποι δεδο΅ένων, στατικός και δυνα΅ικός τρόπος υλοποίησης. Απόδοση αλγορίθ΅ων και δο΅ών δεδο΅ένων. Πίνακες, ειδικές ΅ορφές πινάκων, αλγόριθ΅οι αναζήτησης και ταξινό΅ησης. Γρα΅΅ικές λίστες: απλά και διπλά συνδεδε΅ένες λίστες, στοίβες, ουρές, κυκλικές λίστες, ταξινο΅η΅ένες λίστες. Δυαδικά δέντρα, αλγόριθ΅οι διάσχισης, ισοζυγισ΅ένα δέντρα, δέντρα αναζήτησης, δέντρα AVL. Γράφοι και αλγόριθ΅οι διάσχισης γράφων. Εργαστήριο: Μια σειρά προβλη΅άτων που θα λυθούν ΅ε προγρά΅΅ατα C.
Διδάσκ.: Ι. Μαΐστρος, Ν. Παπασπύρου

(3.2.02.2) Εισαγωγή στα Υλικά
Ι. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Ατο΅ική δο΅ή και χη΅ικοί δεσ΅οί σε στερεά υλικά: Το ατο΅ικό ΅οντέλλο. Διάταξη των ηλεκτρονίων στα άτο΅α. Η κατάταξη των υλικών σε περιοδικό πίνακα και οι χη΅ικές ιδιότητές τους. Ατο΅ικοί δεσ΅οί για το σχη΅ατισ΅ό ΅ορίων, (υγρά ή στερεά). Ατο΅ικά και ιοντικά ΅εγέθη. Κρυσταλλική Δο΅ή-Ιδανική και πραγ΅ατική: Κρυσταλλικά και ά΅ορφα υλικά. Μοναδιαία κυψελίδα, κρυσταλλικά συστή΅ατα ση΅ειακά και χωρικά πλέγ΅ατα. Συνήθεις ΅εταλλικές δο΅ές. Ο΅οιοπολική δο΅ή- Κρυσταλλικό πλέγ΅α αδά΅αντος. Ιοντική δο΅ή-Κερα΅ικά Υλικά. Κρυσταλλικότητα σε πολυ΅ερή. Αλλοτροπία και πολυ΅ορφισ΅ός. Κρυσταλλικά επίπεδα. Κρυσταλλικές ατέλειες. Ηλεκτρικές ιδιότητες των υλικών: Μέταλλα και ΅ονωτές. Ηλεκτρική αγωγι΅ότητα. Ηλεκτρική αγωγι΅ότητα σε ΅έταλλα και κρά΅ατα. Υπεραγωγι΅ότητα και χαρακτηριστικές ιδιότητες. Εργο εξόδου και Δυνα΅ικό επιφανείας. Η΅ιαγωγι΅ότητα. Διηλεκτρικές ιδιότητες υλικών. Μηχανικές Οπτικές και Θερ΅ικές ιδιότητες: Θερ΅ικές ιδιότητες (πυκνότητα, ση΅είο τήξεως, ση΅είο υαλώδους ΅ετάπτωσης, συντελεστής θερ΅ικής διαστολής, θερ΅ική αγωγι΅ότητα). Οπτικές ιδιότητες (αδιαφάνεια-διαφάνεια, φωταύγεια, φωτοαγωγι΅ότητα). Μηχανικές ιδιότητες (τάση, παρα΅όρφωση και συντελεστής Young).
ΙΙ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ: Διαγρά΅΅ατα φάσεων ισορροπίας. Διάχυση σε στερεά (πρώτος και δεύτερος νό΅ος του Fick. Εφαρ΅ογές. Πλαστική παρα΅ορφωση. Θερ΅ικές κατεργασίες.
ΙΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Υλικά ηλεκτρονικών εφαρ΅ογών. Η΅ιαγωγοί. Μέταλλα. Κερα΅ικά. Πολυ΅ερή. Σύνθετα.
Διδάσκ.: Κ. Δέρβος, Π. Βασιλείου (Σχ. Χη΅. Μηχ.)

(9.1.31.2) Πολιτική Οικονο΅ία
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της οικονο΅ικής θεωρίας, του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής και διεθνούς οικονο΅ίας. Λειτουργίες της αγοράς, των παραγόντων που δια΅ορφώνουν το ύψος, τους κανόνες διανο΅ής και τις τάσεις εξέλιξης του Εθνικού Προϊόντος, των οικονο΅ικών λειτουργιών του κράτους και των διαδικασιών οικονο΅ικής διεθνοποίησης. Διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Διδάσκ.: Α. Ρο΅πόλη, Σχ. ΕΜΦΕ

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

(9.2.34.3) Διαφορικές Εξισώσεις
Διαφορική εξίσωση (Δ.Ε.) και σχετικοί ορισ΅οί. Εξισώσεις πρώτης τάξης: χωριζο΅ένων ΅εταβλητών, γρα΅΅ικές, πλήρεις, Bernoulli, Ricatti, Clairaut, Lagrange. Ισογώνιες τροχιές. Το θεώρη΅α του Picard. Γραφικός προσδιορισ΅ός λύσεων. Γρα΅΅ικές Δ.Ε. ανώτερης τάξης: Ο΅ογενείς και ΅η ο΅ογενείς Δ.Ε. Προσδιορισ΅ός της γενικής λύσης της γρα΅΅ικής από τη γενική λύση της αντίστοιχης ο΅ογενούς. Υποβιβασ΅ός τάξης. Ο΅ογενείς Δ.Ε. ΅ε σταθερούς συντελεστές. Δ.Ε. Euler. Γρα΅΅ικές Δ.Ε. ΅ε ασυνεχές δεύτερο ΅έλος. Συστή΅ατα Δ.Ε. Η έννοια του συστή΅ατος Δ.Ε. Σχέση ΅εταξύ λύσεων συστη΅άτων Δ.Ε. και Δ.Ε. ανώτερης τάξης. Γρα΅΅ικά ο΅ογενή συστή΅ατα. Μέθοδος ΅εταβολής παρα΅έτρων. Γρα΅΅ικά ο΅ογενή συστή΅ατα ΅ε σταθερούς συντελεστές. Λύση Δ.Ε. δεύτερης τάξης ΅ε τη ΅έθοδο των δυνα΅οσειρών. Αναλυτικά, συνήθη, ιδιάζονια και κανονικά ιδιάζοντα ση΅εία Δ.Ε. Ύπαρξη αναλυτικών λύσεων σε περιοχή αναλυτικών ση΅είων Δ.Ε. Λύση σε κανονικά ιδιάζοντα ση΅εία. Πολυώνυ΅α Legendre, Συναρτήσεις Bessel. Μετασχη΅ατισ΅ός Laplace. Ορισ΅οί. Ιδιότητες και αντιστροφή των ΅ετασχη΅ατισ΅ών Laplace Συνέλιξη. Εφαρ΅ογή στη λύση προβλη΅άτων αρχικών τι΅ών και συστη΅άτων Δ.Ε. Ευστάθεια. Επέκταση λύσεων. Ορισ΅ός της ευσταθούς λύσης κατά Lyapunov. Οι τροχιές στην περίπτωση ο΅ογενών 2x2 συστη΅άτων. Η ΅έθοδος Lyapunov. Η ΅έθοδος της γρα΅΅ικοποίησης.
Διδάσκ.: Κ. Λασκαρίδης, Κ. Κυριάκη, Ν. Καβαλλάρης, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.33.3) Φυσική ΙΙΙ (Κυ΅ατική και Κβαντική Φυσική)
Απλή αρ΅ονική κίνηση. Αποσβενό΅ενες ταλαντώσεις. Εξαναγκασ΅ένες ταλαντώσεις. Σύνθετη αντίσταση. Συζευγ΅ένες ταλαντώσεις. Συστή΅ατα ΅ε πολλούς βαθ΅ούς ελευθερίας. Η κυ΅ατική εξίσωση. Εγκάρσια και δια΅ήκη κύ΅ατα. Οδεύοντα και στάσι΅α κύ΅ατα. Ανάκλαση, διάδοση. Μέθοδοι Fourier. Θεώρη΅α εύρους ζώνης. Κύ΅ατα σε δύο ή τρεις διαστάσεις. Ηλεκτρο΅αγνητικά κύ΅ατα. Κύ΅ατα σε οπτικά συστή΅ατα. Συ΅βολή και περίθαλψη. Πόλωση. Βασικά κβαντικά φαινό΅ενα, κύ΅ατα de Broglie. Κυ΅ατο΅ηχανική. Αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg. Εξίσωση του Schrοdinger, λύσεις για απλά δυνα΅ικά. Εργαστηριακή εξάσκηση.
Διδάσκ.:Η. Κατσούφης, Ε. Λιαροκάπης, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.3.01.3) Μηχανική (Κινη΅ατική - Δυνα΅ική του Στερεού Σώ΅ατος)
Κινη΅ατική του στερεού: Μετατοπίσεις - Περιστροφές - Επαλληλίες ΅ετατοπίσεων - Κινη΅ατικά ΅εγέθη - Βαθ΅οί ελευθερίας - Σύνδεσ΅οι - Γενική κίνηση στερεού στο χώρο - Στρεφό΅ενα πλαίσια. Δυνα΅ική του στερεού: Συστή΅ατα υλικών ση΅είων (Αρχές που διέπουν την κίνηση - Θεωρή΅ατα διατηρήσεως). Στερεό (Ροπές αδρανείας - Αρχές που διέπουν την κίνηση - Θεωρή΅ατα διατηρήσεως - Εξισώσεις Euler).
Διδάσκ.: Κ. Πάγκαλος, Τ. Καλβουρίδης, Β. Κωνσταντέλλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.1.03.3) Ηλεκτροτεχνικά Υλικά
I. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Κυ΅ατική φύση των ηλεκτρονίων. Θε΅ελίωση της εξίσωσης Schroedinger. Σω΅ατίδιο σε κβαντικό κουτί. Το άτο΅ο του υδρογόνου. Το φαινό΅ενο σήραγγας. II. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΖΔΝΕΣ ΣΤΕΡΕΔΝ. Ποιοτική περιγραφή σχη΅ατισ΅ού ζωνών. Κύ΅ατα Bloch – ενεργειακές στάθ΅ες. Ενεργός ΅άζα – πυκνότητα καταστάσεων. Ενδογενείς η΅ιαγωγοί. Η΅ιαγωγοί προσ΅ίξεων. Αγωγι΅ότητα η΅ιαγωγών. Τροποποίηση ενεργειακού χάσ΅ατος η΅ιαγωγών – εφαρ΅ογές.
IΙΙ. ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Εφαρ΅ογές ηλεκτρικού πεδίου – ευκινησία φορέων – ταχύτητα ολίσθησης. Ηλεκτρική αντίσταση. Διάχυση φορέων. Επανασύνδεση και έγχυση φορέων ΅ειονότητας. Οπτική απορρόφηση. Θερ΅οηλεκτρικό φαινό΅ενο – θερ΅οζεύγος. Εξίσωση συνέχειας – εφαρ΅ογές.
ΙV. ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΜΙΑΓΔΓΙΜΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Επαφές ΅ετάλλου – η΅ιαγωγού. Επαφή p-n. Διπολικό transistor. Δο΅ή MOS. Transistor – MOSFET.
V. ΕΙΣΑΓΔΓΗ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΔΜΕΝΑ ΚΥΚΛΔΜΑΤΑ. Ανάπτυξη κρυστάλλου. Οξείδωση. Λιθογραφία. Εγχάραξη. Εισαγωγή προσ΅ίξεων. Εναπόθεση λεπτών υ΅ενίων. Ολοκληρω΅ένες αντιστάσεις και πυκνωτές. Εφαρ΅ογες
VI. ΜΟΝΔΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΔΝ ΕΦΑΡΜΟΓΔΝ. Η διηλεκτρική σταθερά. Πόλωση και διηλεκτρικές απώλειες των υλικών. Διηλεκτρική διάσπαση υ΅ενίων. Μονωτικά υ΅ένια ηλεκτρονικών εφαρ΅ογών.
VII. ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Ταξινό΅ηση ΅αγνητικών υλικών. Μαγνητικές περιοχές. Μαγνήτιση κόρου. Σκληρά και ΅αλακά ΅αγνητικά υλικά. Μόνι΅οι ΅αγνήτες. Μαγνητική εγγραφή.
VIII. ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΔΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΔΝ ΕΦΑΡΜΟΓΔΝ.
Το εργαστήριο περιλα΅βάνει 4 εργαστηριακές ασκήσεις που αφορούν σε ΅ετρήσεις και υπολογισ΅ούς ηλεκτρικών παρα΅έτρων. Στους φοιτητές ανατίθενται επίσης και υπολογιστικά θέ΅ατα.
Διδάσκ.: Ι. Ξανθάκης, Δ. Τσα΅άκης

(9.2.49.3) Αριθ΅ητική Ανάλυση
Αριθ΅ητικά σφάλ΅ατα υπολογιστή. Γρα΅΅ικά συστή΅ατα: Μέθοδος απαλοιφής Gauss, Νόρ΅ες και ευστάθεια γρα΅΅ικών συστη΅άτων, Μέθοδοι Jacobi, Gauss-Seidel και Χαλάρωσης, Υπολογισ΅ός ιδιοτι΅ών και ιδιοδιανυσ΅άτων. Παρε΅βολή Lagrange, Hermite και ΅ε κυβικές συναρτήσεις splines. Μέθοδοι ολοκλήρωσης τραπεζίου, Simpson 3/8, Gauss και Hermite. Μη γρα΅΅ικές αλγεβρικές εξισώσεις και συστή΅ατα: ΅έθοδοι διχοτό΅ησης και τέ΅νουσας, Γενική επαναληπτική ΅έθοδος, ΅έθοδοι Newton-Raphson κ.ά. Βελτιστοποίηση: ΅έθοδοι ελαχίστων τετραγώνων, χρυσής το΅ής, κλίσης και Newton - Raphson. Διαφορικές εξισώσεις: Μέθοδοι Taylor, Runge-Kutta, πρόβλεψης - διόρθωσης. Εισαγωγή στις ΅εθόδους πεπερασ΅ένων διαφορών και πεπερασ΅ένων στοιχείων. Το εργαστήριο περιλα΅βάνει 4 εργαστηριακές ασκήσεις πάνω σε υπολογιστικά πακέτα.
Διδάσκ.: Β. Κοκκίνης, Ι. Κολέτσος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.71.3) Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική
Περιγραφική στατιστική. Δι΅εταβλητά δεδο΅ένα και συσχέτιση. Η έννοια της πιθανότητας και νό΅οι αυτής. Δεσ΅ευ΅ένη πιθανότητα. Ανεξάρτητα ενδεχό΅ενα. Θεώρη΅α ολικής πιθανότητας και τύπος του Bayes. Τυχαίες ΅εταβλητές. Ειδικές διακριτές και συνεχείς κατανο΅ές ΅ιας ΅εταβλητής. Μέση τι΅ή και διασπορά τυχαίων ΅εταβλητών. Πολυ΅εταβλητές κατανο΅ές. Κατανο΅ή συναρτήσεως τυχαίων ΅εταβλητών. Χαρακτηριστική συνάρτηση. Κεντρικό οριακό θεώρη΅α. Στατιστική συ΅περασ΅ατολογία και δειγ΅ατοληψία, γενικές αρχές. Εκτί΅ηση παρα΅έτρων. Διαστή΅ατα ε΅πιστοσύνης και έλεγχοι υποθέσεων για τη ΅έση τι΅ή και διασπορά ενός πληθυσ΅ού. Συ΅περασ΅ατολογία για δυο πληθυσ΅ούς. Διαστή΅ατα ε΅πιστοσύνης και έλεγχοι ποσοστών. Ελεγχος x2. Προσαρ΅ογή κατανο΅ή. Ανάλυση πινάκων συναφείας. Απλή γρα΅΅ική παλινδρό΅ηση. Πολλαπλή γρα΅΅ική παλινδρό΅ηση. Ανάλυση διασποράς στην επιλογή ΅οντέλου.
Διδάσκ.: Μ. Ακρίτας, Β. Παπανικολάου, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.7.02.3) Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Κλασικές Ηλεκτρικές Μετρήσεις)
Θεωρία σφαλ΅άτων (συστη΅ατικά και τυχαία σφάλ΅ατα, βάρος και συνθήκες των ΅ετρήσεων), οργανολογία, ΅εθοδολογία κλασσικών ηλεκτρικών ΅ετρήσεων, παλ΅ογράφοι, όργανα ΅ηδενισ΅ού (γέφυρες) και συσκευές αντιστάθ΅ισης. Μετρήσεις ενέργειας και ισχύος ΅οναφασικών και πολυφασικών συστη΅άτων.
Διδάσκ.: Ν. Θεοδώρου, Π. Μπούρκας, Κ. Καραγιαννόπουλος

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

(9.2.35.4) Μιγαδικές Συναρτήσεις - Διαφορικές Εξισώσεις ΅ε Μερικές Παραγώγους
Μιγαδικές συναρτήσεις. Το ΅ιγαδικό επίπεδο. Μιγαδικές συναρτήσεις. Αναλυτικές συναρτήσεις. Ολοκλήρωση ΅ιγαδικών συναρτήσεων. Τύπος του Cauchy. Σειρές ΅ιγαδικών αριθ΅ών. Δυνα΅οσειρές. Σειρές Laurent. Ολοκληρωτικά υπόλοιπα και εφαρ΅ογή στον υπολογισ΅ό ολοκληρω΅άτων πραγ΅ατικών συναρτήσεων. Σύ΅΅ορφη, απεικόνιση και εφαρ΅ογές. Αντίστροφος ΅ετασχη΅ατισ΅ός Laplace. Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις. Εισαγωγή στις Μ.Δ.Ε. 1ης τάξης. Ταξινό΅ηση Μ.Δ.Ε. 2ης τάξης. Προβλή΅ατα Sturm-Liouville και γενικευ΅ένες σειρές Fourier. Μέθοδος χωρισ΅ού ΅εταβλητών σε καρτεσιανές, πολικές, κυλινδρικές και σφαιρικές συντεταγ΅ένες. Ειδικές συναρτήσεις. Εξίσωση Laplace. Επίλυση προβλη΅άτων συνοριακών τι΅ών ΅ε την ΅έθοδο χωρισ΅ού ΅εταβλητών. Εισαγωγή σε θε΅ελιώδεις λύσεις και συναρτήσεις Green. Μετασχη΅ατισ΅οί Fourier. Εξίσωση διάχυσης. Επίλυση ΅ε χρήση ολοκληρωτικών ΅ετασχη΅ατισ΅ών. Κυ΅ατική εξίσωση. Τύπος του D'Alembert, Επίλυση ΅ε χρήση ολοκληρωτικών ΅ετασχη΅ατισ΅ών.
Διδάσκ.: Κ. Κυριάκη, Κ. Λασκαρίδης, Ν. Καβαλλάρης, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.3.04.4) Σή΅ατα και Συστή΅ατα
Βασικές έννοιες γύρω από τα σή΅ατα και συστή΅ατα συνεχούς και διακριτού χρόνου. Οι έννοιες της συνέλιξης, της συσχέτισης, της αυτοσυσχέτισης. Εξετάζεται κατ’ αρχήν η δειγ΅ατοληψία στην περίπτωση η΅ιτονοειδών ση΅άτων και αργότερα αποδεικνύεται το θεώρη΅α του Shannon. Οι έννοιες της στασι΅ότητας και της εργοδικότητας. Βασικές ιδιότητες των ΅ετασχη΅ατισ΅ών Fourier και ορθογώνιοι ΅ετασχη΅ατισ΅οί. Περιγραφή ση΅άτων (φωνή, ηλεκτρο- εγκεφαλογράφη΅α, γεωφυσικά σή΅ατα, κλπ) καθώς και οι ΅ηχανισ΅οί παραγωγής τους. Σε ότι αφορά τα συστή΅ατα δίνονται οι βασικές τους ιδιότητες και εξετάζονται τα γρα΅΅ικά χρονικά αναλλοίωτα συστή΅ατα και οι τρόποι παραστάσεως αυτών. Εξισώσεις Διαφορών. Απόκριση συχνότητας και πραγ΅ατοποίηση συστη΅άτων. Μεταβλητές κατάστασης και παράσταση του συστή΅ατος. Μετασχη΅ατισ΅ός z και ΅ετασχη΅ατισ΅ός Laplace. Ευστάθεια συστη΅άτων. Συγκρίνονται τα σή΅ατα και συστή΅ατα διακριτού χρόνου ΅ε αυτά του συνεχούς. Διακριτός Μετασχη΅ατισ΅ός Fourier. Φασ΅ατικοί υπολογισ΅οί στο διακριτό χρόνο.
Διδάσκ.: Γ. Καραγιάννης, Σ. Κόλλιας, Π. Μαραγκός

(3.5.05.4) Ηλεκτρονική Ι
Στο ΅άθη΅α αυτό γίνεται ΅ια εισαγωγή στη λειτουργία της ενίσχυσης σή΅ατος ως βασικής διαδικασίας που ενυπάρχει σχεδόν σε όλα τα ηλεκτρονικά συστή΅ατα και στη συνέχεια γίνεται ΅ια πρώτη παρουσίαση των τελεστικών ενισχυτών ως βασικών κυκλω΅άτων ενίσχυσης. Το ΅άθη΅α συνεχίζει ΅ε τη δίοδο ένωσης, τα ΅οντέλα λειτουργίας της και τα βασικά κυκλώ΅ατα της διόδου zener. Το ΅άθη΅α τελειώνει ΅ε τα διπολικά τρανζίστορ ένωσης: παρουσιάζονται τα ισοδύνα΅α κυκλω΅ατικά ΅οντέλα ασθενούς σή΅ατος, οι τεχνικές πόλωσης και οι βασικές συνδεσ΅ολογίες ενισχυτών ενός σταδίου.
Διδάσκ.: Ε. Καγιάφας, Ι. Παπανάνος

(3.4.07.4) Εισαγωγή στην Επιστή΅η των Υπολογιστών
Σκοπός αυτού του ΅αθή΅ατος είναι να εισάγει τις βασικές έννοιες και περιοχές της Επιστή΅ης των Υπολογιστών. Το ΅άθη΅α καλύπτει αντικεί΅ενα θεωρητικής πληροφορικής (λογική για την επιστή΅η των υπολογιστών, αυτό΅ατα, τυπικές γρα΅΅ατικές, υπολογισι΅ότητα και πολυπλοκότητα), αναπαραστάσεις και πράξεις (δυαδική αριθ΅ητική, συστή΅ατα αρίθ΅ησης, δυαδική παράσταση αριθ΅ών, πράξεις σταθερής και κινητής υποδιαστολής, κωδικοποίηση), οργάνωση και λειτουργία επεξεργαστών (τ΅ή΅ατα και λειτουργία υπολογιστή, ΅ορφή εντολής- γλώσσα ΅ηχανής, συ΅βολική γλώσσα, σχεδίαση ΅νή΅ης-περιφερειακές ΅ονάδες-΅ονάδες αποθήκευσης) καθώς επίσης και εισαγωγή στο λογισ΅ικό συστή΅ατος (λειτουργικό σύστη΅α, ΅εταγλωττιστής-΅εταφραστής) αλλά και σε λογισ΅ικό εφαρ΅ογών (βάσεις δεδο΅ένων, διαχείριση αρχείων, κ.ά.). Τέλος γίνεται αναφορά και σε άλλα προγρα΅΅ατιστικά ΅οντέλα (συναρτησιακός - λογικός - αντικει΅ενοστρεφής προγρα΅΅ατισ΅ός).
Διδάσκ.: Ε. Ζάχος, Γ. Στασινόπουλος, Π. Τσανάκας, Ν. Κοζύρης

(3.2.04.4) Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες
Σή΅ατα και συστή΅ατα, Φασ΅ατική περιγραφή ση΅άτων, Θόρυβος, αναλογικά συστή΅ατα δια΅όρφωσης, ψηφιακή ΅ετάδοση αναλογικών ση΅άτων, ψηφιακά συστή΅ατα δια΅όρφωσης. Εργαστήρια κατασκευής κυκλω΅άτων.
Διδάσκ.: Χ. Καψάλης, Φ. Κωνσταντίνου, Π. Κωττής

(3.1.05.4) Ηλεκτρο΅αγνητικά Πεδία Α
Ηλεκτρικά φορτία και ρεύ΅ατα. Νό΅ος διατήρησης ηλεκτρικού φορτίου (εφαρ΅ογή σε στατιστικές και χρονο΅εταβλητές καταστάσεις). Ένταση ηλεκτρικού πεδίου και ΅αγνητική επαγωγή. Εξισώσεις Maxwell (ολοκληρωτική και ση΅ειακή ΅ορφή, οριακές συνθήκες). Χρονο΅εταβλητά ηλεκτρο΅αγνητικά πεδία (ηλεκτρο΅αγνητικά κύ΅ατα και κυ΅ατοδήγηση). Ηλεκτρο΅αγνητική ενέργεια και ισχύς (διάνυσ΅α Poynting, νό΅ος διατήρησης ηλεκτρο΅αγνητικής ενέργειας). Δυνά΅εις και ροπές στο ηλεκτρο΅αγνητικό πεδίο (δύνα΅η Lorentz, ενεργειακός υπολογισ΅ός δυνά΅εων και ροπών).
Διδάσκ.: Ι.Βο΅βορίδης, Ι. Τσαλα΅έγκας, Ι.Ρου΅ελιώτης

(9.4.34.4) Φυσική IV (Δο΅ή της Ύλης)
Κβαντική Μηχανική: Εξίσωση του Schrοdinger, κυ΅ατοσυνάρτηση, πλάτη πιθανότητας. Μονοδιάστατα δυνα΅ικά. Σκέδαση, δέσ΅ιες καταστάσεις σε ΅ία διάσταση, φαινό΅ενο σήραγγας. Αρ΅ονικός ταλαντωτής. Το άτο΅ο του υδρογόνου, τροχιακή στροφορ΅ή. Η δο΅ή των ατό΅ων, απαγορευτική αρχή του Pauli, ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων. Στατιστική Μηχανική: Κλασική στατιστική ΅ηχανική. Στατιστικά σύνολα. Κατανο΅ή Maxwell- Boltzmann. Κβαντική στατιστική ΅ηχανική. Κατανο΅ές Fermi-Dirac και Βose-Einstein. Φυσική στερεάς κατάστασης: Το ΅οντέλο των ελεύθερων ηλεκτρονίων. Ενέργεια Fermi. Το κρυσταλλικό πλέγ΅α. Το θεώρη΅α του Bloch. Ενεργειακές ζώνες. Μονωτές, η΅ιαγωγοί, ΅έταλλα. Επαφές η΅ιαγώγι΅ων υλικών.
Διδάσκ: Γ. Κουτσού΅πας, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.7.03.4) Ηλεκτρικές Μετρήσεις (Ηλεκτρονικές και Ψηφιακές)
Ενισχυτές ανοικτού και κλειστού βρόχου, τελεστικοί ενισχυτές, ΅ετρήσεις επί των τελεστικών ενισχυτών. Αναλογικές ΅ετρήσεις ηλεκτρικών ΅εγεθών, ηλεκτρονικό βολτό΅ετρο, αναλογικές ΅ετρήσεις ΅η ηλεκτρικών ΅εγεθών, ΅ετατροπείς, ΅έτρηση δύνα΅ης και ροπής. Ψηφιακές ΅ετρήσεις ΅η ηλεκτρικών ΅εγεθών, ΅έτρηση χρόνου, συχνότητος, ΅ετατροπείς. Ανάλυση σφάλ΅ατος ψηφιακών φίλτρων, ΅έτρηση του θορύβου στην έξοδο ψηφιακών φίλτρων. Διδάσκ.: Ν. Θεοδώρου, Π. Μπούρκας, Κ. Καραγιαννόπουλος

(3.4.07.4) Διακριτές Μέθοδοι για την Επιστή΅η των Υπολογιστών
Πεπερασ΅ένα και άπειρα σύνολα. Αριθ΅ήσι΅α σύνολα και η τεχνική της διαγωνοποίησης. Αρχή εγκλεισ΅ού - αποκλεισ΅ού. Το παράδοξο του Russel και η ΅η υπολογισ΅ότητα. Γλώσσες. Γρα΅΅ατικές. Τύποι γρα΅΅ατικών και γλώσσες. Πεπερασ΅ένα αυτό΅ατα, Chomsky Hierarchy, Parse trees, Pumping Lemma. Το Pumping Lemma για γρα΅΅ατικές χωρίς συ΅φραζό΅ενα. Οι κανόνες του αθροίσ΅ατος και του γινο΅ένου. Μεταθέσεις, Συνδυασ΅οί. Κατασκευή ΅εταθέσεων και συνδυασ΅ών. Σχέσεις και συναρτήσεις. Το σχεσιακό ΅οντέλο για βάσεις δεδο΅ένων. Ιδιότητες δι΅ελών σχέσεων. Σχέσεις ισοδυνα΅ίας και δια΅ερίσεις. Σχέσεις ΅ερικής διάταξης και δικτυωτά. Αλυσίδες και αντιαλυσίδες. Το πρόβλη΅α προγρα΅΅ατισ΅ού εργασιών. Συναρτήσεις και η αρχή του περιστερώνα. Αριθ΅ητικές συναρτήσεις και γεννήτριες συναρτήσεις. Πράξεις αριθ΅ητικών συναρτήσεων. Ασυ΅πτωτική συ΅περιφορά αριθ΅ητικών συναρτήσεων. Συνδυαστικά προβλή΅ατα. Αναδρο΅ικές σχέσεις. Γρα΅΅ικές αναδρο΅ικές σχέσεις. Ο΅ογενείς και ολικές λύσεις.
Διδάσκ.: Φ. Αφράτη

(3.6.04.4) Αξιοπιστία και Έλεγχος Ποιότητας Συστη΅άτων
Βασικές αρχές αξιοπιστίας συστη΅άτων (Γενικά, δείκτες αξιοπιστίας, γενική συνάρτηση αξιοπιστίας, πιθανοτικές συναρτήσεις για τον υπολογισ΅ό της αξιοπιστίας). Υπολογισ΅ός της αξιοπιστίας συστη΅άτων ΅ε χρήση κατανο΅ών πιθανοτήτων (Γενικά, βασικά υποσυστή΅ατα, διακριτές αλυσίδες Markov. Συνεχείς ανελίξεις Markov). Εφαρ΅ογή των αριθ΅ητικών τεχνικών Markov σε πολύπλοκα συστή΅ατα. Προσεγγιστικός υπολογισ΅ός της αξιοπιστίας συστη΅άτων. Συστή΅ατα ΅ε ΅η εκθετικές κατανο΅ές. Πρακτικές εφαρ΅ογές υπολογισ΅ού των δεικτών αξιοπιστίας συστη΅άτων (Ηλεκτρονικά συστή΅ατα, ΅ηχανολογικά συστή΅ατα, συστή΅ατα υπολογιστών, χη΅ικές βιο΅ηχανίες, επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα). Δειγ΅ατολητπική έρευνα ποιότητας συστη΅άτων (Γενικά, δειγ΅ατοληπτική εξέταση – κατηγορική κατά σωρούς). Μέθοδος επιλογής δειγ΅ατοληπτικών σχεδίων. Δειγ΅ατοληπτικά σχέδια για συνεχή παραγωγή.
Διδάσκ.: Ε. Διαλυνάς

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

(3.1.06.5) Ηλεκτρο΅αγνητικά Πεδία Β
Στατικό ηλεκτρικό πεδίο. Ηλεκτροστατικό δυνα΅ικό. Ηλεκτροστατική ενέργεια. Ηλεκτρικά δίπολα και διπολικές κατανο΅ές. Διηλεκτρικά υλικά και χωρητικότητα. Αγώγι΅α υλικά, αγωγι΅ότητα και γειωτές. Στατικό ΅αγνητικό πεδίο. Διανυσ΅ατικό ΅αγνητικό δυνα΅ικό. Νό΅ος Biot-Savart. Μαγνητοστατική ενέργεια. Μαγνητικά δίπολα και διπολικές κατανο΅ές. Μαγνητικά υλικά. Αυτεπαγωγή και αλληλεπαγωγή. Μόνι΅οι ΅αγνήτες και ΅η γρα΅΅ικά ΅αγνητικά υλικά. Μαγνητικά κυκλώ΅ατα. Εξισώσεις Poisson και Laplace. Μέθοδος κατοπτρισ΅ού. Μέθοδος χωρισ΅ού ΅εταβλητών σε καρτεσιανές και κυλινδρικές συντεταγ΅ένες. Επισκόπηση αριθ΅ητικών ΅εθόδων επίλυσης ηλεκτρο΅αγνητικών προβλη΅άτων. Μέθοδος πεπερασ΅ένων διαφορών και εφαρ΅ογές.
Διδάσκ.: Ι.Τσαλα΅έγκας, Ι. Βο΅βορίδης, Κ.Χιτζανίδης

(3.3.07.5) Θεωρία Δικτύων
Πρότυπα στοιχεία, ΅οντελοποίηση, αρχές συ΅βιβαστότητας και συνέχειας, θεωρία γραφών, Συστη΅ατικές ΅έθοδοι γραφής εξισώσεων. Μέθοδοι κό΅βων, βρόχων, αραιού πίνακα. Τροποποιη΅ένες ΅έθοδοι κό΅βων, Εξισώσεις καταστάσεως, Ανάλογα και δυαδικώς ανάλογα συστή΅ατα, Μήτρα συναρτήσεων ΅εταφοράς, Πόλοι και ΅ηδενικά, Χρονική απόκριση συστή΅ατος, Ισοδύνα΅ες περιγραφές. Ιδιότητες περιγραφών, ελεγξι΅ότητα, παρατηρησι΅ότητα παθητικότητα, αστάθεια, ευαισθησία. Αρ΅ονική απόκριση δικτύων, Συναρτήσεις κέρδους, φάσεως, πλάτους, καθυστέρηση ο΅άδος, πραγ΅ατικού και φανταστικού ΅έρους και σχέσεις τους, Σχέσεις αποκρίσεων συχνότητας και χρονικών αποκρίσεων, Διαγρά΅΅ατα Bode, ασυ΅πτωτικά διαγρά΅΅ατα Bode και διαγρά΅΅ατα Nyquist. Δίκτυα πολλών ακροδεκτών και πολύθυρα δίκτυα, Δίθυρα δίκτυα και τρόποι περιγραφής, Μετατροπή περιγραφών, Διπλά τερ΅ατισ΅ένα δίθυρα, Ειδικά δίθυρα, Σύνδεση διθύρων, Α΅οιβαία και συ΅΅ετρικά δίθυρα δίκτυα, Ευστάθεια και παθητικότητα διθύρων δικτύων. Κυκλώ΅ατα διακοπτο΅ένων πυκνωτών, εξισώσεις καταστάσεως, Τροποποιη΅ένη ΅έθοδος κό΅βων, χρονική απόκριση ισοδύνα΅α διακριτά πολύθυρα κυκλώ΅ατα.
Διδάσκ.: Τ. Κουσιουρής, Ν. Μαράτος, Κ. Τζαφέστας

(3.5.08.5) Εργαστηριακή και Βιο΅ηχανική Ηλεκτρονική
Εισαγωγή στην εργαστηριακή και βιο΅ηχανική ηλεκτρονική. Εισαγωγή στη χρήση του προγρά΅΅ατος SPICE για τη προσο΅οίωση ηλεκτρονικών κυκλω΅άτων. Σχη΅ατικά και λειτουργικά διαγρά΅΅ατα ηλεκτρονικών κυκλω΅άτων. Σχεδίαση τυπω΅ένων κυκλω΅άτων. Η΅ιαγωγοί ισχύος. Εφαρ΅ογή ΅ικροεπεξεργαστών και ψηφιακών επεξεργαστών σή΅ατος (DSP) στο βιο΅ηχανικό περιβάλλον. Ηλεκτρονικοί ελεγκτές βιο΅ηχανικών κινητήρων. Εισαγωγή στα PLC. Στο ΅άθη΅α αυτό αναλύονται στο εργαστήριο απλές ηλεκτρονικές διατάξεις που περιλα΅βάνουν κυκλώ΅ατα ενίσχυσης ΅ε χρήση τελεστικών ενισχυτών, κυκλώ΅ατα τροφοδοτικών ΅ε χρήση διόδων, απλά στάδια ενίσχυσης ΅ε χρήση διπολικών τρανζίστορ, έλεγχος ηλεκτρικού κινητήρα ΅ε χρήση ηλεκτρονικών ισχύος και ΅ετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας ΅ε χρήση η΅ιαγωγών ισχύος.
Διδάσκ.: Σ. Μανιάς, Σ. Παπαθανασίου, Ι. Παπανάνος, Γ. Κα΅πουράκης

(3.5.01.2) Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Συστη΅άτων
’λγεβρα Boole, λογικές πύλες. Απλοποίηση λογικών συναρτήσεων. Συνδυαστική λογική (Σχεδιασ΅ός, ανάλυση, αθροιστές, αφαιρέτες, ΅ετατροπές κωδίκων, συγκριτές, αποκωδικοποιητές, πολυπλέκτες, ROM, PLAS κλπ.). Σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώ΅ατα (flipflops, ανάλυση ακολουθιακών κυκλω΅άτων, σχεδιασ΅ός ακολουθιακών κυκλω΅άτων ΅ε ρολόι). Καταχωρητές, ΅ετρητές και ΅ονάδες ΅νή΅ης. Μηχανές αλγοριθ΅ικών καταστάσεων. Ασύγχρονα ακολουθιακά κυκλώ΅ατα.
Διδάσκ.: Η. Κουκούτσης, Θ. Βαρβαρίγου

(3.3.10.5) Εισαγωγή στον Αυτό΅ατο Έλεγχο
Εισαγωγή και ιστορική ανασκόπηση των Συστη΅άτων Αυτο΅άτου Ελέγχου (ΣΑΕ). Περιγραφή ΣΑΕ ΅ε ολοκληροδιαφορικές και αναδρο΅ικές εξισώσεις, συνάρτηση ΅εταφοράς, κρουστική απόκριση και εξισώσεις κατάστασης σε συνεχή και διακριτό χρόνο. Ισοδυνα΅ία περιγραφών. Ανάλυση συστη΅άτων στο πεδίο του χρόνου. Σφάλ΅ατα στη ΅όνι΅η κατάσταση. Αποκοπή διαταραχών. Μελέτη συστη΅άτων στο χώρο κατάστασης. Ελεγξι΅ότητα και παρατηρησι΅ότητα. Κανονικές ΅ορφές. Ευστάθεια συστη΅άτων. Αλγεβρικά κριτήρια ευστάθειας Routh, Hurwitz και συνεχών κλασ΅άτων. Κριτήρια ευστάθειας Nyquist και Lyapunov. Γεω΅ετρικός τόπος ριζών. Αρ΅ονική απόκριση συστη΅άτων. Διαγρά΅΅ατα Bode και Nichols. Πρακτικές εφαρ΅ογές.
Διδάσκ.: Π. Παρασκευόπουλος, Γ. Παπαβασιλόπουλος

(3.6.05.5) Εισαγωγή στα Συστή΅ατα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ)
Περιγραφή συστη΅άτων ηλεκτρικής ενέργειας. Τριφασικά συστή΅ατα (επανάληψη). Μαγνητικά πεδία και κυκλώ΅ατα. Μετασχη΅ατιστές: αρχές λειτουργίας, ισοδύνα΅ο κύκλω΅α, αναγωγή σε πρωτεύον και δευτερεύον. Παράσταση ΣΗΕ: Μονογρα΅΅ικό διάγρα΅΅α, ΅ονοφασικό ισοδύνα΅ο, ανά ΅ονάδα σύστη΅α. Ηλεκτρο΅ηχανική ΅ετατροπή: Ανάπτυξη δυνά΅εως και ροπής, ενέργεια και συνενέργεια, ανάπτυξη τάσεως, διφασική σύγχρονη ΅ηχανή. Περιγραφή ΅ηχανών εναλλασσο΅ένου ρεύ΅ατος, παλλό΅ενο και στρεφό΅ενο ΅αγνητικό πεδίο, αριθ΅ός πόλων και σύγχρονη ταχύτητα. Σύγχρονες ΅ηχανές: διανυσ΅ατικό διάγρα΅΅α και ισοδύνα΅ο κύκλω΅α, γωνία ροπής και χαρακτηριστική ενεργού ισχύος, ρεύ΅α και ΗΕΔ διεγέρσεως, καταστάσεις λειτουργίας. Μηχανές επαγωγής: ισοδύνα΅ο κύκλω΅α, κα΅πύλη ροπής- ολισθήσεως, λειτουργία κινητήρα και γεννήτριας, επίδραση της αντιστάσεως δρο΅έα, σύνδεση αστέρα και τριγώνου. Ροή φορτίου: διατύπωση εξισώσεων και θε΅ελίωση του προβλή΅ατος ροών φορτίου, τύποι ζυγών, επίλυση ΅ε τη ΅έθοδο Gauss-Seidel.
Διδάσκ.: Γ. Κονταξής, Ν. Χατζηαργυρίου,Κ. Βουρνάς, Α. Κλαδάς, Γ. Κορρές.

(3.5.11.5) Στοχαστικά Συστή΅ατα και Επικοινωνίες
Ταξινό΅ηση των ση΅άτων. Ανάλυση ση΅άτων κατά Fourier. Σειρά, ΅ετασχη΅ατισ΅ός, ιδιότητες, αριθ΅ητικός υπολογισ΅ός. Πυκνότητα φάσ΅ατος, συνάρτηση συσχέτισης, αυτοσυσχέτισης. Μετάδοση ση΅άτων ΅έσω γρα΅΅ικών συστη΅άτων. Ιδανικά βαθυπερατά φίλτρα. Μετασχη΅ατισ΅ός Hilbert. Ζωνοπερατά σή΅ατα και συστή΅ατα. Στοχαστικές ανελίξεις: Στατικά σή΅ατα. Ροπές, συναρτήσεις συσχέτισης και συ΅΅εταβλητότητας. Χρονικοί ΅έσοι και εργοδοτικότητα. Μετάδοση στοχαστικής ανέλιξης ΅έσω γρα΅΅ικού φίλτρου. Πυκνότητα φάσ΅ατος ισχύος. Στοχαστική ανέλιξη Gauss. Θόρυβος: Θόρυβος βολής, θερ΅ικός θόρυβος, λευκός θόρυβος, ισοδύνα΅ο εύρος ζώνης θορύβου. Θόρυβος στενής ζώνης. Δια΅όρφωση πλάτους (ΑΜ). Δια΅όρφωση διπλής πλευρικής ζώνης ΅ε καταπιεσ΅ένο φέρον (DSBSC). Ορθογωνική δια΅όρφωση πλάτους (QAM). Δια΅όρφωση απλής πλευρικής ζώνης (SSB). Δια΅όρφωση υπολειπό΅ενης πλευρικής ζώνης (VSB). Πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας (FDM). Δια΅όρφωση φάσης (PM) και δια΅όρφωση συχνότητας (FM), Εύρος ζώνης ΅ετάδοσης FM κυ΅ατο΅ορφών, Αποδια΅ορφωτής Βρόχου Κλειδω΅ένης Φάσης.
Διδάσκ.: Ε. Πρωτονοτάριος, Μ. Αναγνώστου

ΡΟΗ Υ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

(3.4.12.6) Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
Αλγόριθ΅οι αριθ΅ητικών πράξεων. Οργάνωση κεντρικής ΅ονάδας επεξεργασίας, οργάνωση πολλών καταχωρητών, οργάνωση στοίβας, τρόποι αναφοράς στη ΅νή΅η, ΅ορφή εντολών, ΅ικροπρογρα΅΅ατισ΅ός. Οργάνωση ΅νή΅ης, κατηγορίες ΅νή΅ης, ιεραρχία ΅νή΅ης, ΅νή΅ες τυχαίας προσπέλασης, συσχετική ΅νή΅η, γρήγορη ΅νή΅η, εικονική ΅νή΅η. Οργάνωση εισόδου- εξόδου, σύγχρονη-ασύγχρονη επικοινωνία, διακοπές, προσαρ΅οστικές ΅ονάδες, κανάλια, επεξεργαστές Ε/Ε, επεξεργαστές επικοινωνίας, διάδρο΅οι.
Διδάσκ.: Π. Τσανάκας, Ν. Κοζύρης

(3.5.13.6) Εργαστήριο Ψηφιακών Συστη΅άτων
Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει εργαστηριακές ασκήσεις στα επό΅ενα θέ΅ατα: Συνδυαστικά λογικά κυκλώ΅ατα που συντίθενται από λογικές πύλες, κωδικοποιητές/ αποκωδικοποιητές, πολυπλέκτες, ψηφιοδείκτες επτά τ΅η΅άτων, κυκλώ΅ατα αριθ΅ητικών πράξεων, απαριθ΅ητές και χρονιστές, καταχωρητές, σχεδίαση και υλοποίηση ακολουθιακών κυκλω΅άτων, προγρα΅΅ατιζό΅ενες διατάξεις λογικής, ΅ηχανές αλγοριθ΅ικών καταστάσεων. Στο ΅άθη΅α περιλα΅βάνεται Εργασία που αφορά τη ΅ελέτη και κατασκευή ενός σύνθετου Ψηφιακού Συστή΅ατος.
Διδάσκ.: Η. Κουκούτσης, Β. Λού΅ος, Κ. Παπαοδυσσεύς

(3.4.22.7) Λειτουργικά Συστή΅ατα Υπολογιστών
Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει τις γενικές αρχές των λειτουργικών συστη΅άτων. Εξέλιξη λειτουργικών συστη΅άτων, είσοδος - έξοδος, απο΅ονωτές, ταυτόχρονες διεργασίες, κρίσι΅ο τ΅ή΅α, συγχρονισ΅ός - επικοινωνία διεργασιών, διαχείριση ΅νή΅ης. Χρονοδρο΅ολόγηση κεντρικής ΅ονάδας επεξεργασίας. Διαχείριση ΅νή΅ης (στατική και δυνα΅ική ανάθεση, εικονική ΅νή΅η, σελιδοποίηση, τ΅η΅ατοποίηση). Διαχείριση αρχείων, χρονοδρο΅ολόγηση δίσκων, αδιέξοδα.
Διδάσκ.: Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Τσανάκας

(3.4.23.7) Συστή΅ατα Μικροϋπολογιστών
Συστή΅ατα αρίθ΅ησης. Κώδικες. Ψηφιακά κυκλώ΅ατα χρήσι΅α στους ΅ικροϋπολογιστές. Μικροϋπολογιστές. Εσωτερική αρχιτεκτονική ΅ικροεπεξεργαστών. Περιγραφή του ΅ικροεπεξεργαστή 8085. Εντολές. Συστή΅ατα ΅νή΅ης. Τρόποι αναφοράς στη ΅νή΅η. Προγρα΅΅ατισ΅ός ΅ικροϋπολογιστών. Assembly. Assembler - Macros - Ρουτίνες. Τεχνικές για είσοδο/έξοδο δεδο΅ένων. Διακοπές. Απευθείας προσπέλαση ΅νή΅ης. Περιγραφή του ΅ικροεπεξεργαστή 8086/88. Σύνολο εντολών. Ειδικά κυκλώ΅ατα LSI για παράλληλη και σειριακή είσοδο/έξοδο δεδο΅ένων. Περιγραφή δύο ΅ικροϋπολογιστικών συστη΅άτων. Μικροϋπολογιστές των 32-bit.
Διδάσκ.: Κ. Πεκ΅εστζή

(3.5.24.7) Τεχνολογία Πολυ΅έσων
Εισαγωγή στα πολυ΅έσα. Είδη ΅ηνυ΅άτων πολυ΅έσων. Περιβάλλοντα πολυ΅έσων. Ηλεκτρονική ΅ετατροπή δεδο΅ένων πολυ΅έσων. Προγρα΅΅ατισ΅ός εφαρ΅ογών πολυ΅έσων. Ολοκληρω΅ένα συστή΅ατα πολυ΅έσων. Προδιαγραφές, σχεδίαση και υλοποίηση δικτυακών εφαρ΅ογών πολυ΅έσων. Ειδικές απαιτήσεις για συστή΅ατα πολυ΅έσων στο Internet. Οι εργαστηριακές ασκήσεις του ΅αθή΅ατος πραγ΅ατοποιούνται σε περιβάλλον java ΅ε στόχο να ικανοποιούνται απαιτήσεις και τοπικών και δικτυακών εφαρ΅ογών.
Διδάσκ.: Β. Λού΅ος, Ε. Καγιάφας

(3.4. 51.7) Τεχνολογία και Ανάλυση Εικόνων και Βίντεο
Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει θεωρητική ανάλυση και εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων στο πεδίο της επεξεργασίας, ανάλυσης, διαχείρισης, ΅ετάδοσης, πρόσβασης και ανάκλησης τόσο ψηφιακών εικόνων όσο και ψηφιακού βίντεο που αποτελεί την πλέον πολύπλοκη δο΅ή στα σύγχρονα συστή΅ατα πολυ΅έσων. Η θεωρητική ανάλυση περιγράφει την ανάλυση των χαρακτηριστικών των εικόνων και του βίντεο, την διαδικασία ψηφιοποίησης (δειγ΅ατοληψία, κβαντισ΅ός), τους ΅ετασχη΅ατισ΅ούς των εικόνων, τις τεχνικές κωδικοποίησης και ΅ετάδοσης των ακίνητων και κινού΅ενων εικόνων, την ανάλυση των εικόνων και του βίντεο, ΅ε εφαρ΅ογή ΅η γρα΅΅ικών φίλτρων, κύρια για εξαγωγή χαρακτηριστικών και κατηγοριοποίηση αυτών. Στο τεχνολογικό και εργαστηριακό ΅έρος, αναλύονται τα συστή΅ατα κωδικοποίησης, συ΅πίεσης, ανάλυσης και διαχείρισης εικόνων και βίντεο, ΅ε έ΅φαση στα πρότυπα JPEG, JPEG2000, MPEG1, MPEG2, MPEG4, MPEG7, MPEG21, και σε σύγχρονες εφαρ΅ογές διαχείρισης και πρόσβασης ΅έσω του Web σε συστή΅ατα πολυ΅έσων ΅ε δο΅ή XML.
Διδάσκ.: Σ. Κόλλιας

(3.4.34.8) Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών
Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει εργαστηριακές ασκήσεις πάνω στα επό΅ενα θέ΅ατα: Προγρα΅΅ατισ΅ός σε assembly των ΅ικροεπεξεργαστών 8085 και 8086/88. Χρήση δια΅εταφραστών. Διαδικασίες εισόδου-εξόδου δεδο΅ένων. Υπορουτίνες-Διακοπές. Διασύνδεση ΅ικροϋπολογιστών ΅ε εξωτερικές ΅ονάδες (interfacing). Έλεγχος εξωτερικών συσκευών. Σχεδίαση αυτο΅ατισ΅ών ΅ε βάση ΅ικροεπεξεργαστές. Εισαγωγή στα ΅ικροϋπολογιστικά αναπτυξιακά συστή΅ατα. Κύριο κορ΅ό του ΅αθή΅ατος αποτελεί ΅ια ανεξάρτητη εργασία που αφορά τη σχεδίαση και κατασκευή ενός σύνθετου Μικροϋπολογιστικού Συστή΅ατος.
Διδάσκ.: Κ. Πεκ΅εστζή, Ν. Μήτρου

(3.4.35.8) Εργαστήριο Λειτουργικών Συστη΅άτων
Στόχος του ΅αθή΅ατος είναι η πρακτική ε΅πέδωση των ΅αθη΅άτων "Aρχιτεκτονική υπολογιστών" και "Λειτουργικά συστή΅ατα". Το ΅άθη΅α περιέχει εργαστηριακές ασκήσεις στα εξής θέ΅ατα: κατανε΅η΅ένος προγρα΅΅ατισ΅ός στο UNIX, επέκταση λειτουργικού συστή΅ατος EMPIX, λειτουργικά συστή΅ατα ειδικών απαιτήσεων για ΅ικροϋπολογιστές.
Διδάσκ.: Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Τσανάκας

(3.4.36.8) Επίδοση Υπολογιστικών Συστη΅άτων
Εξετάζονται οι κυριότερες ΅έθοδοι ΅οντελοποίησης και ανάλυσης της επίδοσης υπολογιστικών συστη΅άτων: αναλυτικά ΅οντέλα, ΅οντέλα προσο΅οίωσης και ε΅πειρικές τεχνικές. Περιλα΅βάνονται εισαγωγή στη θεωρία ανα΅ονής, στοιχεία θεωρίας δικτύων ανα΅ονής (γενικά δίκτυα ΅ε λύση ΅ορφής γινο΅ένου, ανάλυση ΅έσης τι΅ής), τεχνικές βασισ΅ένες στα δίκτυα ανα΅ονής (επιχειρησιακοί νό΅οι, ακριβείς και προσεγγιστικοί αλγόριθ΅οι επίλυσης, φράγ΅ατα, ιεραρχική ΅οντελοποίηση, τεχνικές ανάλυσης ειδικών συστη΅άτων), προσο΅οίωση (κατασκευή προγρά΅΅ατος, δη΅ιουργία ψευδοτυχαίων αριθ΅ών, στατιστική ανάλυση αποτελεσ΅άτων), τεχνικές ΅ετρήσεων (φορτίο, benchmarks, εποπτεία και διαχείριση, σχεδίαση και ανάλυση πειρα΅άτων). Εφαρ΅ογές στην ανάλυση επίδοσης συστη΅άτων σύγχρονης τεχνολογίας (αρχιτεκτονικές Client/Server, Intranets και Internet, υπηρεσίες Web).
Διδάσκ.: Α. Σταφυλοπάτης

(3.4.38.8) Ψηφιακά Συστή΅ατα VLSI
Αρχιτεκτονικές συστολικών δικτύων. Υλοποίηση κυκλω΅άτων VLSI για αριθ΅ητικές πράξεις. Υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων. Κυκλώ΅ατα που βασίζονται σε ειδικά αριθ΅ητικά συστή΅ατα για εφαρ΅ογές υψηλών ταχυτήτων. Χρήση σχεδιαστικών εργαλείων VLSI. Γλώσσες περιγραφής κυκλω΅άτων για αυτό΅ατη σχεδίαση. Σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιακών συστη΅άτων.
Διδάσκ.: Κ. Πεκ΅εστζή

(3.4.53.9) Συστή΅ατα Παράλληλης Επεξεργασίας
Εισαγωγή στην παράλληλη επεξεργασία. Μέθοδοι, τεχνικές και δίκτυα διασύνδεσης (Busoriented, Cube, Switch Network, Mixed systems). Μελέτη αρχιτεκτονικών ΅οιραζό΅ενης και κατανε΅η΅ένης ΅νή΅ης (΅ηχανές Συ΅΅ετρικής Πολυεπεξεργασίας-SMPs, COMA, NUMA, CCNUMA, Clusters, συστή΅ατα πολυ-υπολογισ΅ού-MPPs). Ε΅πορικά συστή΅ατα πολυεπεξεργασίας. Αρχές παράλληλου προγρα΅΅ατισ΅ού. Ανάπτυξη εφαρ΅ογών παράλληλης επεξεργασίας στο εργαστήριο (σε περιβάλλον Linux Cluster) ΅ε χρήση PVM και MPI.
Διδάσκ.: Ν. Κοζύρης

(3.4.54.9) Προηγ΅ένα Θέ΅ατα Οργάνωσης Υπολογιστών
Αρχιτεκτονικές συνόλου εντολών γλώσσας ΅ηχανής (Instruction Set Architectures), οργάνωση προηγ΅ένων επεξεργαστών: ΅ονάδα έλεγχου (control unit) και δίοδος δεδο΅ένων (datapath), Αρχιτεκτονικές αγωγού (pipeline), οργάνωση ιεραρχίας ΅νη΅ών (γρήγορες ΅νή΅ες, ΅ετάφραση εικονικών διευθύνσεων, ΤLB), αρχιτεκτονικές αγωγού πολλαπλών βαθ΅ίδων ΅εταβλητής καθυστέρησης (multistage pipeline with variable latency), πρόβλεψη διακλάδωσης (branch prediction), δυνα΅ική δρο΅ολόγηση εντολών, αρχιτεκτονικές ΅εγάλου ΅ήκους λέξης (VLIW), παραλληλισ΅ός σε επίπεδο εντολών γλώσσας ΅ηχανής (ILP). Παραδείγ΅ατα σύγχρονων επεξεργαστών.
Διδάσκ: Ν. Κοζύρης

(3.4.55.9) Νευρωνικά Δίκτυα και Ευφυή Υπολογιστικά Συστή΅ατα
Το ΅άθη΅α καλύπτει την περιοχή των νευρωνικών δικτύων ΅ε αναφορά και σε άλλες τεχνικές από την ευρύτερη περιοχή της υπολογιστικής νοη΅οσύνης, όπως τα ασαφή συστή΅ατα, οι γενετικοί αλγόριθ΅οι και υβριδικές προσεγγίσεις. Περιλα΅βάνονται ΅οντέλα και αρχιτεκτονικές νευρωνικών δικτύων, δυνα΅ική συ΅περιφορά, σύγκλιση και ευστάθεια, υπολογιστικές δυνατότητες, αλγόριθ΅οι ΅άθησης, υλοποίηση και εφαρ΅ογές. Εξετάζονται δίκτυα πρόσθιας τροφοδότησης και ΅άθηση ΅έσω διόρθωσης σφάλ΅ατος (πολυστρω΅ατικό perceptron και ο αλγόριθ΅ος backpropagation), συσχετιστικά δίκτυα (δίκτυα Hopfield, BAM), πολυστρω΅ατικά δίκτυα ΅ε ανατροφοδότηση, δίκτυα ανταγωνιστικής ΅άθησης (χάρτες Kohonen, ΅οντέλα ART), τοπικοί κανόνες ΅άθησης (δίκτυα RBF). Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει την εφαρ΅ογή των ανωτέρω στην ανάπτυξη σύγχρονων ευφυών υπολογιστικών συστη΅άτων ΅ε τη χρήση έξυπνων πρακτόρων και ΅ε στόχο τόσο την αποτελεσ΅ατική πρόσβαση σε πληροφορίες ΅έσω του διαδικτύου, όσο και την φιλικότερη επικοινωνία του ανθρώπου ΅ε τον υπολογιστή. Περιλα΅βάνει επίσης εργαστήριο προσο΅οίωσης νευρωνικών δικτύων ΅ε χρήση προηγ΅ένων εργαλείων λογισ΅ικού.
Διδάσκ.: Α. Σταφυλοπάτης, Σ. Κόλλιας

ΡΟΗ Λ: ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Η/Υ

(3.4.14.6) Γλώσσες Προγρα΅΅ατισ΅ού Ι
Το ΅άθη΅α έχει ως στόχο τη ΅ελέτη των βασικών εννοιών και ΅οντέλων που σχετίζονται ΅ε τον σχεδιασ΅ό και την υλοποίηση γλωσσών προγρα΅΅ατισ΅ού. Η ύλη περιλα΅βάνει αρχές σύνταξης και ΅ετάφρασης, δεδο΅ένα και πράξεις, δο΅ές ελέγχου, δο΅ή προγρά΅΅ατος και περιβάλλον, διαχείριση ΅νή΅ης, αφαιρετικά δεδο΅ένα, αντικει΅ενοστρεφή χαρακτηριστικά, ΅ηχανισ΅ούς εξαιρέσεων και αρχές ταυτοχρονισ΅ού. Δς βάση για τη ΅ελέτη των παραπάνω εννοιών, που αναφέρονται κυρίως στον επιτακτικό προγρα΅΅ατισ΅ό, χρησι΅οποιούνται οι γλώσσες Ada95, C++ και Java. Επίσης, γίνεται εισαγωγή στον συναρτησιακό προγρα΅΅ατισ΅ό, ΅ε παράδειγ΅α τη γλώσσα Lisp.
Διδάσκ.: Α. Σταφυλοπάτης

(3.4.15.6) Γραφική ΅ε Υπολογιστές
Γεω΅ετρικοί ΅ετασχη΅ατισ΅οί: ΅εταφορά, κλι΅άκωση και ο΅ογενείς συντεταγ΅ένες. Προβολές: προοπτικές, παράλληλες (ορθές-πλάγιες). Σχεδίαση γρα΅΅ών: αλγόριθ΅οι σχεδίασης γρα΅΅ών, κύκλων, γρα΅΅άτων και χαρακτήρων. Ψαλίδισ΅α: γρα΅΅ών, χαρακτήρων, πολυγώνων. Γέ΅ισ΅α περιοχών: Προτεραιότητα σάρωσης πολυγώνων. Μοντέλα σχη΅άτων: Πολυώνυ΅α τρίτης τάξης. Πλέγ΅ατα πολυγώνων. Εικονική πραγ΅ατικότητα: στερεοσκοπία, αφαίρεση κρυ΅΅ένων επιφανειών (εντα΅ιευτής βάθους), Σκίαση ορατών επιφανειών, ιχνογράφησης ακτινών.
Διδάσκ.: Σ. Κόλλιας, Β. Λού΅ος

(3.4.25.7) Αλγόριθ΅οι και Πολυπλοκότητα
Τεχνικές για ασυ΅πτωτική ανάλυση προγρα΅΅άτων και κριτήρια για την επιλογή αλγορίθ΅ων. Μέθοδοι σχεδιασ΅ού καλών αλγορίθ΅ων: “διαίρει και βασίλευε”, δυνα΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός, “άπληστοι αλγόριθ΅οι”. Εφαρ΅ογές στη θεωρία γραφη΅άτων (αναζήτηση σε βάθος, αναζήτηση σε πλάτος, ελάχιστο δένδρο-σκελετός, διαδρο΅ή ελαχίστου κόστους). Επεξεργασία δεδο΅ένων (διάταξη και αναζήτηση). Αλγεβρικά προβλή΅ατα (υπολογισ΅ός πολυωνύ΅ων, πολλαπλασιασ΅ός πινάκων). Αλγόριθ΅οι πολυωνυ΅ικού χρόνου και ΝΡ-πλήρη προβλή΅ατα.
Διδάσκ.: Ε. Ζάχος

(3.4.26.7) Βάσεις Δεδο΅ένων
Συστή΅ατα Διοίκησης Βάσεων Δεδο΅ένων (Database Management Systems) και η αρχιτεκτονική τους. Δο΅ές Δεδο΅ένων για Βάσεις Δεδο΅ένων. Μοντελοποίηση - Το ΅οντέλο E-R. Αναφορά στα κλασσικά ΅οντέλα Βάσεων Δεδο΅ένων (Ιεραρχικό, Δικτυωτό). Το Σχεσιακό Μοντέλο. Γλώσσες για Βάσεις Δεδο΅ένων - Η γλώσσα SQL. Συστή΅ατα Αρχείων και Φυσικός Σχεδιασ΅ός Βάσεων Δεδο΅ένων. Λογικός Σχεδιασ΅ός και Κανονικοποίηση (normalization). Θέ΅ατα Διαχείρισης και Λειτουργίας (ακεραιότητα, βελτιστοποίηση, αναδιοργάνωση, ασφάλεια, λειτουργικότητα, κλπ.) Επίκαιρα Θέ΅ατα (αντικει΅ενοστραφή συστή΅ατα, πολυσυστή΅ατα, συστή΅ατα για προσωπικούς υπολογιστές, κλπ.)
Διδάσκ.: Ι. Βασιλείου

(3.4.27.7) Τεχνητή Νοη΅οσύνη
Επίλυση Προβλη΅άτων. Μέθοδοι και αλγόριθ΅οι αναζήτησης. Ευρη΅ατικές τεχνικές. Παίγνια και η ΅έθοδος α-β. Απόδειξη θεωρη΅άτων. Λογική, εισαγωγή στη γλώσσα PROLOG. Επίλυση προβλη΅άτων ΅ε PROLOG. Αναπαράσταση Γνώσεων: βασικές αρχές και ΅εθοδολογίες, εννοιολογικά δίκτυα, λογικές παραστάσεις, πλαίσια, παραγωγικά συστή΅ατα, ΅ικτές ΅εθοδολογίες. Σχέση βάσεων γνώσεων και βάσεων δεδο΅ένων. Αβεβαιότητα στην αναπαράσταση γνώσης. Προγρα΅΅ατισ΅ός. Εκ΅άθηση. Παράσταση φυσικής γλώσσας σε συστή΅ατα υπολογιστών.
Διδάσκ.: Τ. Σελλής

(3.4.39.8) Θεωρία Υπολογισ΅ού
Μηχανές Turing. Κλάσεις πολυπλοκότητα. Ρ, και NP. Πολυωνυ΅ικές αναγωγές. ΝΡ-πλήρη προβλή΅ατα.
Διδάσκ.: Φ. Αφράτη

(3.4.40.8) Μεταγλωττιστές
Εισαγωγή: ΅εταγλωττιστές και συναφή εργαλεία, φάσεις ΅εταγλώττισης, οργάνωση ΅εταγλωττιστή. Ορισ΅ός γλωσσών: συ΅βολισ΅οί, αυτό΅ατα, γρα΅΅ατικές. Λεκτική ανάλυση: λεκτικές ΅ονάδες, σχεδίαση λεκτικού αναλυτή. Συντακτική ανάλυση: σχεδίαση συντακτικού αναλυτή από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω. Πίνακες συ΅βόλων. Ση΅ασιολογική ανάλυση: συστή΅ατα τύπων και ση΅ασιολογικός έλεγχος. Παραγωγή ενδια΅έσου κώδικα: ΅ορφές ενδιά΅εσου κώδικα, ΅ετάφραση οδηγού΅ενη από τη σύνταξη. Παραγωγή τελικού κώδικα: o τελικός υπολογιστής, διαχείριση ΅νή΅ης και εγγραφή΅ατα δραστηριοποίησης, παραγωγή τελικού κώδικα εντολή προς εντολή. Βελτιστοποίηση κώδικα. Εργαλεία αυτό΅ατης κατασκευής ΅εταγλωττιστών: lex/flex, yacc/bison, ΅ετα-΅εταγλωττιστές. Εργαστήριο: σχεδίαση και υλοποίηση ενός ΅εταγλωττιστή για ΅ια υποθετική γλώσσα προγρα΅΅ατισ΅ού.
Διδάσκ.: Ε. Σκορδαλάκης, Ν. Παπασπύρου.

(3.4.41.8) Έ΅πειρα Συστή΅ατα και Εφαρ΅ογές στη Ρο΅ποτική
Βασικές αρχές τεχνητής νοη΅οσύνης. Παράσταση γνώσης. Ανασκόπηση έ΅πειρων συστη΅άτων. Κατηγορικός λογισ΅ός. Λογικός προγρα΅΅ατισ΅ός. Αρχιτεκτονική των έ΅πειρων συστη΅άτων. Υπολογιστικές τεχνικές παράστασης και ελέγχου της γνώσης. Διαδικασία σχεδίασης έ΅πειρων συστη΅άτων. Τυπικά κύτταρα (εργαλεία) έ΅πειρων συστη΅άτων. Γλώσσα Prolog. Συλλογιστική σε αβεβαιότητα. Εφαρ΅ογές: Διαγνωστική συστη΅άτων - Σχεδιασ΅ός δράσης ρο΅πότ Βασισ΅ένος στη γνώση έλεγχος - Ολοκληρω΅ένα υπολογιστικά συστή΅ατα κατασκευής.
Διδάσκ.: Σ. Τζαφέστας

(3.4.42.8) Μοντέλα Υπολογισ΅ού, Τυπικές Γλώσσες και Θεωρία Αυτο΅άτων
Λογική θε΅ελίωση πληροφορικής. Ιστορική αναδρο΅ή στο πρόβλη΅α αποκρισι΅ότητας ΅αθη΅ατικών προτάσεων, επιλυσι΅ότητας ή υπολογισι΅ότητας προβλη΅άτων ΅ε ΅ηχανιστικό, δηλαδή αλγοριθ΅ικό, τρόπο. Απλά ισοδύνα΅α υπολογιστικά ΅οντέλα: ΅ηχανές Turing, προγρά΅΅ατα WHILE. Επαγωγή και αναδρο΅ή, κωδικοποίηση και ση΅ασιολογία. Πεπερασ΅ένα αυτό΅ατα, αυτό΅ατα στοίβας και γρα΅΅ικά περιορισ΅ένα αυτό΅ατα. Τυπικές γλώσσες: κανονικές, χωρίς συ΅φραζό΅ενα, ΅ε συ΅φραζό΅ενα, αναδρο΅ικά αριθ΅ήσι΅ες. Εφαρ΅ογές στο συντακτικό γλωσσών προγρα΅΅ατισ΅ού. Θεωρία σταθερού ση΅είου. Αριθ΅ητική ιεραρχία.
Διδάσκ.: Ε. Ζάχος

(3.5.43.8) Δικτυακός Προγρα΅΅ατισ΅ός
Τεχνολογίες Internet. TCP/IP: λειτουργία του ΤCP/IP, επικοινωνίες βασισ΅ένες σε datagrams και socket oriented communications. HTML/HTTP: λειτουργία του πρωτοκόλλου επικοινωνίας HTTP, η γλώσσα προγρα΅΅ατισ΅ού HTML στο Web. HTTP προγρα΅΅ατισ΅ός εξυπηρετητή: εφαρ΅ογές βασισ΅ένες σε HTML, κατασκευή δυνα΅ικών σελίδων ΅ε χρήση CGI scripts σε γλώσσα PERL. Εφαρ΅ογές INTERNET: τεχνολογίες που εφαρ΅όζονται στο Internet σε σχέση ΅ε τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, το ΅έλλον του Ιnternet. Εισαγωγή στην Java. Διαφορές Java C++, πλεονεκτή΅ατα της Java, σύνταξη της Java, Java σε Unix - Βασικός αντικει΅ενοστραφής προγρα΅΅ατισ΅ός: κλάσεις, αντικεί΅ενα, ΅ηνύ΅ατα, ΅έθοδοι, constructors και έλεγχος πρόσβασης και overloading. Βασικές κλάσεις και πακέτα. Vector και Hashtable. Κληρονο΅ικότητα, πολυ΅ορφισ΅ός, ΅εταβλητές και ΅έθοδοι, αφηρη΅ένες βασικές κλάσεις. Σχεδιασ΅ός OOP, interfaces, αναγνώριση τύπου εκτέλεσης, αντικεί΅ενα κλάσεων, έσω κλάσεις, πακέτα. Exceptions, χειρισ΅ός λαθών, threads, concurrency, συγχρονισ΅ός. Είσοδος/'Εξοδος και κλάσεις δικτύου, sockets, streams, tokenizing, client/server, URLs. Abstract window toolkit (AWT), component/container, γραφικά, applets, fonts, χρώ΅ατα, widgets, layout, text, διαχείριση γεγονότων, windows, menus, images, Beans. Προχωρη΅ένα θέ΅ατα: ασφάλεια, verification, native methods, συλλογή σκουπιδιών, - garbage collection, εικόνες, ήχοι.
Διδάσκ.: Θ. Βαρβαρίγου

(3.4.56.9) Τεχνολογία Λογισ΅ικού
Λογισ΅ικά συστή΅ατα, ΅οντέλα κύκλου ζωής, ΅εθοδολογίες ανάπτυξης λογισ΅ικών συστη΅άτων, απαιτήσεις, σχεδίαση, κωδικοποίηση, έλεγχος ορθότητας, διοίκηση έργου, κοστολόγηση, εξασφάλιση ποιότητας, διαχείριση σχη΅ατισ΅ών, περιβάλλοντα ανάπτυξης, πρότυπα. Αντικει΅ενοστρεφής ανάπτυξη λογισ΅ικών συστη΅άτων και η γλώσσα ΅οντελοποίησης UML. Εργαστήριο: Ανάπτυξη ενός λογισ΅ικού συστή΅ατος για ΅ια εφαρ΅ογή και τεκ΅ηρίωσή του σύ΅φωνα ΅ε τα πρότυπα.
Διδάσκ.: Ε. Σκορδαλάκης

(3.4.57.9) Προχωρη΅ένα Θέ΅ατα Βάσεων Δεδο΅ένων
Συντονισ΅ός και Επαναφορά σε Λειτουργία Συστη΅άτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδο΅ένων. Κατανε΅η΅ένες βάσεις δεδο΅ένων και προβλή΅ατα λειτουργίας τους. Νέο standard SQL-3. Μηχανές Βάσεων Δεδο΅ένων. Προχωρη΅ένα συστή΅ατα και εφαρ΅ογές βάσεων δεδο΅ένων (αντικει΅ενοστρεφείς, χρονικές, ενεργές, χωρικές βάσεις δεδο΅ένων, αποθήκες βάσεων δεδο΅ένων). Συσχέτιση ΅αθη΅ατικής λογικής και βάσεων δεδο΅ένων (επαγωγικές βάσεις δεδο΅ένων).
Διδάσκ.: Τ. Σελλής

(3.4.58.9) Γλώσσες Προγρα΅΅ατισ΅ού ΙΙ
Ανάλυση, σύγκριση και σχεδιασ΅ός γλωσσών προγρα΅΅ατισ΅ού. Kυριότερα ΅οντέλα προγρα΅΅ατισ΅ού: προστακτικός, συναρτησιακός, λογικός, αντικει΅ενοστρεφής προγρα΅΅ατισ΅ός. Λογισ΅ός λ. Συστή΅ατα και θεωρία τύπων. Τυπική περιγραφή της σύνταξης και της ση΅ασιολογίας: αξιω΅ατική, λειτουργική και δηλωτική ση΅ασιολογία. Επαλήθευση προγρα΅΅άτων και απόδειξη ορθότητας. Εισαγωγή στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Βασικές γλωσσολογικές έννοιες: επίπεδα ανάλυσης φυσικής γλώσσας, συστατικά, κανόνες φραστικής δο΅ής, απλές γρα΅΅ατικές ορισ΅ένης πρότασης. Συντακτικά δέντρα, εισαγωγή περιορισ΅ών, σύνθετες γρα΅΅ατικές ορισ΅ένης πρότασης. Δο΅ές ιδιοτήτων, ενοποίηση. Ενοποιητικές γρα΅΅ατικές. Συντακτικοί αναλυτές.
Διδάσκ.: Ι. Μαΐστρος, Ν. Παπασπύρου

(3.4.59.9) Ανάλυση και Σχεδιασ΅ός Πληροφοριακών Συστη΅άτων
Στο πρώτο ΅έρος του ΅αθή΅ατος δίνονται οι βασικοί ορισ΅οί για Πληροφοριακά Συστή΅ατα (ΠΣ), εκτετα΅ένα παραδείγ΅ατα και στοιχεία της Επιστή΅ης Διοίκησης και Λήψης Αποφάσεων. Επίσης αναφέρονται στοιχεία για ολική ποιότητα και τις Κοινωνικές επιπτώσεις χρήσης των ΠΣ. Στο δεύτερο ΅έρος, παρουσιάζονται στοιχεία της Τεχνολογίας των ΠΣ - ειδικά για Αρχιτεκτονικές (πελάτης - εξυπηρετητής, κατανε΅η΅ένα συστή΅ατα, κλπ.), Λογισ΅ικό, Βάσεις Δεδο΅ένων και Τηλεπικοινωνίες. Στο τρίτο ΅έρος, που αποτελεί τον πυρήνα του ΅αθή΅ατος, εξετάζονται οι τεχνικές και ΅εθοδολογίες για ανάπτυξη των ΠΣ. Μεθοδολογίες Ανάλυσης και σχεδιασ΅ού ΠΣ, Αντικει΅ενοστραφείς ΅εθοδολογίες, Εργαλεία Σχεδιασ΅ού - CASE, Πλατφόρ΅ες ανάπτυξης εφαρ΅ογών εισάγονται και γίνεται χρήση αυτών στο εργαστήριο. Τέλος, στο τέταρτο ΅έρος του ΅αθή΅ατος, ση΅αντικά λειτουργικά θέ΅ατα (ανασχεδιασ΅ός - BPR, downsizing, benchmarking, ΅ετάπτωση) αναλύονται ΅ε ΅ελέτες περιπτώσεων πραγ΅ατικών εφαρ΅ογών.
Διδάσκ.: Ι. Βασιλείου

ΡΟΗ Η: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ - ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΥΛΙΚΑ

(3.5.16.6) Ηλεκτρονική II
Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει ΅ία σύντο΅η εισαγωγή στην κατασκευή ολοκληρω΅ένων κυκλω΅άτων VLSI καθώς και πρακτική θεώρηση των τεχνικών πόλωσης και θερ΅ικής σταθεροποίησης τόσο των διακριτών όσο και των ολοκληρω΅ένων διπολικών τρανζίστορς. Ακολουθεί η ανάλυση και σχεδίαση κυκλω΅άτων πόλωσης και ενίσχυσης ΅ε JFETs και MOSFETs τόσο σε διακριτή όσο και σε ολοκληρω΅ένη ΅ορφή. Μελετώνται επίσης ενισχυτές ισχύος σε τάξη Α, ΑΒ, συ΅πληρω΅ατικής συ΅΅ετρίας κλπ. Παράλληλα οι φοιτητές εξοικειώνονται στην χρήση του περιβάλλοντος του MICROSIM στο εικονικό εργαστήριο του ΕΜΠ ώστε να ε΅πεδώσουν την διδασκό΅ενη θεωρία. Η παράδοση εργασίας που δίδεται στο τέλος της εργαστηριακής εξάσκησης προσ΅ετράται στην τελική βαθ΅ολογία.
Διδάσκ.: Ι. Αβαριτσιώτης

(3.3.08.6) Σύνθεση Δικτύων
Συναρτήσεις δικτύων, αναγωγή συχνότητας και πλάτους, ΅ετασχη΅ατισ΅οί συχνότητας. Μεταβλητότητα παθητικών στοιχείων, χαρακτηριστικά τελεστικών ενισχυτών, συνάρτηση ευαισθησίας και ιδιότητες, ντετερ΅ινιστική και στοχαστική πολυ΅εταβλητή ευαισθησία, ευαισθησία ΅εγάλων ΅εταβολών, προσο΅οίωση Monte Carlo, ρύθ΅ιση δικτύου. Θεωρία προσεγγίσεων στο πεδίο της συχνότητας (προσέγγιση Butterworth, Chebyshev, ελλειπτική, Bessel), προσεγγίσεις στο πεδίο του χρόνου (΅έθοδος Pade, Prony). Παθητική σύνθεση συνθέτων αντιστάσεων και αγωγι΅οτήτων (΅έθοδος Foster I και ΙΙ, ΅έθοδος Cauer I και ΙΙ, ΅εικτές ΅έθοδοι). Παθητική σύνθεση συναρτήσεων ΅εταφοράς (απλά και διπλά τερ΅ατισ΅ένα δίθυρα). Ενεργός σύνθεση συστη΅άτων δευτέρας τάξεως, συστή΅ατα ΅ε ένα τελεστικό ενισχυτή (κυκλώ΅ατα θετικής και αρνητικής ανάδρασης), κυκλώ΅ατα ΅ε περισσότερους τελεστικούς ενισχυτές, σύγκριση υποσυστη΅άτων. Ενεργός σύνθεση συστη΅άτων ΅εγάλης τάξεως, ά΅εση σύνθεση, αλυσωτή πραγ΅ατοποίηση, ενεργές κλι΅ακωτές πραγ΅ατοποιήσεις ΅ε προσο΅οίωση επαγωγέων, ανατροφοδότηση πολλαπλών βρόχων. Σύνθεση ΅ε κυκλώ΅ατα διακοπτό΅ενων πυκνωτών.
Διδάσκ.: Τ. Κουσιουρής

(3.3.09.6) Σχεδίαση Γρα΅΅ικών Κυκλω΅άτων
Ανάλυση γρα΅΅ικών κυκλω΅άτων ΅ε τη βοήθεια υπολογιστή, χρήση ΅εθόδων αραιών ΅ητρών, υπολογισ΅ός ευαισθησιών αποκρίσεων κυκλώ΅ατος ως προς ΅εταβολές των τι΅ών στοιχείων, της συχνότητας κλπ Προδιαγραφές συχνότητας, φίλτρα, εξισωτές. Σχεδίαση κυκλω΅άτων ΅ε χρήση αλγορίθ΅ων βελτιστοποίησης, εφαρ΅ογές: σχεδίαση φίλτρων, σχεδίαση εξισωτών κέρδους και εξισωτών φάσεως. Η ΅έθοδος ταύτισης συντελεστών επιθυ΅ητής και πραγ΅ατικής συναρτήσεως ΅εταφοράς ενός κυκλώ΅ατος. Επίδραση ανοχών στοιχείων κυκλώ΅ατος στην απόκριση. Μεγιστοποίηση της κατασκευαστικής απολαβής κυκλώ΅ατος.
Διδάσκ.: Ν. Μαράτος

(3.1.10.6) Διατάξεις Η΅ιαγωγών
Σκοπός του ΅αθή΅ατος είναι η κατανόηση των αρχών λειτουργίας και η ΅ελέτη των χαρακτηριστικών των πιο ση΅αντικών διατάξεων που βασίζονται στο Si, ΅ε την βοήθεια των κατάλληλων φυσικών ΅οντέλων, καθώς και η συ΅περιφορά τους σε στατική και δυνα΅ική λειτουργία. Συγκεκρι΅ένα περιλα΅βάνει τις παρακάτω ενότητες:
• Σύντο΅η ανασκόπηση των ηλεκτρικών ιδιοτήτων και φαινο΅ένων ΅εταφοράς φορτίου στους η΅ιαγωγούς ΅ε έ΅φαση σε Si και Ge .
• Διπολικές διατάξεις – Επαφή p-n: ανοικτό κύκλω΅α, ορθή και ανάστροφη πόλωση. χαρακτηριστικές, ΅εταβατικά φαινό΅ενα. Διπολικά transistors (BJΤ): Αρχή λειτουργίας, ΅οντέλα, στατικές χαρακτηριστικές I-V, AC συ΅περιφορά, ΅εταβατικά φαινό΅ενα, transistor ετεροεπαφών (ΗΒΤ).
• Μονοπολικές διατάξεις – Επαφή ΅ετάλλων - η΅ιαγωγών (M-S), ω΅ικές και ανορθωτικές επαφές, transistor επίδρασης πεδίου (JFET).
• Μονοπολικές διατάξεις ΅ε οξείδιο – Δο΅ή ΅ετάλλου - οξειδίου - πυριτίου (MOS), ιδανική και πραγ΅ατική δίοδος MOS, χαρακτηριστικές C-V, AC συ΅περιφορά. Τransistor επίδρασης πεδίου τύπου MOSFET: Βασική θεωρία, τύποι MOSFET και χαρακτηριστικές I-V, ΅οντέλα, ολοκληρω΅ένες δο΅ές MOSFET, φαινό΅ενα ΅ικρού διαύλου, C-MOSFET, απόκριση συχνοτήτων, MOSFET ετεροδο΅ών SiGe.
Οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλα΅βάνουν: Κατασκευή και ηλεκτρικό χαρακτηρισ΅ό διόδου Schottky, Ηλεκτρικό χαρακτηρισ΅ό διόδου MOS ΅ε τη βοήθεια χαρακτηριστικών C-V, ηλεκτρικό χαρακτηρισ΅ό transistors JFET και MOSFET ΅ε τη βοήθεια χαρακτηριστικών I-V, Προσο΅οίωση χαρακτηριστικών I-V MOSFET.
Διδάσκ.: Δ. Τσα΅άκης

(3.5.28.7) Ηλεκτρονική III
Πολυβάθ΅ιοι ενισχυτές, βη΅ατική απόκριση και απόκριση συχνότητας. Διαγρά΅΅ατα Bode. Ανάλυση και σχεδίαση ενισχυτών ΅ε ανάδραση. Αντιστάθ΅ιση και περιθώρια κέρδους και φάσης. Ταλαντωτές και ευστάθεια. Τελεστικοί ενισχυτές και εφαρ΅ογές. Ολοκληρω΅ένα κυκλώ΅ατα ως στοιχεία κατασκευής ηλεκτρονικών συστη΅άτων. Αναλογική ολοκλήρωση, φίλτρα και εξισωτές καθυστέρησης. Συγκριτές, κυκλώ΅ατα δειγ΅ατοληψίας. Μη γρα΅΅ικά αναλογικά κυκλώ΅ατα, συγκριτές, λογαριθ΅ικοί ενισχυτές, γεννήτριες κυ΅ατο΅ορφών. Αναλογικά νευρωνικά δίκτυα, δίκτυα Hopfield. Μη γρα΅΅ικά αναλογικά κυκλώ΅ατα νευρωνικών δικτύων.
Διδάσκ.: Γ. Κα΅πουράκης

(3.5.29.7) Εισαγωγή στη Σχεδίαση Συστη΅άτων VLSI
Εισαγωγή στα κυκλώ΅ατα CMOS VLSI (αντιστροφέας, διακόπτης, πύλες NAND, NOR και σύνθετες, πολυπλέκτες, καταχωρητές). Εισαγωγή στην αναπαράσταση κυκλω΅άτων και συστη΅άτων. Γλώσσες Περιγραφής Υλικού (HDL). Τεχνολογίες I.C. και διαδικασίες κατασκευής κυκλω΅άτων CMOS, VLSI. Εκτί΅ηση παρα΅έτρων και επιδόσεων (αντίσταση, χωρητικότητα, καθυστέρηση, ισχύς). Λογική σχεδίαση κυκλω΅άτων CMOS, VLSI. Μέθοδοι σχεδίασης και δοκι΅ή κυκλω΅άτων CMOS, VLSI. Σχεδίαση υποσυστη΅άτων σε τεχνολογία CMOS VLSI (αθροιστές, πολλαπλασιαστές, ολισθητές, ΅νή΅ες, αλγοριθ΅ικές ΅ηχανές καταστάσεων). Εργαστήρια: Στο εργαστήριο σχεδιάζονται και ΅ελετώνται ψηφιακά κυκλώ΅ατα τεχνολογίας CMOS, VLSI από απλές πύλες έως ολοκληρω΅ένα υποσυστή΅ατα. Οι εργαστηριακές ασκήσεις θα περιλα΅βάνουν κατασκευή layout, ηλεκτρική εξο΅οίωση, λογική εξο΅οίωση, ανάλυση χρονισ΅ού και χρήση γλωσσών περιγραφής υλικού.
Διδάσκ.: Κ. Πεκ΅εστζή, Η. Κουκούτσης

(3.5.61.7) Μικροηλεκτρονική: Κατασκευή Ολοκληρω΅ένων Κυκλω΅άτων
Το ΅άθη΅α αυτό αναφέρεται στην ποιοτική και ποσοτική περιγραφή και ΅ελέτη των ΅εθόδων κατασκευής VLSI ολοκληρω΅ένων κυκλω΅άτων πυριτίου καθώς και τα ΅οντέλα των κατασκευαστικών διαδικασιών. Αναλυτικότερα, περιγράφονται οι τεχνικές κατασκευής των ΅ονοκρυστάλλων πυριτίου που χρησι΅οποιούνται σαν υπόβαθρα, το φαινό΅ενο της θερ΅ικής οξείδωσης, η λιθογραφία και χάραξη, οι τεχνικές εισαγωγής προσ΅είξεων ΅ε θερ΅ική διάχυση και ιοντική ε΅φύτευση, οι τεχνικές εναπόθεσης λεπτών στρω΅άτων αγωγών, η΅ιαγωγών και ΅ονωτικών υλικών τόσο σε πολυκρυσταλλική ΅ορφή όσο και σε επιτάξια. Στην ακολουθούσα ολοκλήρωση των κατασκευαστικών τεχνικών, για την κατασκευή κυκλω΅άτων VLSI, περιγράφονται οι διάφορες τεχνικές ηλεκτρικής απο΅όνωσης (όπως τάφροι και LOCOS) και οι κατασκευαστικές ροές για τις επικρατέστερες τεχνολογίες όπως η MOS, CMOS και bipolar. Επίσης εξάγονται οι κανόνες σχεδίασης που αποτελούν τον τεχνικό φάκελο των πακέτων CAD σχεδίασης κυκλω΅άτων VLSI, για κάθε ΅ια από τις προαναφερθείσες κατασκευαστικές τεχνολογίες. Η θεωρία συνοδεύεται από λυ΅ένες ασκήσεις τόσο στο διδακτικό εγχειρίδιο όσο και από πίνακος. Τέλος, στο εργαστήριο οι φοιτητές διδάσκονται τη χρήση του πακέτου λογισ΅ικού SUPREM για την προσο΅οίωση των κατασκευαστικών τεχνικών και ακολούθως παραδίδουν άσκηση.
Διδάσκ.: Ι. Αβαριτσιώτης

(3.5.62.7) Τεχνικές Συσκευασίας Ηλεκτρονικών Συστη΅άτων
Η συνεχής εξέλιξη των ολοκληρω΅ένων κυκλω΅άτων έχει επιφέρει ΅ια επανάσταση σε όλους τους το΅είς της ΅οντέρνας τεχνολογίας συ΅περιλα΅βανο΅ένου και του το΅έα του ηλεκτρονικού πακεταρίσ΅ατος ΅ε ολοένα και αυξανό΅ενες απαιτήσεις για ΅εγαλύτερες κυκλω΅ατικές πυκνότητες. Το ΅άθη΅α αυτό έχει σαν σκοπό την ενη΅έρωση του ηλεκτρονικού ΅ηχανικού και του ΅ηχανικού υπολογιστών πάνω στα βασικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας πακεταρίσ΅ατος ηλεκτρονικών κυκλω΅άτων για εφαρ΅ογές που εκτείνονται από κινητή τηλεφωνία ΅έχρι υπερυπολογιστές. Μετά από παρουσίαση των αρχών αρχιτεκτονικής συσκευασίας όπου δίνεται η ευκαιρία να τονισθούν τα προβλή΅ατα που αντι΅ετωπίζει ένας σύγχρονος σχεδιαστής, καλύπτονται άλλα θέ΅ατα που αφορούν σε στοιχεία ηλεκτρονικής σχεδίασης και θερ΅ικής διαχείρισης, τεχνολογία υλικών και κατασκευή πολυψηδικών πακέτων (Multi-Chip Modules) καθώς επίσης και τεχνικές ελέγχου και πρόβλεψης αξιοπιστίας. Τέλος, στο εργαστήριο οι φοιτητές εξοικειώνονται στη σχεδίαση και κατασκευή απλών υβριδικών και ακολούθως παραδίδουν άσκηση.
Διδάσκ.: Ι. Αβαριτσιώτης

(3.5.44.8) Σχεδίαση Αναλογικών Ηλεκτρονικών Συστη΅άτων
Μελέτη και σχεδίαση ενός ενισχυτή ακουστικών συχνοτήτων ισχύος 10W. Πηγές-καθρέπτες ρεύ΅ατος, διαφορικοί ενισχυτές, στάδια εισόδου, ΅ετατοπιστές στάθ΅ης, βαθ΅ίδες εξόδου, θερ΅ική σταθεροποίηση, προβλή΅ατα σταθεροποίησης. Σχεδίαση, κατασκευή και ΅ελέτη διατάξεων ΅ε Τελεστικούς Ενισχυτές (ΤΕ): Αναστρέφουσες και ΅η αναστρέφουσες ενισχυτικές διατάξεις, ολοκληρωτές, συγκριτές, δια΅ορφωτές πλάτους παλ΅ών. Χαρακτηριστικά και επιδόσεις των ΅η ιδανικών ΤΕ σε συνδεσ΅ολογίες συνεχούς ρεύ΅ατος, αντιστάθ΅ιση ρευ΅άτων πολώσεως και τάσεως αποκλίσεως. Θόρυβος στους ΤΕ. Επιδόσεις των ΤΕ σε συνδεσ΅ολογίες εναλλασσο΅ένου ρεύ΅ατος, εύρος ζώνης και ρυθ΅ός ανταποκρίσεως εξόδου των ΤΕ. Γρα΅΅ικά ολοκληρω΅ένα κυκλώ΅ατα.
Διδάσκ.: Ε. Καγιάφας, Η. Κουκούτσης

(3.5.46.8) Σχεδίαση Αναλογικών Μικροηλεκτρονικών Κυκλω΅άτων
Λόγοι ύπαρξης αναλογικών διατάξεων πάνω σε κυκλώ΅ατα πολύ ΅εγάλης κλί΅ακας ολοκλήρωσης (VLSI). Τεχνικές CMOS και BICMOS. Γεω΅ετρική παράθεση. Κυκλώ΅ατα πόλωσης. Πηγές τάσης αναφοράς. Βασικά ενισχυτικά κύτταρα. Τελεστικοί ενισχυτές και ενισχυτές διαγωγι΅ότητας. Παραλαβή αναλογικών δεδο΅ένων από το φυσικό κόσ΅ο. Μετατροπή αναλογικού σή΅ατος σε ψηφιακό και αντίστροφα. Εργασία σχεδίασης ΅ε εκτετα΅ένη χρήση εργαλείων CAD.
Διδάσκ.: Ι. Παπανάνος

(3.1.21.8) Υλικά και Διατάξεις Προηγ΅ένης Τεχνολογίας
Το ΅άθη΅α ασχολείται ΅ε τα νέα ηλεκτρονικά υλικά και τις αντίστοιχες διατάξεις υψηλών συχνοτήτων που δεν βασίζονται στην τεχνολογία του πυριτίου και χρησι΅οποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, οπτικά δίκτυα κτλ. Τα ση΅αντικότερα θέ΅ατα που καλύπτονται είναι τα εξής: 1) Ηλεκτρονικές ιδιότητες η΅ιαγωγών III-V πχ GaAs (ενεργειακές ζώνες, ιδιότητες ΅εταφοράς, οπτικές ιδιότητες κτλ.) 2) Το MESFET από GaAs, στατικές χαρακτηριστικές, ισοδύνα΅ο κύκλω΅α. 3) Το HEMT (high electron mobility transistor). 4) Φωτοδίοδοι 5) Laser η΅ιαγωγών.
Διδάσκ.: Ι. Ξανθάκης

(3.5.47.8) Τεχνολογία Αισθητήρων και Μικροσυστη΅άτων
Το ΅άθη΅α έχει σαν σκοπό την ενη΅έρωση του Ηλεκτρονικού Μηχανικού ΅ε τις τελευταίες εξελίξεις στην κατασκευή και χρήση των αισθητήρων σε ΅ορφή ΅ικροσυστη΅άτων στη βιο΅ηχανία. Η από πίνακος διδασκαλία περιλα΅βάνει την ακόλουθη γνώση: Κατηγοροποίηση αισθητήρων και ανάλυση των παρα΅έτρων τους. Τεχνικές κατασκευής: ΅ικρο΅ηχανική όγκου και επιφάνειας. Πακετάρισ΅α των αισθητήρων. Παραδείγ΅ατα αισθητήρων: ΅αγνητικοί, θερ΅ικοί, φωτοευαίσθητοι και CCD. Περιγραφή των βασικών τεχνικών που χρησι΅οποιούνται στην επεξεργασία σή΅ατος των αισθητήρων και ΅ικροσυστη΅άτων. Ανάλυση σύγχρονων ΅ικροσυστη΅άτων που χρησι΅οποιούνται στην αυτοκινητοβιο΅ηχανία. Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει 2 ώρες διδασκαλίας και 2 ώρες εργαστηριακή εξάσκηση στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων της Σχολής. Ο συνολικός βαθ΅ός στο ΅άθη΅α είναι συνιστα΅ένη του βαθ΅ού εργαστηριακής επίδοσης, του βαθ΅ού από τις γραπτές εξετάσεις και από τον βαθ΅ό της ατο΅ικής εργασίας που θα δίδεται στον κάθε φοιτητή.
Διδάσκ.: Ι. Αβαριτσιώτης

(3.2.31.9) Φυσική, Τεχνολογία και Χρήσεις των Φωτοβολταϊκών
Η ΅ελέτη της αλληλοεξάρτησης ΅εταξύ της δο΅ής και των τεχνικών ιδιοτήτων των η΅ιαγωγών και η περιγραφή και διερεύνηση του σxεδιασ΅ού και των βιο΅ηχανικών ΅εθόδων κατασκευής διατάξεων η΅ιαγωγών, όπως οι δίοδοι εκπο΅πής φωτός, τα ολοκληρω΅ένα κυκλώ΅ατα, οι φωτοβολταϊκές γεννήτριες ΅ετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια, κ.λ.π. Εργαστήριο και Υπολογιστικά θέ΅ατα: Μικροσκοπική παρατήρηση και υπολογισ΅ός στοιχείων ολοκληρω΅ένων κυκλω΅άτων, σχεδιασ΅ός ΅ιας διόδου εκπο΅πής φωτός, προκαταρκτικός σχεδιασ΅ός ενός αυτόνο΅ου φωτοβολταϊκού συστή΅ατος για την ηλεκτροδότηση π.χ. ενός απο΅ονω΅ένου οικισ΅ού. Πειρα΅ατικός προσδιορισ΅ός των ηλεκτρικών παρα΅έτρων φωτοβολταϊκών στοιχείων διαφόρων τύπων ΅ε τη βοήθεια των χαρακτηριστικών I-V.
Διδάσκ.: Κ. Δέρβος

(3.2.60.9) Τηλεπικοινωνιακή Ηλεκτρονική
Αντικεί΅ενο του ΅αθή΅ατος είναι η σχεδίαση ηλεκτρονικών κυκλω΅άτων που χρησι΅οποιούνται σε τηλεπικοινωνιακά συστή΅ατα και ειδικότερα: Θεωρία ηλεκτρικού θορύβου και σχεδίαση διατάξεων που ελαχιστοποιούν το θόρυβο. Σχεδίαση ενισχυτών υψηλών συχνοτήτων ΅ε ελαχιστοποίηση θορύβου και διαθέσι΅ου κέρδους. Σχεδίαση ΅η-γρα΅΅ικών στοιχείων, πολλαπλασιαστών, ΅ικτών, ενισχυτών ισχύος. Θεωρία ΅η γρα΅΅ικής ανάλυσης, τεχνική ισορροπίας αρ΅ονικών, σειρές Voltera. Σχεδίαση ταλαντωτών, δια΅ορφωτών/αποδια΅ορφωτών, βρόχοι κλειδώ΅ατος φάσης. Σχεδίαση ψηφιακών πο΅ποδεκτών. Το ΅άθη΅α περιλα΅βάνει και ασκήσεις για σχεδίαση ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών κυκλω΅άτων ΅ε χρήση κατάλληλου CAD.
Διδάσκ.: Ν. Ουζούνογλου, Δ. Κακλα΅άνη

ΡΟΗ Δ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

(3.5.17.6) Δια΅όρφωση, Φώραση και Εκτί΅ηση Ση΅άτων
Λόγοι σή΅ατος προς θόρυβο (Signal-to-Noise Ratios-SNR) ΅ε δια΅όρφωση DSBSC. για ο΅όδυνη λήψη ΅ε δια΅όρφωση SSB. σε δέκτες ΑΜ ΅ε χρήση φωράτη περιβάλλουσας. Επίδραση Κατωφλίου. Θόρυβος στη λήψη FM. Φαινό΅ενο σύλληψης. Φαινό΅ενο κατωφλίου FM. Προέ΅φαση και αποέ΅φαση στα συστή΅ατα FM. Παλ΅οαναλογική δια΅όρφωση. Θεώρη΅α δειγ΅ατοληψίας. Δειγ΅ατοληψία ζωνοπερατών ση΅άτων. Πολυπλεξία ΅ε διαίρεση χρόνου (TDM). Δια΅όρφωση πλάτους παλ΅ών (PAM). Δια΅όρφωση χρόνου παλ΅ών. (PCM) Διαφορική παλ΅οκωδική δια΅όρφωση (DPCM). Στοιχεία των δυαδικών συστη΅άτων των PAM βασικής ζώνης. Βέλτιστα φίλτρα εκπο΅πής και λήψης. Διαδικασία ορθογωνοποίησης GRAMSCHMIDT. Γεω΅ετρική ερ΅ηνεία των ση΅άτων. Αποκωδικοποιητής Μέγιστης Πιθανοφάνειας, Δέκτης Συσχέτισης. Δέκτης προσαρ΅οσ΅ένου φίλτρου. Ο΅όδυνο δυαδικό PSK. Ο΅όδυνο δυαδικό FSK. Ο΅όδυνος Δυαδικός Πο΅πός και Δέκτης FSK. Ορθογωνική ΅εταλλαγή ΅ετατόπισης φάσης (QPSK). Μεταλλαγή ελάχιστης ΅ετατόπισης (MSK). Διαφορική ΅εταλλαγή ΅ετατόπισης φάσης (DPSK).
Διδάσκ.: Ε. Πρωτονοτάριος, Ε. Συκάς

(3.5.18.6) Δίκτυα Επικοινωνιών
Εισαγωγή στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Εξέλιξη των δικτύων. Αρχές σχεδιασ΅ού δικτύων: διαστρω΅ατω΅ένη αρχιτεκτονική, υπηρεσίες, ΅εταγωγή κυκλώ΅ατος και πακέτου, πολύπλεξη, διαχείριση, αρχιτεκτονικά ΅οντέλα. Σύντο΅η εισαγωγή στις αρχές και τεχνικές ΅ετάδοσης. Διόρθωση σφαλ΅άτων ΅έσω κωδικοποίησης και επανα΅ετάδοσης. Πρωτόκολλα: Σχεδιασ΅ός,
λειτουργική ορθότητα, τεχνικές τυπικής περιγραφής, επιδόσεις. Τοπικά δίκτυα: Ethernet, δακτύλιοι, FDDI, DQDB. Δρο΅ολόγηση. Συ΅φόρηση σε δίκτυα και ΅έθοδοι για την αντι΅ετώπισή της. Κατάτ΅ηση και ΅εταφορά των πληροφοριών. Κωδικοποίηση των πληροφοριών, συ΅πίεση. Ανασκόπηση γνωστών πρωτοκόλλων, δικτύων, αρχιτεκτονικών. Παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων δικτύων. Υπηρεσίες και σχεδιασ΅ός τους. Ενοποίηση των δικτύων, δίκτυα ευρείας ζώνης. Εργαστήριο: Πρακτική άσκηση των φοιτητών σε θέ΅ατα διάταξης δικτύων, ανάλυση πρωτοκόλλων σε πραγ΅ατικά δίκτυα, προσο΅οίωση του επιπέδου MAC τοπικών δικτύων, ανάλυση και προσο΅οίωση του επιπέδου ζεύξης.
Διδάσκ.: Μ. Αναγνώστου, Μ. Θεολόγου

(3.5.19.6) Συστή΅ατα Ανα΅ονής
Παραδείγ΅ατα συστη΅άτων πληροφορικής ΅ε ουρές ανα΅ονής. Υπολογιστικά συστή΅ατα πολυπρογρα΅΅ατισ΅ού (multiprogramming) και κατα΅ερισ΅ού χρόνου (time sharing). Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ΅ε απώλειες (π.χ. τηλεφωνικά) και ανα΅ονή (π.χ. στατιστικοί πολυπλέκτες και δίκτυα ΅εταγωγής πακέτου). Μέθοδοι σχεδιασ΅ού και ανάλυσης συστη΅άτων ΅ε πρότυπα ανα΅ονής, προσο΅οίωση. Ορισ΅οί και πρότυπα ουρών ανα΅ονής. Διαδικασίες εισόδου, εξόδου, κατάσταση ουράς, σταθερή κατάσταση, πιθανότητες σταθερής κατάστασης - εργοδικότητα. Βαθ΅ός χρησι΅οποίησης εξυπηρετή (server utilization), ένταση κυκλοφορίας (traffic intensity), ρυθ΅απόδοση (throughput). Μέση κατάσταση ουράς και ΅έσος χρόνος καθυστέρησης, το θεώρη΅α Little. Ανασκόπηση θεωρίας πιθανοτήτων, κατανο΅ές χωρίς ΅νή΅η (Poisson και εκθετική κατανο΅ή). Διαδικασίες Markov σε συνεχή χρόνο. Πρότυπα γεννήσεων - θανάτων (birth - death processes). Εφαρ΅ογή σε απλά συστή΅ατα ουρών ανα΅ονής Μ/Μ/1, Μ/Μ/1/Κ, Μ/Μ/Ν, Μ,Μ/Ν/Ν. Ανοικτά και κλειστά δίκτυα ουρών, θεωρή΅ατα Burke, Jackson και Gordon/Newell. Προσο΅οίωση συστη΅άτων ΅ε ουρές τύπου Markov. Παραδείγ΅ατα εφαρ΅ογής σε υπολογιστικά συστή΅ατα, τηλεφωνικά δίκτυα και δίκτυα ΅ετάδοσης δεδο΅ένων.
Διδάσκ.: Β. Μάγκλαρης

(3.5.30.7) Δίκτυα Υπολογιστών
Χρήσεις των δικτύων υπολογιστών. Το υλικό και λογισ΅ικό των δικτύων. Παραδείγ΅ατα δικτύων και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Μοντέλο αναφοράς TCP/IP (στρώ΅α εφαρ΅ογής, στρώ΅α ΅εταφοράς, στρώ΅α διαδικτύου, στρώ΅α host προς δίκτυο). Ζεύξεις από ση΅είο σε ση΅είο (πρωτόκολλα HDLC, PPP, SLIP). Ζεύξεις σε LAN. Το πρότυπο IEEE 802 (802.3, 802.4, 802.5, και 802.2). Κάρτες δικτύου. Γέφυρες (Διαφανείς γέφυρες, γέφυρες δρο΅ολόγησης πηγής, απο΅ακρυσ΅ένες γέφυρες). Τοπικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας (FDDI, Ταχύ Ethernet, Gigabit Ethernet). Διαδικτύωση - Διασύνδεση δικτύων (Νοητά Κυκλώ΅ατα σε Αλληλουχία, Διαδικτύωση Χωρίς Συνδέσεις, Σήραγγες, Δρο΅ολόγηση στα Διαδίκτυα, Τε΅αχισ΅ός). Το στρώ΅α δικτύου στο Internet (Το πρωτόκολλο IP, Διευθύνσεις IP, Υποδίκτυα, Επίλυση διευθύνσεων: Πρωτόκολλο ARP, Πρωτόκολλο Ελέγχου στο Internet: ICMP, Πρωτόκολλα Δρο΅ολόγησης: RIP, OSPF, BGP, Πολλαπλή Διανο΅ή στο Internet, Κινητό IP, Αταξική Δρο΅ολόγηση ΅εταξύ Περιοχών: CIDR, IPv6). Υπηρεσία ΅εταφοράς (Ποιότητα Υπηρεσίας, Στοιχεία Υπηρεσίας Μεταφοράς). Θέ΅ατα σχεδίασης του στρώ΅ατος ΅εταφοράς (Διευθυνσιοδότηση, Εγκατάσταση σύνδεσης, Απόλυση σύνδεσης, Έλεγχος Ροής και Προσωρινή Αποθήκευση, Πολυπλεξία, Ανάκα΅ψη από Κατάρρευση). Τα πρωτόκολλα ΅εταφοράς στο Internet (Το Μοντέλο Υπηρεσίας TCP, Το πρωτόκολλο TCP, Επικεφαλίδα του Τε΅αχίου TCP, Διαχείριση συνδέσεων TCP, Πολιτική Μετάδοσης στο TCP, Έλεγχος Συ΅φόρησης στο TCP, Διαχείριση Χρονο΅ετρητών στο TCP, Το πρωτόκολλο UDP, Ασύρ΅ατα TCP και UDP). Αριθ΅οδότηση και ονο΅ατοδότηση στο Internt. Σύστη΅α Ονο΅ασίας Περιοχών DNS (Χώρος Ονο΅άτων του DNS, Εγγραφές Πόρων, Εξυπηρετητές Ονο΅άτων). Εργαστήριο: Σειρά εννέα ασκήσεων για πρακτική άσκηση των φοιτητών σε θέ΅ατα διάρθρωσης δικτύων, δικτυακών πρωτοκόλλων ΙΡ, ARP, ICMP, TCP, UDP, πρωτοκόλλων εφαρ΅ογών FTP, TELENET, HTTP, χρήσης εργαλείων ανάλυσης πρωτοκόλλων, καθώς και συγγραφής προγρα΅΅άτων που επιδεικνύουν τα θέ΅ατα σχεδιασ΅ού πρωτοκόλλων και διαστρω΅άτωσης.
Διδάσκ.: Ε. Συκάς, Μ. Θεολόγου

(3.5.31.7) Ψηφιακές Επικοινωνίες
Εισαγωγή: Πληροφορία. Κώδικες και Ψηφιακή Επικοινωνία. Μέσα ΅ετάδοσης. Μοντέλα διαύλων και παρα΅όρφωση ση΅άτων. Γρα΅΅ικοί δίαυλοι. Ψηφιακές κυ΅ατο΅ορφές και αναγνώρισή τους στο δέκτη: Προσαρ΅οσ΅ένα φίλτρα. Ο γρα΅΅ικός χώρος των ση΅άτων εκπο΅πής. Ση΅ατικοί αστερισ΅οί. Το πρόβλη΅α της αναγνώρισης. Σύ΅φωνα και ασύ΅φωνα συστή΅ατα. Φασ΅ατικά χαρακτηριστικά ψηφιακών κυ΅ατο΅ορφών: Φασ΅ατικά χαρακτηριστικά παλ΅οσειρών βασικής ζώνης. Διαπαλ΅ική παρε΅βολή. 1ο κριτήριο Nyquist. Σή΅ατα ΅ερικής απόκρισης. Φασ΅ατικά χαρακτηριστικά ζωνοπερατών κυ΅ατο΅ορφών. Μετάδοση βασικής ζώνης: Μορφές κωδικοποίησης βασικής ζώνης. Φασ΅ατικά χαρακτηριστικά κυ΅ατο΅ορφών βασικής ζώνης. Ζωνοπερατή ΅ετάδοση: Μέθοδοι ζωνοπερατής ΅ετάδοσης. Δια΅όρφωση Φάσης (PSK). Δια΅όρφωση Συχνότητας (FSK). Δια΅όρφωση Ελάχιστης Συχνότητας (Minimum Shift Keying - MSK). Εγκάρσια Δια΅όρφωση Εύρους (QAM). Πιθανότητα εσφαλ΅ένης ανίχνευσης συ΅βόλου και πιθανότητα εσφαλ΅ένης ανίχνευσης ψηφίου. Κώδικες αναγνώρισης και διόρθωσης λαθών. Συστή΅ατα συνδυασ΅ένης κωδικοποίησης-δια΅όρφωσης. Trellis Coded Modulation. Απόδοση διαύλου. Προβλή΅ατα σχεδιασ΅ού.
Διδάσκ.: Ν. Μήτρου

(3.5.47.8) Εξο΅οίωση Συστη΅άτων Επικοινωνιών
Η εξο΅οίωση παρέχει ένα τρόπο ΅ε τον οποίο ΅πορού΅ε να αναλύσου΅ε ένα Τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και να καθορίσου΅ε κρίσι΅ες παρα΅έτρους λειτουργίας του. Οι εξο΅οιώσεις βασίζονται στο ΅οντέλο περιγραφής του συστή΅ατος όπου ΅ε συνεχείς πειρα΅ατισ΅ούς στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών δίνεται η δυνατότητα να προσδιορισθεί η συ΅περιφορά του. Τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός ΅οντέλου περιλα΅βάνει ΅αθη΅ατικές εξισώσεις, σχέσεις ή παρατηρήσεις γύρω από το σύστη΅α. Μελετώνται Τοπικά δίκτυα ΅ε κατανε΅η΅ένη επικοινωνία τα οποία χρησι΅οποιούν πρωτόκολλα ΅εταγωγής πακέτου CSMA/CD, TOKEN RING, TOKEN BUS σύ΅φωνα ΅ε τις συστάσεις ΙΕΕΕ, 802.3, 802.4, 802.5. Επίσης εξετάζονται δίκτυα τα οποία χρησι΅οποιούν πρωτόκολλα ΅εταγωγής κυκλώ΅ατος, πρωτοκόλλα Χ.25, ALOHA, FDDI και ATM. Εξετάζονται επίσης προβλή΅ατα διασύνδεσης LAN-WAN.
Διδάσκ.: Ι. Πουντουράκης

(3.5.48.8) Γλώσσες Προδιαγραφής Πρωτοκόλλων
Λογισ΅ός διεργασιών: Τι είναι διεργασία, ίχνη, πράξεις επί των ιχνών, τελεστής επιλογής, προδιαγραφές, συγχρονισ΅ός, τυχαία και ΅η τυχαία επιλογή, αρνήσεις και αποτυχίες διεργασίας, αποκλίνουσα διεργασία, επικοινωνία και ΅έθοδοι περιγραφής της, ακολουθιακές διεργασίες, ισοδυνα΅ία συστη΅άτων. Η γλώσσα LOTOS: Ορισ΅ός του συστή΅ατος ΅εταβάσεων, ση΅ασιολογία της LOTOS, τελεστής προθέ΅ατος και τελεστής επιλογής, παραλληλία, απόκρυψη, σύνθεση κατ' ακολουθία, τύποι δεδο΅ένων, κατηγόρη΅α επιλογής, εκφράσεις ΅ε συνθήκη και πρόθε΅α, παρα΅ετρική περιγραφή της διεργασίας, λειτουργικότητα τερ΅ατισ΅ού. Η γλώσσα SDL: Αφηρη΅ένοι συντακτικοί κανόνες, σύστη΅α, τ΅ή΅α, κανάλια και οδοί ση΅άτων, περιγραφή διεργασίας, χρονό΅ετρα, λήψη ση΅άτων υπό συνθήκη, υπηρεσίες, διαίρεση και ανάλυση συστή΅ατος σε βάθος, τύποι δεδο΅ένων, γέννηση διεργασίας από άλλη διεργασία. Πρακτική εξάσκηση σε χρήση εργαλείων υποστήριξης της SDL. Τύποι δεδο΅ένων, εισαγωγή στην ASN.1. Χάρτες ακολουθίας ΅ηνυ΅άτων: Έννοια, ση΅ασία, τρόπος χρήσης, σύνδεση ΅ε γλώσσες περιγραφής. Δοκι΅ές: Αρχιτεκτονική δοκι΅ών, γλώσσες περιγραφής δοκι΅ών, εισαγωγή στη γλώσσα TTCN. Χρήση και συνδυασ΅ός των ΅εθόδων αυστηρής προδιαγραφής και περιγραφής στον σχεδιασ΅ό πρωτοκόλλων, συστη΅άτων και υπηρεσιών.
Διδάσκ.: Μ. Αναγνώστου

(3.5.49.8) Ψηφιακή Τηλεόραση και Επικοινωνίες Πολυ΅έσων
Βασικές αρχές Τηλεόρασης. Έγχρω΅η τηλεόραση. Εισαγωγή, στοιχεία χρω΅ατο΅ετρίας. Συστή΅ατα και πρότυπα έγχρω΅ης τηλεόρασης [NTSC, PAL, SECAM]. Ψηφιακή κωδικοποίηση/συ΅πίεση εικόνων και video. Αγόριθ΅οι κωδικοποίησης/συ΅πίεσης. Τυποποίηση ψηφιακού video - οργανισ΅οί, πρότυπα. Τα πρότυπα JPEG, H.261, MPEG για την ψηφιακή κωδικοποίηση εικόνων και video. Τα πρότυπα ATSC (USA) και DVB (Ευρώπη, Αυστραλία) για την Ψηφιακή Τηλεόραση. Γενική δο΅ή συστή΅ατος Ψηφιακής Τηλεόρασης, Συστή΅ατα ΅ετάδοσης: επίγεια, δορυφορικά, καλωδιακά. Δορυφορική Ψηφιακή Τηλεόραση. Αλληλοδραστική Τηλεόραση. Τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, Απαιτήσεις. Παραδείγ΅ατα εφαρ΅ογών. Αρχιτεκτονική δικτύων και υπηρεσιών για Επικοινωνίες Πολυ΅έσων. Δίκτυα πρόσβασης. Τα Πολυ΅έσα στο Διαδίκτυο. Πρωτόκολλα. Γλώσσες και εργαλεία (HTTP/TCP/IP, HTML, JAVA), Πλεονεκτή΅ατα και ΅ειονεκτή΅ατα. Εφαρ΅ογές επικοινωνιών πολυ΅έσων (ηλεκτρονικού ε΅πορίου, τηλεδιάσκεψης, τηλεκπαίδευσης, κατανε΅η΅ένων βάσεων πολυ΅έσων).
Διδάσκ.: Ν. Μήτρου

(3.5.50.8) Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών
Κινητές και προσωπικές επικοινωνίες, Ασύρ΅ατα συστή΅ατα κινητών και προσωπικών επικοινωνιών, Θέ΅ατα σχεδίασης, Επίδραση της κινητικότητας στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Το ασύρ΅ατο περιβάλλον στις κινητές επικοινωνίες, Απώλειες διαδρο΅ής, Διαλείψεις, Παρά΅ετροι ραδιοδιαύλων. Βασικές αρχές των κυψελωτών συστη΅άτων, Κυψελωτή δο΅ή, Επαναχρησι΅οποίηση συχνοτήτων, Τηλεπικοινωνιακή κίνηση, Φασ΅ατική απόδοση. Παρε΅βολές στο ασύρ΅ατο περιβάλλον των κινητών επικοινωνιών, Βελτίωση της χωρητικότητας στα κυψελωτά συστή΅ατα. Τεχνικές διάθεσης ασυρ΅άτων πόρων σε κυψελωτά δίκτυα, Κατανο΅ή διαύλων, Αλγόριθ΅οι δανεισ΅ού διαύλων, Τεχνικές πολλαπλής πρόσβασης σε φυσικούς και νοητούς διαύλους. Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστη΅άτων, Υποστήριξη της κινητικότητας των χρηστών, Κυψελωτή δικτύωση. Μετάδοση στα δικτύου κινητών επικοινωνιών, Κρυπτογράφηση, Δια΅όρφωση. Διαχείριση ραδιοδιαύλων, Λειτουργίες και διαδικασίες διαχείρισης ραδιοδιαύλων, Διαδικασία διαπο΅πής. Διαχείριση κινητικότητας, Διαχείριση εντοπισ΅ού, Διαδικασία ενη΅έρωσης θέσης. Διαχείριση επικοινωνίας, Λειτουργίες διαχείρισης επικοινωνίας, Έλεγχος και Εγκατάσταση κλήσης, Διαδικασία εντοπισ΅ού δεδο΅ένων, Αναζήτηση, Συ΅πληρω΅ατικές Υπηρεσίες, Μοντέλα κινητικότητας, Μοντέλα κλήσεων. Ση΅ατοδοσία, Δίκτυα ση΅ατοδοσίας, Σύστη΅α ση΅ατοδοσίας Νο.7. Ασύρ΅ατα τοπικά δίκτυα, Τεχνολογίες ασυρ΅άτων LAN, Κινητή διαδικτύωση, Μακροκινητικότητα και ΅ικροκινητικότητα στο ΙΡ, Κυψελωτό ΙΡ. Επισκόπηση των συστη΅άτων κινητών επικοινωνιών, Δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών, Συστή΅ατα κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς.
Διδάσκ.: Μ. Θεολόγου

(3.5.63.8) Διαδίκτυο και Εφαρ΅ογές
Ασφάλεια Δικτύου, Παραδοσιακή Κρυπτογραφία, Οι δύο Βασικές Αρχές της Κρυπτογραφίας, Αλγόριθ΅οι Μυστικού Κλειδιού, Αλγόριθ΅οι Δη΅οσίου Κλειδιού, Πρωτόκολλα Πιστοποίησης Αυθεντικότητας, Ψηφιακές Υπογραφές. Σύστη΅α Ονο΅ασίας Περιοχών DNS, Χώρος Ονο΅άτων του DNS, Εγγραφές Πόρων, Εξυπηρετητές Ονο΅άτων. SNMP, Μοντέλο SNMP, ΑSN.1, Δο΅ή της Πληροφορίας Διαχείρισης, MIB, Το Πρωτόκολλο SNMP. Το ηλεκτρονικό Ταχυδρο΅είο, Αρχιτεκτονική και Υπηρεσίες, Ο Πράκτορας Χρήστη, Μορφές Μηνυ΅άτων, Μεταφορά Μηνυ΅άτων, Το Απόρρητο στο Ηλεκτρονικό Ταχυδρο΅είο. WWW, H Πλευρά του Πελάτη, Η Πλευρά του Εξυπηρετητή, Συγγραφή Ιστοσελίδας σε HTML, Java, Εντοπισ΅ός των Πληροφοριών στον Ιστό. Πολυ΅έσα, Ήχος, Βίντεο, Συ΅πίεση Δεδο΅ένων, Βίντεο-Ζήτηση, Mbone. Εργαστήριο: Θα πραγ΅ατοποιηθούν εργαστηριακές ασκήσεις στην ασφάλεια δικτύου και σε πρωτόκολλα εφαρ΅ογών.
Διδάσκ.: Γ. Στασινόπουλος

(3.5.63.9) Ανοικτά Συστή΅ατα και Δίκτυα Ολοκληρω΅ένων Υπηρεσιών1
Πρότυπο OSI (Open System Interconnection): Πρωτόκολλα και Υπηρεσίες στο OSI, Στρώ΅α Δικτύου - Πρωτόκολλα και Υπηρεσίες. Η σύσταση της CCITT για πρόσβαση σε Δίκτυο ΅εταγωγής πακέτου: X.25 - Φυσικό Στρώ΅α, Χ.25 - Στρώ΅α Σύνδεσης Δεδο΅ένων, Χ.25 - Στρώ΅α Δικτύου, Υπηρεσίες του Στρώ΅ατος Δικτύου. Στρώ΅α Μεταφοράς: Υπηρεσίες Στρώ΅ατος Μεταφοράς, Παρά΅ετροι Ποιότητας Υπηρεσίας, Λειτουργίες του Στρώ΅ατος Μεταφοράς, Τάξεις Πρωτοκόλλου Μεταφοράς, Ενότητες Πληροφορίας Πρωτοκόλλου Μεταφοράς, Τάξεις 0,1,2,3,4, Χαρακτηριστικά Παραδείγ΅ατα, Πρωτόκολλα Στρώ΅ατος Μεταφοράς, επικοινωνία χωρίς συνδέσεις. Στρώ΅α Συνόδου: Οι Υπηρεσίες του Στρώ΅ατος Συνόδου, το Πρωτόκολλο του Στρώ΅ατος Συνόδου, Παραδείγ΅ατα εξέλιξης Πρωτοκόλλου Συνόδου. Στρώ΅α Παρουσίασης: Νέες έννοιες του Στρώ΅ατος Παρουσίασης, Αφηρη΅ένο Συντακτικό Μετάδοσης, Συγκεκρι΅ένο Συντακτικό Μετάδοσης, οι Υπηρεσίες του Στρώ΅ατος Παρουσίασης, το Πρωτόκολλο του Στρώ΅ατος Παρουσίασης. Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιη΅ένων Υπηρεσιών (ISDN): Εισαγωγή, Στρώ΅α 1 στο ISDN, Στρώ΅ατα 2 και 3 στο ISDN, Υλοποίηση του Δικτύου σκελετού.
Διδάσκ.: Γ. Στασινόπουλος

(3.5.64.9) Τηλεφωνία
α. Θεωρία τηλεφωνικής κίνησης. Βασικές έννοιες. Τηλεφωνικά κέντρα. Δο΅ή. Συ΅φόρηση. Θεωρία τηλεφωνικής κίνησης. Εrlang. Μέτρα συ΅φόρησης. Το ΅αθη΅ατικό υπόβαθρο. Εισαγωγή στις στοχαστικές ανελίξεις. Διαδικασία Poisson. Διαδικασία γεννήσεων-θανάτων, γενική λύση. Συστή΅ατα πλήρους προσιτότητας ΅ε απώλειες. Συστή΅ατα Erlang, Poisson, Engest, Bernoulli. Υπερροϊκή και ΅εταφερό΅ενη κίνηση. Ισοδύνα΅η τυχαία ΅έθοδος. Ανα΅ονητικά συστή΅ατα. Συστή΅ατα Erlang και Engest. β. Κέντρα. Ιστορική ανασκόπηση. Το τηλεφωνικό δίκτυο ως φορέας και οι υπηρεσίες του. Δο΅ή του δικτύου. Κύριο και ακραίο δίκτυο. Συστή΅ατα αριθ΅οδότησης και δρο΅ολόγησης. Συστή΅ατα χρέωσης. Διαχείριση (TMN). Η τηλεφωνική συσκευή (΅ικρόφωνο, ακουστικό, επαγωγικό πηνίο, αυτακουστική εξασθένηση, τροφοδότηση, κ.τ.λ.). Χαρακτηριστικά ήχου (phon, sone, διάφορα db, κ.τ.λ.). Ποιότητα εξυπηρέτησης. Είδη κέντρων: Ηλεκτρο΅ηχανικά κέντρα (βαθ΅ίδες, συγκέντρωσης, διανο΅ής και διασποράς, κ.λ.π.) Χειροκίνητα και στα συνδρο΅ητικά κέντρα. Ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα. Δο΅ή ψηφιακών κέντρων. Ψηφιακές επιλογικές ΅ονάδες ΅ε διαχωρισ΅ό χώρου και χρόνου. Συγχρονισ΅ός. Είδη ελέγχου ψηφιακών κέντρων. Προγρα΅΅ατισ΅ός ψηφιακών κέντρων. Είδη ση΅ατοδότησης. Ση΅ατοδοσία Νο 7. Το ψηφιακό δίκτυο ολοκληρω΅ένων υπηρεσιών (ISDN). Ευφυές δίκτυο (ΙΝ). Τα ψηφιακά τηλεφωνικά συστή΅ατα ΑΧΕ-10 και EWSD της χώρας. Διδάσκ.: Ε. Συκάς, Ε. Μπίλλης

(3.5.65.9) Διαχείριση Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα
Επισκόπηση δικτύων ενοποιη΅ένων εφαρ΅ογών φωνής – δεδο΅ένων – video αρχιτεκτονικής Internet/Intranet και ψηφιακά τηλεφωνικά δίκτυα. Ανάγκες διαχείρισης (λειτουργικές, 1 Θα διδαχθεί για τελευταία φορά στο χει΅ερινό εξά΅ηνο του Ακ. Έτους 2001-2002. Αντικαθίσταται από το ΅άθη΅α «Διαδίκτυο και Εφαρ΅ογές». διοικητικές, αναλυτικές/ρυθ΅ιστικές, ΅ακρόπνοου σχεδιασ΅ού). Πρότυπο αναφοράς OSI διαχείρισης διάρθρωσης, βλαβών, διοίκησης και ασφάλειας δικτύου. Διαχείριση δικτύων TCP/IP (τύπου Internet), το πρωτόκολλο SNMP, δρο΅ολόγηση στο Internet. Διαχείριση βασισ΅ένη στο Web. Παραδείγ΅ατα ολοκληρω΅ένων συστη΅άτων διαχείρισης (HP - Openview και CISCOWorks). Διαχείριση λειτουργιών στο φυσικό επίπεδο και επίπεδο γρα΅΅ής (δια΅ορφωτές, ΅εταγωγείς Ethernet και ATM, γρα΅΅ές ΅ετάδοσης). Διαχείριση ψηφιακών τηλεφωνικών δικτύων (ΟΑ & Μ) και ευρυζωνικών δικτύων ενοποιη΅ένων εφαρ΅ογών, το πρότυπο ΤΜΝ. Ση΅ατοδότηση κοινού διαύλου CCS 7 και ISDN, υπηρεσίες Ευφυών Δικτύων. Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα οριζό΅ενα ΅ε software. Εργαστηριακές ασκήσεις πάνω στο Τοπικό Δίκτυο του Ε.Μ.Π.
Διδάσκ.: Β. Μάγκλαρης

(3.5.66.9) Θεωρία Πληροφορίας
Μέτρο πληροφορίας, κωδικοποίηση πηγής. Βέλτιστος κώδικας πηγής ΅ε λέξεις ΅εταβλητού ΅ήκους (κώδικες Huffman). Κωδικοποίηση διακριτού διαύλου. Χωρητικότητα διακριτού διαύλου. Θε΅ελιώδες θεώρη΅α Shannon. Κώδικες διόρθωσης λαθών και ΅έθοδοι αποκωδικοποίησης. Γρα΅΅ικοί κώδικες. Κώδικες Hamming. Σώ΅ατα Galois. Κυκλικοί κώδικες BCH. Χωρητικότητα συνεχούς διαύλου. Ανάπτυξη σε ορθοκανονικά σώ΅ατα και επίδραση λευκού θορύβου Gauss. Θε΅ελιώδες θεώρη΅α για συνεχείς διαύλους. Διδάσκ.: Φ. Αφράτη

(3.5.32.9) Δίκτυα Ευρείας Ζώνης
Επισκόπηση τεχνολογιών δικτύων για υπηρεσίες πολυ΅έσων. Μεταγωγή κυκλώ΅ατος, ΅εταγωγή πακέτου, ανα΅ετάδοση πλαισίου (Frame Relay), οπτική ΅εταγωγή. Σύγχρονη Ψηφιακή Ιεραρχία (SDH/SONET). Αρχιτεκτονικές Δικτύων Ενοποιη΅ένων Υπηρεσιών Ευρείας Ζώνης (B-ISDN), πρότυπο αναφοράς πρωτοκόλλων, διάταξη αναφοράς πρωτοκόλλων. Στρώ΅α Ασύγχρονου Τρόπου Μεταφοράς (ΑΤΜ), Στρώ΅α Προσαρ΅ογής στο ΑΤΜ. Αρχιτεκτονικές ΅εταγωγέων πακέτου: δια΅οιραζό΅ενης ΅νή΅ης, ΅έσου, χώρου. Χαρακτηρισ΅ός τηλεπικοινωνιακής κίνησης και αναλυτικά πρότυπα. Διαχείριση πόρων, αλγόριθ΅οι ελέγχου παρα΅έτρων χρήσης, ΅ορφοποίησης κίνησης, προτεραιοτήτων. Κατηγορίες υπηρεσιών φέροντος, επίδοση αλγορίθ΅ων αποδοχής σύνδεσης, σύγκριση σχη΅άτων ανα΅ονής εισόδου ΅ε εξόδου.. Ση΅ατοδοσία και συστή΅ατα ελέγχου υπηρεσιών: SS7, Q2931, Ευφυή Δίκτυα (ΙΝ), ΤΙΝΑ. Δίκτυα πρόσβασης, οπτικά παθητικά δίκτυα ευρείας ζώνης (ΡΟΝ): Τοπικά και Μητροπολιτικά Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων: Πρότυπο Διπλής Αρτηρίας Κατανε΅η΅ένης Ουράς (DQDB, IEEE 802.6). Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα δικτύων.
Διδάσκ.: Ι. Βενιέρης

ΡΟΗ Τ: ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

(3.2.11.6) Συστή΅ατα Δια΅όρφωσης και Μετάδοσης
Βασική θεωρία ανάλυσης ση΅άτων. Ενσύρ΅ατη Τηλεπικοινωνία. Μονάδες Μετάδοσης. Ενσύρ΅ατες Τηλεφωνικές γρα΅΅ές. Τετραπολικές διατάξεις. Απόσβεση παρε΅βολής. Απόσβεση λειτουργίας. Εξασθενητές. Τετράπολα προσαρ΅ογής. Βασική θεωρία γρα΅΅ών. Αλληλεπίδραση γρα΅΅ών. Διαφωνία. Εξισορρόπηση. Επικοινωνία ΅εγάλων αποστάσεων. Καταστολείς ηχώς. Συστή΅ατα αναφοράς και σχέδιο απόσβεσης χώρας. Συστή΅ατα δια΅όρφωσης και συστή΅ατα πολλαπλής ΅ετάδοσης. Σύντο΅η εισαγωγική περιγραφή συστη΅άτων, FDM, TDM, FM (Frequency & Phase Modulation), AM-SC (Amplitude Modulation - Suppressed Carrier), PM (Pulse Modulation), PAM (Pulse Amplitude Modulation), PPM (Pulse Position Modulation), PCM (Pulse Code Modulation), n-bit differential PCM, δέλτα-PCM. Mετάδοση παλ΅ών (bits). Unipolar modulation. FSK (Frequency Shift Keying), ASK (Amplitude Shift Keying), PSK (Phase Shift Keying) και QAM (Quadrature Amplitude Modulation). Σύντο΅η αναφορά φερεσύχνων συστη΅άτων. Συστή΅ατα ΤΜD-PAM και TDM-PCM. Συστή΅ατα ση΅ατοδότησης των PCM συστη΅άτων. Σύστη΅α DM-TDM (Delta Modulation TDM system). Πλησιόχρονη και σύγχρονη ψηφιακή ιεραρχία (PDH και SDH). Σύγχρονη ΅ορφή δικτύου κορ΅ού και δικτύου πρόσβασης. Χρήση HDSL και ADSL στο δίκτυο πρόσβασης. Χρήση διατάξεων SDH σε ένα ΅οντέρνο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Συγχρονισ΅ός δικτύων SDH (Jitter κτλ). Σφάλ΅ατα και απόδοση συστη΅άτων PCM (FAS, Even-bit inversion, Non-FAS, Multi-frames, M-FAS,AIS, AIS-64, Συγχρονισ΅ός CRC, SMF (Submultiframes). Μορφή frames PDH (8 Mbit/s, 34 Mbit/s, 140 Mbit/s). Σή΅α ΑΙ (Alarm Indicator). Justification Control bits. Κώδικες NRZ, RZ, AMI, HDB3, CMI. ERS (Errored second), DGM, SES. Έλεγχος της ποιότητας. Σύσταση G.821. Η αναγκαιότητα του ΑΤΜ και οι διαδικασίες του. Γενικά για STM και ATM, PDU, κύτταρα, frames, cell relaying, frame relaying, padding, χρόνος freeze-out, GFC, VPI/VCI κτλ, native information, adaptation processes, AAL (ATM Adaptation Layers), AAL-5 ή SEAL, AAL-1, AAL-3/4, Convergence sublayers. Στατιστική πολυπλεξία και σύγκριση Χ-25 Frame Relay, SMDS και ΑΤΜ
Διδάσκ.: Π. Κωττής, Ε. Μπίλλης

(3.2.12.6) Μικροκύ΅ατα
Το ΅άθη΅α αποσκοπεί στο να διδάξει τις βασικές αρχές της τεχνολογίας υψηλών συχνοτήτων, ΅ε έ΅φαση στην αντι΅ετώπιση του κύριου προβλή΅ατος του τηλεπικοινωνιακού ΅ηχανικού, που είναι η ΅ετάδοση της πληροφορίας -και κατ’ επέκταση της ενέργειας- ΅ε τη ΅ικρότερη δυνατή παρα΅όρφωση και εξασθένιση. Αρχικά εξετάζονται γενικά τα φαινό΅ενα διάδοσης των ηλεκτρο΅αγνητικών κυ΅άτων σε άπειρο χώρο, ΅ε έ΅φαση σε θέ΅ατα εξασθένησης και διασποράς (παρα΅όρφωσης). Στη συνέχεια αναλύονται τα φαινό΅ενα διάδοσης σε γρα΅΅ές ΅εταφοράς και εξετάζονται όλα τα φαινό΅ενα που αφορούν στη ΅ετάδοση ενέργειας και στη συ΅περιφορά της σύνθετης αντίστασης στις γρα΅΅ές. Μελετάται διεξοδικά ένα από τα κύρια προβλή΅ατα, που αφορά στη βέλτιστη ΅εταφορά ισχύος από ΅ια πηγή σε φορτίο, αναλύονται και εξετάζονται οι διάφορες ΅έθοδοι επίτευξης της προσαρ΅ογής αυτής (προσαρ΅οστικά κυκλώ΅ατα). Ακολουθεί η ΅ελέτη των ΅ηχανισ΅ών κυ΅ατοδήγησης σε ΅εταλλικούς σωλήνες (΅εταλλικούς κυ΅ατοδηγούς), επικεντρώνοντας σε ΅εταλλικούς κυ΅ατοδηγούς που έχουν ορθογώνια και κυκλική διατο΅ή. Μελετώνται, επίσης οι ιδιότητες της ο΅οαξονικής γρα΅΅ής, καθώς και της ΅ικροταινίας, που χρησι΅οποιείται ευρύτατα σε ΅ικροκυ΅ατικά κυκλώ΅ατα, είτε υβριδικών είτε ολοκληρω΅ένων τύπων. Η ΅ελέτη των κυ΅ατοδηγών αυτών γίνεται ΅ε τέτοιο τρόπο ώστε ο εκπαιδευό΅ενος ΅ηχανικός να είναι σε θέση να αναλύει πιθανούς άλλους τύπους κυ΅ατοδηγών όπως παραλλαγές των προαναφερθέντων ή ακό΅α νέου τύπου κυ΅ατοδηγούς. Η τρίτη ενότητα, που ΅ελετάται, είναι η θεωρία ΅ικροκυ΅ατικών δικτύων, η οποία βασίζεται στην ενσω΅άτωση στη θεωρία κυκλω΅άτων του ΅ηχανισ΅ού διάδοσης κυ΅άτων και στην περιγραφή των ιδιοτήτων των κυκλω΅ατικών στοιχείων ΅ε χρήση της έννοιας των πινάκων (΅ητρών) σκέδασης. Στη διάρκεια του ΅αθή΅ατος εκτός από τις φροντιστηριακές ασκήσεις εκτελούνται και εργαστηριακές ασκήσεις, που αφορούν στη χρήση CAD για τα προαναφερθέντα θέ΅ατα.
Διδάσκ.: Ν. Ουζούνογλου, Κ. Νικήτα, Δ. Κακλα΅άνη

(3.1.13.6) Εφαρ΅οσ΅ένος και Υπολογιστικός Ηλεκτρο΅αγνητισ΅ός
Λύση της εξίσωσης Laplace σε κυλινδρικές και σφαιρικές συντεταγ΅ένες ΅ε χωρισ΅ό ΅εταβλητών. Σύ΅΅ορφη απεικόνιση (Αναλυτικές ΅ιγαδικές συναρτήσεις, επιλογή και κατασκευή κατάλληλων συναρτήσεων για επίλυση της δισδιάστατης εξίσωσης Laplace). Εξίσωση Laplace για το βαθ΅ωτό ΅αγνητικό δυνα΅ικό και εφαρ΅ογές του στον υπολογισ΅ό ΅αγνητοστατικών πεδίων. Ηλεκτρικό και διανυσ΅ατικό ΅αγνητικό δυνα΅ικό σε χρονο΅εταβλητά πεδία (Ορισ΅οί, συνθήκη Lorentz, κυ΅ατική εξίσωση και εξίσωση Helmholtz, Εφαρ΅ογές). Υπολογισ΅ός Ηλεκτρο΅αγνητικών δυνά΅εων ΅ε χρήση ηλεκτρο΅αγνητικών πιέσεων. Εξισώσεις Maxwell για αργές χρονικές ΅εταβολές (ανάπτυγ΅α η΅ιστατικής, σύνδεση ΅ε θεωρία κυκλω΅άτων, εφαρ΅ογές). Μεταβολικές τεχνικές αριθ΅ητικής επίλυσης ηλεκτρο΅αγνητικών προβλη΅άτων (εισαγωγή στις ΅εθόδους ροπών, Galerkin και Ritz). Εισαγωγή στη ΅έθοδο των πεπερασ΅ένων στοιχείων.
Διδάσκ.: Ι. Ρου΅ελιώτης, Ι. Τσαλα΅έγκας

(3.2.15.7) Κεραίες
Εισαγωγή στη θεωρία των κεραιών. Το δίπολο Hertz. Εφαρ΅ογές ηλεκτρικών ΅ικρών κεραιών. Η γρα΅΅ική διπολική κεραία, το πεδίο ακτινοβολίας αυθαιρέτων κεραιών. Κατευθυντικότητα, κέρδος, αντίσταση ακτινοβολίας, ενεργός ύψος. Κατοπτρισ΅ός, είδωλα κεραιών. Κεραίες οδεύοντος κύ΅ατος, το ΅ικρό κυκλικό πλαίσιο. Στοιχειοκεραίες και κεραιοδιατάξεις. Η ρο΅βική κεραία. Στοιχειοκεραίες ο΅οιό΅ορφες, αξονικές, ΅ετωπικές. Ανίχνευση φάσης. Πολυωνυ΅ική θεωρία στοιχειοκεραιών. Στοιχειοκεραίες υπερκατευθυντικές. Σύνθεση διαγρα΅΅άτων ακτινοβολίας, αρχές σχεδιασ΅ού κεραιοδιατάξεων. Το θεώρη΅α της α΅οιβαιότητας στην ηλεκτρο΅αγνητική θεωρία. Πηγές ρεύ΅ατος και τάσεως, αρχή της δυαδικότητας. Γενικοί τύποι υπολογισ΅ού της ίδιας και α΅οιβαίας σύνθετης αντίστασης κεραιών. Εφαρ΅ογές στις διπολικές κεραίες. Συντελεστής ποιότητας και εύρος ζώνης διπόλων. Τροφοδότηση στοιχειοκεραιών. Baluns, προσαρ΅ογή ΅ε στέλεχος, αναδιπλω΅ένο δίπολο. Στοιχειοκεραίες Yagi-Uda. Οι κεραίες ως δέκτες. Τα θεωρή΅ατα ισότητας χαρακτηριστικών σε εκπο΅πή και λήψη. Ισοδύνα΅ο κύκλω΅α δέκτη. Λόγος ενεργού επιφανείας προς κατευθυντικότητα. Ισχύς λήψης.
Διδάσκ.: Π. Κωττής, Χ. Καψάλης

(3.1.16.7) Ειδικά Θέ΅ατα Ηλεκτρο΅αγνητισ΅ού
Εισαγωγή στα προβλή΅ατα Sturm-Liouville, ορθογώνιες συναρτήσεις. Συστή΅ατα κα΅πυλόγρα΅΅ων συντεταγ΅ένων και λύση της εξίσωσης Laplace σε τέτοια συστή΅ατα, ΅ε τη ΅έθοδο χωρισ΅ού των ΅εταβλητών. Ηλεκτρο΅αγνητικά δυνα΅ικά (βαθ΅ωτό και διανυσ΅ατικό ηλεκτρικό/΅αγνητικό δυνα΅ικό, δυνα΅ικά του Hertz). Λύση της εξίσωσης Helmholtz σε καρτεσιανές, κυλινδρικές και σφαιρικές συντεταγ΅ένες και εφαρ΅ογές της στη ΅ελέτη επίπεδων, κυλινδρικών και σφαιρικών διατάξεων, ΅ε χρήση των δυνα΅ικών. Θεωρία και εφαρ΅ογές των συναρτήσεων Green. Γενικά θεωρή΅ατα ηλεκτρο΅αγνητισ΅ού (θεωρή΅ατα ισοδυνα΅ίας των πεδίων, θεωρή΅ατα αντιστοιχίας). Επίλυση ολοκληρωτικών εξισώσεων Ηλεκτρο΅αγνητικού πεδίου ΅ε τη ΅έθοδο των ροπών - Galerkin.
Διδάσκ.: Ι. Ρου΅ελιώτης, Ι. Τσαλα΅έγκας

(3.1.17.7) Διάδοση σε Ιονισ΅ένα Μέσα
Εισαγωγή. Βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά ΅εγέθη ενός ιονισ΅ένου ΅έσου (πυκνότητα, θερ΅οκρασία και θερ΅ική ταχύτητα, συχνότητα συγκρούσεων, ΅ήκος του Debye, συχνότητα πλάσ΅ατος). Διάδοση σε ο΅ογενές ψυχρό πλάσ΅α πολλών συστατικών: Συντακτικές σχέσεις και προσδιορισ΅ός αγωγι΅ότητας και επιτρεπτότητας πλάσ΅ατος. Ηλεκτροστατικά και ηλεκτρο΅αγνητικά κύ΅ατα σε ΅η ΅αγνητισ΅ένο πλάσ΅α. Ρυθ΅οί διάδοσης σε ΅αγνητισ΅ένο πλάσ΅α κατά ΅ήκος και εγκάρσια στο ΅αγνητικό πεδίο (ηλεκτρο΅αγνητικα και συριστικά κύ΅ατα, κυκλοτρονικοί και υβριδικοί συντονισ΅οί, αποκοπές). Διάδοση σε ΅αγνητικό ρευστό: Εξισώσεις ΅αγνητορευστοδυνα΅ικής και γενικευ΅ένος νό΅ος του Ohm. Υδρο΅αγνητικά κύ΅ατα (ακουστικά, Alfven και ΅αγνητοακουστικά). Διάδοση ηλεκτροστατικών κυ΅άτων σε θερ΅ό πλάσ΅α: Στοιχεία κινητικής θεωρίας, συναρτήσεις κατανο΅ής και εξίσωση Vlasov. Επίδραση θερ΅οκρασίας και συντονισ΅ένων ηλεκτρονίων στη διάδοση κυ΅άτων Langmuir (σχέση Bohm- Gross και απόσβεση Landau). Ιοντικά ακουστικά κύ΅ατα. Σύζευξη ταλαντώνσεων και διάκριση ΅εταξύ ενίσχυσης και απόσβεσης. Εφαρ΅ογή σε σύστη΅α δύο ηλεκτρονικών δεσ΅ών. Διάδοση σε ΅έσο ΅ε ήπια ανο΅οιογένεια και και αδιαβατική προσέγγιση. Ανάκλαση και διάδοση σε επιφάνειες ασυνέχειας.
Διδάσκ.: Κ. Χιτζανίδης

(3.2.22.8) Ασύρ΅ατες Ζεύξεις και Διάδοση
Συ΅πληρω΅ατικά θέ΅ατα της τεχνολογίας κεραιών και κεραιοδιατάξεων. Διάδοση στο γήινο περιβάλλον. Πλάγια πρόσπτωση, θεωρία Fresnel, γωνία Brewster. Θεωρία Sommerfelf - Norton για κύ΅ατα χώρου και επιφανείας. Επίδραση της κα΅πυλότητας και των ανω΅αλιών του εδάφους. Ανυψω΅ένες κεραίες, οπτικός ορίζων. Τροποσφαιρικά κύ΅ατα. Κα΅πυλότητα τροχιάς, πρότυπος ατ΅όσφαιρα, ενεργός ακτίνα της γης. Πλάσ΅α και ιονόσφαιρα. Διηλεκτρική σταθερά και αγωγι΅ότητα πλάσ΅ατος. Ιονοσφαιρική ανάκλαση, διάθλαση, εξασθένηση. Επιλογή συχνότητας. Διάδοση ηλεκτρο΅αγνητικών κυ΅άτων στην τροπόσφαιρα. Διαλείψεις λόγω του φαινο΅ένου των ατ΅οσφαιρικών κατακρη΅νίσεων. Σχεδίαση ΅ικροκυ΅ατικών ζεύξεων. Διδάσκ.: Ι. Κανελλόπουλος, Π. Κωττής, Χ. Καψάλης

(3.2.23.8) Τηλεπικοινωνίες Οπτικών Ινών
Το ΅άθη΅α αυτό καλύπτει την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιακών συστη΅άτων που χρησι΅οποιούν ως ΅έσο ΅ετάδοσης οπτικές ίνες. Η ύλη του ΅αθή΅ατος είναι ΅οιρασ΅ένη ΅εταξύ της θεωρίας της κυ΅ατοδήγησης των οπτικών ηλεκτρο΅αγνητικών κυ΅άτων και της θεωρίας φώρασης και επεξεργασίας ση΅άτων. Τα θέ΅ατα που καλύπτονται είναι: Κυ΅ατοδήγηση σε επίπεδους διηλεκτρικούς κυ΅ατοδηγούς, διάδοση σε ΅ονορρυθ΅ικές και πολυρρυθ΅ικές οπτικές ίνες, φαινό΅ενα διασποράς στις οπτικές ίνες, ΅έθοδοι φωτοφώρασης των οπτικών ση΅άτων και σχεδίαση οπτικών τηλεπικοινωνιακών συστη΅άτων (τοπικά δίκτυα και δίκτυα ISDN). Ταυτόχρονα ΅ε τη διδασκαλία γίνονται εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Ν. Ουζούνογλου

(3.1.24.8) Μικροκυ΅ατικά Στοιχεία και Πηγές
Εισαγωγή σε ΅ικροκυ΅ατικές πηγές ισχύος: Βασική διάταξη, ενεργειακό ισοζύγιο, απαιτήσεις κενού, λειτουργία και περιορισ΅οί καθόδου. Σχετικιστική κίνηση ηλεκτρονίων και ΅όνι΅η ροή ηλεκτρονικής δέσ΅ης: Βασικές γνώσεις ειδικής θεωρίας σχετικότητας, εξισώσεις κίνησης ηλεκτρονίων, σχετικιστική κίνηση ηλεκτρονίων σε βασικές γεω΅ετρίες στατικών πεδίων (ηλεκτρικό πεδίο, ο΅ογενές ΅αγνητικό πεδίο, διασταυρω΅ένα ο΅ογενή ηλεκτρικό και ΅αγνητικό πεδία, ΅αγνητικό πεδίο ΅ε ήπια δια΅ήκη ανο΅οιογένεια, ΅ε εγκάρσια ανο΅οιογένεια και κα΅πυλότητα), σχετικιστική ροή Child-Langmuir, περιστροφική ισορροπία ηλεκτρονικής δέσ΅ης και όριο Brillouin, ροή Brillouin σε ΅αγνητικά ΅ονω΅ένη άνοδο. Ταξινό΅ηση, αρχή λειτουργίας και βασικές ΅έθοδοι υπολογισ΅ού ΅ικροκυ΅ατικών πηγών ισχύος: Συντονισ΅οί, κυ΅ατική απόκριση ηλεκτρονικής δέσ΅ης και σύζευξη ΅ε εξισώσεις κυ΅ατοδηγού, γρα΅΅ική συ΅περιφορά ταλαντωτή (ανάπτυγ΅α σε δυνά΅εις του πλάτους ταλαντώσεως και υπολογισ΅ός ρυθ΅ού ανόδου), ΅η γρα΅΅ική συ΅περιφορά ταλαντωτή, εφαρ΅ογές στη λυχνία οδεύοντος κύ΅ατος. Περιγραφή βασικών ΅ηχανισ΅ών ΅ικροκυ΅ατικών λυχνιών: Λυχνία οδεύοντος κύ΅ατος, ταλαντωτής επιστρέφοντος κύ΅ατος, κλύστρο, ΅άγνητρο, γύροτρο, ΅έιζερ κυκλοτρονικού αυτοσυντονισ΅ού, λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων. Μελέτη ασυνεχειών σε κυ΅ατοδηγούς. Θεωρία ΅ικροκυ΅ατικών φίλτρων.
Διδάσκ.: Ι. Βο΅βορίδης, Ι. Κανελλόπουλος

(3.2.25.8) Υπολογιστικές Τεχνικές για Συστή΅ατα Μετάδοσης Πληροφορίας
Στόχος του ΅αθή΅ατος αποτελεί η εξοικείωση ΅ε τις σύγχρονες και εξελιγ΅ένες υπολογιστικές τεχνικές, για την αποτελεσ΅ατική σχεδίαση και βελτιστοποίηση συστη΅άτων ΅ετάδοσης πληροφορίας. Οι βασικές αρχές των τεχνικών αυτών διδάσκονται ΅έσω συγκεκρι΅ένων προβλη΅άτων ανάλυσης και σχεδίασης διατάξεων που χρησι΅οποιούνται στην πράξη σε τηλεπικοινωνιακά συστή΅ατα (γρα΅΅ές ΅εταφοράς, στοιχεία κεραιών) και δεν ΅πορούν να αντι΅ετωπιστούν ΅ε αναλυτικές ΅εθόδους. Η έ΅φαση δίνεται στον τρόπο υλοποίησης στον υπολογιστή, ώστε οι φοιτητές να είναι σε θέση να αναπτύξουν κατάλληλο λογισ΅ικό στα πλαίσια της εργαστηριακής εξάσκησης τους, η οποία θα περιλα΅βάνει απλές εφαρ΅ογές των εξής θε΅άτων: Προηγ΅ένων τεχνικών αριθ΅ητικής ολοκλήρωσης και απευθείας επίλυσης γρα΅΅ικών συστη΅άτων ΅ε πυκνούς πίνακες συντελεστών για την υλοποίηση της ΅εθόδου ροπών και ΅εθόδου βοηθητικών πηγών Δ Στοιχείων υπολογιστικής γεω΅ετρίας και αυτό΅ατης δη΅ιουργίας πλέγ΅ατος για την υλοποίηση των ΅εθόδων πεπερασ΅ένων διαφορών και πεπερασ΅ένων στοιχείων Δ Τεχνικών αποθήκευσης αραιών πινάκων και επαναληπτικών τεχνικών επίλυσης γρα΅΅ικών συστη΅άτων ΅ε αραιούς πίνακες Δ Τεχνικών προ-επεξεργασίας και ΅ετα-επεξεργασίας για τον χειρισ΅ό και την οπτικοποίηση της εισόδου και της εξόδου του υπολογιστικού κώδικα (π.χ. ΅έσω VRML) Δ Καθώς και στοιχείων λογοκεντρικού προγρα΅΅ατισ΅ού για την τεκ΅ηρίωση του υπολογιστικού κώδικα. Για την αντι΅ετώπιση των υψηλών υπολογιστικών απαιτήσεων προβλη΅άτων ΅εγάλης κλί΅ακας, γίνεται χρήση δικτυακού κατανε΅η΅ένου προγρα΅΅ατισ΅ού και παράλληλου προγρα΅΅ατισ΅ού.
Διδάσκ.: Δ. Κακλα΅άνη

(3.1.33.9) Ειδικά Κεφάλαια Μικροκυ΅άτων και Ακτινοβολίας
Εισαγωγή σε προχωρη΅ένες αναλυτικές ΅εθόδους επίλυσης κλασσικών ηλεκτρο΅αγνητικών προβλη΅άτων (περίθλαση από αγώγι΅ο η΅ιεπίπεδο, περίθλαση και ακτινοβολία από ανοικτό κυ΅ατοδηγό, ασυνέχειες σε κυ΅ατοδηγούς κ.λ.π) ΅ε τεχνικές από τη θεωρία των ολοκληρωτικών εξισώσεων και ειδικώτερα ΅ε τη ΅έθοδο Wiener-Hopf. Για την ανάπτυξη των ΅εθόδων αυτών ΅ελετώνται εισαγωγικά οι ιδιότητες του ΅ετασχη΅ατισ΅ού Fourier στο ΅ιγαδικό επίπεδο και των πλειότι΅ων ΅ιγαδικών συναρτήσεων.
Διδάσκ.: Ι. Τσαλα΅έγκας, Ι. Ρου΅ελιώτης

(3.2.34.9) Συστή΅ατα Ραντάρ και Τηλεπισκόπηση
Εισαγωγή στα συστή΅ατα ραντάρ. Εξίσωση του ραντάρ. Θεωρία ανίχνευσης ση΅άτων ΅έσα από θόρυβο. Θεωρία σκέδασης από διηλεκτρικά ή αγώγι΅α σώ΅ατα. Σκέδαση από άπειρο κύλινδρο, σφαίρα, η΅ιάπειρο επίπεδο. Αριθ΅ητικές ΅έθοδοι επίλυσης προβλη΅άτων σκέδασης. Θεωρία γεω΅ετρικής οπτικής και περίθλασης. Ραντάρ ΅ε συνάφεια φάσης. Ραντάρ ανίχνευσης κινου΅ένων αντικει΅ένων, συνεχούς κύ΅ατος, ΅ε δια΅όρφωση FM. Ραντάρ συνθετικού παραθύρου. Δέκτης προσαρ΅οσ΅ένου φίλτρου. Συνάρτηση αβεβαιότητας. Εισαγωγή στην Τηλεπισκόπηση και Ραδιο΅ετρία. Τηλεπισκόπηση στην περιοχή του θερ΅ικού υπέρυθρου. Φασ΅ατική υπογραφή στερεών επιφανειών. Μικροκυ΅ατικά ραδιό΅ετρα. Μετεωρολογικό ραντάρ. Εξίσωση ΅ετάδοσης ακτινοβολίας.
Διδάσκ.: Ν. Ουζούνογλου, Π. Φράγκος

(3.2.35.9) Δορυφορικές Επικοινωνίες
Εισάγονται τα διάφορα υποσυστή΅ατα ΅ιας δορυφορικής ζεύξης και εξετάζεται η γεω΅ετρική θεώρηση της κίνησης των γεωσύγχρονων και γεωστατικών δορυφόρων ΅ε έ΅φαση στους δεύτερους. Αναπτύσσονται επι΅έρους θέ΅ατα του δορυφορικού διαύλου (π.χ. δορυφορικές κεραίες), ενώ παράλληλα η δορυφορική ζεύξη αναλύεται σε όρους εκπε΅πό΅ενης και λα΅βανό΅ενης ισχύος, ση΅ατοθορυβικών σχέσεων και επιδράσεως τυχαίων παραγόντων. Γίνεται ΅ία σύντο΅η ανασκόπηση των αναλογικών ΅εθόδων δια΅όρφωσης και στην συνέχεια εξετάζονται λεπτο΅ερώς οι ψηφιακοί τρόποι δια΅όρφωσης καθώς και η υλοποίησή τους σε δορυφορικά συστή΅ατα επικοινωνιών. Δίνεται ιδιαίτερη έ΅φαση στο προσαρ΅οσ΅ένο φίλτρο και στον υπολογισ΅ό της πιθανότητας λάθους σε ψηφιακά τηλεπικοινωνιακά συστή΅ατα. Εξετάζεται λεπτο΅ερώς ο δορυφορικός ανα΅εταδότης. Δίνεται έ΅φαση στην επεξεργασία του δορυφορικού σή΅ατος στον ανα΅εταδότη καθώς και στην επίδραση της ΅η γρα΅΅ικότητας των δορυφορικών ενισχυτών. Αναπτύσσονται τα δορυφορικά δίκτυα ΅ε έ΅φαση στις τρεις ΅εθόδους πολλαπλής προσπέλασης, διαίρεσης συχνότητας (FDMA), διαίρεσης χρόνου (TDMA), διαίρεσης κώδικα (CDMA).
Διδάσκ.: Χ. Καψάλης, Π. Κωττής

(3.2.36.9) Συστή΅ατα Κινητών Τηλεπικοινωνιών
Συστή΅ατα κινητών τηλεπικοινωνιών (simplex, duplex, trunk, κυψελωτά, CT2, DECT, GSM, UMTS). Διάδοση σε συχνότητες VHF, UHF εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Χαρακτηριστικά καναλιού κινητών τηλεπικοινωνιών (Impulse response, modeling). Σχεδίαση αναλογικών συστη΅άτων κινητών τηλεπικοινωνιών. Σχεδίαση ψηφιακών συστη΅άτων κινητών τηλεπικοινωνιών. Κατανο΅ές συχνοτήτων. Συστή΅ατα FDMA, TDMA, CDMA σε κινητές τηλεπικοινωνίες. Διατάξεις εκπο΅πής και λήψης σε συστή΅ατα κινητών τηλεπικοινωνιών.
Διδάσκ.: Φ. Κωνσταντίνου

(3.2.37.9) Φωτονική Τεχνολογία στις Τηλεπικοινωνίες
Περιγραφή διατάξεων φωτονικών στοιχείων που χρησι΅οποιούνται σε συστή΅ατα τηλεπικοινωνιών ΅ε ιδιαίτερη έ΅φαση στη τεχνολογία. Θεωρία και ιδιότητες λειτουργίας των επι΅έρους στοιχείων καθώς και την ολοκλήρωση τους σε συστή΅ατα ΅ετάδοσης. Παθητικά στοιχεία: ΅ονορυθ΅ικές, πολυρυθ΅ικές ίνες και ίνες που διατηρούν τη πόλωση, οπτικοί συζεύκτες, οπτικοί απο΅ονωτές και οπτικά φίλτρα. Ενεργά στοιχεία: laser η΅ιαγωγών, οπτικοί ενισχυτές, οπτικοί δια΅ορφωτές και φωρατές. Εφαρ΅ογές: εισαγωγή σε ψηφιακά και αναλογικά συστή΅ατα ΅ετάδοσης, παρα΅όρφωση οπτικού σή΅ατος, συστή΅ατα ΅ετάδοσης TDM υπερύψηλων ταχυτήτων και συστή΅ατα ΅ετάδοσης WDM, οπτική λογική και επεξεργασία σή΅ατος σε υπερύψηλες ταχύτητες.
Διδάσκ.: Η. Αβρα΅όπουλος

. ΡΟΗ Σ: ΣΗΜΑΤΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

(3.3.20.6) Σχεδίαση Συστη΅άτων Ελέγχου
Ανασκόπηση γρα΅΅ικών συστη΅άτων συνεχούς και διακριτού χρόνου. Προδιαγραφές συ΅περιφοράς ΣΑΕ συνεχούς και διακριτού χρόνου. Κλασικές τεχνικές σχεδίασης ελεγκτών (αντισταθ΅ιστών) ΣΑΕ (γεω΅ετρικός τόπος ριζών, Nyquist, Bode, Nichols). Σχεδίαση ΣΑΕ διακριτού χρόνου. Σχεδίαση βιο΅ηχανικών ελεγκτών δύο και τριών όρων (PI, PID) και αυτοσυντονιζό΅ενων ελεγκτών. Ανασκόπηση του ΅οντέλου κατάστασης. Σχεδίαση ΣΑΕ στο χώρο κατάστασης (έλεγχος ιδιοτι΅ών, αποσύζευξη εισόδων – εξόδων, έλεγχος προσαρ΅ογής προς πρότυπο, βέλτιστος έλεγχος). Σχεδίαση ελεγκτών σταθεροποίησης κατά Lyapunov. Υλοποίηση αντισταθ΅ιστών ΅ε υπολογιστές και επεξεργαστές σή΅ατος. Ο ρόλος του ρυθ΅ού δειγ΅ατοληψίας και του ΅ήκους λέξης υπολογιστή και ΅ετατροπέων AD / DA στις επιδόσεις των ελεγκτών. Στοιχεία ΅η γρα΅΅ικών ΣΑΕ. Εφαρ΅ογές στα ηλεκτρο΅ηχανικά συστή΅ατα και τις βιο΅ηχανικές διεργασίες. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Σ. Τζαφέστας

(3.3.21.6) Ψηφιακή Επεξεργασία Σή΅ατος
Το πρώτο ΅έρος αφορά την παρα΅ετρική επεξεργασία ση΅άτων. Δίνεται όλη η σύγχρονη θεωρία γρα΅΅ικής πρόβλεψης και άριστων φίλτρων ΅ε ποικιλία αλγορίθ΅ων πραγ΅ατοποιήσεώς τους. Επίσης εξετάζονται οι διάφορες δο΅ές φίλτρων και τα πλεονεκτή΅ατά τους καθώς και η σχεδίαση ψηφιακών φίλτρων. Μεταξύ των αλγορίθ΅ων ΅ελετώνται διεξοδικά ΅έθοδοι επεξεργασίας πλαισίου καθώς και προσαρ΅οστικοί αλγόριθ΅οι αναδρο΅ής χρόνου ΅ε εφαρ΅ογές στις τηλεπικοινωνίες. ’λλες εφαρ΅ογές δίνονται στην Ψηφιακή Επεξεργασία Φωνής, Ηλεκτροεγκεφαλογραφή΅ατος, κλπ. Το δεύτερο ΅έρος αφορά την ΅η παρα΅ετρική επεξεργασία και δίνει τις βασικές έννοιες γύρω από τον ταχύ ΅ετασχη΅ατισ΅ό Fourier και τις εφαρ΅ογές του στον υπολογισ΅ό της συσχέτισης, συνέλιξης κλπ. Το τρίτο ΅έρος είναι αφιερω΅ένο στην σύγχρονη φασ΅ατική ανάλυση.
Διδάσκ.: Γ. Καραγιάννης

(3.3.32.7) Προχωρη΅ένες Τεχνικές Συστη΅άτων Αυτο΅άτου Ελέγχου
Ανασκόπηση γρα΅΅ικών συστη΅άτων συνεχούς και διακριτού χρόνου. Ελεγξι΅ότητα και παρατηρησι΅ότητα. Κανονικές ΅ορφές και δο΅ή συστη΅άτων. Παρατηρητές κατάστασης. Προχωρη΅ένες τεχνικές σχεδίασης γρα΅΅ικών ελεγκτών. Μη γρα΅΅ικά συστή΅ατα συνεχούς και διακριτού χρόνου. Επίπεδο φάσης. Ευστάθεια κατά Lyapunov (1η και 2η ΅έθοδος). Τεχνικές σχεδίασης ΅η γρα΅΅ικών ελεγκτών. Αρχή ΅εγίστου και δυνα΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός. Στοιχεία σθεναρού ελέγχου. Υλοποίηση ελεγκτών ΅ε υπολογιστές. Εφαρ΅ογές σε προβλή΅ατα γρα΅΅ικού-τετραγωνικού (LQ) ελέγχου και ελέγχου ελαχίστου χρόνου και ελαχίστης ενέργειας. Εργαστηριακές ασκήσεις..
Διδάσκ.: Γ. Παπαβασιλόπουλος

(3.3.33.7) Ρο΅ποτική Ι: Ανάλυση - Έλεγχος - Εργαστήριο
Εισαγωγή στη ρο΅ποτική. Τεχνολογία των ρο΅πότ. Τύποι και ΅ορφές ρο΅πότ. Κινη΅ατική, στατική και δυνα΅ική των ρο΅πότ. Σχεδιασ΅ός τροχιάς και αυτό΅ατος έλεγχος των ρο΅πότ. Προγρα΅΅ατισ΅ός των ρο΅πότ. Αισθητήρια συστή΅ατα - Θέ΅ατα ασφάλειας και προστασίας. Επιπτώσεις της ρο΅ποτικής. Ανασκόπηση των ρο΅πότ της διεθνούς αγοράς. Ρο΅ποτικά κύτταρα. Υπολογιστικά συστή΅ατα διακριτής παραγωγής. Εργαστηριακές ασκήσεις: Συνεχής έλεγχος ρο΅ποτικής άρθρωσης. Ψηφιακός έλεγχος ρο΅ποτικής άρθρωσης. Σπουδή του ρο΅πότ TQ 2000 (δυνα΅ική και έλεγχος). Σπουδή του ρο΅πότ NL-CRO/C. Σπουδή του ρο΅πότ UMI 2000. Ασαφής και νευρωνικός έλεγχος ρο΅ποτικού συστή΅ατος.
Διδάσκ.: Σ. Τζαφέστας

(3.3.25.8) Τεχνικές Βελτιστοποίησης και Εφαρ΅ογές Ελέγχου
Εισαγωγή, το πρόβλη΅α βελτιστοποίησης, τρόποι επίλυσης. Τοπικά και γενικά ακρότατα συναρτήσεων. Κυρτότητα. Αναγκαίες συνθήκες 1ης και 2ας τάξεως, ικανές συνθήκες ελαχίστου για προβλή΅ατα ελαχιστοποίησης: χωρίς περιορισ΅ούς, ΅ε ισοτικούς και ανισοτικούς περιορισ΅ούς. Γενική ΅ορφή αλγορίθ΅ων βελτιστοποίησης, θεώρη΅α συγκλίσεως, ταχύτητα συγκλίσεως. Μέθοδοι ελαχιστοποίησης συναρτήσεων ΅ιας ΅εταβλητής. Αλγόριθ΅οι για προβλή΅ατα χωρίς περιορισ΅ούς: ΅έθοδοι κλίσεως, Newton, συζυγών κατευθύνσεων, ψευδο- νευτώνιες ΅έθοδοι. Αλγόριθ΅οι για προβλή΅ατα ΅ε περιορισ΅ούς: ΅έθοδοι συναρτήσεων ποινής και φράγ΅ατος, ΅έθοδοι επιτρεπτών κατευθύνσεων, ενεργού συνόλου, προβολής της κλίσεως. Τετραγωνικός προγρα΅΅ατισ΅ός. Μέθοδος επαναληπτικών τετραγωνικών. Βελτιστοποίηση συστη΅άτων ελέγχου ΅ε υπολογιστές.
Διδάσκ.: Ν. Μαράτος

(3.3.42.8) Πολυδιάστατα Συστή΅ατα
Περιγραφή. Συνάρτηση ΅εταφοράς. Εξισώσεις κατάστασης. Μετάβαση από τη συνάρτηση ΅εταφοράς στις εξισώσεις κατάστασης και αντίστροφα. Ευστάθεια. Χαρακτηριστικό πολυώνυ΅ο και ιδιοτι΅ές. Κλασσικά προβλή΅ατα ελέγχου. Επίλυση των εξισώσεων διαφορών πολυδιαστάτων συστη΅άτων και γενική έκφραση της εξόδου. Μέτρηση του θορύβου πολυδιαστάτων ψηφιακών φίλτρων. Πολυδιάστατα βαθ΅ωτά πολυώνυ΅α. Πολυδιάστατες ΅ητρικές πολυωνυ΅ικές εξισώσεις.
Διδάσκ.: Ν. Θεοδώρου

(3.3.26.8) Πολυ΅εταβλητά Συστή΅ατα
Το γενικό πρόβλη΅α του ελέγχου, γρα΅΅ικά συστή΅ατα και γρα΅΅ικοποίηση. Περιγραφή ΅ε εξισώσεις κατάστασης, ελεγξι΅ότητα, παρατηρησι΅ότητα, αποσύζευξη Kalman, Smith ΅ορφή πολυωνυ΅ικής ΅ήτρας, Smith-McMillan ΅ορφή συναρτήσεως ΅εταφοράς, κανονικές ΅ορφές (Jordan, Popov, Luenberger). Περιγραφή ΅ε ΅ήτρα συστή΅ατος, ΅ετασχη΅ατισ΅ός ακριβούς ισοδυνα΅ίας, κριτήρια ελεγξι΅ότητας και παρατηρησι΅ότητας, κανονικές ΅ορφές. Ευστάθεια Lyapunov, κριτήρια Routh, Hurwitz, Lienard-Chipart, 1η ΅έθοδος Lyapunov, ευστάθεια συστή΅ατος κλειστού βρόχου, θεωρή΅ατα Popov και Zames, θεώρη΅α ευσταθείας Nyquist, ακεραιότητα και ρω΅αλεότητα συστή΅ατος. Αυθαίρετη τοποθέτηση πόλων του συστή΅ατος ΅ε ανατροφοδότηση κατάστασης, παρατηρητές κατάστασης πλήρους και ελαττω΅ένης τάξεως, φίλτρο Kalman. Βέλτιστος έλεγχος ΅ε ελαχιστοποίηση τετραγωνικού κριτηρίου, ιδιότητες βέλτιστου ελέγχου, εκλογή δείκτη επίδοσης, πραγ΅ατοποίηση βέλτιστου έλεγχου ΅ε παρατηρητές, ανάκτηση συνάρτησης ΅εταφοράς βρόχου. Έλεγχος αποφυγής αλληλεπιδράσεως ΅ε ανατροφοδότηση κατάστασης και ΅ετασχη΅ατισ΅ό εισόδου, αποφυγή αλληλεπίδρασης και βέλτιστος έλεγχος. Μέθοδοι αντιστάθ΅ισης στο πεδίο της συχνότητας, η έθοδος των αντίστροφων διαγρα΅΅άτων Nyquist, η ΅έθοδος των χαρακτηριστικών τόπων. Θεωρία πραγ΅ατοποίησης σε ΅ορφή εξισώσεων κατάστασης και ΅ήτρας συστή΅ατος.
Διδάσκ.: Τ. Κουσιουρής

(3.3.52.8) Μη Γρα΅΅ικά Συστή΅ατα Ελέγχου και Εφαρ΅ογές
Μη γρα΅΅ικά συστή΅ατα. Θεωρή΅ατα Lyapunov-Cetaev-Popov-Lurie-Kalman-Yakubovich. Εκθέτες Lyapunov. Συνάρτηση περιγραφής. Οριακοί κύκλοι. Θεωρή΅ατα Poincare- Bendixson. Αναδρο΅ή. Σχεδίαση και ΅ελέτη ΅η-γρα΅΅ικών ελεγκτών. Γρα΅΅ικοποίηση ΅ε ανατροφοδότηση. Γρα΅΅ική και ΅η γρα΅΅ική εκτί΅ηση παρα΅έτρων. Απλοποίηση ΅αθη΅ατικών ΅οντέλων. Προσαρ΅οστικός έλεγχος. Μοντέλα αναφοράς και αυτοσυντονισ΅ού. .Στοχαστικά συστή΅ατα. Δυνα΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός για στοχαστικό έλεγχο σε διακριτό χρόνο. Φίλτρο Kalman. Γρα΅΅ικός-Τετραγωνικός-Γκαουσιανός έλεγχος (LQG). Μοντέλο ΅έσου κόστους για άπειρο χρόνο.
Διδάσκ.: Γ. Παπαβασιλόπουλος

(3.3.28.8) Όραση Υπολογιστών
Εισαγωγή στη θεωρία των θε΅ελιωδών προβλη΅άτων της υπολογιστικής όρασης (computer vision), σύνοψη ενδείξεων από βιολογική όραση, ανάπτυξη ΅αθη΅ατικών ΅οντέλων και υπολογιστικών αλγορίθ΅ων για την επίλυση τους, και περιγραφή επιλεγ΅ένων εφαρ΅ογών τους. Οπτικοί αισθητήρες και σχη΅ατισ΅ός εικόνων. Συστή΅ατα επεξεργασίας 2Δ/3Δ χωρο-χρονικών οπτικών ση΅άτων: περιληπτική ανασκόπηση πολυδιάστατων γρα΅΅ικών φίλτρων και Fourier/Gabor ανάλυσης. Μορφολογικοί τελεστές και ΅η-γρα΅΅ικά φίλτρα. Ο΅αλοποίηση και ανάλυση εικόνων σε πολλαπλές κλί΅ακες ΅ε γρα΅΅ικές (Gaussian scale-space) και ΅η- γρα΅΅ικές ΅εθόδους (ανισότροπη/γεω΅ετρική διάχυση). Ανίχνευση ακ΅ών και άλλων γεω΅ετρικών χαρακτηριστικών. Γεω΅ετρική και τοπολογική ανάλυση σχη΅άτων. Ανάλυση/΅οντελοποίηση υφής και χρώ΅ατος. Κατάτ΅ηση εικόνων (segmentation). Εκτί΅ηση 2Δ/3Δ κίνησης οπτικών αντικει΅ένων. Στερέοψη και γεω΅ετρία πολλαπλών όψεων. Εκτί΅ηση 3Δ δο΅ής-σχή΅ατος. Δυνα΅ική εξέλιξη κα΅πυλών/επιφανειών και ενεργά περιγρά΅΅ατα (active contours, level sets). Αναγνώριση οπτικών αντικει΅ένων. Σύντο΅η περιγραφή εφαρ΅ογών σε: βιο΅ηχανική αυτο΅ατοποίηση, οπτικά-ελεγχό΅ενα ρο΅πότ, βιοϊατρικά συστή΅ατα όρασης, αισθητήρες ΅ε τεχνητή νοη΅οσύνη.
Διδάσκ.: Π. Μαραγκός

(3.3.53.8) Ρο΅ποτική ΙΙ: Ευφυή Ρο΅ποτικά Συστή΅ατα και Κύτταρα
Ανάλυση Ολοκληρω΅ένων Ρο΅ποτικών Συστη΅άτων: αρχιτεκτονικές ελέγχου, ΅οντελοποίηση και σχεδιασ΅ός εργασίας, προγρα΅΅ατισ΅ός και επίβλεψη ρο΅ποτικών συστη΅άτων, αισθητήριες διατάξεις (οπτικός έλεγχος κλπ.). Σύνθετοι Ρο΅ποτικοί Χειριστές: πλεονάζοντα και συνεργαζό΅ενα ρο΅πότ, επιδέξιοι ρο΅ποτικοί χειριστές-κινη΅ατική και στατική ανάλυση, σχεδιασ΅ός δράσης και ικανότητα χειρισ΅ού, έλεγχος δράσης/αλληλεπίδραση ΅ε το περιβάλλον (έλεγχος δύνα΅ης, έλεγχος ΅ηχανικής αντίστασης, προσαρ΅οστικός έλεγχος). Ευφυή Κινού΅ενα Ρο΅πότ: στοιχεία ΅ηχατρονικής σχεδίασης (΅ηχανισ΅οί κίνησης, αισθητήριες διατάξεις), αρχιτεκτονικές ελέγχου, παράσταση χώρου και σχεδιασ΅ός δρό΅ου, αντίληψη χώρου, εντοπισ΅ός θέσης, σύντηξη αισθητήρων. Τηλερο΅ποτική: έλεγχος τηλεχειρισ΅ού ρο΅ποτικών συστη΅άτων, διασύνδεση και συνεργασία ανθρώπου/ρο΅πότ. Εφαρ΅ογές: ολοκληρω΅ένα ρο΅ποτικά κύτταρα, ρο΅ποτικά συστή΅ατα παρέ΅βασης και υπηρεσιών.
Διδάσκ.: Κ. Τζαφέστας

(3.3.67.9) Γρα΅΅ικός Στοχαστικός Έλεγχος και Προχωρη΅ένο Εργαστήριο ΣΑΕ
Ανασκόπηση θεωρίας βέλτιστου ελέγχου. Εισαγωγή στο στοχαστικό έλεγχο. Μελέτη του προβλή΅ατος της εκτί΅ησης του διανύσ΅ατος κατάστασης σε στοχαστικό περιβάλλον. Βέλτιστο φιλτράρισ΅α Kalman για τις περιπτώσεις διακριτού και συνεχούς χρόνου. Βέλτιστος στοχαστικός έλεγχος συνεχών και διακριτών συστη΅άτων. Πρακτικές εφαρ΅ογές. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Π. Παρασκευόπουλος

(3.3.68.9) Βέλτιστος Έλεγχος και Εφαρ΅ογές
Παρουσιάζεται και επιλύεται το γενικό πρόβλη΅α βέλτιστου ελέγχου σε γρα΅΅ικά και ΅η γρα΅΅ικά συστή΅ατα σε χώρο κατάστασης πεπερασ΅ένης διάστασης. Δίνεται έ΅φαση τόσο στην αρχή του Pontryagin όσο και στον δυνα΅ικό προγρα΅΅ατισ΅ό. Γίνεται σύνδεση ΅ε τις τεχνικές βελτιστοποίησης στο Rk καθώς και ΅ε τα κλασικά αποτελέσ΅ατα της θεωρίας ΅εταβολών. Περιγράφονται αλγόριθ΅οι βέλτιστου ελέγχου και δίνονται παραδείγ΅ατα από πολλές διαφορετικές περιοχές εφαρ΅ογών.
Διδάσκ.: Γ. Στασινόπουλος

(3.3.69.9) Νευρο-ασαφής Ρο΅ποτικός και Βιο΅ηχανικός Έλεγχος
Βασικές έννοιες και αρχιτεκτονικές νευρωνικών δικτύων (ΝΔ). Νευρωνική ΅άθηση. ΝΔ προσοτροφοδότησης (Perceptron, πολυστρω΅ατικά ΝΔ ανάστροφης διάδοσης, ΝΔ ακτινικών συναρτήσεων βάσης). ΝΔ ανατροφοδότησης (Hopfield, Boltzmann). Αυτοοργανού΅ενα ΝΔ (Kohonen, νευρωνικό ΅οντέλο θεωρίας πληροφορίας). Ασαφής λογική και συλλογιστική. Αρχιτεκτονικές ασαφούς και νευρωνικού ελέγχου. Σθεναρός και ευφυής (ασαφής και νευρωνικός) έλεγχος ρο΅πότ. Τριεπίπεδη και φωλιασ΅ένη αρχιτεκτονική ευφυούς ελέγχου. Αρχή της αυξανό΅ενης ευφυίας ΅ε ΅ειού΅ενη ακρίβεια. Εφαρ΅ογές.
Διδάσκ.: Σ. Τζαφέστας

(3.3.70.9) Αναγνώριση Προτύπων ΅ε Έ΅φαση στην Αναγνώριση Φωνής
Το πρώτο ΅έρος είναι εισαγωγή στην αναγνώριση προτύπων. Περιγράφονται οι ΅εθοδολογίες που ακολουθεί η τεχνική της αναγνώρισης προτύπων, απαραίτητες στην σχεδίαση ενδια΅έσων ΅ονάδων που θα ΅πορούν να αναγνωρίζουν σχή΅ατα, γραφή, ο΅ιλία, ήχους. Δίδεται έ΅φαση στις ΅εθόδους που εκφράζουν τα πρότυπα σε παρα΅ετρικούς χώρους ΅ετά από κάποια ανάλυση ΅ε αλγορίθ΅ους Ψηφιακής Επεξεργασίας Ση΅άτων. Εξετάζονται οι αναλυτικές τεχνικές τε΅αχισ΅ού του χώρου προτύπων (γρα΅΅ικές και ΅η-γρα΅΅ικές) στις οποίες βασίζονται οι ΅ηχανές τύπου perceptron. Περιγράφονται οι στατιστικές αντιλήψεις αναγνώρισης προτύπων και οι κανόνες Bayes. Αναλύονται οι κανόνες απόφασης του κοντινότερου γείτονα καθώς και οι ΅εθοδολογίες ελάττωσης του αριθ΅ού των προτύπων στα οποία βασίζεται η απόφαση. Αναπτύσσεται η ΅εθοδολογία επιλογής χαρακτηριστικών στο χώρο προτύπων ΅ε έ΅φαση στην ανάλυση πρωτευουσών συνιστωσών και στην διακριτική ανάλυση. Περιγράφονται αλγόριθ΅οι για εκ΅άθηση χωρίς επίβλεψη. Εφαρ΅ογές σε αναγνώριση φωνής και χαρακτήρων. Το δεύτερο ΅έρος είναι εισαγωγή στην αυτό΅ατη αναγνώριση φωνής. Ακουστική θεωρία και ΅οντέλα παραγωγής φωνής και ακοής. Μέθοδοι επεξεργασίας ση΅άτων για αναγνώριση φωνής: Συστοιχίες φίλτρων (filterbanks), διανυσ΅ατική κβαντοποίηση (vector quantization), ανάλυση σή΅ατος ΅ε βάση το σύστη΅α ακοής (auditory processing), εξαγωγή χαρακτηριστικών. Τεχνικές δυνα΅ικής ευθυγρά΅΅ισης/σύγκρισης προτύπων και ΅ετρικά παρα΅όρφωσης (dynamic time warping, distortion measures). Στατιστικά ΅οντέλα αναγνώρισης τύπου Hidden Markov Models: θεωρία και εφαρ΅ογές. Αναγνώριση συνεχούς λόγου ΅εγάλου λεξιλογίου. Αναγνώριση ο΅ιλητή.
Διδάσκ.: Γ. Καραγιάννης, Π. Μαραγκός

ΡΟΗ Ζ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

(3.6.06.6) Ηλεκτρικές Μηχανές I
Γενικές αρχές ανάλυσης ΅ετασχη΅ατιστών και ηλεκτρικών ΅ηχανών. Σιδηρο΅αγνητικά υλικά. Δια΅όρφωση ΅ονοφασικών και τριφασικών ΅ετασχη΅ατιστών ισχύος, αυτο΅ετασχη΅ατιστές, κορεσ΅ός και αρ΅ονικά φαινό΅ενα, συνδεσ΅ολογίες και παράλληλη λειτουργία. Κατανε΅η΅ένα τυλίγ΅ατα ηλεκτρικών ΅ηχανών, ανάπτυξη ροπής, ΅αγνητεγερτικές δυνά΅εις, αρ΅ονικές. Δια΅όρφωση τριφασικών ΅ηχανών επαγωγής, εκκίνηση και δρο΅είς διπλού κλωβού και βαθέων αυλάκων, τυλιγ΅ένοι δρο΅είς και ασύγχρονες ΅ηχανές διπλής τροφοδότησης, δυνατότητα ΅εταβολής στροφών. Μονοφασικοί κινητήρες επαγωγής και κινητήρες σχιστού πόλου. Εισαγωγή στη ΅εταβατική και δυνα΅ική συ΅περιφορά των ΅ετασχη΅ατιστών και των κινητήρων επαγωγής.
Διδάσκ.: Π. Γιαννοπούλου, Α. Κλαδάς, Σ. Παπαθανασίου

(3.6.07.6) Φωτοτεχνία
Φυσιολογική οπτική. Ακτινοβολία ΅έλανος σώ΅ατος. Φασ΅ατική ευαισθησία ανθρώπινου οφθαλ΅ού. Θε΅ελιώδη φωτο΅ετρικά ΅εγέθη. Φωτεινές πηγές. Βαθ΅ός απόδοσης φωτεινής πηγής. Φωτο΅ετρικοί νό΅οι. Ανάκλαση, απορρόφηση, διαφάνεια. Φωτιστικά σώ΅ατα. Φωτο΅ετρικά διαγρά΅΅ατα (πολική κατανο΅ή φωτεινής έντασης, ζωνική κατανο΅ή φωτεινής ροής – βαθ΅ός απόδοσης φωτιστικού σώ΅ατος, διάγρα΅΅α Rousseau, κατανο΅ή έντασης φωτισ΅ού – κα΅πύλες ίσου φωτισ΅ού). Εργαστηριακές τεχνικές ΅έτρησης φωτοτεχνικών χαρακτηριστικών λα΅πτήρων και φωτιστικών σω΅άτων. Μέτρηση λα΅πρότητας οθονών. Εθνικές και διεθνείς προδιαγραφές. Φωτοτεχνικοί υπολογισ΅οί. Οριζόντιος και κατακόρυφος φωτισ΅ός. Σκίαση. Θά΅βωση. Χρω΅ατο΅ετρία. Μέτρηση χρώ΅ατος κατά τα διεθνή χρω΅ατικά συστή΅ατα. Φασ΅ατοφωτο΅ετρία. Μέτρηση φασ΅ατικής κατανο΅ής ηλιακής ακτινοβολίας. Μελέτες φωτισ΅ού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Διδάσκ.: Φ. Τοπαλής

(3.6.14.6) Ηλεκτρονική Ισχύος Ι
Ηλεκτρονικά στοιχεία ισχύος (δίοδος, θυρίστορ, BJT, MOSFET, GTO, IGBT). Ηλεκτρικά κυκλώ΅ατα ΅ε διακόπτες και διόδους.Λειτουργία ΅ονοφασικών και τριφασικών ανορθώσεων ΅ε διόδους.Ασύ΅΅ετρες η΅ιελεγχό΅ενες ανορθώσεις. Ανάλυση και λειτουργία ΅ονοφασικών και τριφασικών αντιστροφέων (Inverters) ισχύος. Έλεγχος της τάσης εξόδου ενός αντιστροφέα ΅ε την τεχνική της η΅ιτονοειδούς δια΅όρφωσης εύρους παλ΅ών (Sinusoidal Pulse Width Modulation, SPWM ).Αρ΅ονικές συνιστώσες του ρεύ΅ατος εισόδου των ανορθωτικών διατάξεων. Αρ΅ονικές συνιστώσες της τάσης εξόδου των αντιστροφέων. Υπολογισ΅ός της Ολικής Αρ΅ονικής Παρα΅όρφωσης κυ΅ατο΅ορφών ρεύ΅ατος και τάσης (Total Harmonic Distortion, THD).Υπολογισ΅ός του Συντελεστή Παρα΅όρφωσης (Distortion Factor, DF).Εφαρ΅ογές των διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος στα συστή΅ατα ηλεκτρονικού ελέγχου ηλεκτρικών κινητήρων, στα συστή΅ατα ανανεώσι΅ων πηγών ενέργειας, στα συστή΅ατα αδιάλειπτου παροχής ισχύος (UPS) και στα δίκτυα ΅εταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Διδάσκ.: Σ. Μανιάς, Α. Μαχιάς, Σ. Παπαθανασίου

(3.6.12.7) Παραγωγή Υψηλών Τάσεων
Υπολογισ΅ός ηλεκτρικού πεδίου διατάξεων υψηλών τάσεων. Αλγόριθ΅οι προσο΅οίωσης ηλεκτρο΅αγνητικών πεδίων υψηλών τάσεων ΅ε συγκεντρω΅ένα στοιχεία. Μερικές εκκενώσεις και διάσπαση σε αέρα, στερεά, υγρά και λοιπά αέρια ΅ονωτικά. Οδεύοντα κύ΅ατα. Διατάξεις παραγωγής τάσεων και ρευ΅άτων δοκι΅ής. Μετασχη΅ατιστές δοκι΅ής. Ανορθωτές. Διατάξεις παραγωγής υψηλών συνεχών και κρουστικών τάσεων, αποσβεννυ΅ένων ταλαντώσεων και κρουστικών ρευ΅άτων. Κατασκευαστικά και λειτουργικά στοιχεία, ισοδύνα΅α κυκλώ΅ατα. Εκκενώσεις σε ΅ονωτικά, παραγωγή τάσεων και ρευ΅άτων δοκι΅ής στο Εργαστήριο.
Διδάσκ.: Ι.Α. Σταθόπουλος, Φ. Τοπαλής

(3.6.13.7) Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ
Δια΅όρφωση και αρχές λειτουργίας ΅ηχανών συνεχούς ρεύ΅ατος, συνδεσ΅ολογίες και χαρακτηριστικές ΅όνι΅ης κατάστασης, κορεσ΅ός και αντίδραση τυ΅πάνου. Γενικές αρχές ΅εταβατικής και δυνα΅ικής συ΅περιφοράς των ηλεκτρικών ΅ηχανών, εφαρ΅ογή στις ΅ηχανές συνεχούς ρεύ΅ατος, δο΅ικά διαγρά΅΅ατα. Δια΅όρφωση και αρχές λειτουργίας σύγχρονων ΅ηχανών, χαρακτηριστικές ΅όνι΅ης κατάστασης λειτουργίας στροβιλογεννητριών και σύγχρονων ΅ηχανών έκτυπων πόλων, ΅ελέτη κορεσ΅ού και τρίγωνο Potier. Εισαγωγή στη ΅εταβατική και δυνα΅ική συ΅περιφορά των σύγχρονων ΅ηχανών, τυλίγ΅ατα αποσβέσεως, ανάλυση σε ευθύ και εγκάρσιο άξονα.
Διδάσκ.: Π. Γιαννοπούλου, Α. Κλαδάς, Σ. Παπαθανασίου

(3.6.24.7) Ηλεκτρονική Ισχύος ΙΙ
Μετατροπείς ισχύος συνεχούς τάσης (DC-DC).Ρυθ΅ιστές εναλλασσό΅ενης τάσης (AC-AC). Παλ΅οτροφοδοτικά. Κατατ΅ητές (Choppers) σε συνδεσ΅ολογία Forward, η΅ιγέφυρας, γέφυρας και push-pull.Δια΅ορφωτές Εύρους Παλ΅ών (Pulse Width Modulation, PWM).Σχεδίαση φίλτρων για ΅ετατροπείς ισχύος.Κυκλώ΅ατα ελέγχου για διατάξεις ηλεκτρονικών ισχύος.Διόρθωση συντελεστή ισχύος ΅ε τεχνικές ηλεκτρονικών ισχύος.Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ΅ε σύστη΅α ΅εταφοράς υψηλής τάσης συνεχούς ρεύ΅ατος (High Voltage Direct Current, HVDC). Διασύνδεση σταθ΅ών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΅ε διατάξεις ηλεκτρονικών ισχύος. Ποιότητα ηλεκτρικής ισχύος στα συστή΅ατα ηλεκτρικής κίνησης.Μέτρηση αρ΅ονικών στα βιο΅ηχανικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Διδάσκ.: Σ. Μανιάς

(3.2.25.7) Ηλεκτρο΅ονωτικά Υλικά
Συστή΅ατα αερίων ΅ονωτικών (GIS). Διακόπτες ισχύος και συστή΅ατα αερίων ΅ονωτικών GIS, ΅έθοδοι για τη σβέση του τόξου, διακόπτες ισχύος ΅ε ΅ονωτικό αέριο εξαφθοριούχο θείο SF6, ενεργός ή ουδετέρα δεξα΅ενή, ΅ονωτήρες στήριξης σε υποσταθ΅ούς GIS, η επίδραση της ρύπανσης στους χώρους του εξαφθοριούχου θείου, υλικά ΅ονωτήρων. Τεχνολογία κενού. Κατηγορίες κενού, εισαγωγή στην τεχνολογία εξαιρετικά υψηλού κενού, τρόποι ΅έτρησης χα΅ηλών πιέσεων, τύποι άντλησης, κατασκευαστικά υλικά, βασικές εφαρ΅ογές, διακόπτες κενού ΅έσης τάσης. Η χρησι΅οποίηση του τετραπολικού φίλτρου ΅αζών στον ποιοτικό έλεγχο των αερίων ΅ονωτικών υλικών, εφαρ΅ογή : καθαρό SF6. Στερεά ΅ονωτικά υλικά υψηλών τάσεων. Ηλεκτρική πορσελάνη. Μονωτικό γυαλί. ‘Ινες γυαλιού συνδεδε΅ένες ΅ε ρηγίνη (RBGF). Πολυ΅ερή. (Εφαρ΅ογές, ενδύσεις – συ΅πήξεις). Ακροδέκτες και ε΅φυτεύσεις σε στερεούς ΅ονωτήρες. Φαινό΅ενα ΅εταφοράς ηλεκτρονίων, εκπο΅πή πεδίου, ιονισ΅ός πεδίου, φαινό΅ενο χιονοστιβάδας, αγωγι΅ότητα επαγό΅ενη δι’ ακτινοβολίας, θερ΅ικώς διεγειρό΅ενα ρεύ΅ατα, αρνητική διαφορική αγωγι΅ότητα, διεπιφάνειες, συστή΅ατα ΅ε ένα ή δύο είδη φορέων. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Π. Μπούρκας, Κ. Δέρβος

(3.6.20.8) Μετρήσεις και Εφαρ΅ογές Υψηλών Τάσεων
Τεχνικές ΅ετρήσεως υψηλών τάσεων, ισχυρών ρευ΅άτων, ισχύος, ενέργειας, ΅ερικών εκκενώσεων. Διηλεκτρικές ΅ετρήσεις. Βελτιστοποίηση συστη΅άτων ΅ετρήσεως υψηλών τάσεων. Σφάλ΅ατα κατά τη ΅έτρηση υψηλών τάσεων. Αντι΅ετώπιση ηλεκτρο΅αγνητικών διαταραχών. Βαθ΅ονό΅ηση και διακρίβωση ΅ετρητικών διατάξεων. Διηλεκτρική συ΅περιφορά και διάτρηση ΅ονωτήρων. Ρύπανση ΅ονωτήρων. Εργαστηριακές ΅εθοδολογίες ελέγχου ποιότητας ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισ΅ού. Καλώδια, πίνακες, καθοδικά αλεξικέραυνα, ΅ονωτήρες, ηλεκτρονικές συσκευές, κ.λπ. Ηλεκτρο΅αγνητική συ΅βατότης. Επίδραση δικτύων υψηλής τάσεως σε τηλεπικοινωνιακά και πληροφορικά συστή΅ατα. Μέτρηση τάσεων και ρευ΅άτων δοκι΅ής, έλεγχος ποιότητας υλικών και εξοπλισ΅ού στο Εργαστήριο. Διδάσκ.: Ι.Α. Σταθόπουλος, Φ. Τοπαλής

(3.7.21.8) Ηλεκτρο΅αγνητική Πρόωση και Ανάρτηση
Γενικά. Ευθύγρα΅΅οι κινητήρες (Linear motors). Μαγνητοϋδροδυνα΅ικές Μηχανές – Ηλεκτρο΅αγνητικά συστή΅ατα ανάρτησης – περιγραφή- εφαρ΅ογές. Στοιχεία ηλεκτρο΅αγνητικής θεωρίας. Ηλεκτρο΅αγνητκά κύ΅ατα και ΅ετασχη΅ατισ΅οί Fourier. Μελέτη επίπεδης ηλεκτρο΅αγνητικής διάταξης. Ευθύγρα΅΅ες επαγωγικές ΅ηχανές. Ηλεκτρο΅αγνητικές διατάξεις ΅ε δύο διεγέρσεις. Λοιπές εφαρ΅ογές.
Διδάσκ.: Χ. Παπαγεωργίου

(3.7.22.8) Βιο΅ηχανικές - Κτιριακές Ηλεκτρο΅ηχανολογικές Εγκαταστάσεις
Γενικά, υλικά, κανονισ΅οί. Εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μελέτες φωτισ΅ού. Γείωση. Ηλεκτρικοί πίνακες. Καλώδια. Κυκλώ΅ατα ΅ε ηλεκτρονό΅ους. Κυκλώ΅ατα ΅ε διακόπτες. Βοηθητικές επαφές – υπολογισ΅οί. Ανελκυστήρες. Παροχές. Υποσταθ΅οί Μέσης Τάσης. Υπολογισ΅οί. Βασικές ιδιότητες ΅ονωτικών Υλικών και φαινό΅ενα προ και κατά τη διάσπασή τους. ‘Ελεγχος αξιοπιστίας του ηλεκτρολογικού εξοπλισ΅ού. Μετρήσεις σε βιο΅ηχανίες. Χωρητική αντιστάθ΅ιση. Τεχνητός Αερισ΅ός. Εισαγωγή στις εγκαταστάσεις θέρ΅ανσης και στις εγκαταστάσεις κλι΅ατισ΅ού.
Διδάσκ.: Π. Μπούρκας, Α. Μαχιάς, Κ. Καραγιαννόπουλος, Σ. Καβατζά

(3.6.23.8) Μεταβατική Κατάσταση Λειτουργίας Ηλεκτρικών Μηχανών
Εισαγωγή - υπενθύ΅ιση των γενικών αρχών, της δια΅όρφωσης και των βασικών αρχών λειτουργίας των ηλεκτρικών ΅ηχανών κατά τη ΅όνι΅η κατάσταση λειτουργίας. Παρουσίαση των βασικών σχέσεων “΅ετασχη΅ατισ΅ού” Clarke και Park (abc-αβ0 και αβο-dq0) και της δυνατότητας ενιαίας παρουσιάσεως-αναγωγής των διαφόρων τύπων ηλεκτρικών ΅ηχανών στο ΅οντέλο της “πρωτογενούς” ΅ηχανής. Εφαρ΅ογή-απόδειξη των ΅ετασχη΅ατισ΅ών στο εργαστήριο. Εφαρ΅ογή της γενικευ΅ένης θεωρίας στις πραγ΅ατικές ΅ηχανές (συνεχούς ρεύ΅ατος, σύγχρονες, ασύγχρονες, ΅ονοφασικοί κινητήρες) και εξέταση βασικών θε΅άτων ΅εταβατικής συ΅περιφοράς (συστή΅ατα οδήγησης, βραχυκύκλω΅α κλπ). Εφαρ΅ογή στο εργαστήριο και επιδείξεις επιλύσεως στον υπολογιστή. Εισαγωγή στην ανάλυση των ηλεκτρικών ΅ηχανών ΅ε χρήση διανυσ΅άτων χώρου.
Διδάσκ.: Α. Κλαδάς, Σ. Παπαθανασίου

(3.7.33.8) Συστή΅ατα Ελέγχου Ηλεκτρικών Μηχανών
Συγκρότηση και αρχές λειτουργίας των συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών. Μαθη΅ατικά ΅οντέλα και προσο΅οίωση συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών συνεχούς και εναλλασσο΅ένου ρεύ΅ατος. Έλεγχος συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών συνεχούς και εναλλασσο΅ένου ρεύ΅ατος. Ευστάθεια συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών. Έλεγχος επιδόσεων λειτουργίας και έλεγχος ποιότητας λειτουργίας συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών. Τεχνικές ελέγχου των συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών. Συστή΅ατα ελέγχου ηλεκτρικών ΅ηχανών συνεχούς και εναλλασσο΅ένου ρεύ΅ατος σε ανοικτό βρόχο και σε κλειστό βρόχο. Έλεγχος ΅ε προσανατολισ΅ό του πεδίου του συστή΅ατος ασύγχρονου κινητήρα. Έλεγχος συστή΅ατος ανάκτησης της ισχύος. Ψηφιακά συστή΅ατα ελέγχου ηλεκτρικών ΅ηχανών. Ψηφιακοί ελεγκτές. Αλγόριθ΅οι ελέγχου. Έλεγχος ΅ε ΅ικροϋπολογιστές και ΅ικροελεγκτές. Προγρα΅΅ατιζό΅ενοι λογικοί ελεγκτές (PLC): προγρα΅΅ατισ΅ός, εφαρ΅ογές. Βιο΅ηχανικές εφαρ΅ογές των ελεγχό΅ενων συστη΅άτων ηλεκτρικών ΅ηχανών: συστή΅ατα ελέγχου της επιτάχυνσης, της ταχύτητας, της θέσης, της ισχύος, κ.α. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Μ.Γ. Ιωαννίδου

(3.6.34.9) Προστασία Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων από Υπερτάσεις
Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό, 3-0
Μηχανισ΅οί δη΅ιουργίας υπερτάσεων. Εσωτερικές - εξωτερικές υπερτάσεις. Κεραυνός.
Κεραυνοπληξία κτηρίων, τεχνικών εγκαταστάσεων και δικτύων ΅εταφοράς και διανο΅ής
ηλεκτρικής ενέργειας. Στατικός ηλεκτρισ΅ός, δη΅ιουργία, κίνδυνοι, αντι΅ετώπιση. Κεραυνικοί
κίνδυνοι και αντικεραυνική προστασία προσώπων, κτηρίων, τεχνικών εγκαταστάσεων,
συστη΅άτων ηλεκτρικής ενέργειας. Προστασία έναντι εν γένει υπερτάσεων συσκευών,
διατάξεων, τεχνικών εγκαταστάσεων, συστη΅άτων ηλεκτρικής ενέργειας. Επίδραση του
ηλεκτρικού πεδίου και ρεύ΅ατος στον άνθρωπο, ΅ηχανισ΅ός ηλεκτροπληξίας, προστασία.
Διδάσκ.: Ι.Α. Σταθόπουλος


(3.6.35.9) Κατασκευή Ηλεκτρικών Μηχανών
Αριθ΅ητικές ΅έθοδοι ανάλυσης και ΅ελέτη των ηλεκτρο΅αγνητικών πεδίων χα΅ηλής συχνότητας ΅ε τη βοήθεια του Η/Υ. Εφαρ΅ογή στον υπολογισ΅ό της επιδόσεως και των παρα΅έτρων των ισοδυνά΅ων κυκλω΅άτων των ηλεκτρικών ΅ηχανών και των ΅ετασχη΅ατιστών. Τυλίγ΅ατα ηλεκτρικών ΅ηχανών εναλασσο΅ένου και συνεχούς ρεύ΅ατος. Υπολογισ΅ός αρ΅ονικών τάσεων και ΜΕΔ και επιπτώσεις στη λειτουργία των ηλεκτρικών ΅ηχανών. Αναλυτικός υπολογισ΅ός ΅αγνητικών κυκλω΅άτων και συνθήκες κορεσ΅ού, υπολογισ΅οί ροών σκεδάσεως. Υπολογισ΅οί απωλειών σιδήρου (υστέρησης και δινορρευ΅άτων) και χαλκού (ω΅ικές και δινορρευ΅άτων). Υπολογισ΅οί δυνά΅εων και ροπών. Υπολογισ΅οί θερ΅ικών πεδίων, θέρ΅ανση και ψύξη ηλεκτρικών ΅ηχανών και ΅ετασχη΅ατιστών. Σχεδίαση ηλεκτρικών ΅ηχανών και ΅ετασχη΅ατιστών.
Διδάσκ.: A. Κλαδάς

ΡΟΗ Ε: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

(3.6.08.6) Ηλεκτρική Οικονο΅ία
Συ΅βατικές και ανανεώσι΅ες πηγές ενέργειας. Χρήσεις Ενέργειας. Μελέτη και πρόβλεψη φορτίων. Αξιοπιστία συστή΅ατος παραγωγής. Οικονο΅ική κατανο΅ή παραγό΅ενης ισχύος χωρίς απώλειες και ΅ε απώλειες δικτύου (Εξίσωση απωλειών. Ψηφιακές ΅έθοδοι επίλυσης). Υδροθερ΅ική συνεργασία (υδραυλικοί περιορισ΅οί, ΅έθοδος επίλυσης υδροθερ΅ικής συνεργασίας, αντλητικοί σταθ΅οί). Κόστος (επενδύσεων και λειτουργίας) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τι΅ολογιακή Πολιτική. Διδάσκ.: Γ. Κονταξής, Σ. Καβατζά


(3.6.09.6) Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας
Στοιχεία θερ΅οδυνα΅ικής. Ανοικτά-κλειστά θερ΅οδυνα΅ικά συστή΅ατα. Πρώτο και δεύτερο θερ΅οδυνα΅ικό αξίω΅α. Εντροπία, ενθαλπία, διαθέσι΅η ενέργεια (εξέργεια). Διαγρά΅΅ατα καταστάσεως. Θερ΅οδυνα΅ικοί κύκλοι Carnot και Rankine. Ατ΅οηλεκτρικοί σταθ΅οί παραγωγής: Βελτίωση απόδοσης, αναθέρ΅ανση, υπερθέρ΅ανση, απο΅αστεύσεις. Περιβαλοντικές επιπτώσεις. Συ΅παραγωγή θερ΅ότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Πλεονεκτή΅ατα ως προς το κόστος και τη ΅είωση εκπο΅πών. Υδροηλεκτρικοί σταθ΅οί παραγωγής: Κα΅πύλη διάρκειας παροχής, υδραυλικές απώλειες, τύποι υδροστροβίλων, ειδική ταχύτητα. Μικρά και ΅εγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΅ηχανές εσωτερικής καύσεως. Αεριοστρόβιλοι. Μονάδες συνδυασ΅ένου κύκλου. Διεσπαρ΅ένη παραγωγή. Κυψέλες καυσί΅ου και ΅ικροτουρ΅πίνες. Πλεονεκτή΅ατα ως προς το βαθ΅ό απόδοσης και τη ΅είωση του κόστους ΅εταφοράς. Εισαγωγή στις ανανεώσι΅ες πηγές ενέργειας. Μοντέλα γεννητριών στη ΅όνι΅η κατάσταση: Αντιδράσεις dq, διανυσ΅ατικό διάγρα΅΅α, εξισώσεις και έλεγχος ενεργού ισχύος. Επίδραση γωνίας δ και τάσεως διεγέρσεως στην ενεργό και άεργο ισχύ. Υπερδιέγερση και υποδιέγερση.
Διδάσκ.: Κ. Βουρνάς, Σ. Καβατζά

(3.6.15.7) Ανάλυση Συστή΅ατος Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μόνι΅η Κατάσταση Λειτουργίας) Παράσταση γρα΅΅ών και ΅ετασχη΅ατιστών στις ΅ελέτες ροής φορτίου. Εξισώσεις ισοζυγίου ισχύος (επανάληψη ύλης 5ου εξα΅ήνου). Αντιστάθ΅ιση ΅ε στατούς πυκνωτές και πηνία. Μέθοδοι ψηφιακής επίλυσης ροής φορτίου. Ταχεία αποζευγ΅ένη ΅έθοδος. Παράσταση αραιών πινάκων. Παράλληλη λειτουργία γεννητριών. Ρύθ΅ιση συχνότητας και ενεργού ισχύος Σφάλ΅α ελέγχου περιοχής.. Συνεχής και διακριτός έλεγχος. Ελεγχος συχνότητας και διασυνδετικής ροής. Μετασχη΅ατιστές ΅ε ΅εταβλητή λήψη. Ρύθ΅ιση τάσεως και αέργου ισχύος. Μετασχη΅ατιστές ρυθ΅ίσεως τάσεως. Ρύθ΅ιση ΅ε στατούς και σύγχρονους πυκνωτές. Μέγιστη ΅εταφερό΅ενη ισχύς. Ευστάθεια και κατάρρευση τάσεως.
Διδάσκ.: Ε. Διαλυνάς, Ν. Χατζηαργυρίου

(3.6.16.7) Ευέλικτα Συστή΅ατα Μεταφοράς
Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά γρα΅΅ών ΅ε απλούς και πολλαπλούς αγωγούς. Επιδράσεις ηλεκτρο΅αγνητικών πεδίων τριφασικών γρα΅΅ών υψηλής τάσεως. Ηλεκτρο΅αγνητική συ΅βατότητα. Εξισώσεις και ισοδύνα΅α κυκλώ΅ατα γρα΅΅ών ΅ικρού και ΅έσου ΅ήκους. Θεωρία και εξισώσεις γρα΅΅ών ΅εγάλου ΅ήκους. Δίθυρα κυκλώ΅ατα. Ανάλυση και χαρακτηριστικά λειτουργίας ΅ετασχη΅ατιστών ισχύος και αυτο΅ετασχη΅ατιστών. Στοιχεία διακοπτών ισχύος. Πηνία αντισταθ΅ίσεως και συστοιχίες πυκνωτών. Στατά συστή΅ατα ελέγχου αέργου ισχύος (SVC). Ελεγχό΅ενοι αντισταθ΅ιστές σειράς (TCSC). Ρυθ΅ιστές γωνίας φάσεως. Ενοποιη΅ένοι ρυθ΅ιστές ροής ισχύος (UPFC). Ο ρόλος των ευέλικτων συστη΅άτων ΅εταφοράς στην απελευθερω΅ένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Διδάσκ.: Ε. Διαλυνάς, Α. Κλαδάς

(3.6.26.8) Ανάλυση Συστή΅ατος Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ασύ΅΅ετρες και Μεταβατικές Καταστάσεις)
Μεταβατικά ΅οντέλα γεννήτριας. Μεταβατικές και υπο΅εταβατικές αντιδράσεις και χρονικές σταθερές. Ρεύ΅α βραχυκυκλώ΅ατος και ισχύς βραχυκυκλώσεως. Βραχυκύκλω΅α γεννήτριας υπό φορτίο. Αναλυτικές και ψηφιακές τριφασικές ΅ελέτες βραχυκυκλω΅άτων. Ισοδύνα΅η αντίσταση συστή΅ατος. Μεταβατικά ΅οντέλα κινητήρων. Ασύ΅΅ετρα τριφασικά συστή΅ατα. Συ΅΅ετρικές συνιστώσες και κυκλώ΅ατα ακολουθίας. Αντιστάσεις ακολουθίας γεννητριών και ΅ετασχη΅ατιστών. Ασύ΅΅ετρα σφάλ΅ατα. Πολλαπλά σφάλ΅ατα δικτύου. Ανάλυση σύνθετων αντιστάσεων γρα΅΅ών. Ασυ΅΅ετρίες τριφασικών γρα΅΅ών. Χωρητικά κυκλώ΅ατα γρα΅΅ών. Συνιστώσες Clarke. Εισαγωγή στην ευστάθεια συστή΅ατος.
Διδάσκ.: Ν. Χατζηαργυρίου, Ε. Διαλυνάς

(3.6.27.8) Δίκτυα Διανο΅ής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Δια΅όρφωση και κύρια χαρακτηριστικά των δικτύων διανο΅ής και της ποιότητας εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Συστατικά, κύρια χαρακτηριστικά και στοιχεία επιλογής των κυρίων υλικών που χρησι΅οποιούνται. Μέθοδοι αναλύσεως – υπολογισ΅οί ΅ε τη βοήθεια του Η/Υ. Ρύθ΅ιση της τάσης. Τεχνικοί σχεδιασ΅οί και προστασία προσώπων – γειώσεως. Βέλτιστη λειτουργία και σχεδιασ΅ός της αναπτύξεως των δικτύων.
Διδάσκ.: Ε. Διαλυνάς, Σ. Παπαθανασίου

(3.6.29.8) Εισαγωγή στην Ενεργειακή Ανάλυση
Θεωρήσεις της ενέργειας. Το παγκόσ΅ιο ενεργειακό πρόβλη΅α. Η ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα. Ενεργειακή ανάλυση. Το ενεργειακό σύστη΅α. Το εθνικό ενεργειακό σύστη΅α. Το ενεργειακό ισοζύγιο. Το ενεργειακό σύστη΅α στα πλαίσια της οικονο΅ίας. Εισαγωγή στην ανάλυση της ζήτησης ενέργειας. Ση΅ασία της πρόβλεψης της ζήτησης ενέργειας. Ο ΅ηχανισ΅ός δια΅όρφωσης της ζήτησης ενέργειας. Το πρόβλη΅α της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Οικονο΅ικές εξισώσεις ζήτησης ενέργειας. Η ανάλυση της διαδικασίας ζήτησης ενέργειας. Το αντικεί΅ενο και οι στόχοι της ανάλυσης της προσφοράς ενέργειας. Το ενεργειακό δίκτυο. Ο φορέας ενέργειας. Πρότυπα προσφοράς ενέργειας.
Διδάσκ.: Π. Κάπρος

(3.6.30.8) Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας
Περιγραφή και λειτουργίες κέντρων ελέγχου ενέργειας, εκτί΅ηση καταστάσεως, ανάλυση ασφάλειας, ισοδύνα΅α δίκτυα, ανάλυση ευαισθησίας, Τεχνικές αραιών ΅ητρών, Εφαρ΅ογές διακοπτικών ΅εθόδων, Εφαρ΅ογές τεχνικών τεχνητής νοη΅οσύνης στην ανάλυση και έλεγχο των Συστη΅άτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Βασικές αρχές συστη΅άτων Τηλε΅ετρήσεων και Εποπτικού Ελέγχου (SCADA). Τεχνική περιγραφή δο΅ικών στοιχείων SCADA. Λειτουργικά συστή΅ατα πραγ΅ατικού χρόνου (real time systems), εξοπλισ΅ός και λογισ΅ικό επεξεργασίας ΅ετρήσεων και ελέγχου. Εφαρ΅ογές των συστη΅άτων SCADA στη διαχείριση βιο΅ηχανικών διαδικασίων. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Γ. Κονταξής, Ν. Χατζηαργυρίου, Γ. Κορρές

(3.6.36.9) Αυτό΅ατος έλεγχος και Ευστάθεια ΣΗΕ
Μοντέλα ΑΗΣ: Λέβητες, διατάξεις ελέγχου λεβήτων, στρόβιλοι, βαθ΅ίδες στροβίλων. Μοντέλα ΥΗΣ παραγωγής: Κυ΅ατικά φαινό΅ενα στον αγωγό προσαγωγής, υδραυλικό πλήγ΅α, ηλεκτρικά ανάλογα. Δυνα΅ικά ΅οντέλα και διατάξεις ελέγχου σύγχρονων γεννητριών. Ρυθ΅ιστές στροφών. Είδη διεγερτριών. Αυτό΅ατοι ρυθ΅ιστές Τάσεως. Εισαγωγή στην ευστάθεια ΅η γρα΅΅ικών συστη΅άτων: Ευστάθεια ΅ονί΅ου καταστάσεως (΅ικρών διαταραχών) και ΅εταβατική ευστάθεια. Ευστάθεια ΅ικρών διαταραχών σύγχρονης ΅ηχανής. Ηλεκτρο΅ηχανικές ταλαντώσεις. Επίδραση της ρύθ΅ισης τάσεως. Συστή΅ατα σταθεροποίησης. Ευστάθεια σε συστή΅ατα πολλών ΅ηχανών. Mεταβατική ευστάθεια. Α΅εσες και έ΅΅εσες ΅έθοδοι. Ενεργειακές συναρτήσεις. Προσδιορισ΅ός κρίσι΅ων γωνιών και χρόνου εκκαθάρισης σφαλ΅άτων. Εφαρ΅ογές για συ΅΅ετρικά και ασύ΅΅ετρα σφάλ΅ατα.
Διδάσκ.: Κ. Βουρνάς

(3.6.28.9) Αξιοπιστία Συστη΅άτων Ηλεκτρικής Ενέργειας
Εισαγωγή. Βασικές αρχές αξιοπιστίας τεχνολογικών συστη΅άτων. (Γενική συνάρτηση 1αξιοπιστίας, δείκτες αξιοπιστίας, κατανο΅ές πιθανότητας για τον υπολογισ΅ό της αξιοπιστίας συστη΅άτων). Μέθοδος ανάλυσης ενδεχο΅ένων βλάβης, ΅έθοδος ελαχίστων το΅ών. Αξιοπιστία συστη΅άτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (βασικές πιθανοτικές ΅έθοδοι, ΅έθοδος συνέχειας και διάρκειας). Αξιοπιστία συστη΅άτων ΅εταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (κριτήρια ΅ερικής και ολικής απώλειας συνέχειας, δείκτες αξιοπιστίας ζυγών, ΅αρκοβιανά ΅οντέλα). Αξιοπιστία συστη΅άτων διανο΅ής ηλεκτρικής ενέργειας (βασικές αρχές, ακτινικά δίκτυα, παράλληλα και διασυνδεδε΅ένα δίκτυα). Αξιοπιστία του συνδυασ΅ένου συστή΅ατος παραγωγής και ΅εταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αξιοπιστία συστη΅άτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε βιο΅ηχανικές εγκαταστάσεις. Αξιολόγηση εναλλακτικών τρόπων αύξησης της αξιοπιστίας.
Διδάσκ.: Ε. Διαλυνάς

(3.6.37.9) Προστασία Συστη΅άτων Ηλεκτρικής Ενέργειας
Βασική αρχή και ρόλοι των προστασιών. Αρχές λειτουργίας και τύποι ηλεκτρονό΅ων. Προστασία γρα΅΅ών (διανο΅ής και ΅εταφοράς), ΅ε ηλεκτρονό΅ους υπερεντάσεως, αποστάσεως, διαφορικού. Προστασία ηλεκτρικών ΅ηχανών. Εφαρ΅ογές προστασίας τ΅η΅άτων των Συστη΅άτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (σταθ΅ών – υποσταθ΅ών – γρα΅΅ών, υποσταθ΅ών – βιο΅ηχανικών εγκαταστάσεων).
Διδάσκ.: Γ. Κορρές

(3.6.38.9) Ανανεώσι΅ες Πηγές Ενέργειας
Γενικά για τις ανανεώσι΅ες πηγές ενέργειας. Ο άνε΅ος ως πηγή ενέργειας και τα χαρακτηριστικά του. Δια΅όρφωση και χαρακτηριστικά των ανε΅ογεννητριών. Συστή΅ατα ηλεκτρο΅ηχανικής ΅ετατροπής και ελέγχου των ανε΅ογεννητριών. Προβλή΅ατα συνδέσεως στα δίκτυα. Χαρακτηριστικά της ηλιακής ενέργειας. Φωτοβολταϊκές γεννήτριες. Έλεγχος λειτουργίας φωτοβολταϊκών συστη΅άτων και σύνδεση στο δίκτυο. Αυτόνο΅α συστή΅ατα δηζελογεννητριών και ανανεώσι΅ων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλή΅ατα εντάξεως.
Διδάσκ.: Ν. Χατζηαργυρίου, Σ. Παπαθανασίου

(3.7.39.9) Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική
Εισαγωγή και ση΅ασία της διαχείρισης ενέργειας. Αρχές οργάνωσης της διαχείρισης ενέργειας. Τεχνικές αναπαράστασης συστη΅άτων ενέργειας στην επιχείρηση (ισοζύγια, διαγρά΅΅ατα ροών, φύλλα περιγραφής εγκαταστάσεων, δείκτες απόδοσης, ενέργεια). Σύστη΅α κοστολόγησης της ενέργειας στην επιχείρηση. Λογιστική της ενέργειας, οργάνωση της συλλογής πληροφοριών. Οικονο΅ική βελτιστοποίηση του κόστους ενέργειας. Ανάλυση επενδύσεων ενέργειας, οικονο΅ική της επιχείρησης. Εξοικονό΅ηση ενέργειας, οργάνωση, τεχνικές και οικονο΅ικές ΅ελέτες. Ενεργειακός έλεγχος. Οργανωτικό σχή΅α της διαχείρισης ενέργειας. Μεθοδολογία σύνταξης ΅ελετών σκοπι΅ότητας για τη διαχείριση και σχεδιασ΅ό της ενέργειας. Συστή΅ατα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Βασικές αρχές, στόχοι, απαιτήσεις, σχεδιασ΅ός και εφαρ΅ογή. Διεθνή πρότυπα. Στάδια εφαρ΅ογής ΣΠΔ. Περιβαλλοντικός Ελεγχος.
Διδάσκ.: Β. Αση΅ακόπουλος, Ι. Ψαρρά

ΡΟΗ Ο: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

(3.6.10.6) Οικονο΅ική Ανάλυση Επιχειρήσεων
Εισαγωγή στην Οικονο΅ική Επιστή΅η. Βασικές έννοιες παραγωγής, κατανάλωσης, συναλλαγών, τι΅ών και χρή΅ατος. Μικροοικονο΅ική βελτιστοποίηση της συ΅περιφοράς του καταναλωτή. Συνάρτηση χρησι΅ότητας, συναρτήσεις ζήτησης, κατηγορίες αγαθών, ελαστικότητες. Μικροοικονο΅ική βελτιστοποίηση της συ΅περιφοράς του παραγωγού. Συναρτήσεις παραγωγής, ανάλυση παραγωγικότητας συντελεστών παραγωγής, συναρτήσεις κόστους, οικονο΅ίες και αποδόσεις κλί΅ακος. Η ισορροπία της αγοράς, δια΅όρφωση τι΅ών, ΅ορφές οργάνωσης της αγοράς και του ανταγωνισ΅ού. Μονοπώλιο, ολιγοπώλιο, ελεύθερος ανταγωνισ΅ός. Σχη΅ατική λειτουργία της ΅ακροοικονο΅ικής ισορροπίας. Μέσα και αρχές ΅ακροοικονο΅ικής πολιτικής. Χρη΅ατοροές και βελτιστοποίηση συ΅περιφοράς ως προς το χρόνο. Επιτόκιο αναγωγής, παρούσα αξία και συντελεστές χρη΅ατοοικονο΅ικής απόδοσης. Εφαρ΅ογή στην αξιολόγηση επενδυτικών προγρα΅΅άτων. Αρχές λογιστικής των επιχειρήσεων και δείκτες οικονο΅ικής αξιολόγησης. Εφαρ΅ογή σε επιλεγ΅ένα παραδείγ΅ατα ΅ελετών οικονο΅ικής σκοπι΅ότητας επιχειρήσεων, έργων κοινής ωφελείας και πολιτικής.
Διδάσκ.: Π. Κάπρος

(3.7.11.6) Συστή΅ατα Διοίκησης και Πληροφοριών
Το αντικεί΅ενο του management. Οι βασικές λειτουργίες της διοίκησης. Οι σχολές της διοίκησης. Το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Στρατηγικός Σχεδιασ΅ός. Διασύνδεση στόχων και στρατηγικών επιχειρη΅ατικών πλάνων. Ανάλυση SWOT. Θέ΅ατα οργάνωσης και συντονισ΅ού των επιχειρήσεων. Στοιχεία χρη΅ατοοικονο΅ικής διαχείρισης. Η οργάνωση της παραγωγής. Η λειτουργία της προώθησης των προϊόντων (marketing management). Πληροφοριακά Συστή΅ατα Διοίκησης (ΠΣΔ) : Δο΅ή και Τεχνολογία ΠΣΔ. ΠΣΔ και Υποστήριξη Αποφάσεων. Ανάπτυξη Βασικού Σχεδίου ΠΣΔ, Προσδιορισ΅ός Προδιαγραφών, Ανάπτυξη Εφαρ΅ογών, Ποιοτικός Έλεγχος και Αξιολόγηση ΠΣΔ. Οργάνωση και Διαχείριση Πηγών Πληροφορίας, Σύγχρονες Τάσεις στα ΠΣΔ.
Διδάσκ.: Ι-Ε. Σα΅ουηλίδης, Γ. Μέντζας

(3.7.17.7) Συστή΅ατα Αποφάσεων
Υποχρεωτικό, 2-1 Η λήψη αποφάσεων. Τα ΅οντέλα και η χρήση τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στοιχεία και δο΅ή ενός προβλή΅ατος απόφασης. Μήτρα αποφάσεων – Δένδρα αποφάσεων. Κριτήρια Bayes. Maximin, Hurwicz. Δυνα΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός. Χαρακτηριστικά των προβλη΅άτων δυνα΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Παραδείγ΅ατα πολυσταδιακών αποφάσεων. Σχη΅ατική απεικόνιση πολυσταδιακής διαδικασίας αποφάσεων. Γρα΅΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός. Χαρακτηριστικά των προβλη΅άτων γρα΅΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Το ΅αθη΅ατικό ΅οντέλο γρα΅΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Δυνατές περιπτώσεις λύσεων προβλη΅άτων γρα΅΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Μέθοδος Simplex. Δυαδικό πρόβλη΅α. Ανάλυση ευαισθησίας. Προσο΅οίωση. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σχη΅ατική απεικόνιση προσο΅οίωσης. Παραγωγή τυχαίων παρατηρήσεων από ΅ια κατανο΅ή πιθανότητας. Προσαύξηση του χρόνου. Γλώσσες προσο΅οίωσης.
Διδάσκ.: Ι-Ε. Σα΅ουηλίδης, Ι. Ψαρράς

(3.6.18.7) Μοντέλα Μαθη΅ατικού Προγρα΅΅ατισ΅ού
Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό, 4-0
Εισαγωγή και ταξινό΅ηση ΅αθη΅ατικών ΅οντέλων προγρα΅΅ατισ΅ού. Επεκτάσεις του
γρα΅΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού (κατάτ΅ηση, προγρα΅΅ατισ΅ός στόχων, παρα΅ετρικός
προγρα΅΅ατισ΅ός και ανάλυση ευαισθησίας, ειδικοί αλγόριθ΅οι), Ακέραιος και ΅εικτός
προγρα΅΅ατισ΅ός, Ειδικά κεφάλαια δυνα΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού, στοχαστικός δυνα΅ικός
προγρα΅΅ατισ΅ός. Θεωρία ασαφών συνόλων και εφαρ΅ογές στον ΅αθη΅ατικό προγρα΅΅ατισ΅ό.
Διδάσκ.: Π. Κάπρος, Γ.Κορρές

(3.7.19.7) Διοίκηση Παραγωγής και Συστη΅άτων Υπηρεσιών
Οργάνωση / Διοίκηση παραγωγής: Εισαγωγικές έννοιες. Εισαγωγή: Οργάνωση, Διοίκηση, Προγρα΅΅ατισ΅ός Παραγωγής. Ιστορική αναδρο΅ή της οργάνωσης παραγωγής. Αγαθά και Υπηρεσίες: Ορισ΅οί, ανάλυση και διακρίσεις. Σύγχρονοι στόχοι, τάσεις και προοπτικές. Η έννοια του στρατηγικού σχεδιασ΅ού. Στρατηγική παραγωγής και παροχή υπηρεσιών. Η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας. Παραγωγικότητα. Σχεδιασ΅ός Προϊόντος. Επίπεδα σχεδιασ΅ού. Διαδικασία σχεδιασ΅ού. Κύκλος ζωής προϊόντος. Κα΅πύλη ΅άθησης. Σχεδιασ΅ός και τεχνολογία. Σχεδιασ΅ός Δυνα΅ικότητας. Το πρόβλη΅α της δυνα΅ικότητας. Διαδικασία σχεδιασ΅ού. Συστή΅ατα ανα΅ονής. Βελτιστοποίηση συστη΅άτων ανα΅ονής. Σχεδιασ΅ός Μεθόδου Παραγωγής. Διαδικασία σχεδιασ΅ού. Ανάλυση ροής εργασίας. Μέτρηση εργασίας. Χωροταξικός Σχεδιασ΅ός. Διαδικασία σχεδιασ΅ού. Ροή υλικών & χωροταξία. Η ΅έθοδος SLP. Συντήρηση και Ποιοτικός Ελεγχος. Αξιοπιστία τεχνικών συστη΅άτων. Στρατηγικές αντικατάστασης εξαρτη΅άτων. Προληπτική συντήρηση. Ποιοτικός έλεγχος. Μέθοδοι δειγ΅ατοληψίας. Διαχείριση Αποθε΅άτων. Μοντέλα διαχείρισης. Η αβεβαιότητα στη διαχείριση αποθε΅άτων. Στοιχεία κόστους. Συστή΅ατα Kanban / Just-in-time (JIT). Συστή΅ατα Προγρα΅΅ατισ΅ού Παραγωγής & Υλικών. Βασικό πρόγρα΅΅α παραγωγής (MPS). Προγρα΅΅ατισ΅ός δυνα΅ικότητας (CRP). Προγρα΅΅ατισ΅ός Υλικών (MRP). Συστή΅ατα MRPII. Συστή΅ατα ERP. Προγρα΅΅ατισ΅ός Παραγωγής- Συστη΅άτων Υπηρεσιών (Συγκεντρωτικός / Χρονικός). Ορισ΅οί, Αντικεί΅ενο. Γραφικές Μέθοδοι συγκεντρωτικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Μαθη΅ατικές Μέθοδοι συγκεντρωτικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Χρονικός Προγρα΅΅ατισ΅ός – Ορισ΅οί. Κανόνες Προτεραιοτήτων και Τεχνικές. Προβλή΅ατα n-εργασιών σε m-΅ηχανές. Προγρα΅΅ατισ΅ός γενικού Flow-Shop. Προγρα΅΅ατισ΅ός γενικού Job-Shop. Προγρα΅΅ατισ΅ός για συστή΅ατα Υπηρεσιών.
Διδάσκ.: Β. Αση΅ακόπουλος, Ι. Ψαρράς

(3.7.31.8) Τεχνικές Προβλέψεων
Πρόβλεψη και χρονοσειρές, κατηγορίες ΅εθόδων προβλέψεων, ΅έτρηση της ακρίβειας των προβλέψεων, πεδία εφαρ΅ογής. Ανάλυση χρονοσειρών, βασικές στατιστικές έννοιες, ποιοτικά χαρακτηριστικά των χρονοσειρών, ΅εθοδολογικά εργαλεία ανάλυσης χρονοσειρών, ΅ετασχη΅ατισ΅οί Box-Cox. Μέθοδοι εξο΅άλυνσης, ΅έθοδοι κινητού ΅έσου όρου, ΅έθοδοι εκθετικής εξο΅άλυνσης (Single, Holt, Winters). Μέθοδοι αποσύνθεσης, κα΅πύλη τάσης – κύκλου, ΅έθοδος Censusll. Μοντέλα παλινδρό΅ησης, απλή παλινδρό΅ηση, πολλαπλή παλινδρό΅ηση, οικονο΅ετρικά ΅οντέλα, αλγόριθ΅οι NLS. Αυτοπαλινδρο΅ικά ΅οντέλα, ανάλυση Box-Jenkins, στασι΅ότητα και ΅ετασχη΅ατισ΅οί, ARMA και ARIMA ΅οντέλα, εποχικότητα και ΅οντέλα ARIMA.
Διδάσκ.: Β. Αση΅ακόπουλος

(3.7.32.8) Συστή΅ατα Χρη΅ατοοικονο΅ικής Διοίκησης
Σκοπός του ΅αθή΅ατος είναι η παρουσίαση των τεχνικών και ΅εθοδολογιών που ακολουθούνται για τη χρη΅ατοοικονο΅ική και χρη΅ατοδοτική ανάλυση (financial analysis). Το ΅άθη΅α εξετάζει τους λογαριασ΅ούς των οικονο΅ικών ΅ονάδων, τις βασικές τεχνικές κοστολόγησης, τις ΅εθόδους χρη΅ατοοικονο΅ικής λογιστικής και τις τεχνικές χρη΅ατοδοτικής διοίκησης. Επίσης αναλύονται τόσο οι βασικές εφαρ΅ογές της πληροφορικής σε θέ΅ατα χρη΅ατοοικονο΅ικής ανάλυσης (π.χ. spreadsheets) όσοι και σύγχρονες τεχνικές (συστή΅ατα υποστήριξης αποφάσεων, συστή΅ατα ε΅πειρογνώ΅ονες, κλπ.).
Διδάσκ.: Β. Αση΅ακόπουλος, Ι. Ψαρράς

(3.7.40.9) Συστή΅ατα Αξιολόγησης και Διαχείρισης Έργων
Ανάλυση δικτύων δραστηριοτήτων. Ανάλυση δικτύων : ορισ΅οί, βασικά στοιχεία γράφων, ελάχιστη διαδρο΅ή, ΅έγιστη ροή, ελάχιστα δένδρα. Δίκτυα δραστηριοτήτων. Προγρα΅΅ατισ΅ός ΅ε περιορισ΅ούς χρόνου. Επίλυση δικτύων ΅ε τεχνικές CPM. Χρονική κατανο΅ή, επίλυση ΅ε PERT. Προγρα΅΅ατισ΅ός ΅ε περιορισ΅ούς κόστους. Τεχνική CPM-Cost. Εφαρ΅ογές ΅αθη΅ατικού προγρα΅΅ατισ΅ού. Χρήση πόρων. Προγρα΅΅ατισ΅ός ΅ε περιορισ΅ούς πόρων. Αλγόριθ΅οι επίλυσης. Τεχνική RPS. Χρονικά αναλογικά και στοχαστικά δίκτυα. Δίκτυα GERT. Εναλλακτικές “λογικές” δικτύων GERT. Δο΅ή και προσο΅οίωση δικτύου GERT. Δίκτυα STEOR και επίλυσή τους ΅ε αλυσίδες Markov. Προγρα΅΅ατισ΅ός εργασιών (Scheduling). Προγρα΅΅ατισ΅ός πολλών εργασιών σε πολλές ΅ηχανές. Αλγόριθ΅οι επίλυσης.
Διδάσκ.: Γ. Μέντζας

(3.7.41.9) Παίγνια Αποφάσεων
Το ΅άθη΅α χωρίζεται σε κύκλους, ο κάθε ένας από τους οποίους καλύπτει ένα το΅έα του γνωστικού αντικει΅ένου. Κάθε κύκλος εκτελείται σε τρία στάδια : α) Το στάδιο της ανάπτυξης περιλα΅βάνει την παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου του προβλή΅ατος καθώς και την εκτενή παρουσίαση του αντικει΅ένου που σχετίζεται ΅ε τον κάθε το΅έα λειτουργίας της επιχείρησης. Οι φοιτητές αποκτούν τις θεωρητικές γνώσεις διοίκησης που σχετίζονται ΅ε το εκάστοτε πρόβλη΅α, όπως αυτές καθορίζονται από τις αρχές του management, ενώ στη συνέχεια βρίσκονται αντι΅έτωποι ΅ε κάποιο πραγ΅ατικό πρόβλη΅α που καλούνται να επιλύσουν χωριζό΅ενοι σε ο΅άδες εργασίας. β) Στο στάδιο της προετοι΅ασίας, οι ο΅άδες εργασίας ετοι΅άζουν είτε την επίλυση της άσκησης, είτε την ολοκληρω΅ένη αντι΅ετώπιση του συνόλου των εκάστοτε προβλη΅άτων της επιχείρησης, εργαζό΅ενες όπως ο ρόλος τους επιβάλλει, συχνά στο εξο΅οιού΅ενο περιβάλλον πραγ΅ατικών επιχειρήσεων. γ) Το στάδιο της παρουσίασης περιλα΅βάνει την ολοκληρω΅ένη διατύπωση των απόψεων των ο΅άδων για την επίλυση της άσκησης, ΅ε τα κατάλληλα εποπτικά ΅έσα. Η παρουσίαση των λύσεων γίνεται στο χώρο του Πολυτεχνείου και ακολουθείται από αξιολόγηση των λύσεων από τους ίδιους τους φοιτητές ΅ε την βοήθεια των διδασκόντων.
Διδάσκ.: Ι-Ε. Σα΅ουηλίδης, Β. Αση΅ακόπουλος, Γ. Μέντζας, Ι. Ψαρράς

ΡΟΗ Ι: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

(3.1.14.6) Εισαγωγή στην Εφαρ΅οσ΅ένη Βιοφυσική και Μηχανική του Κυττάρου
Κυτταρική Μηχανική-Βιοηλεκτρονική: Το κύτταρο, βιολογικά ΅ακρο΅όρια. Με΅βράνες, Δο΅ή ΅ε΅βρανών, φαινό΅ενα διαπερατότητας. Ηλεκτρικά δυνα΅ικά ΅ε΅βρανών. Δυνα΅ικά σε κατάσταση ΅η – ισορροπίας. Διάχυση, Εξισώσεις Nerst – Plank. Μωσαϊκή ΅ε΅βράνη. Νευρώνες, ανατο΅ία νευρώνων, Δυνα΅ικά (Βαθ΅ωτά και Ενεργά). Υποδοχείς της όρασης. Οπτική απεικόνιση. Βιοϊατρική Οπτική: Οπτικές ιδιότητες ιστών. Lasers, αρχές, τύποι, αλληλεπιδράσεις των lasers ΅ε τους ιστούς. Φθορισ΅ός: Φυσικές αρχές, φασ΅ατοσκοπία φθορισ΅ού, διατάξεις, ανιχνευτές, φθορισ΅ός ιστών. Μικροσκοπία και ΅ικροσκοπία φθορισ΅ού. Ψηφιακή Απεικονιστική Μικροσκοπία. Συνεστιακή και Διφωτονική το΅ογραφία κυττάρου. Εφαρ΅ογές σε τρισδιάστατη απεικόνιση κυττάρων. Φασ΅ατοσκοπία NMR – Κλινικές εφαρ΅ογές. Φυσικές αρχές. Εισαγωγή στην απεικόνιση (MRI), χρόνοι Τ1 και Τ2. Βιοϊατρική ηθική, Αρχές, Ηθικά ζητή΅ατα στη Βιοϊατρική έρευνα.
Διδάσκ.: Δ. Γιόβα

(3.1.19.7) Μετρήσεις και Έλεγχοι στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Μελέτη της Παρα΅ορφωσι΅ότητας των Ερυθρών Αι΅οσφαιρίων ΅ε τη Χρήση του Αναλυτή Χρόνου Διέλευσης Κυττάρων (Cell Transit Time Analyser–CTTA). Φυσιολογία της καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφη΅α. Μυϊκή λειτουργία και καταγραφή ηλεκτρο΅υογραφή΅ατος. Συστή΅ατα παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών σε ΅ονάδα εντατικής θεραπείας. Μελέτη φθορισ΅ού βιολογικών δειγ΅άτων επαγό΅ενου από ακτινοβολία laser. Mετρήσεις τεχνικών χαρακτηριστικών στην υπερηχητική απεικόνιση. Μελέτη ΅ε απεικονιστική ΅ικροσκοπία των φωτοδυνα΅ικών επιδράσεων σε ερυθρά αι΅οσφαίρια. Συνεστιακή απεικόνιση κυττάρων.
Διδάσκ.: Δ. Γιόβα, Δ.Κουτσούρης

(3.1.18.7) Βιοϊατρική Οργανολογία και Τεχνικές
Εισαγωγικές έννοιες της Βιοϊατρικής Οργανολογίας. Βιοαισθητήρες : Αισθητήρες Θερ΅οκρασίας, Χη΅ικοί βιοαισθητήρες, Φυσιολογία αερίων αί΅ατος, Οπτικοί αισθητήρες, αισθητήρες γλυκόζης του αί΅ατος. Ευρέως χρησι΅οποιού΅ενα ιατρικά laser, βασικά στοιχεία ιατρικών συστη΅άτων lasers. Όρια ασφαλείας ιατρικών συστη΅άτων laser, Αρ΅οδιότητες, διαδικασίες, κανονισ΅οί. Προστασία οφθαλ΅ών. Υπέρηχοι στη βιοϊατρική. Σκέδαση – απορρόφηση - εξασθένηση. Δη΅ιουργία και λήψη υπερήχων. Μετατροπείς – ηχοβολείς. Μέθοδοι απεικόνισης. Μέθοδος Doppler. Προέλευση Βιοδυνα΅ικών – Μέτρηση. Ηλεκτρική δράση διεγέρσι΅ων κυττάρων. Συ΅περιφορά ηλεκτροδίων και κυκλω΅ατικά ΅οντέλα. Κλινικό εργαστήριο. Φασ΅ατοφωτο΅ετρία,φθορι΅ετρία,κυτταρο΅ετρία ροής.
Διδάσκ.: Δ. Γιόβα

(3.2.19.7) Εισαγωγή στην Βιοϊατρική Τεχνολογία, Επεξεργασία και Ανάλυση Ιατρικών Ση΅άτων
Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία: Βιοϊατρική τεχνολογία και εφαρ΅ογές της, διάγνωση και θεραπεία, έρευνα, διαχείριση του βιοϊατρικού εξοπλισ΅ού, θέ΅ατα ασφάλειας, Βιοϊατρική Τεχνολογία και ο Βιοϊατρικός Μηχανικός, παρόν και ΅έλλον. Ψηφιακή Επεξεργασία Βιολογικών Ση΅άτων: ΅έθοδοι και τεχνικές επεξεργασίας ση΅άτων που προέρχονται από βιολογικά συστή΅ατα, σή΅ατα και συστή΅ατα, σχεδιασ΅ός και υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων, εφαρ΅ογές. Φυσιολογία της Καρδιάς και Ηλεκτροκαρδιογράφη΅α (ΗΚΓ): το ΅υοκάρδιο, η ρυθ΅ική διέγερση της καρδιάς, το φυσιολογικό καρδιογράφη΅α, οι καρδιακές αρρυθ΅ίες και η ηλεκτροκαρδιακή τους ερ΅ηνεία, ο ηλεκτρονικός εξοπλισ΅ός που απαιτείται για την καταγραφή του σή΅ατος της καρδιάς. Μέτρηση Πίεσης Αί΅ατος: αρτηριακή, πνευ΅ονική και φλεβική πίεση αί΅ατος, συστολική και διαστολική πίεση, κυ΅ατο΅ορφές αρτηριακής πίεσης, διάδοση και αντανάκλαση, τρόποι ΅έτρησης της πίεσης, ά΅εσος τρόπος, έ΅΅εσος τρόπος. Φυσιολογία του Εγκεφάλου και Ηλεκτροεγκεφαλογράφη΅α (ΗΕΓ): στοιχεία εγκεφαλικής νευροφυσιολογίας, λειτουργία του ηλεκτροεγκεφαλογράφου, χαρακτηριστικά του ΗΕΓ και ηλεκτροεγκεφαλική έρευνα, βιω΅ατικά δυνα΅ικά του εγκεφάλου, επεξεργασία ΗΕΓ και εξαγωγή πληροφοριών για την ενδοκρανιακή λειτουργία. Ηλεκτρο΅υογραφία: δο΅ή σκελετικού ΅υός, νευρική ώση, ηλεκτρο΅υογράφη΅α (ΗΜΓ), ΗΜΓ ΅ε ηλεκτρική διέγερση, εφαρ΅ογές ΗΜΓ, προσο΅οίωση ΅υός. Ηλεκτρο΅ηχανική των Βιολογικών Ρευστών: βασικές αρχές ρευστο΅ηχανικής, αι΅ορρεολογία, κυκλοφορικό σύστη΅α, σύσταση και ρόλος του αί΅ατος, τεχνικές ΅έτρησης ηλεκτρο΅ηχανικών ιδιοτήτων των κυττάρων.
Διδάσκ.: Δ. Κουτσούρης

(3.2.29.8) Ιατρική Απεικόνιση και Ψηφιακή Επεξεργασία Ιατρικής Εικόνας
Εισαγωγή στα Ιατρικά Απεικονιστικά Συστή΅ατα: υπολογιστικός αξονικός το΅ογράφος, ΅αγνητικός το΅ογράφος, ενδοσκοπικά συστή΅ατα, υπερηχογράφος. Μέθοδοι Ανακατασκευής Ιατρικής Εικόνας: αλγόριθ΅οι ανακατασκευής εικόνας (απλή οπισθοπροβολή, φιλτραρισ΅ένη οπισθοπροβολή, επαναληπτικοί αλγόριθ΅οι ανακατασκευής), ατέλειες στις ανακατασκευασ΅ένες εικόνες, τρισδιάστατη το΅ογραφία. Αξονική Το΅ογραφία: φυσικές αρχές λειτουργίας, διατάξεις αξονικής το΅ογραφίας ακτίνων Χ, γεω΅ετρίας απόκτησης δεδο΅ένων, ανακατασκευή το΅ογραφικής εικόνας, ελικοειδής αξονικός το΅ογράφος. Πυρηνική Ιατρική και Το΅ογραφία SPECT: ραδιοφάρ΅ακα, Αnger Camera, αρχές λειτουργίας, διατάξεις και ανακατασκευή εικόνας SPECT. Το΅ογραφία Εκπο΅πής Ποζιτρονίου (P.E.T): φυσικές αρχές, ραδιοφάρ΅ακα, διατάξεις, ανακατασκευή εικόνας, κλινικές εφαρ΅ογές. Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισ΅ός: Αρχές, Λύσεις της εξίσωσης Βloch, συστή΅ατα ανίχνευσης, παλ΅οσειρές, διαδικασίες χαλάρωσης και ΅έτρηση τους, εξίσωση απεικόνισης του ΠΜΣ. Μέθοδοι Απεικόνισης Υπερήχων: φυσικές αρχές, παραγωγή και ανίχνευση, pulse-echo US imaging, υπερηχοτο΅ογραφική απεικόνιση πραγ΅ατικού χρόνου, υπερηχογραφική απεικόνιση Doppler, το΅ογραφία υπερήχων, αξιολόγηση απεικονιστικών ΅εθόδων υπερήχων. Περιθλαστική Το΅ογραφία: προβολές στην περιθλαστική το΅ογραφία, προσεγγιστικές λύσεις της κυ΅ατικής εξίσωσης, το θεώρη΅α περίθλασης Fourier, αλγόριθ΅οι ανακατασκευής. Αλληλεπίδραση RF Ηλεκτρο΅αγνητικών Κυ΅άτων και Βιολογικών Ιστών: ηλεκτρικές ιδιότητες βιολογικών ιστών, βιολογικά αποτελέσ΅ατα ηλεκτρο΅αγνητικών κυ΅άτων, δοσι΅ετρικά ΅εγέθη και όρια ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρο΅αγνητικά κύ΅ατα.
Διδασκ.: Δ. Κουτσούρης, Κ. Νικήτα

(3.2.30.8) Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Ψηφιακή επεξεργασία ιατρικών εικόνων. Τηλεϊατρική επειγόντων περιστατικών. Ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος. Εικονική πραγ΅ατικότητα -Visualization & VRML. Πυρηνικός ΅αγνητικός συντονισ΅ός. Ηλεκτρο΅αγνητική δοσι΅ετρία για τερ΅ατικές συσκευές κινητών επικοινωνιών. Εικονική εξο΅οίωση ακτινοθεραπευτικής αγωγής.
Διδασκ.: Δ. Κουτσούρης, Κ. Νικήτα

(3.7.38.9) Εγκατάσταση, Διαχείριση και Ποιοτικός Έλεγχος Ιατρικών και Νοσοκο΅ειακών Συστη΅άτων
Συστή΅ατα διαχείρισης της βιοϊατρικής τεχνολογίας, Ποιοτικός έλεγχος, Ειδικές γειώσεις νοσοκο΅ειακών χώρων, Ειδικές εγκαταστάσεις ιατρικών ΅ηχανη΅άτων υψηλής τεχνολογίας, εγκαταστάσεις εκφορτίσεων Χειρουργείων και χώρων επείγουσας ιατρικής (Μ.Ε.Θ. κλπ.), Εξάλειψη κινδύνων ηλεκτροστατικών εκφορτίσεων σε ειδικούς νοσοκο΅ειακούς χώρους (χειρουργεία, Μ.Ε.Θ. κλπ.), Εγκαταστάσεις απολύ΅ανσης, αποστείρωση, Εγκαταστάσεις ιατρικών αερίων.
Διδάσκ.: Δ. Κουτσούρης, Π. Μπούρκας

(3.2.39.9) Ηλεκτρο΅αγνητική και Μηχανική Προσο΅οίωση Φυσιολογικών Συστη΅άτων
Εισαγωγή στη φυσιολογία, λειτουργική οργάνωση του σώ΅ατος. Στοιχεία ανατο΅ικής και φυσιολογίας. Υπολογιστική προσο΅οίωση βιολογικών, ανατο΅ικών και φυσιολογικών συστη΅άτων: Η ση΅ασία της στην κατανόηση της συ΅περιφοράς του οργανισ΅ού, στη διερεύνηση της παθογένειας νόσων και στη βελτιστοποίηση του σχεδιασ΅ού σύγχρονων βιοϊατρικών συστη΅άτων. Μοντέλο και προσο΅οίωση. Τεχνικές προσο΅οίωσης. Βιοπληροφορική. Αξιοποίηση δυνατοτήτων σύγχρονων υπολογιστικών συστη΅άτων. “In silico” Βιολογία. Δια΅ερισ΅ατικά ΅οντέλα στη Φυσιολογία: ορισ΅οί και βασικές αρχές, δια΅ερισ΅ατικό ΅οντέλο (γρα΅΅ικό και ΅η-γρα΅΅ικό ΅οντέλο), εκτί΅ηση παρα΅έτρων ΅οντέλου, σχεδιασ΅ός βέλτιστου πειρά΅ατος, επαλήθευση, εφαρ΅ογές. Μέθοδοι τεχνητής νοη΅οσύνης για προσο΅οίωση και έλεγχο βιολογικών και φυσιολογικών συστη΅άτων. Προσο΅οίωση και έλεγχος καρδιαγγειακού συστή΅ατος: προσο΅οίωση αρτηριακών και φλεβικών δέντρων, προσο΅οίωση καρδιάς, νευρικός και ορ΅ονικός έλεγχος. Προσο΅οίωση και έλεγχος αναπνευστικού συστή΅ατος: δο΅ή του συστή΅ατος ελέγχου του αναπνευστικού, χη΅ειοαντανακλαστικά ΅οντέλα, προσο΅οίωση αναπνευστικού κέντρου, ΅οντέλα βελτιστοποίησης, ΅οντέλα αυτορύθ΅ισης. Μηχανική ιστών: ΅οντέλα ΅υών, οστών, αρθρώσεων. Εργαστηριακές ασκήσεις σε θέ΅ατα βιοπληροφορικής, προσο΅οίωσης κυτταρικής ανάπτυξης καρκινικών όγκων, προσο΅οίωσης ΅εταβολικού συστή΅ατος γλυκόζης-ινσουλίνης ΅ε έ΅φαση στην αξιοποίηση των αντίστοιχων ΅οντέλων στη σύγχρονη θεραπευτική και διαγνωστική διαδικασία.
Διδάσκ.: Κ. Νικήτα

ΡΟΗ Φ: ΦΥΣΙΚΗ

(9.4.91.7) Φυσική Στερεάς Κατάστασης
(Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Φυσική Συ΅πυκνω΅ένης Ύλης», 5ο εξ. Σχολής ΕΜΦΕ) Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό, 4-0 Κρυσταλλικό πλέγ΅α. Πλέγ΅α Bravais. Κρυσταλλική δο΅ή. Αντίστροφο πλέγ΅α. 1η ζώνη Brillouin. Περίθαλψη ακτινών Χ. Ηλεκτρονικές ιδιοκαταστάσεις στους κρυστάλλους. Ενεργειακές ζώνες. Το αέριο των ελεύθερων ηλεκτρονίων. Απαγορευτική αρχή του Pauli. Ενέργεια Fermi. Θεώρη΅α του Bloch. Πυκνότητα καταστάσεων. Δυνα΅ικό Kronig-Penney. Σχή΅ατα ζωνών. Μοντέλο ισχυρού δεσ΅ού. Πυκνότητα καταστάσεων. Επιφάνεια Fermi. Μονωτές. Η΅ιαγωγοί. Μέταλλα. Ταχύτητα ενός ηλεκτρονίου Bloch. Δυνα΅ική του ηλεκτρονίου σε ηλεκτρικό πεδίο. Ενεργός ΅άζα. Οπές. Ταλαντώσεις πλέγ΅ατος και θερ΅ικές ιδιότητες. Τρόποι ταλάντωσης σε ΅ονοδιάστατο και τρισδιάστατο κρύσταλλο. Φωνόνια. Ηλεκτρική αγωγι΅ότητα. Αγωγι΅ότητα ΅ετάλλων. Αγωγι΅ότητα η΅ιαγωγών. Εξάρτηση ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης από τη θερ΅οκρασία. Φυσική των διατάξεων επαφών η΅ιαγωγών. Περιοχή αποφόρτισης. Στάθ΅η Fermi. Διάχυση. Διδάσκ.: Σ. Παπαδόπουλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.92.7) Θερ΅οδυνα΅ική και Στατιστική Φυσική (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Στατιστική Φυσική» Σχολής ΕΜΦΕ)
Θερ΅οδυνα΅ική: Νό΅οι της θερ΅οδυνα΅ικής. Στατιστική ΅ηχανική – κλασική στατιστική ΅ηχανική: Βασικές έννοιες και θεωρία. Η εξίσωση του Liouville. Το αξίω΅α της κλασικής στατιστικής ΅ηχανικής. Το ΅ικροκανονικό στατιστικό σύνολο. Εξαγωγή των βασικών σχέσεων της θερ΅οδυνα΅ικής. Θεώρη΅α ισοκατανο΅ής. Το κλασικό αέριο. Το παράδοξο του Gibbs. Το κανονικό στατιστικό σύνολο και το ΅εγαλοκανονικό στατιστικό σύνολο. Το χη΅ικό δυνα΅ικό. Κβαντική στατιστική ΅ηχανική: Τα αξιώ΅ατα της κβαντικής στατιστικής ΅ηχανικής. Ο πίνακας πυκνότητας. Στατιστικά σύνολα στην κβαντική στατιστική ΅ηχανική. Ο τρίτος νό΅ος της θερ΅οδυνα΅ικής. Το τέλειο αέριο. Στατιστική Fermi-Dirac. Στατιστική Bose-Einstein.
Διδάσκ.: Α. Μοδινός, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.93.7) Οπτοηλεκτρονική (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Οπτοηλεκτρονική» Σχολής ΕΜΦΕ)
Φυσική οπτική. Οπτικές ιδιότητες των στερεών. Οπτικά υλικά ορατού - υπερύθρου. Υλη και ακτινοβολία. Αυθόρ΅ητη και εξαναγκασ΅ένη εκπο΅πή. Φθορισ΅ός, φωσφορισ΅ός, φωταύγεια. Σύ΅φωνες και ασύ΅φωνες πηγές, ανιχνευτές, οπτοηλεκτρονικά όργανα. Ατ΅οσφαιρική οπτική. Επεξεργασία και ΅ετάδοση οπτικών πληροφοριών. Οπτική δισταθ΅ία, φίλτρα συ΅βολής, κα΅πύλες αποβολής. Γρα΅΅ικές και ΅η γρα΅΅ικές ηλεκτροοπτικές διατάξεις. Ενδείκτες και απεικονιστές. Ενισχυτές εικόνας. Θερ΅ικοί απεικονιστές. LEDs και λέιζερ. CCDs. Διατάξεις Ι2. Οπτοζεύκτες, γρα΅΅ικοί και ΅η γρα΅΅ικοί δια΅ορφωτές. Υγροί κρύσταλλοι. Φωτοπολλαπλασιαστές. Διατάξεις ηλεκτροφωταύγειας, καθοδοφωταύγειας, φωτοτρανζίστορς, φωτο-θυρίστορς, vidicons και διατάξεις εικονοληψίας. Εργαστηριακή εξάσκηση.
Διδάσκ.: Α. Σεραφετινίδης, Α. Παπαγιάννης, Μ. Μακροπούλου, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.94.7) Κβαντική Φυσική (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Κβαντο΅ηχανική ΙΙ», 5ο εξ. Σχολής ΕΜΦΕ)
Τα πρώτα κβαντικά φαινό΅ενα και η σχέση της κλασικής ΅ε την κβαντική ΅ηχανική. Μαθη΅ατικές έννοιες (στοιχεία θεωρίας τελεστών σε χώρους Hilbert, συ΅βολισ΅ός Dirac). Βασικές αρχές της κβαντικής ΅ηχανικής. Εξίσωση του Schrοdinger. Σχέσεις αβεβαιότητας του Heisenberg. Σω΅ατίδιο σε ΅ονοδιάστατο χώρο: κίνηση κυ΅ατοδέσ΅ης, ελεύθερο σω΅ατίδιο, πηγάδι δυνα΅ικού, αρ΅ονικός ταλαντωτής, σκέδαση. Σω΅ατίδιο σε τριδιάστατο χώρο: κεντρικά δυνα΅ικά, τροχιακή στροφορ΅ή, άλγεβρα στροφορ΅ής, δυνα΅ικό Coulomb (άτο΅ο υδρογόνου). Θεωρία διαταραχών, φαινό΅ενο Zeeman, υπέρλεπτη υφή. Συστή΅ατα πολλών σω΅ατιδίων, αρχή του Pauli, σχέση σπιν και στατιστικής. Περιοδικό σύστη΅α ατό΅ων. Μόρια και ΅οριακοί δεσ΅οί, προσέγγιση των Born-Oppenheimer, ΅οριακά φάσ΅ατα.
Διδάσκ.: Ε. Κυριακόπουλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.95.7) Ατο΅ική και Πυρηνική Φυσική
Εισαγωγή στην Ατο΅ική και Πυρηνική Φυσική. Βασικά φαινό΅ενα και πειρά΅ατα περιγραφής της δο΅ής και των χαρακτηριστικών του ατό΅ου και το πυρήνα. Σύγχρονες πειρα΅ατικές διατάξεις, επιταχυντές, ανιχνευτές. Φυσική ραδιενέργεια. Κοσ΅ική ακτινοβολία. Φυσική των νετρονίων. Εργαστηριακές ασκήσεις κβαντικών φαινο΅ένων, Ατο΅ικής και Πυρηνικής Φυσικής στο Κ.Π.Ε. Δη΅όκριτος.
Διδάσκ.: Ε. Γαζής, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.96.8) Ειδικά Κεφάλαια Φυσικής Στερεάς Κατάστασης (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Διηλεκτρικές, Οπτικές και Μαγνητικές Ιδιότητες Στερεών», 6ο εξ. Σχολής ΕΜΦΕ)
Ηλεκτρονικές καταστάσεις στους κρυστάλλους. Διηλεκτρικές ιδιότητες στερεών. Τύποι πολωσι΅ότητας. Οπτική απορρόφηση. Πολαριτόνιο. Σιδηροηλεκτρισ΅ός. Μαγνητικές ιδιότητες των στερεών. Δια΅αγνητισ΅ός. Παρα΅αγνητισ΅ός. Σιδηρο΅αγνητισ΅ός. Αντισιδηρο΅αγνητισ΅ός. Σιδηρο΅αγνητισ΅ός. Μαγνητικοί συντονισ΅οί. Υπεραγωγι΅ότητα. Γενικά χαρακτηριστικά. Ηλεκτρική αντίσταση. Φαινό΅ενο Meissner. Θεωρία των f. και Η. London. Μικροσκοπική θεωρία των bardeen-Cooper-Schrieffer (BCS). Κβάντωση της ΅αγνητικής ροής. Φαινό΅ενο Josephson. Ατέλειες στους κρυστάλλους. ’τακτα συστή΅ατα. Κρά΅ατα. ’΅ορφα υλικά. Τεχνητές δο΅ές. Διδιάστατα συστή΅ατα και ετεροδο΅ές. Κβαντικά πηγάδια. Υπερπλέγ΅ατα η΅ιαγωγών. Ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες.
Διδάσκ.: Γ. Βαρελογιάννης, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.97.8) Λέιζερ και Ηλεκτροοπτικά Συστή΅ατα
(Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Φυσική και Τεχνολογία των Λέιζερ» Σχολής ΕΜΦΕ)
Ύλη και ακτινοβολία. Αυθόρ΅ητη και εξαναγκασ΅ένη εκπο΅πή. Ασύ΅φωνες πηγές και πηγές λέιζερ. Συστή΅ατα λέιζερ και λέιζερ υψηλής ισχύος. Γρα΅΅ική και ΅η γρα΅΅ική οπτική. Οπτική δια΅όρφωση και δια΅όρφωση δέσ΅ης λέιζερ, εισαγωγή στις οπτικές επικοινωνίες. Διάδοση δεσ΅ών λέιζερ στην ατ΅όσφαιρα, τηλε΅ετρία. Μετρήσεις ΅ε λέιζερ. Εφαρ΅ογές των λέιζερ σε Φυσική, Χη΅εία, Βιολογία, Ιατρική, οπτικές επικοινωνίες, οπτικούς υπολογιστές, βιο΅ηχανία και περιβάλλον. Θερ΅οπυρηνική σύντηξη και ενέργεια. Ολογραφία, ολογραφική συ΅βολο΅ετρία, lidars, γεωδαιτικές ΅ετρήσεις. Τεχνολογία υπερύθρου, οπτοηλεκτρονικά συστή΅ατα αναγνώρισης, απεικόνισης και αποθήκευσης πληροφορίας, αρχές θερ΅ογραφίας. Συγκεκρι΅ένα συστή΅ατα λέιζερ και εφαρ΅ογές τους (λέιζερ στερεού NdYAG-ErYAG, λέιζερ αερίων CO2, N2, excimer, χη΅ικά HF, η΅ιαγωγών κλπ.). Εργαστηριακή εξάσκηση.
Διδάσκ.: Α. Σεραφετινίδης, Α. Παπαγιάννης, Μ. Μακροπούλου, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.1.99.8) Οπτική Επιστή΅η και Τεχνολογία
Εισαγωγή στις oπτικές πηγές και τις οπτικές ΅ετρήσεις, πο΅ποί ακτινοβολίας ΅έλανος σώ΅ατος, πηγές φασ΅ατικής γρα΅΅ής, φωτο-δίοδοι, laser, χωρική και χωρική συ΅φωνία στοιχεία ραδιο΅ετρίας και φωτο΅ετρίας. Επισκόπιση της γεω΅ετρική οπτικής, ανάκλαση και διάθλαση από σφαιρικές επιφάνειες. Οπτικές διατάξεις, λεπτοί και παχείς φακοί, πρίσ΅ατα, διαιρέτες οπτικής δέσ΅ης, οπτική απόκλιση φωτονικών συστη΅άτων, οπτικά όργανα και στοιχεία οπτικών ινών. Πόλωση φωτός, γωνία Brewster, συ΅βολή, περίθλαση Fraunhoffer και Fresnel, φράγ΅ατα περίθλασης, laser Doppler. Οπτικοί ΅ετασχη΅ατισ΅οί Fourier, παραγωγή ολογρα΅΅άτων, ολογραφικές ΅η καταστροφικές δοκι΅ές, επεξεργασία οπτικού σή΅ατος ΅ε έ΅φαση στην αναγνώριση προτύπων και τον τονισ΅ό των εικόνων, οπτικές ΅νή΅ες, Αλληλεπίδραση φωτός ΅ε υλικά ΅έσα, διπλοθλαστικότητα, ηλεκτροοπτικές, ΅αγνητοοπτικές και ακουστοοπτικές διατάξεις και συσκευές, οπτικοί ανιχνευτές, υλικά οπτικής εγγραφής, άλφα-αριθ΅ητικές και εικονικές οπτικές αναπαραστάσεις, εισαγωγή στα οπτικά τηλεπικοινωνιακά συστή΅ατα.
Διδάσκ.: Η. Γλύτσης

(9.4.98.9) Φυσική των Διηλεκτρικών Υλικών
Θεωρία των διηλεκτρικών. Πειρα΅ατικές ΅έθοδοι. Εφαρ΅ογές των διηλεκτρικών. Ενεργά διηλεκτρικά (Σιδηροηλεκτρικά, Πιεσοηλεκτρικά, Πυροηλεκτρικά υλικά). Εργαστηριακή εξάσκηση.
Διδάσκ.: Π. Πίσσης, Σχ. ΕΜΦΕ

ΡΟΗ Μ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

(9.2.51.6) Αριθ΅ητικές Μέθοδοι Διαφορικών Εξισώσεων
Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις. Μονοβη΅ατικές ΅έθοδοι Runge-Kutta: κατασκευή, σύγκλιση, εκτι΅ήσεις σφάλ΅ατος, ευστάθεια. Πολυβη΅ατικές ΅έθοδοι πρόβλεψης και διόρθωσης: σύγκλιση, εκτι΅ήσεις σφάλ΅ατος, ευστάθεια. Συστή΅ατα διαφορικών εξισώσεων. Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις. Μέθοδοι Πεπερασ΅ένων Στοιχείων. Χώροι Hilbert και Sobolev. Μέθοδος Galerkin για ελλειπτικά προβλή΅ατα συνοριακών τι΅ών. Προβλή΅ατα Dirichlet και Neumann. Σύγκλιση και εκτι΅ήσεις σφάλ΅ατος. Εισαγωγή στα χρονικά ΅εταβαλλό΅ενα παραβολικά και υπερβολικά προβλή΅ατα. Εξισώσεις διάχυσης, κυ΅ατική εξίσωση. Μέθοδοι Crank-Nicholson και θ-΅έθοδοι. Μη γρα΅΅ικά προβλή΅ατα. Εφαρ΅ογές για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Εισαγωγή στις ΅εθόδους πεπερασ΅ένων διαφορών. Πρόβλη΅α Dirichlet: Σύγκλιση, εκτί΅ηση σφάλ΅ατος, συ΅βιβαστότητα, ευστάθεια. Διδάσκ.: Α. Μπακόπουλος Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.52.6) Μαθη΅ατική Λογική για Υπολογιστές
(Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Μαθη΅ατική Λογική» Σχολής ΕΜΦΕ) Κατ' επιλογήν υποχρεωτικό, 4-0 Προτασιακός Λογισ΅ός: Γλώσσα, Μοναδικά αναγνωσι΅ότητα, Λογικοί σύνδεσ΅οι, απονο΅ές αλήθειας, ση΅ασιολογικές έννοιες, επάρκεια συνδέσ΅ων, διαζευκτική και συζευκτική κανονική ΅ορφή, θεώρη΅α συ΅πάγειας προτασιακοί λογισ΅ού, Εφαρ΅ογές. Πρωτοβάθ΅ιος κατηγορη΅ατικός λογισ΅ός: Γλώσσα, ΅εταβλητές, έννοιες ελεύθερης και δεσ΅ευ΅ένης ΅εταβλητής, αντικατάσταση, αναλογία ΅ε τον προγρα΅΅ατισ΅ό, η έννοια της δο΅ής, ερ΅ηνεία της γλώσσας, ορισ΅ός της αλήθειας κατά Tarski. Αξιω΅ατικοποίηση της πρωτοβάθ΅ιας Λογικής: Η έννοια του αξιω΅ατικού συστή΅ατος, αναλογίες ΅ε αλογοριθ΅ικές έννοιες, η έννοια της συνέπειας, τα θεωρή΅ατα της ορθότητας και τα θεωρή΅ατα της πληρότητας του Goedel, και την ανταποκρισι΅ότητα των Goedel-Church. Αποδεικτική θεωρία προτασιακού και κατηγορη΅ατικού λογισ΅ού: Το σύστη΅α Gentzen, προτασιακό resolution, απαλοιφή των το΅ών, τα συστή΅ατα tableau, η πληρότητα ΅έσω των συστη΅άτων tableau.
Διδάσ.: Γ. Κολέτσος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.53.7) Εφαρ΅οσ΅ένα Μαθη΅ατικά - Λογισ΅ός Μεταβολών (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Μαθη΅ατικός Βέλτιστος Έλεγχος» Σχολής ΕΜΦΕ)
Συστή΅ατα ελέγχου, ύπαρξη λύσεων, ευστάθεια, προσιτά σύνολα. Ελεγξι΅ότητα γρα΅΅ικών συστη΅άτων, τοπολογικές ιδιότητες προσιτών συνόλων, ισοδυνα΅ία, παρατηρησι΅ότητα, κανονικές ΅ορφές σταθεροποίηση. Το πρόβλη΅α του ελάχιστου χρόνου στη γρα΅΅ική περίπτωση, ακρότατος έλεγχος, αρχή του ΅εγίστου. Εισαγωγή στον λογισ΅ό των ΅εταβολών. Ελαχιστοποίηση τετραγωνικού κόστους στην γρα΅΅ική περίπτωση χωρίς περιορισ΅ούς στο σύνολο εισόδων, η εξίσωση Riccati, το πρόβλη΅α του ρύθ΅ιση απείρου ορίζοντα. Μη γρα΅΅ική περίπτωση: τοπολογικές ιδιότητες προσιτών συνόλων, ακρότατος έλεγχος, η αρχή του ΅εγίστου (των Pontryagin-Boltyanskii-Gankelidze-Mishchenko), συνοδεύων κώνος, Hamiltonian συστή΅ατος. ’ριστος έλεγχος, αναγκαίες συνθήκες για τα προβλή΅ατα Lagrange, Bolza. Ικανές συνθήκες και θεωρή΅ατα ύπαρξης. Ικανές και αναγκαίες συνθήκες για άριστο έλεγχο σε γρα΅΅ικά συστή΅ατα ΅ε περιορισ΅ούς στο χώρο εισόδων και ΅ε τετραγωνικό συνοδεύον κόστος. Εφαρ΅ογές. Η εξίσωση Hamilton-Jacobi-Bellman.
Διδάσκ.: Ι. Τσινιάς, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.54.7) Θεωρία Γραφη΅άτων ΅ε Εφαρ΅ογές στην Πληροφορική (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Θεωρία Γραφη΅άτων» Σχολής ΕΜΦΕ)
Εισαγωγή. Ορισ΅οί - Υπογραφή΅ατα - Συνεκτικά γραφή΅ατα δέντρα - Δίκτυα - οικονο΅ικότερο παράγων δέντρο (The connector problem). Γραφή΅ατα Euler και Hamilton ικανή και αναγκαία συνθήκη για γράφη΅α Euler αλγόριθ΅ος Fleury. Γραφή΅ατα Hamilton: ικανές συνθήκες - Αναγκαίες συνθήκες Αλγόριθ΅ος Kaufmann. Δυνά΅εις γραφη΅άτων - Γραφη΅άτων - Γραφή΅ατα Hamilton και συνεκτικότητα. Επίπεδα γραφή΅ατα-χρω΅ατισ΅οί τύπος Euler- Θεώρη΅α Kuratowski Δυικά γραφή΅ατα-γραφή΅ατα welch-Powell θεώρη΅α 5 και 4 χρω΅άτων θεώρη΅α brooks. Χρω΅ατισ΅οί πλευρών: Θεώρη΅α Vizing. Συνεκτικότητα-ταιριάσ΅ατα. Συνεκτικότητα. Θεώρη΅α menger (για κορυφές, για πλευρές). Max-flow, min cut. ταιριάσ΅ατα: θεώρη΅α Hall (ή του γά΅ου) ταιριάσ΅ατα σε δι΅ερή γραφή΅ατα Personnel assignement problem - Σταθεροί γά΅οι. Πίνακες - Δέντρα. Πίνακας γειτνίασης και πρόσπτωσης Matrix-tree theorem. Απαρίθ΅ηση δέντρων ΅ε ονο΅ασία. Τύπος Cayler - κώδικας Prufer.
Διδάσκ.: Α. Παπαϊωάννου, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.55.7) Πραγ΅ατική Ανάλυση - Αρ΅ονική Ανάλυση (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Αρ΅ονική Ανάλυση και Εφαρ΅ογές» Σχολής ΕΜΦΕ)
Μέτρο Lebesgue: Μετρήσι΅α σύνολα και ΅ετρήσι΅ες συναρτήσεις. Ολοκλήρω΅α Lebesgue: Ορισ΅ός και βασικά θεωρή΅ατα. Χώροι Hilbert: Παραδείγ΅ατα, βέλτιστη προσέγγιση, θεώρη΅α προβολής, θεώρη΅α αναπαράστασης του Riesz. Ορθοκανονικά συστή΅ατα, ορθοκανονικές βάσεις και παραδείγ΅ατα (πολυώνυ΅α Legendre, Hermite και Laguerre, το τριγωνο΅ετρικό σύστη΅α, ορθοκανονικά συστή΅ατα των Rademacher, Walsh και Haar). θεώρη΅α Riesz- Fischer και χαρακτηρισ΅ός των ορθοκανονικών βάσεων. Σειρές Fourier: Λή΅΅α των Riemann- Lebesgue, πυρήνες αθροιστικότητας των Dirichlet, Fejer και Poisson. Ση΅ειακή σύγκλιση σειρών Fourier (θεωρή΅ατα των Fejer, Fejer - Lebesgue και Dirichlet- Jordan). Φαινό΅ενο Gibbs και εφαρ΅ογές. Μετασχη΅ατισ΅ός Fourier στον L1(R), ΅ετασχη΅ατισ΅ός συνέλιξης δύο συναρτήσεων, ο αντίστροφος ΅ετασχη΅ατισ΅ός Fourier. Μετασχη΅ατισ΅ός Fourier στον L2(R), θεωρή΅ατα Plancherel και Shannon. Εισαγωγή στην κυ΅ατιδιακή ανάλυση (wavelets). Διδάσκ.: Ι. Σαραντόπουλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.56.8) Προχωρη΅ένα Θέ΅ατα Πιθανοτήτων και Στατιστικής (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Ανάλυση Χρονοσειρών» Σχολής ΕΜΦΕ)
Ανασκόπηση της Θεωρίας Πιθανοτήτων. Χαρακτηριστικές συναρτήσεις, ακολουθίες τυχαίων ΅εταβλητών, έννοιες σύγκλισης και οριακά θεωρή΅ατα. Η έννοια της στοχαστικής ανέλιξης. Ανέλιξη Poisson, ανέλιξη Markov σε διακριτό και συνεχή χρόνο. Κλαδωτές και ανανεωτικές ανελίξεις. Η΅ι-Μαρκοβιανές ανελίξεις. Στατιστική συ΅περασ΅ατολογία. Θεωρία αποφάσεων. Συζυγείς και ΅η πληροφοριακές prior κατανο΅ές. Μπεϋζιανή εκτί΅ηση, έλεγχος και πρόβλεψη. Μπεϋζιανή θεωρία αποφάσεων. Ασυ΅πτωτική θεωρία. Ιεραρχικά ΅οντέλα. Εφαρ΅ογές. Πολυ΅εταβλητή παλινδρό΅ηση, διακριτή ανάλυση, ταξινό΅ηση ΅ορφών.
Διδάσκ.: Γ. Κοκολάκης, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.2.57.8) Εφαρ΅ογές της Λογικής στην Πληροφορική
Απόδειξη θεωρη΅άτων. Πρωτοβάθ΅ιος κατηγορη΅ατικός λογισ΅ός, ΅οντέλα, ΅οντέλα Herbrand, clauses, κανονική ΅ορφή, prenex, κανονική ΅ορφή Skolen, resolution, ορθότητα και πληρότητα του resolution του Robinson. Θεωρία Λογικού προγρα΅΅ατισ΅ού, Horn clauses, ΅έθοδοι έρευνας, η άρνηση ως αποτυχία και η ση΅ασιολογία της, ΅η-΅ονότονη συλλογιστική, ΅οντέλα τριών τι΅ών αλήθειας. Συναρτησιακός προγρα΅΅ατισ΅ός, χωρίς τύπους, ΅ε τύπους οι αποδείξεις ως προγρά΅΅ατα, ισο΅ορφισ΅ός του Curry-Howard, δευτεροβάθ΅ια λογικά συστή΅ατα, συστή΅ατα πολυφορ΅ισ΅ού. Ση΅ασιολογία προγρα΅΅ατιστικών γλωσσών, θεωρία του σταθερού ση΅είου.
Διδάσκ.: Γ. Κολέτσος, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.4.71.9) Στοιχεία Θεωρίας Αριθ΅ών και Εφαρ΅ογές στην Κρυπτογραφία (Συνδιδασκαλία ΅ε το ΅άθη΅α «Θεωρία Αριθ΅ών και Κρυπτογραφία» Σχολής ΕΜΦΕ)
Διαιρετότητα, Κινέζικο θεώρη΅α υπολοίπων, modular εκθετοποίηση, primitive roots. Συναρτήσεις Carmichael, συνάρτηση φ του Euler, σύ΅βολα Legendre και Jacobi, υπολογισ΅οί τετραγωνικών ριζών, θεώρη΅α των πρώτων αριθ΅ών. Primality test και παραγοντοποίηση. Κόσκινο του Ερατοσθένη, τεστ Lucas, Pratt, Lucas-Lehmer, εκτετα΅ένη υπόθεση Riemann, τεστ Solovay-Strassen, τεστ του Miller, πιθανοτικά τεστ, τεστ του Rabin. Public key-cryptosystems. Διωνυ΅ικά υπόλοιπα στην κρυπτογραφία. Το πρόβλη΅α του διακριτού λογαρίθ΅ου. Σύστη΅α RSA και Rabin.
Διδάσκ.: Ε. Ζάχος

ΜΗ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΡΟΕΣ

(9.3.02.6) Τεχνική Μηχανική Ι
Βασικές έννοιες και αξιώ΅ατα στατικής. Ισοδύνα΅α συστή΅ατα δυνά΅εων. Κεντρικός άξονας. Κέντρα βάρους. Στηρίξεις.. Αντιδράσεις.. Διάγρα΅΅α Ελευθέρου Σώ΅ατος. Δικτυωτοί και ολόσω΅οι ισοστατικοί φορείς. Στερεοστατικές εξισώσεις. Επίλυση φορέων. Καλώδια. Διαγρά΅΅ατα εσωτερικών δυνά΅εων M, Q, N. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Αντοχής των υλικών.
Διδάσκ.: Κ. Πάγκαλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.4.81.6) Εφαρ΅ογές των Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών στην Ιατρική και τη Βιολογία
Θε΅ελίωση των αρχών της φυσικής των ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Χαρακτηριστικά των ιοντιζουσών ακτινοβολιών σαν ιδιότητες του ατο΅ικού πυρήνα. Αλληλεπίδραση των ακτινοβολιών ΅ε την ύλη. Πυρηνικές αντιδράσεις και παραγωγή ραδιο-ισοτόπων. Οργανολογία ανιχνευτών των τριών βασικών α-, β- και γ- ακτινοβολιών. Εφαρ΅ογές των ραδιο-ισοτόπων, των ιοντιζουσών ακτινοβολιών και των επιταχυντικών διατάξεων στη βιολογία και την ιατρική επιστή΅η. Επίδραση και εφαρ΅ογές νετρονίων στη βιολογία και τη κλινική ιατρική. Εισαγωγή στην δοσι΅ετρία και την ακτινοπροστασία..
Διδάσκ.: Ε. Γαζής, Σχ. ΕΜΦΕ

Τεχνολογική Οικονο΅ική
Φύση και περιεχό΅ενο επιχειρη΅ατικών στόχων. Ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιο΅ηχανίας, αποφάσεις που την επηρεάζουν και προσφερό΅ενες στρατηγικές για την αύξηση της. Οι έξι προσδιοριστικοί παράγοντες του ΅οναδιαίου κόστους: Τι΅ές αγοράς, σπατάλη στη χρήση και ΅ίγ΅α των συντελεστών της παραγωγής (υλικών, εργασίας, κεφαλαίου), βαθ΅ός αξιοποίησης παραγωγικού δυνα΅ικού, οικονο΅ίες κλί΅ακας και τεχνολογική πρόοδος. Βιο΅ηχανική παραγωγικότητα: έννοιες, ΅εθοδολογίες ΅έτρησης και ανάλυσης, ερ΅ηνεία αποτελεσ΅άτων. Έλεγχος κόστους ΅ε έλεγχο παραγωγικότητας. Μοντέλα παραγωγικότητας και σύνδεσή τους ΅ε ΅οντέλα οικονο΅ικής αποδοτικότητας. Εφαρ΅ογές σε επιχειρήσεις και κλάδους της ΅εταποίησης.
Διδάσκ.: Γ. Κοσ΅ετάτος, Σχ. Μηχ. Μηχ.

Θερ΅οδυνα΅ική
Βασικές έννοιες και ορισ΅οί, Πρώτο Θερ΅οδυνα΅ικό Αξίω΅α, Τέλειο αέριο, Κυκλικές ΅εταβολές, Κύκλος Carnot τελείου αερίου, Αναστρέψι΅α και ΅η φαινό΅ενα, Δεύτερο Θερ΅οδυνα΅ικό Αξίω΅α, Θερ΅οδυνα΅ική κλί΅ακα θερ΅οκρασιών, Εντροπία, Διαγρά΅΅ατα T-s και h-s (Mollier), Θερ΅οδυνα΅ική Πιθανότης, Θεωρητική εντροπία ανα΅ίξεως, Εντροπία ΅η αναστρέψι΅ων ΅εταβολών, Σχέσεις Maxwell και Tds, Θερ΅οδυνα΅ική δύο φάσεων, Ατ΅οποίηση, Διαγρά΅΅ατα. Πίνακες ατ΅ών. Πραγ΅ατικά αέρια, Θερ΅οδυνα΅ική παράσταση αναστρέψι΅ων διεργασιών, Στραγγαλισ΅ός Joule-Thomson, Καταστατικές εξισώσεις, Θερ΅οχωρητικότητες πραγ΅ατικών αερίων, Θερ΅οδυνα΅ικοί κύκλοι, Μονοδιάστατη ροή - Ακροφύσια. Ιδανικά και ΅η ΅ίγ΅ατα, Μερικές γρα΅΅ο΅οριακές ιδιότητες, Θερ΅οδυνα΅ική ταξινό΅ηση ΅ιγ΅άτων, Αραιά διαλύ΅ατα, Ενεργότητα, Συντελεστής ενεργότητας, Κανονικά διαλύ΅ατα, Απορρόφηση αερίων, Πύργοι απορροφήσεως, Μέθοδοι διαχωρισ΅ού δι΅ερών ΅ιγ΅άτων, Μονάδες ενισχύσεως, εξαντλήσεως, Μέθοδοι McCabe-Thiele και Ronchon, Στήλες διακοπτό΅ενης λειτουργίας, Πλήρως και ΅ερικώς ανα΅ίξι΅α υγρά ΅ίγ΅ατα, Ισορροπία υγρής/στερεής φάσεως δι΅ερούς ΅ίγ΅ατος, Ψυχρο΅ετρία.
Διδάσκ.: Δ. Κουρε΅ένος, Σχ. Μηχ. Μηχ.

(9.3.04.7) Αναλυτική Μηχανική
Βασικές έννοιες. Χώροι απεικόνισης της κίνησης. Δεσ΅οί. Αρχή D' Alembert. Δυνατές ΅ετατοπίσεις. Αρχή των δυνατών έργων. Αρχή της ελαχίστης δράσης. Γενικευ΅ένες δυνά΅εις. Εξισώσεις Lagrange. Ηλεκτρικά και Ηλεκτρο΅ηχανικά ανάλογα. Αρχή Hamilton .Γενικευ΅ένες ταχύτητες και ορ΅ές. Εξισώσεις Hamilton. Κυκλικές συντεταγ΅ένες και θεωρή΅ατα διατηρήσεως. Μετασχη΅ατισ΅οί Legendre. Εισαγωγή στην ευστάθεια.
Διδάσκ.: Κ. Πάγκαλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(5.1.21.7) Διάβρωση και Προστασία Μετάλλων
Διάβρωση των ΅ετάλλων. Ατ΅οσφαιρική διάβρωση. Ηλεκτροχη΅ική διάβρωση. Σχη΅ατισ΅ός γαλβανικών στοιχείων. Δο΅ή ΅ετάλλων. Ατέλειες των κρυσταλλικών πλεγ΅άτων. Κρά΅ατα. Θερ΅οδυνα΅ική σταθερότητα των ΅ετάλλων. Κανονικό δυνα΅ικό. Διαγρά΅΅ατα Pourbaix. Ταχύτητα της διάβρωσης. Γενικευ΅ένη και τοπική διάβρωση. Διάβρωση από γαλβανικά στοιχεία. Περικρυσταλλική διάβρωση. Διάβρωση ΅ε βελονισ΅ούς. Διάβρωση από γαλβανικά στοιχεία διαφορετικής συγκέντρωσης. Διάβρωση λόγω διαφορικού αερισ΅ού. Διάβρωση από αναερόβια βακτήρια. Προστασία των ΅ετάλλων από τη διάβρωση. Σχεδιασ΅ός και επιλογή κατασκευαστικών υλικών. Αναστολείς διάβρωσης. Επικαλύψεις ΅εταλλικής επιφάνειας. Καθοδική προστασία. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Κ. Κόλλια, Α. Χαραλά΅πους, Σχ. Χη΅. Μηχ.

(9.3.03.8) Τεχνική Μηχανική ΙΙ (Αντοχή Υλικών)
Μηχανική του Παρα΅ορφωσί΅ου Σώ΅ατος. Τάσεις και τροπές. Εφελκυσ΅ός. Διάτ΅ηση. Νό΅ος του Hooke. Τανυστής τάσεων και παρα΅ορφώσεων. Χρονο΅εταβλητά φαινό΅ενα σε εφελκυσ΅ό και διάτ΅ηση. Καθαρή κά΅ψη. Στρέψη. Ποιοτική αναφορά στα φαινό΅ενα της λοξής κά΅ψης, της έκκεντρης φόρτισης και του λυγισ΅ού.
Διδάσκ.: Τ. Καλβουρίδης, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.1.11.9) Στοιχεία Δικαίου και Τεχνικής Νο΅οθεσίας
Στοιχεία Δικαίου. Επιχειρείται ΅ια γενική θεώρηση του δικαίου, επεξηγούνται οι βασικές νο΅ικές έννοιες και οι κυριότερες νο΅ικές σχέσεις οι οποίες δη΅ιουργούνται και περιλα΅βάνονται στους ακόλουθους κλάδους του Δικαίου: Δη΅όσιο Δίκαιο (Συνταγ΅ατικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) Δίκαιο της ΕΚ - Ιδιωτικό Δίκαιο - Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές, Ενοχικό Δίκαιο, Ε΅πράγ΅ατο Δίκαιο) - Ε΅πορικό Δίκαιο (Δίκαιο των Ε΅πορικών Πράξεων, Δίκαιο των Εταιριών, Δίκαιο των Αξιογράφων) - Εργατικά Ατυχή΅ατα / Ευθύνη του ΅ηχανικού. Τεχνική Νο΅οθεσία. Η ενότητα αυτή αφορά τη νο΅οθεσία για την Κατασκευή των Δη΅οσίων Έργων (είδη διαγωνισ΅ών, σύναψη συ΅βάσεως, ανώ΅αλη εξέλιξη της συ΅βάσεως, εργοληπτικές εταιρίες κλπ.) - Κοινοτική νο΅οθεσία για την Κατασκευή των Δη΅οσίων Έργων (οδηγίες της ΕΚ, διατάγ΅ατα προσαρ΅ογής).
Διδάσκ.: Α. Χατζοπούλου, Σχ. ΕΜΦΕ

(3.7.43.9) Συστή΅ατα Ειδικών Ηλεκτρικών Κινητήρων
Αρχές λειτουργίας των ειδικών κινητήρων : βη΅ατικοί κινητήρες, κινητήρες universal, σερβοκινητήρες, ευθύγρα΅΅οι κινητήρες, κινητήρες χωρίς ψήκτρες, ηλεκτροστατικοί κινητήρες, κερα΅ικοί κινητήρες, κινητήρες υπερηχητικού κύ΅ατος, κινητήρες πλαστικοποιη΅ένου ΅αγνήτη. Τεχνικές ελέγχου συστη΅άτων ειδικών κινητήρων : διανυσ΅ατικός έλεγχος, ψηφιακός έλεγχος, έλεγχος υψηλής ταχύτητας. Συστή΅ατα ελέγχου ειδικών κινητήρων : συστή΅ατα ελέγχου σερβοκινητήρων, συστή΅ατα ελέγχου βη΅ατικών κινητήρων, σερβοσυστή΅ατα ΅ε ΅ικροϋπολογιστές. Εφαρ΅ογές συστη΅άτων ειδικών κινητήρων σε : συστή΅ατα πληροφορικής, ιατρικά ΅ηχανή΅ατα, συστή΅ατα αυτο΅ατισ΅ού και ρο΅ποτικής, συστή΅ατα ΅εταφοράς κλπ. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Διδάσκ.: Μ. Ιωαννίδου

(3.7.44.9) Ποιοτικός Ελεγχος Εξοπλισ΅ού Βιο΅ηχανικών Εγκαταστάσεων και Υλικών
Μετρήσεις κατά την παραγωγική διαδικασία βιο΅ηχανικών προϊόντων (πίεσης, θερ΅οκρασίας, ρύπανσης, καύσης, κλπ.). Μετρήσεις και συντήρηση σε βιο΅ηχανικές εγκαταστάσεις (αντίστασης, ΅όνωσης, χωρητικότητας, συντελεστή απωλειών). Δς παραδείγ΅ατα εξετάζονται ΅ετασχη΅ατιστές 150KV και 400 KV. Προσδιορισ΅ός της διάρκειας ζωής του ηλεκτρολογικού εξοπλισ΅ού ΅ιας εγκατάστασης (΅ετασχη΅ατιστές έντασης, τάσης, διανο΅ής, ΅εταφοράς, διακόπτες, κτλ). Φαινό΅ενα γήρανσης ηλεκτρικών συνδέσ΅ων γενικά.
Διδάσκ.: Π. Μπούρκας, Ν. Θεοδώρου, Κ. Καραγιαννόπουλος

10.14. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ

(9.1.45.8) Ειδικά Θέ΅ατα Φιλοσοφίας
Ανάλυση και κριτική κλασικών φιλοσοφικών κει΅ένων. Το εξεταζό΅ενο κεί΅ενο, διαφορετικό κάθε ακαδη΅αϊκό έτος, τοποθετείται πρώτα στα πλαίσια της ιστορικής συ΅βολής του στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης και της αλληλεπίδρασής του ΅ε τα κοινωνικά φαινό΅ενα και ρεύ΅ατα. Επειτα εξετάζεται εσωτερικά και σε βάθος, ΅ε κύριος στόχους την κατανόηση της δο΅ής του και την ανάλογη και αξιολόγηση των επιχειρη΅άτων του.
Διδάσκ.: Α. Μπαλτάς, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.1.23.8) Ειδικά Θέ΅ατα Κοινωνιολογίας
Εκπόνηση γραπτών εργασιών σχετικά ΅ε κοινωνιολογικά προβλή΅ατα που έχουν θεωρητικό ενδιαφέρον και πρακτική εφαρ΅ογή τόσο στις σπουδές όσο και στην επαγγελ΅ατική εξέλιξη των φοιτητών.
Διδάσκ.: Μ. Λοϊζου, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.1.43.8) Θέ΅ατα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστή΅ης
Τι είναι η Φιλοσοφία των Επιστη΅ών. Το πρόβλη΅α της επαγωγής του Hume, η διάκριση των κρίσεων σε αναλυτικές και συνθετικές και σε a priori και a posteriori στον Kant. Διάκριση των επιστη΅ών σε φυσικές και κοινωνικές, η διάκριση επιστη΅ών και τεχνολογίας. Λογικός θετικισ΅ός και Ε΅πειρισ΅ός. Διαψευσι΅ότητα και διάκριση επιστή΅ης από ψευδοεπιστή΅η και από ΅εταφυσική κατά Κ. Πόππερ. Η θεωρία των παραδειγ΅άτων του Τ. Κουν. Η ΅εθοδολογία των προγρα΅΅άτων έρευνας του Ι. Λάκατος. Η αναρχική ΅εθοδολογία του Π. Φεγιερά΅πεντ. Αναλυτική φιλοσοφία και σχετικές θεωρίες αλήθειας και νοή΅ατος. Η σύγχρονη Γαλλική σχολή επιστη΅ολογίας, νεότερες προσεγγίσεις.
Διδάσκ.: Μ. Αση΅ακόπουλος, Σχ. ΕΜΦΕ

(9.1.44.8) Επιστή΅η και ’νθρωπος
Παραδείγ΅ατα επιστη΅ονικής ΅εθόδου. Χαρακτηριστικά της επιστη΅ονικής ΅εθόδου. Περιορισ΅οί της επιστη΅ονικής ΅εθόδου. Επιστη΅ονική ΅εταφυσική. Επιστή΅η και θρησκεία. Απαρχές της επιστη΅ονικής τεχνικής. Η τεχνική στην άψυχη φύση. Η τεχνική στη βιολογία. Η τεχνική στη φυσιολογία. Η τεχνική στη ψυχολογία. Η τεχνική στη κοινωνία. Τεχνητά δη΅ιουργού΅ενες κοινωνίες. Το άτο΅ο και το σύνολο. Η επιστη΅ονική κυβέρνηση. Η εκπαίδευση σε ΅ια επιστη΅ονική κοινωνία. Επιστη΅ονική αναπαραγωγή. Επιστή΅η και αξίες.