230 Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά)

Σκοπός

Η εκπαίδευση στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) καλλιεργεί στους φοιτητές ικανότητες και δεξιότητες αναγκαίες για το δυναμικό σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Το Τμήμα ΜΠΔ ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1984 και είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στην ίδρυση του Τμήματος ΜΠΔ οδήγησαν οι εξής αναγκαιότητες:

Ο αυξανόμενος διεθνής αλλά και εγχώριος ανταγωνισμός, που απαιτεί την αποτελεσματική εφαρμογή συστηματικών τρόπων βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Η πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών και καινοτομιών των οποίων το υψηλό κόστος κτήσης και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον άνθρωπο και το περιβάλλον, δημιουργεί την απαίτηση για υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που εξασφαλίζει έναν τεχνολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά αποδεκτό τρόπο εφαρμογής τους.

Η έλλειψη στη χώρα μας μηχανικών οι οποίοι εκτός από την ευχέρεια αντιμετώπισης καθαρά τεχνικών προβλημάτων, διαθέτουν ανάλογη ευχέρεια στο χειρισμό διοικητικών και οργανωτικών προβλημάτων.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος συνδυάζει γνώσεις μαθηματικών, φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, συστημάτων παραγωγής, επιχειρησιακής έρευνας, πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμοσμένης οικονομικής, και διοικητικών επιστημών. Επίσης, μέσω προγραμμάτων συνεργασίας οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα σε άλλα Πανεπιστήμια χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, αρκετοί φοιτητές παρέχουν επικουρικό έργο σε διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που εκπονούνται από Καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Η ειδικότητα του ΜΠΔ έχει ευρύ πεδίο δράσης. Σήμερα, οι ΜΠΔ απασχολούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής σε βιομηχανίες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών και κυβερνητικούς οργανισμούς ως μεσαία και ανώτερα διοικητικά στελέχη, φορείς καινοτομικών αλλαγών και σύμβουλοι σε θέματα ανάπτυξης. Ενδεικτικοί τομείς απασχόλησης του ΜΠΔ μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Σχεδιασμό και διοίκηση συστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής

Ανάπτυξη και διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων

Ανάπτυξη Εφαρμογών Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Σχεδιασμό προϊόντων με Η/Υ και ταχεία ανάπτυξη πρωτοτύπων

Προγραμματισμό απαιτήσεων υλικών

Εφοδιαστική

Δυναμική κατανομή πόρων

Μελέτη και σχεδιασμό ρομποτικών εγκαταστάσεων και οχημάτων

Διοίκηση και χρονικό προγραμματισμό έργων

Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας

Τηλεματική μεταφορών

Οργάνωση συστημάτων και διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας

Χρηματοοικονομική διοίκηση

Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Χρηματοοικονομική μηχανική και διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων

Ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Μελέτη συμπεριφοράς καταναλωτών και τεχνολογικό marketing

Επιχειρησιακή έρευνα και πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων

Επαγγελ΅ατικά δικαιώ΅ατα ΜΠΔ

Ο Διπλω΅ατούχος ΜΠΔ σύ΅φωνα ΅ε το Π.Δ.71/1995 έχει τη δυνατότητα επαγγελ΅ατικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες:
α. Προγρα΅΅ατισ΅ός και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας. Σε αυτά περιλα΅βάνεται η βελτιστοποίηση ρυθ΅ών παραγωγής, κατανο΅ή εργασιών, έλεγχος αποθε΅άτων, κατανο΅ή επισκευαστικών πόρων, προγρα΅΅ατισ΅ός συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισ΅ού, κατανο΅ή πρώτων υλών και άλλες συγγενείς δραστηριότητες.
β. Έρευνα, σχεδιασ΅ός και αυτο΅ατοποίηση της κατασκευής πάσης φύσεως προϊόντων, ΅ε τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
γ. Χωροθέτηση της ΅ονάδας παραγωγής. ως ΅ονάδα παραγωγής νοείται το εργοστάσιο ή η ΅ονάδα παροχής υπηρεσιών, για τη χωροθέτηση της οποίας λα΅βάνονται υπόψιν τεχνικοί, οικονο΅ικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
δ. Ενδοεπιχειρησιακή χωροταξία και σχεδίαση των επι΅έρους συστη΅άτων παραγωγής. ως σχεδίαση συστη΅άτων παραγωγής νοείται η βελτιστοποίηση της θέσης των ΅ηχανη΅άτων (και εν γένει των σταθ΅ών παραγωγής) χωρίς να αγνοείται και η
παρά΅ετρος του ανθρώπινου δυνα΅ικού.
ε. Επιστη΅ονική προετοι΅ασία λήψης αποφάσεων ή / και άσκηση επιστη΅ονικής διοίκησης σε οποιοδήποτε διοικητικό-τεχνικό σύστη΅α πχ δη΅όσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισ΅οί, και βιο΅ηχανικές ΅ονάδες.
στ. Χρονικός και τεχνικο-οικονο΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός έργων.
ζ. Μελέτες πάσης φύσεως που αφορούν στην οργάνωση επιχειρήσεων, ΅ε στόχο την αποτελεσ΅ατική άσκηση διοίκησης.
Ο Διπλω΅ατούχος ΜΠΔ έχει τη δυνατότητα εγγραφής του στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Ε΅πειρίας Κατασκευαστών και στη Γνω΅οδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο Εξάμηνο

ΜΑΘ 101 ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ Ι
Συναρτήσεις ΅ιας ΅εταβλητής - Όρια και συνέχεια συναρτήσεων - Παράγωγος συνάρτησης - Γεω΅ετρική ερ΅ηνεία της έννοιας της παραγώγου - Διαφορικά συναρτήσεων - Εφαρ΅ογές των παραγώγων στη ΅ελέτη συναρτήσεων (Μονοτονία, κυρτότητα, ακρότατα συναρτήσεων) - Θεώρη΅α ΅έσης τι΅ής - Ολοκληρώ΅ατα συναρτήσεων ΅ιας ΅εταβλητής - Ορισ΅ένο ολοκλήρω΅α - Θε΅ελιώδη θεωρή΅ατα ολοκληρωτικού λογισ΅ού -
Εύρεση ε΅βαδών - Υπολογισ΅ός όγκων, ΅ηνών - Εφαρ΅ογές στη Φυσική (Ροπή και κέντρο ΅άζας, Έργο, Υδροστατική πίεση) - Θεώρη΅α Πάππου - Εκθετικές συναρτήσεις - Αντίστροφες συναρτήσεις - Υπερβολικές συναρτήσεις - Αρ΅ονικές ταλαντώσεις - Τεχνικές ολοκλήρωσης (’ρτιες δυνά΅εις η΅ίτονου συνη΅ίτονου) - Δυνά΅εις τριγ. συναρτήσεων - Ρητές συναρτήσεις- Ολοκληρώ΅ατα τύπου α κ 2 2 ± ) - Ολοκλήρωση κατά ΅έρη,
΅ε αντικατάσταση - Καταχρηστικά ολοκληρώ΅ατα - Απόλυτη σύγκλιση ολοκληρω΅άτων - Ολοκληρώ΅ατα Dirichlet, Frensel - Ακολουθίες - Σειρές (Κριτήρια σύγκλισης) - Δυνα΅οσειρές και σειρές Taylor - Απροσδιόριστες ΅ορφές - Διαφορικές εξισώσεις (Χωριζό΅ενες ΅εταβλητές, γρα΅΅ικές πρώτη τάξης, λύση ΅ε δυνα΅οσειρές) - Σειρές

ΦΥΣ 101 ΦΥΣΙΚΗ Ι
Το ΅άθη΅α αυτό αναφέρεται στις βασικές αρχές της κινη΅ατικής και δυνα΅ικής του ση΅είου και του στερεού σώ΅ατος. Περιγράφει τους βασικούς νό΅ους της θερ΅οδυνα΅ικής και των ΅ηχανικών εφαρ΅ογών της και δίνει στον φοιτητή τα βασικά στοιχεία της ηλεκτροστατικής αναλύοντας τους νό΅ους του Coulomb, Gauss και την έννοια του πεδίου. Έ΅φαση δίδεται στο φυσικό περιεχό΅ενο των φυσικών εννοιών και στην εξάσκηση του
φοιτητή στην επίλυση θεωρητικών προβλη΅άτων και στη διεξαγωγή πρακτικών πειρα΅ατικών ασκήσεων.

ΜΠΔ 101 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ
Εισαγωγή στους Η/Υ, εξέλιξη των υπολογιστών (υλικό και λογισ΅ικό Η/Υ, ΅νή΅ες, περιφερειακά, …), δο΅ή και λειτουργία του Η/Υ, αρχιτεκτονική, λειτουργικά συστή΅ατα και περιβάλλοντα εργασίας. Περιβάλλον γλώσσας, ανάπτυξη προγρά΅΅ατος. Σταθερές, ΅εταβλητές, τύποι δεδο΅ένων (integer, real boolean). Εντολή απόδοσης τι΅ής. Εντολές εισόδου / εξόδου. Εντολές ελέγχου (if …, φωλιασ΅ένα if, case). Επαναληπτικές δο΅ές (While, repeat, for). Δο΅η΅ένοι τύποι (Πίνακες, string, εγγραφές, σύνολα), τύποι που ορίζονται από τον χρήστη. Εκ΅άθηση της γλώσσας προγρα΅΅ατισ΅ού C, ΅έχρι επιπέδου χειρισ΅ού πινάκων.

ΜΠΔ 102 MEΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ιστορική αναδρο΅ή και ΅εθοδολογικό πλαίσιο, Στοιχεία θεωρίας γραφη΅άτων, Χρονικός προγρα΅΅ατισ΅ός, Θεωρία ελέγχου αποθε΅άτων-τυπολογία ΅εθόδων, Το ΅οντέλο του Wilson και επεκτάσεις, Εισαγωγή στον γρα΅΅ικό προγρα΅΅ατισ΅ό, Λήψη αποφάσεων ΅ε πολλαπλά κριτήρια, Μελέτες περιπτώσεων.

ΜΗΧ 101 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ YΠΟΛΟΓΙΣΤΔΝ
Όργανα και υλικά σχεδίασης, γρα΅΅ογραφία, διαστάσεις, κλί΅ακες, γεω΅ετρικές κατασκευές, ΅ηχανολογικό σχέδιο, σχεδίαση ΅ε χρήση υπολογιστών.

ΚΕΠ 101 ΚΟΙΝΔΝΙΟΛΟΓΙA
Εισαγωγικές έννοιες, επεξεργασίες ΅εθοδολογιών εργαλείων για την ανάλυση της κοινωνίας στο ΅ικρο- και ΅ακροεπίπεδο. Ιστορικοποίηση της συνέχειας ανά΅εσα σε ΅ικρο- και ΅ακροδο΅ές. Κοινωνική δο΅ή και κοινωνική στρω΅άτωση. Διαχρονική και συγχρονική προσέγγιση των θεσ΅ών.

ΓΛΣ 101 Α ΓΓΛΙΚΑ ή ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Οι φοιτητές οι οποίοι εγγράφονται για να παρακολουθήσουν το ΅άθη΅α των Αγγλικών, χρειάζεται να καλύψουν τη βασική γρα΅΅ατική και το λεξιλόγιο, χρησι΅οποιώντας το υπάρχον υλικό στο ΚΕ.Γ.Ε.Π., για χα΅ηλό και ΅εσαίο επίπεδο. Προτείνεται ένα ελάχιστο 25 ωρών παρακολούθησης ανά εξά΅ηνο στους φοιτητές για να καλύψουν το υλικό «αυτό-΅άθησης». Επιπρόσθετη ώρα θα προγρα΅΅ατιστεί για σε΅ιναριακά ΅αθή΅ατα γρα΅΅ατικής και συγγραφής. Οι φοιτητές βαθ΅ολογούνται ΅ε εξετάσεις*. Για το ΅άθη΅α των Γερ΅ανικών (προϋπόθεση : βασικές γνώσεις γερ΅ανικών), ΅ε ανάπτυξη προφορικών δεξιοτήτων, επέκταση λεξιλογίου, γρα΅΅ατική και ΅εθοδολογία γραπτού λόγου.

2ο Εξάμηνο

ΜΑΘ 102
ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΔΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΙ
Συναρτήσεις δύο και περισσοτέρων ΅εταβλητών - Εξισώσεις στερεών (Κώνου, κυλίνδρου, κ.λ.π.) - Πολικές κυλινδρικές σφαιρικές συντεταγ΅ένες - Παρα΅ετρική παράσταση κα΅πύλης και στοιχεία Διαφορικής Γεω΅ετρίας (Κα΅πυλότητα, κάθετα διαν. κ.λ.π.) - Εσωτερικό και εξωτερικό γινό΅ενο διανυσ΅άτων - Μερικές Παράγωγοι συναρτήσεων πολλών ΅εταβλητών, dir, grad, Curl, και στοιχειώδης θεωρία διανυσ΅ατικών πεδίων - Πολλαπλασιαστές Lagrange και άλλα κριτήρια ακρότατων για συναρτήσεις πολλών ΅εταβλητών - Διαφορικές συναρτήσεις πολλών ΅εταβλητών - Επικα΅πύλια Ολοκληρώ΅ατα - Διπλά τριπλά ολοκληρώ΅ατα - Εφαρ΅ογές στη Φυσική και την Γεω΅ετρία (Υπολογισ΅ός όγκων, ροπών αδράνειας, ε΅βαδών επιφανειών, κ.λ.π.) -Επιφανειακά Ολοκληρώ΅ατα - Εφαρ΅ογές στη ροή των ρευστών- Το Θεώρη΅α του Green, διανυσ΅ατική διατύπωση Θ. του Green, παρα΅ετρική παράσταση επιφανειών και εφαρ΅ογές (ροή, κ.λ.π.) - Το Θεώρη΅α του Stokes (Εφαρ΅ογές στη Φυσική) -Το Θεώρη΅α της Απόκλισης.

ΦΥΣ 102 ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ
Το ΅άθη΅α αυτό αναφέρεται στις βασικές αρχές του ηλεκτρο΅αγνητισ΅ού αναπτύσσοντας τις έννοιες του ΅αγνητικού πεδίου και αναλύοντας τους νό΅ους του Ampere και Faraday. Το ΅άθη΅α ολοκληρώνεται ΅ε αναφορά στις αρχές της γεω΅ετρικής και κυ΅ατικής οπτικής καθώς και στην αλληλοεπίδραση ηλεκτρο΅αγνητικών κυ΅άτων και φωτός ΅ε την ύλη. Στα ανωτέρω θέ΅ατα έ΅φαση δίδεται σε πρακτικές και τεχνολογικές εφαρ΅ογές. Το ΅άθη΅α ολοκληρώνεται και συ΅πληρώνεται ΅ε την επίλυση θεωρητικών ασκήσεων και την διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων. Οι φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι του Proficiency in English και προσκο΅ίσουν απόδειξη (φωτοτυπία) γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να συ΅΅ετέχουν στις εξετάσεις των Αγγλικά 01 και 02; ΅ετά από αίτη΅α τους ΅πορούν να ΅εταβιβάσουν το βαθ΅ό που έλαβαν στα Αγγλικά 03, στα Αγγλικά 01 και 02. Οι ενδιαφερό΅ενοι θα πρέπει στην αρχή του εξα΅ήνου να ενη΅ερώσουν την κα Μαντωνανάκη στο ΚΕ.Γ.Ε.Π

ΜΗΧ 102 TEXNIKH ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΣΤΑΤΙΚΗ
Μονάδες ΅έτρησης - Στατική του υλικού ση΅είου - Στερεά σώ΅ατα (ροπές, ζεύγη, και αναγωγή δυνά΅εων και ροπών) - Ισορροπία στερεών σω΅άτων - Κέντρα βάρους - Ανάλυση φορέων - Δυνά΅εις σε δοκούς και καλώδια - Τριβή.

ΧΗΜ 103 ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
Δο΅ή και ιδιότητες των στοιχείων - Περιοδικός πίνακας στοιχείων - Χη΅ικοί δεσ΅οί, χη΅ικές αντιδράσεις - Στοιχεία Χη΅ικής Θερ΅οδυνα΅ικής - Οξείδωση, αναγωγή - Οξέα, βάσεις, άλατα - Σύντο΅η εξέταση των κυριότερων α΅έταλλων και ΅ετάλλων - Στοιχεία οργανικής χη΅είας, υδρογονάνθρακες, εστέρες, πρωτείνες, συνθετικά, πρώτες ύλες - Πετροχη΅εία - Απορρυπαντικά - Φάρ΅ακα - Στοιχεία για τους κανόνες ασφάλειας σε χη΅ικά εργοστάσια και εργαστήρια - Χη΅εία και περιβάλλον - Εργαστηριακά σκεύη - Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - Ποιοτική ανάλυση - Μελέτη αντιδράσεων χαλκού - Φωτο΅ετρία - Χη΅ική ισορροπία- Φασ΅ατοσκοπία ατο΅ικής απορρόφησης - Υγρή χρω΅ατογραφία υψηλής απόδοσης. Η ύλη του ΅αθή΅ατος συ΅πληρώνεται και ε΅πεδώνεται ΅ε εργαστηριακές ασκήσεις.

ΜΠΔ 121 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΔΜΑΤΑ
Βασικές ηλεκτρικές ποσότητες, στοιχεία ηλεκτρικών δικτύων, όργανα ΅έτρησης, σφάλ΅ατα, θεώρη΅α Thevenin, θεώρη΅α Norton, κυκλώ΅ατα πρώτης και δεύτερης τάξης, ΅έθοδος των κό΅βων, ΅έθοδος των βρόχων, η΅ιτονοειδής ΅όνι΅η κατάσταση.

ΜΠΔ 122 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΔΝ
Τύποι δεδο΅ένων, αλγόριθ΅οι, πίνακες, γρα΅΅ικές λύσεις, συνδετική λίστα, σωροί, ουρές, αναζήτηση, ταξινό΅ηση, αναδρο΅ικοί αλγόριθ΅οι, δένδρα, ισοζυγισ΅ένα δένδρα, βέλτιστα δένδρα αναζήτησης, κατακερ΅ατισ΅ός. Εισαγωγή σε συστή΅ατα Βάσεων Δεδο΅ένων, αρχεία, δο΅ή αρχείων, οργάνωση & επεξεργασία, ταξινό΅ηση – αναζήτηση – συγχώνευση αρχείων, αρχιτεκτονική συστη΅άτων βάσεων δεδο΅ένων, σχεσιακό ΅οντέλο, ιεραρχικό ΅οντέλο, δικτυακό ΅οντέλο, διαχείριση βάσεων /δεδο΅ένων. Εκ΅άθηση της γλώσσας προγρα΅΅ατισ΅ού C. Εκπόνηση εργασίας η οποία θα περιλα΅βάνει την υλοποίηση των θεωρητικά αναπτυγ΅ένων αλγορίθ΅ων και εφαρ΅ογή τους.

ΓΛΣ 102 ΑΓΓΛΙΚΑ ή ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Τα Αγγλικά 02 προσφέρουν επέκταση των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν στα Αγγλικά 01 στην γρα΅΅ατική και το λεξιλόγιο. Επίσης δίνεται περαιτέρω έ΅φαση σε ικανότητες ακαδη΅αϊκής ανάγνωσης και συγγραφής. Επιπρόσθετα στο ελάχιστο των 25 ωρών παρακολούθησης οι φοιτητές ΅πορούν να παρακολουθήσουν σε΅ιναριακά ΅αθή΅ατα συγγραφής και συζήτησης που παρέχονται από το ΚΕ.Γ.Ε.Π. Τα Γερ΅ανικά επιπέδου πρώτου διπλώ΅ατος Goethe Institut Μονάχου (Zertifikat Deutsch). Οι φοιτητές βαθ΅ολογούνται ΅ε εξετάσεις .

3ο Εξάμηνο

ΜΑΘ 201
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΔΣΕΙΣ
Διαφορικές Εξισώσεις πρώτης τάξεως - Διαφορικές Εξισώσεις ανωτέρας τάξεως - Συστή΅ατα Διαφορικών Εξισώσεων - Μετασxη΅ατισ΅οί Laplace - Εξισώσεις Διαφορών - Θεωρία Ευστάθειας.

ΜΠΔ 201 ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Γεγονότα, ορισ΅ός πιθανότητας, υπό συνθήκην πιθανότητα, ανεξαρτησία, τυχαίες ΅εταβλητές, κατανο΅ές πολυδιάστατες τυχαίες ΅εταβλητές, κατανο΅ές, ροπές θεώρη΅α ροπών, συναρτήσεις τυχαίων ΅εταβλητών, το θε΅ελιώδες θεώρη΅α πιθανοτήτων, εκτί΅ηση, κεντρικό οριακό θεώρη΅α. Ανασκόπηση της θεωρίας πιθανοτήτων, περιγραφική στατιστική, δείγ΅α και κατανο΅ές στατιστικών δειγ΅άτων, α΅ερόληπτες εκτι΅ήτριες, εκτι΅ήτριες Bayes, εκτι΅ήτριες ΅εγίστης πιθανοφάνειας (ΕΜΠ), κατασκευή διαστη΅άτων ε΅πιστοσύνης για εκτι΅ήτριες, έλεγχος στατιστικών υποθέσεων, Λή΅΅α Neyman-Pearson, έλεγχοι ΅ε χρήση πηλίκου πιθανοφάνειας λ, έλεγχος καλής προσαρ΅ογής, F-test, έλεγχος διασποράς, εκτι΅ητική στο γρα΅΅ικό ΅οντέλο, απλή γρα΅΅ική παλινδρό΅ηση, έλεγχος υποθέσεων στο γρα΅΅ικό ΅οντέλο, συσχέτιση, χ2-test, ΅η παρα΅ετρικοί έλεγχοι.

ΜΑΘ 202 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ
Εισαγωγή στη Γρα΅΅ική ’λγεβρα και στην ’λγεβρα Πινάκων - ’΅εσοι Μέθοδοι Επίλυσης Γρα΅΅ικών Συστη΅άτων - Στρατηγικές Οδήγησης - Ανάλυση Σφάλ΅ατος - Δείκτης Κατάστασης - Ορίζουσες - Ιδιοτι΅ές και Ιδιοδιανύσ΅ατα - Διαγωνοποίηση - Επαναληπτικές ΅έθοδοι Επίλυσης Γρα΅΅ικών Συστη΅άτων.

ΜΗΧ 201 ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ
Εσωτερικές δυνά΅εις, τάσεις-Παρα΅ορφώσεις-Σχέσεις τάσεων & παρα΅ορφώσεων-Στατικά αόριστα προβλή΅ατα- Προβλή΅ατα θερ΅οκρασιακών ΅εταβολών-Διατ΅ητική παρα΅όρφωση-Κατανο΅ή τάσεων & παρα΅ορφώσεων - Στρέψη - Απλή κά΅ψη - Ασύ΅΅ετρη κά΅ψη - Εγκάρσια φόρτιση - Τάσεις κάτω από συνδυασ΅ό φορτίσεων - Μετασχη΅ατισ΅οί τάσεων - Κύκλοι του Mohr - Ελαστική γρα΅΅ή φορτισ΅ένων δοκών - Ενεργειακές ΅έθοδοι.

ΜΠΔ 202 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΔΝ ΥΛΙΚΔΝ
Ατο΅ική θεωρία, περιοδικό σύστη΅α, χη΅ικοί δεσ΅οί, καταστάσεις της ύλης, θεωρία ζωνών στη στερεά κατάσταση, ετερογενή συστή΅ατα, διάβρωση και προστασία ΅ετάλλων, πραγ΅ατικά υλικά.

ΓΛΣ 201 ΑΓΓΛΙΚΑ ή ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Τα Αγγλικά 03 προσφέρουν ένα πρόγρα΅΅α «αυτό-΅άθησης» στο ΚΕ.Γ.Ε.Π. ΅ε ΅ια σειρά συνδυαστικών ΅αθη΅άτων & εργασιών σε θέ΅ατα της ειδικότητας των φοιτητών. Μικρές εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς ΅αθη΅άτων για τα Αγγλικά 03 & οι τελικές εξετάσεις θα καθορίσουν το βαθ΅ό των φοιτητών+. Για το ΅άθη΅α των Γερ΅ανικών εισαγωγή στην εξειδικευ΅ένη ορολογία & πράξη σε γερ΅ανικό περιβάλλον εργασίας.

+ Η ανταπόκριση στα προαπαιτού΅ενα αυτού του τ΅ή΅ατος είναι υποχρεωτική.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Υποχρεωτική η επιλογή ενός (1) ΅αθή΅ατος

ΜΠΔ 203 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
Βασικές έννοιες ηλεκτρονικών ση΅άτων και συστη΅άτων. Αναλογικά και ψηφιακά συστή΅ατα. Εξέλιξη και χαρακτηριστικά της τεχνολογίας η΅ιαγωγών και ολοκληρω΅ένων κυκλω΅άτων. Μικροηλεκτρονική. Νό΅ος του Moore. Φυσική στερεάς κατάστασης και η΅ιαγωγών. Δίοδοι. Θεωρία, λειτουργία και κυκλώ΅ατα εφαρ΅ογών. Τρανζίστορ διπολικής ένωσης (BJT) και επίδρασης πεδίου (FET). Αναφορές σε θεωρία, ΅οντέλα, χαρακτηριστικές, πόλωση και βασικές συνδεσ΅ολογίες. Κυκλώ΅ατα εφαρ΅ογών. Διαφορικός και τελεστικός ενισχυτής, κυκλώ΅ατα και εφαρ΅ογές. ’λγεβρα Boole και λογικές πύλες. Απλοποίηση συναρτήσεων Boole. Συνδυαστική λογική. Σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώ΅ατα. Μετατροπείς αναλογικού σε ψηφιακό (A/D) και ψηφιακού σε αναλογικό (D/A). Κυκλώ΅ατα δειγ΅ατοληψίας (sample and hold). Αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα ΅ικρό- υπολογιστικών συστη΅άτων. Επεξεργαστές, αρτηρίες, ΅νή΅η, σύστη΅α I/O και ΅οντέλο προγρα΅΅ατισ΅ού χα΅ηλού επιπέδου (assembly) οικογένειας x86. Μικρό-ελεγκτές. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Σχεδίαση, προσο΅οίωση και ανάλυση ηλεκτρονικών κυκλω΅άτων (αναλογικών, ψηφιακών και ΅εικτών) σε υπολογιστή ΅ε χρήση του λογισ΅ικού TinaPro (Spice Berkeley 3F5). Μετρήσεις και λειτουργία σε πραγ΅ατικά κυκλώ΅ατα ΅ε συ΅βατικά και εικονικά όργανα (΅έσω υπολογιστή) και σύγκριση αποτελεσ΅άτων προσο΅οίωσης και πραγ΅ατικής λειτουργίας.

ΚΕΠ 302 ΤΕΧΝΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η τεχνολογία και η τέχνη στη διάρθρωση της κοινωνίας. Η τεχνολογία ως αντικει΅ενοποίηση, ως πλαίσιο επενέργειας του ανθρώπου στη φύση και σχέσεων ΅εταξύ των ανθρώπων, ως προτρέχουσα σύλληψη-γνώση και ως όργανο επενέργειας στη φύση. Η ιδιοτυπία του αισθητικού. Το αισθητικό ως εξειδικευ΅ένη ενασχόληση στον κατα΅ερισ΅ό της εργασίας (τέχνη). Βασικές αισθητικές κατηγορίες. Οι κοινωνικές λειτουργίες της τέχνης. Τέχνη και τεχνολογία στην ιστορία του πολιτισ΅ού. Το ανυπόστατο της ΅εταφυσικής αντιδιαστολής «απολλώνιου» και «διονυσιακού». Η συνθετική διάσταση της δη΅ιουργικότητας.

4ο Εξάμηνο

ΜΑΘ 203 ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Επίλυση Αλγεβρικών Εξισώσεων ΅ίας Μεταβλητής - Παρε΅βολή και Πολυωνο΅ική Προσέγγιση - Αριθ΅ητική Παραγώγιση - Αριθ΅ητική Ολοκλήρωση - Θεωρία Προσέγγισης - Προβλή΅ατα Αρχικών και Συνοριακών Τι΅ών για Συνήθεις Εξισώσεις.

ΜΠΔ 221 ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Προβλη΅ατική του γρα΅΅ικού ππρογρα΅΅ατισ΅ού (ΓΠ)-΅εθοδολογία ΅οντελοποίησης, Γραφική ΅έθοδος, Αλγόριθ΅ος simplex, Η ΅έθοδος των πινάκων, Δυϊκότητα και δυϊκός αλγόριθ΅ος simplex, Ανάλυση ευαισθησίας, Παρα΅ετροποίηση, Ανάλυση ευστάθειας, Ακέραιος ΓΠ, Ειδικά προβλή΅ατα ΓΠ, Εισαγωγή στον πολυκριτήριο ΓΠ, Πρακτικές εφαρ΅ογές.

ΜΠΔ 222 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Διοικητικές διαδικασίες: Προγρα΅΅ατισ΅ός, οργάνωση, διεύθυνση και έλεγχος. Συστή΅ατα λειτουργίας επιχειρήσεων. Διοίκηση συστη΅άτων παραγωγής. Συζήτηση πρακτικών παραδειγ΅άτων και σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων.

ΜΠΔ 223 ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
Εισαγωγή – Ιδιότητες ρευστών – Υδροστατική – Πρίσ΅α υδροστατικής πίεσης – Απεικόνηση πεδιών ροής κατά Euler και κατά Lagrange, γρα΅΅ές ροής, τροχιές – Ολοκληρωτικές εξισώσεις ροής - Διαφορικές εξισώσεις ροής - Ροϊκή συνάρτηση – Δυνα΅ικό ταχύτητας – Εξίσωση Laplace – Εξίσωση Bernoulli – Στροβιλά και αστρόβιλα πεδία ροής – Νό΅ος του Newton για τη συνεκτικότητα – Εξισώσεις Navier-Stokes – Εξισώσεις Euler – Στρωτή και τυρβώδης ροή - Ροή σε σωληνώσεις – Στρωτή ροή σε ευθείς κυκλικούς σωλήνες – Στρωτή ροή σε ΅η κυκλικούς σωλήνες – Τυρβώδης ροή σε ευθύγρα΅΅ους αγωγούς – Διάγρα΅΅α Moody – Εντοπισ΅ένες αντιστάσεις και γρα΅΅ικές απώλειες σε αγωγούς – Επίλυση προβλη΅άτων ροής σε δίκτυα αγωγών.

ΜΠΔ 224 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Εισαγωγή – Θερ΅οδυνα΅ικά συστή΅ατα – Μακροσκοπική και ΅ικροσκοπική θεώρηση – Κατάσταση και ιδιότητες σώ΅ατος – Θερ΅οδυνα΅ική ισορροπία – Θερ΅οδυνα΅ικές ΅εταβολές και κύκλοι – Ενέργεια – Πίεση – Θερ΅οκρασία – Μηδενικός Νό΅ος Θερ΅οδυνα΅ικής – Κλί΅ακες Θερ΅οκρασίας – Αέρια και ατ΅οί – Καταστατική εξίσωση τελείων αερίων – Ειδικές περιπτώσεις ΅εταβολών – Καταστατικές εξισώσεις πραγ΅ατικών αερίων – Βαθ΅ός συ΅πιεστότητας – Έργο και Θερ΅ότητα – Μετάδοση θερ΅ότητας – Ο Πρώτος Θερ΅οδυνα΅ικός Νό΅ος για κυκλική και για τυχαία διεργασία κλειστού συστή΅ατος – Ενθαλπία – Ειδική θερ΅οχωρητικότητα – Ο Πρώτος Θερ΅οδυνα΅ικός Νό΅ος για ανοικτά συστή΅ατα – Θερ΅ικές και Ψυκτικές ΅ηχανές – Ο Δεύτερος Θερ΅οδυνα΅ικός Νό΅ος – Αντιστρεπτές και ΅η αντιστρεπτές διεργασίες – Ο κύκλος Carnot – Θερ΅οδυνα΅ική κλί΅ακα θερ΅οκρασιών - Θερ΅οκρασιακή κλί΅ακα τελείου αερίου – Ανισότητα Clausius – Εντροπία – Η ΅εταβολή της εντροπίας σε αντιστρεπτές και ΅η αντιστρεπτές ΅εταβολές – Οι σχέσεις του Gibbs – Παραγωγή εντροπίας – αρχή αυξήσεως της εντροπίας – Ο Δεύτερος Θερ΅οδυνα΅ικός Νό΅ος για ανοικτά συστή΅ατα – Αναντιστρεπτότητα και διαθεσι΅ότητα – Εξέργεια – Συνάρτηση Helmholtz – Συνάρτηση Gibbs – Εξισώσεις Tds – Θερ΅οδυνα΅ική δύο φάσεων – Λανθάνουσα θερ΅ότητα αλλαγής φάσης – Θερ΅οδυνα΅ικές ιδιότητες ατ΅ών – Εξίσωση Clausius / Clapeyron – Διαγρά΅΅ατα T-s, h-s νερού – Πίνακες ιδιοτήτων – Αντιστρεπτές ΅εταβολές στα διαγρά΅΅ατα p-v, T-s, h-s – Ισεντροπικοί βαθ΅οί απόδοσης – Θερ΅οδυνα΅ικοί κύκλοι ισχύος – Κύκλος Rankine – Κύκλος υπέρθερ΅ου ατ΅ού – Επίδραση της πίεσης και της θερ΅οκρασίας στον κύκλο Rankine – Κύκλος Rankine ΅ε αναθέρ΅ανση και ΅ε απο΅άστευση ατ΅ού – Ο πραγ΅ατικός κύκλος Rankine – Ο κύκλος Brayton (θεωρητικός και πραγ΅ατικός) – τύποι αεριοστροβίλων – Ε΅βολοφόρες ΅ηχανές εσωτερικής καύσεως - Θεωρητικοί κύκλοι αέρος Otto, Diesel και ΅εικτός – Πραγ΅ατικοί κύκλοι ε΅βολοφόρων Μ.Ε.Κ.

ΓΛΣ 202 ΑΓΓΛΙΚΑ ή ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Στα Αγγλικά 04 θα ζητηθεί από τους φοιτητές να ΅ελετήσουν κεί΅ενα και γλώσσα βασισ΅ένα σε υλικό σχετικό ΅ε την ειδικότητά τους. Δίνεται εργασία στην τάξη για να ολοκληρωθεί ΅ε την βοήθεια του υπάρχοντος υλικού στο ΚΕ.Γ.Ε.Π., η οποία περιλα΅βάνει εκτετα΅ένη χρήση του Web για την ανάπτυξη όχι ΅όνο των ικανοτήτων στην Αγγλική γλώσσα αλλά και θε΅άτων τέτοιων όπως Ηθική Επαγγέλ΅ατος και ακαδη΅αϊκός τρόπος συγγραφής τεχνικών αναφορών και κει΅ένων. Η τελική εργασία και οι εξετάσεις θα καθορίσουν το βαθ΅ό των φοιτητών+. Στα Γερ΅ανικά επιπέδου Mittelstufe (ZMP) ΅ε επέκταση εξειδικευ΅ένων εφαρ΅ογών γλώσσας ανά τ΅ή΅α.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Υποχρεωτική η επιλογή δύο (2) ΅αθη΅άτων

ΜΠΔ 225 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΔΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΔΝ
Μονάδες και διαστάσεις. Φυσικές και χη΅ικές ιδιότητες ουσιών και ΅ιγ΅άτων. Θερ΅οδυνα΅ική αερίων, ατ΅ών, υγρών και στερεών. Ισοζύγια ΅άζας σε ΅όνι΅η κατάσταση. Ισοζύγια ενέργειας σε ΅όνι΅η κατάσταση. Συνδυασ΅ένα ισοζύγια ΅άζας και ενέργειας σε ΅όνι΅η κατάσταση. Ισοζύγια σε ΅η ΅όνι΅η (δυνα΅ική) κατάσταση.

ΚΕΠ 204 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο πολιτισ΅ός ως διαδικασία: Ο πολιτισ΅ός ως διεργασία αναδό΅ησης του θυ΅ικού και ορ΅ικού κόσ΅ου. Πολιτισ΅ική διάχυση και ενσω΅άτωση. Πολιτισ΅ικές συγκρούσεις και πολιτισ΅ική πρόσ΅ιξη (aculturation). Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του πολιτισ΅ού και της τεχνολογίας. Ο πολιτισ΅ός στη νεωτερική και ΅ετανεωτερική του εκδοχή.

ΚΕΠ 102 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιλα΅βάνει σύντο΅η ανασκόπηση της οικονο΅ικής ιστορίας, ΅ε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικά διαδοχικούς τρόπους οργάνωσης της παραγωγής, και των ση΅ερινών αναπτυξιακών τάσεων. Εξετάζονται επίσης σύντο΅α ορισ΅ένα από τα συναφή επιστη΅ολογικά και ΅εθοδολογικά ζητή΅ατα, και αναλύεται ειδικότερα η εξέλιξη της οικονο΅ικής σκέψης (θεωρίας) ΅έχρι σή΅ερα.

. ΜΠΔ 227 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ
Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό ε΅πόριο, δίκτυα υπολογιστών VAN, LAN, MAN, WAN, δίκτυα προστιθέ΅ενης αξίας, πρότυπα ΅ηνυ΅άτων Χ400 και Χ435, τεχνολογία γρα΅΅ωτού κώδικα (bar coding), τεχνολογία της πληροφορικής και ηλεκτρονικό ε΅πόριο, internet, intranets, extranets, ηλεκτρονική ανταλλαγή παραστατικών (EDI), ηλεκτρονικό ΅άρκετινγκ, on-line έρευνες αγοράς, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικά καταστή΅ατα, Ηλεκτρονικό ε΅πόριο & Customers Modeling, Ηλεκτρονικό ε΅πόριο & Positioning, εικονικές επιχειρήσεις, διαχείριση ροής εργασίας, τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, ηλεκτρονικά συστή΅ατα πληρω΅ών, ηλεκτρονικά κεί΅ενα, e-Banking, ηλεκτρονική δη΅οκρατία, e-Government, ηλεκτρονικοί κατάλογοι και ΅ηχανές αναζήτησης, Information Retrieval – Filtering, Μοντελοποίηση Χρήστη, Ασφάλεια - Πιστοποίηση Γνησιότητας Εγγράφων & Υπογραφών, Τεχνητή Νοη΅οσύνη και Ηλεκτρονικό Ε΅πόριο, Διεπιχειρησιακά και web-based Π.Σ., Εφαρ΅ογές Ηλεκτρονικού Ε΅πορίου. Μεθοδολογίες και περιβάλλοντα ανάπτυξης εφαρ΅ογών ηλεκτρονικού ε΅πορίου. Εφαρ΅ογές ηλεκτρονικού ε΅πορίου, ανάπτυξη και ολοκλήρωση ηλεκτρονικών καταστη΅άτων Εργαστήριο: Προγρα΅΅ατισ΅ός και ανάπτυξη εφαρ΅ογών σε περιβάλλον web (Java, HTML, Active X).

ΜΠΔ 407 ΘΕΔΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΔΝ
Εισαγωγή, Παίγνια ΅ε δύο παίκτες, Παίγνια ΅ηδενικού αθροίσ΅ατος, Α΅ιγείς και Μικτές στρατηγικές, Μητρικά και Δι΅ητρικά παίγνια, Ση΅εία ισορροπίας και Σαγ΅ατικά ση΅εία, Θεώρη΅α minmax, Επίλυση ΅ητρικών παιγνίων ΅ε Γρα΅΅ακό Προγρα΅΅ατισ΅ό, Επίλυση δι΅ητρικών παιγνίων ΅ε Μη-γρα΅΅ικό Προγρα΅΅ατισ΅ό, Ισορροπία Nash και ση΅εία Pareto, Ιεραρχικά παίγνια, Ισορροπία και ανισορροπία Stackelberg, Διεπίπεδος Προγρα΅΅ατισ΅ός, Εφαρ΅ογές στην Μικροοικονο΅ία και Δυοπώλειο Cournot, Εφαρ΅ογές σε δίκτυα κυκλοφορίας και ισορροπία Wardrop.

5ο Εξάμηνο

ΜΠΔ 301 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΔΓΗΣ Ι
Εισαγωγή, Κρυσταλλική δο΅ή, ατέλειες, ΅ηχανικές ιδιότητες υλικών, διαγρά΅΅ατα φάσεων. Βασικές αρχές κοπής, εργαλειο΅ηχανές και κατεργασίες κοπής, κοπτικά. Χύτευση, είδη χύτευσης, συστολή, θερ΅ική συ΅περιφορά, ατέλειες. Αριθ΅ητικός έλεγχος και εργαλειο΅ηχανές. Υπολογιστικά Ολοκληρω΅ένη Παραγωγή. Ευελιξία και συστή΅ατα παραγωγής.

ΜΠΔ 302 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΔΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Μοντέλα περιγραφής εργασίας και ρόλων. Αξιολόγηση της εργασίας. Μισθολογική πολιτική. Πρόσληψη προσωπικού. Ηγεσία, ανάπτυξη προσωπικού, ανάπτυξη ο΅άδων. Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην καινοτο΅ική εξέλιξη της επιχείρησης. Μελέτη και συζήτηση περιπτώσεων.

ΜΠΔ 303 ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Εισαγωγικές έννοιες, ορισ΅ός στοχαστικών διαδικασιών, συσχέτιση, στατιστική, ροπές, λογισ΅ός ΅έσου τετραγώνου, ανεξαρτησία, διαδικασία Wiener, λευκός θόρυβος, διαδικασία Poisson, συστή΅ατα ΅ε στοχαστικές εισόδους, εργοδικότης, αλυσίδες Markov, εισαγωγή στην θεωρία πληροφοριών, εφαρ΅ογές.

ΜΠΔ 304 ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Εισαγωγή (Βασικές έννοιες, ΅ετάδοσης της Θερ΅ότητας. Τρόποι Μετάδοσης της Θερ΅ότητας (αγωγή, ΅εταφορά, ακτινοβολία). Εξισώσεις Μετάδοσης της Θερ΅ότητας): Μετάδοση Θερ΅ότητας ΅ε Αγωγή. (Μονοδιάστατη Αγωγή Θερ΅ότητας σε ΅όνι΅η κατάσταση. Πολυδιάστατη Αγωγή Θερ΅ότητας σε ΅όνι΅η κατάσταση. Αγωγή Θερ΅ότητας σε ΅εταβατική κατάσταση). Μετάδοση Θερ΅ότητας ΅ε Ακτινοβολία (Βασικές έννοιες. Νό΅οι της Μετάδοσης Θερ΅ότητας ΅ε Ακτινοβολία. Μέλαν σώ΅α. Φαιό σώ΅α. Ηλιακή ακτινοβολία. Ανταλλαγή ακτινοβολίας ΅εταξύ ΅ελάνων και φαιών επιφανειών. Συντελεστής ΅ορφής επιφανειών).

ΜΠΔ 305 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΔΝ
Εισαγωγή – Στοιχεία αντοχής των υλικών – υπολογισ΅ός σε κόπωση – άξονες και άτρακτοι (υπολογισ΅ός αντοχής σε στατικές και δυνα΅ικές φορτίσεις, αρχικός υπολογισ΅ός διαστάσεων, ΅έγιστος αριθ΅ός στροφών) – Υλικά κατεργασίας – ανοχές, συναρ΅ογές και τραχύτητα επιφανειών – Τυποποίηση και υπολογισ΅οί κοχλιώσεων – Υπολογισ΅ός εδράνων κύλισης – Στοιχεία υπολογισ΅ού συγκολλήσεων – Σύγχρονες υπολογιστικές ΅έθοδοι.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Υποχρεωτική η επιλογή ενός (1) ΅αθή΅ατος

ΜΠΔ 306 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΓΝΔΣΕΔΝ & ΑΠΟΦΑΣΕΔΝ
Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοη΅οσύνη, Επίλυση Προβλη΅άτων, Αναπαράσταση Γνώσης και Συλλογιστικές, Αβέβαια και Ασαφής Γνώση, Σχεδιασ΅ός Ενεργειών, Έ΅πειρα Συστή΅ατα, Μηχανική Μάθηση, Rough Sets, Νευρωνικά Δίκτυα, Γενετικοί Αλγόριθ΅οι, Ασαφή Σύνολα, Εξόρυξη Γνώσης, Ευφυείς ΅έθοδοι διασύνδεσης ΅ε το περιβάλλον (Επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τεχνητή όραση, ρο΅ποτική), Πράκτορας - Ευφυής Πράκτορας, Συστή΅ατα Πολλαπλών Πρακτόρων, Ευφυή Συστή΅ατα και Εφαρ΅ογές. Εργαστήριο

ΚΕΠ 301 ΕΙΣΑΓΔΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
H επιστή΅η ως κοινωνικο-πολιτισ΅ικό φαινό΅ενο. Η θέση και ο ρόλος της επιστή΅ης στη διάρθρωση της κοινωνίας. Ζητή΅ατα θεωρίας της γνώσης, λογικής και ΅εθοδολογίας στην επιστη΅ονική έρευνα. Οι επιστή΅ες στην ιστορία. Διαφοροποίηση, ολοκλήρωση της επιστή΅ης και διεπιστη΅ονικότητα. Νεωτερισ΅οί και παραδόσεις στην ανάπτυξη της επιστή΅ης. Το υποκεί΅ενο της επιστη΅ονικής δραστηριότητας. Θεωρίες, κατευθύνσεις, τάσεις και προσεγγίσεις στη φιλοσοφία της επιστή΅ης.

ΚΕΠ 201 ΜΙΚΡΟ-ΜΑΚΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
Περιλα΅βάνεται η ανάλυση της προσφοράς-ζήτησης ε΅πορευ΅άτων, των βασικών λειτουργιών και αναπτυξιακών τάσεων στα πλαίσια της επιχείρησης, καθώς και ο ρόλος της τεχνολογίας στην παραγωγή. Σε ΅ακροοικονο΅ική επίπεδο καλύπτονται ζητή΅ατα που αφορούν τον προσδιορισ΅ό του εισοδή΅ατος και της απασχόλησης, τον πληθωρισ΅ό, τον ρόλο του κράτους, και τα προβλή΅ατα ή τις τάσεις ανάπτυξης της παγκόσ΅ιας οικονο΅ίας.

6ο Εξάμηνο

ΜΠΔ 321 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΔΓΗΣ ΙΙ
Εισαγωγή. Μορφοποίηση ΅ε παρα΅όρφωση, έλαση, ολική, βαθεία κοίλανση, εξώθηση, σφυρηλάτηση. Κονιο΅εταλλουργία, πυροσυσσω΅άτωση. Συγκόλληση, είδη συγκολλήσεων, ΅ηχανές συγκόλλησης. Ηλεκτροχη΅ικές ΅έθοδοι αφαίρεσης υλικού. Πλαστικά, κερα΅ικά πολυ΅ερή: ιδιότητες, κατεργασίες.

ΜΠΔ 322 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΔΓΗΣ
Εισαγωγή-΅οντέλα αποθε΅άτων ΅ε στατική ζήτηση, ΅οντέλα ΅ε δυνα΅ική ζήτηση, αποθέ΅ατα ΅ε εκπτώσεις ποσοτήτων, σχεδιασ΅ός παραγωγής, ανά΅ειξη προϊόντων, προβλή΅ατα ΅εγέθους παραγωγής, συστή΅ατα πρόβλεψης, κινού΅ενος ΅έσος όρος, ελάχιστο ΅έσο τετράγωνο, προγρα΅΅ατισ΅ός -ν εργασίες, 1 ΅ηχανή -ν εργασίες, 2 ΅ηχανές, προγρα΅΅ατισ΅ός για την ελαχιστοποίηση κόστους προετοι΅ασίας, απαιτού΅ενες ακολουθίες εργασιών.

ΜΠΔ 323 ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Εισαγωγή, βασικές έννοιες, παλινδρό΅ηση, ανάλυση σε κύριες συνιστώσες, ανάλυση αντιστοιχιών, παραγοντική ανάλυση, διακριτή ανάλυση, κατανο΅ή κατά τ΅ή΅ατα, ταξινο΅ική ανάλυση, συ΅πλεκτική ανάλυση, Q-ανάλυση, ιεραρχική ανάλυση, κανονική ανάλυση, ανάλυση χρονολογικών σειρών, πρόβλεψη, τεχνικές πρόβλεψης, τεχνολογική πρόβλεψη, προγρά΅΅ατα Η/Υ, εφαρ΅ογές.

ΜΠΔ 324 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΔΝ
Εισαγωγή στα πληροφοριακά συστή΅ατα και τη τεχνολογία της πληροφορικής, Πληροφορία & Πληροφοριακά Συστή΅ατα, Θεωρία Αποφάσεων, Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων, Λήψη Ο΅αδικών Αποφάσεων, Συστή΅ατα Υποστήριξης Αποφάσεων, Αρχιτεκτονικές Συστη΅άτων Υποστήριξης Αποφάσεων, Συστή΅ατα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή, Συστή΅ατα Διαχείρισης Βάσεων Δεδο΅ένων, Δο΅η΅ένη Μοντελοποίηση & Συστή΅ατα Διαχείρισης Βάσεων Μοντέλων, Αξιολόγηση και Αποτελεσ΅ατικότητα των ΠΣ & ΣΥΑ, Ευφυείς Μέθοδοι Υποστήριξης Αποφάσεων, Ευφυή Συστή΅ατα Υποστήριξης Αποφάσεων, Πολυκριτήρια Συστή΅ατα Υποστήριξης Αποφάσεων, Συστή΅ατα Υποστήριξης Ο΅αδικών Αποφάσεων & Διαπραγ΅ατεύσεων, Διοικητικά Πληροφοριακά Συστή΅ατα και Συστή΅ατα Υποστήριξης, Συστή΅ατα Data Warehouses & On Line Analytical Processing, Κατανε΅η΅ένα & Web-based ΣΥΑ, Χωρικά Συστή΅ατα Υποστήριξης Αποφάσεων, Εφαρ΅ογές των ΣΥΑ στη Διοίκηση, στο Μάρκετινγκ, στη Βιο΅ηχανία και τη Παραγωγή, στη Χρη΅ατοοικονο΅ική Διοίκηση, στην Ιατρική, στο Περιβάλλον, κα. Σχεδίαση και ανάπτυξη διαφόρων κατηγοριών ΠΣ & ΣΥΑ καθώς και εκπόνηση εργασίας ΅ε χρήση διαφόρων συστη΅άτων για την επίλυση πραγ΅ατικών προβλη΅άτων.

ΜΠΔ 325 ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή, βελτιστοποίηση χωρίς περιορισ΅ούς, ΅έθοδοι τύπου Newton, ΅έθοδοι συζυγών κατευθύνσεων, απόλυτη βελτιστοποίηση, θεωρία περιορισ΅ένης βελτιστοποίησης, τετραγωνικός προγρα΅΅ατισ΅ός, γρα΅΅ικά περιορισ΅ένη βελτιστοποίηση, γενικοί αλγόριθ΅οι ΅η γρα΅΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού.

ΜΠΔ 326 ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ & ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
Εισαγωγή – Ιστορική αναδρο΅ή – Ενεργειακοί ισολογισ΅οί και ροή ενέργειας στις στροβιλο΅ηχανές – Διάκριση ΅εταξύ ΅ηχανών συ΅πιεστού και ασυ΅πίεστου ρευστού – Το θεώρη΅α της ροπής της ορ΅ής – Τρίγωνα ταχυτήτων και ΅ετατροπή ΅εταξύ ακίνητου και κινού΅ενου συστή΅ατος συντεταγ΅ένων – ’εργη ροή – Εφαρ΅ογή του θεωρή΅ατος της ροπής της ορ΅ής σε πτερωτές ακτινικής και αξονικής ροής – Δια΅ορφώσεις στροβιλο΅ηχανών – Μονοβάθ΅ιες και πολυβάθ΅ιες ΅ηχανές – Ροή ΅εταξύ των πτερυγίων – Φυγόκεντρες αντλίες – Βέλτιστη παροχή – Ιδεατή και θεωρητική χαρακτηριστική πτερωτής – Βαθ΅οί απόδοσης – Χαρακτηριστικές κα΅πύλες λειτουργίας – Νό΅οι ο΅οιότητας – Ειδικός αριθ΅ός στροφών – Αντλητική εγκατάσταση – Καθορισ΅ός ση΅είου λειτουργίας – επιλογή αντλίας – Συνεργασία αντλιών – Σπηλαίωση – Τύποι υδροστροβίλων – Η ανάπτυξη της ροπής σε πτερωτή υδροστροβίλου – Τρίγωνα ταχυτήτων και θεωρητική χαρακτηριστική πτερωτής υδροστροβίλου – Βαθ΅οί απόδοσης – χαρακτηριστικές υδροστροβίλου – Είδη θερ΅ικών στροβιλο΅ηχανών και περιγραφή λειτουργίας τους – Κύκλος Brayton – Μονοδιάστατη ανάλυση λειτουργίας – Βαθ΅οί απόδοσης - Χαρακτηριστικές κα΅πύλες λειτουργίας συ΅πιεστή και στροβίλου – Ε΅βολοφόρες M.E.K. – Θεωρητικοί και πραγ΅ατικοί κύκλοι λειτουργίας – Στοιχεία καύσης.

7ο Εξάμηνο

ΜΠΔ 401 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι
Μαθη΅ατικές έννοιες: σή΅ατα εισόδου, ΅ετασχη΅ατισ΅ός Laplace, ΅ιγαδικές συναρτήσεις, περιγραφή συστη΅άτων: συνάρτηση ΅εταφοράς, διαφορικές εξισώσεις, εξισώσεις κατάστασης, δο΅ικά συστή΅ατα 1ης και 2ης τάξης, παρά΅ετροι σχεδίασης, είδη ελεγκτών, ρύθ΅ιση ελεγκτών PID, παραδείγ΅ατα εφαρ΅ογών.

ΜΠΔ 402 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η επιχείρηση και οι στόχοι της, η εξέλιξη της χρη΅ατοοικονο΅ικής διοίκησης, το πιστωτικό σύστη΅α, οι χρη΅ατοοικονο΅ικές καταστάσεις, ισολογισ΅ός, λογαριασ΅ός αποτελεσ΅άτων χρήσης, κεφάλαιο κίνησης, χρη΅ατοοικονο΅ικοί δείκτες, ΅εθοδολογία χρη΅ατοοικονο΅ικής ανάλυσης, αποδοτικότητα, χρη΅ατοοικονο΅ική ΅όχλευση, βιο΅ηχανικός και χρη΅ατοοικονο΅ικός κίνδυνος της επιχείρησης, ανάλυση νεκρού ση΅είου, πίνακας πηγών και χρήσεων κεφαλαίων, ΅έθοδοι χρη΅ατοοικονο΅ικής πρόβλεψης, ΅έθοδοι χρη΅ατοδότησης: αυτοχρη΅ατοδότηση, αύξηση ΅ετοχικού κεφαλαίου, δάνεια, Leasing, εργαστηριακές ασκήσεις.

ΜΠΔ 403 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΔΝ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Μέθοδοι, τεχνικές και ΅οντέλα που χρησι΅οποιούνται σε θέ΅ατα αξιοπιστίας, συντήρησης και αντικατάστασης ΅ηχανη΅άτων-συστη΅άτων, αντικατάσταση ο΅οίων ΅ηχανών-εξαρτη΅άτων, ΅έτρηση αξιοπιστίας συστη΅άτων, προβλή΅ατα επιθεώρησης, συντήρησης για ΅εγιστοποίηση ΅έτρων απόδοσης του συστή΅ατος, προβλή΅ατα επάνδρωσης σταθ΅ών επιδιόρθωσης, σχεδιασ΅ός και βέλτιστες πολιτικές συντήρησης συστη΅άτων, δένδρα επικινδυνότητας.

ΜΠΔ 405 ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Εισαγωγή στην ποιότητα και στις ΅εθόδους βελτίωσης ποιότητας, Έννοιες και εργαλεία ελέγχου ποιότητας, Βασικοί κλάδοι του στατιστικού ελέγχου ποιότητας, Βασικές έννοιες στατιστικής, Δειγ΅ατοληπτικά σχέδια αποδοχής παρτίδας, Σχέδια απλής, διπλής ή πολλαπλής δειγ΅ατοληψίας ΅έσω χαρακτηριστικών, Εξακολουθητικά δειγ΅ατοληπτικά σχέδια, Ειδικές τεχνικές ελέγχου αποδοχής, Γενικές αρχές διαγρα΅΅άτων ελέγχου, Διαγρά΅΅ατα ελέγχου (ιδιοτήτων και ΅εταβλητών), Ειδικά θέ΅ατα στατιστικού ελέγχου ποιότητας.

ΜΠΔ 406 ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
Ορισ΅ός του ΅άρκετινγκ (ΜΚΤ), δραστηριότητες του ΜΚΤ, το ΅ίγ΅α ΜΚΤ, το περιβάλλον του ΜΚΤ, ΅άρκετινγκ στον Ελληνικό χώρο, αγορά, έρευνα της αγοράς, κατάτ΅ηση ή τ΅η΅ατοποίηση της αγοράς, το δυνα΅ικό και η ζήτηση της αγοράς, ο καταναλωτής, παράγοντες που επηρεάζουν τη συ΅περιφορά του καταναλωτή, ο κύκλος ζωής των προϊόντων, συναρτήσεις που εκφράζουν τον κύκλο ζωής των προϊόντων, πρόβλεψη πωλήσεων, επεξεργασία στοιχείων, πολιτική τι΅ών, παράγοντες που επηρεάζουν την πολιτική τι΅ών, η προβολή των προϊόντων, διαφή΅ιση, προσωπικές πωλήσεις, προώθηση των πωλήσεων, συστή΅ατα διοίκησης στο Μάρκετινγκ.

ΜΠΔ 409 ΟΡΓΑΝΔΣΗ ΠΑΡΑΓΔΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΔΝ
Εισαγωγή στα προβλή΅ατα οργάνωσης παραγωγής & προγρα΅΅ατισ΅ού έργου. Μαθη΅ατικά εργαλεία. Χρονικός Προγρα΅΅ατισ΅ός Έργων (χωρίς ή ΅ε περιορισ΅ούς). Προγρα΅΅ατισ΅ός χρήσης πόρων – Σχέση χρόνου- κόστους. Γενική ΅εθοδολογία και επιλογή παραγωγικής διαδικασίας. Υπολογισ΅ός αναγκαίου εξοπλισ΅ού και ανθρώπινου δυνα΅ικού – Συγκεντρωτικός προγρα΅΅ατισ΅ός: Περίπτωση πλήρους απασχόλησης, Περίπτωση ΅ερικής απασχόλησης. Χωροταξική διάταξη παραγωγής: Συστη΅ατική χωροταξική διάταξη, Αλγόριθ΅οι εναλλακτικών σχεδίων (΅έθοδοι ανταλλαγής, γραφική ΅έθοδος, ΅έθοδος σχέσεων), Εφαρ΅ογές σε Η/Υ (Craft, Aldep, Storm). Εξισορρόπηση γρα΅΅ής παραγωγής: Ορισ΅ός ΅αθη΅ατικού προβλή΅ατος, Επίλυση ΅ε δυνα΅ικό προγρα΅΅ατισ΅ό, Προσεγγιστικές ΅έθοδοι (΅έγιστης διάρκειας, ranked positional weight). Κύριος προγρα΅΅ατισ΅ός παραγωγής . Προγρα΅΅ατισ΅ός απαιτήσεων υλικών

ΜΠΔ 426 ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Μαθη΅ατικά πρότυπα και εφαρ΅ογές της Συνδυαστικής Βελτιστοποίησης, Διαφορές ΅εταξύ Ακέραιου και Γρα΅΅ικού Προγρα΅΅ατισ΅ού, Γραφή΅ατα και Δίκτυα, Δο΅ές δεδο΅ένων για δίκτυα και γραφή΅ατα, Ανίχνευση γραφη΅άτων, Βέλτιστες διαδρο΅ές και Διακριτός Δυνα΅ικός Προγρα΅΅ατισ΅ός, Τανύοντα δένδρα και αλγόριθ΅οι Απληστίας, Προβλή΅ατα ροών, Περιπλοκότητα αλγορίθ΅ων και προβλη΅άτων, Γρα΅΅ική και Λαγρανζιανή χαλάρωση, Μέθοδος Branch-and-Bound, Μέθοδος Τοπικής Ανίχνευσης, Ευρηστικοί Αλγόριθ΅οι, Αλγόριθ΅οι προσέγγισης, Μετα-ευρηστικοί Αλγόριθ΅οι.

8ο Εξάμηνο

ΜΠΔ 421 ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (CAM)
Εισαγωγή, ΅οντέλα γέννησης-θανάτου, το σύστη΅α Μ|Μ|1, συστή΅ατα Markov που δεν είναι γέννησης- θανάτου, η κατανο΅ή Erlang, ο΅αδικές εξυπηρετήσεις, προχωρη΅ένα ΅οντέλα M|G|1, M|G|m, G|G|1, G|G|m, προχωρη΅ένα ΅οντέλα ανάλυσης γρα΅΅ών παραγωγής, εισαγωγή στα προβλή΅ατα και τα ΅οντέλα ευέλικτων συστη΅άτων παραγωγής (FMS).

ΜΠΔ 422 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΔΝ
Χρη΅ατοοικονο΅ικά ΅αθη΅ατικά, χρονική αξία του χρή΅ατος, κεφαλαιοποίηση, ράντες, απόφαση της επένδυσης υπό βέβαιο ΅έλλον, πανόρα΅α των κριτηρίων αξιολόγησης επενδύσεων, απόφαση της επένδυσης υπό αβέβαιο ΅έλλον, αβεβαιότητα και κίνδυνος, κριτήρια εκτί΅ησης των επενδυτικών έργων υπό απροσδιόριστο ΅έλλον, κριτήρια εκτί΅ησης των επενδυτικών έργων υπό πιθανολογικό ΅έλλον, κίνδυνος και απόδοση ενός χαρτοφυλακίου ΅ετοχών, ΅οντέλα εκτί΅ησης χαρτοφυλακίων: ΅οντέλο κεφαλαιοαγοράς, ΅οντέλο αποτί΅ησης κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων, εργαστηριακές ασκήσεις.

ΜΠΔ 423 ΜΕΛΕΤΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ(CAD)
Σχεδιο΅ελέτη ΅ε χρήση Η/Υ, ρόλος στην διαδικασία ΅ελέτης προϊόντος, εφαρ΅ογές-συστή΅ατα σχεδίασης, συστή΅ατα τρισδιάστατης ΅οντελοποίησης, ΅οντέλα σύρ΅ατος, ΅οντέλα επιφανειών, ΅οντέλα στερεών, αναπαράσταση κα΅πυλών και επιφανειών ΅ε Ferguson, Bezeir, B-Splines, Nurbs. Συστή΅ατα στερεάς ΅οντελοποίησης, Constructive Solid Geometry, Οριακή Αναπαράσταση (Β-Rep).

ΜΠΔ 424 ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
Εισαγωγή, εργονο΅ική ανάλυση εργασίας, ακοή-θόρυβος, όραση, φωτισ΅ός, συλλογή και επεξεργασία οπτικών πληροφοριών, ενδεικτικά όργανα, θερ΅οκρασιακό περιβάλλον, βιο΅ετρία, δια΅όρφωση των ΅ορφολογικών στοιχείων θέσης εργασίας, νοητική εργασία, επιτηδιότητες, ροή πληροφοριών, διάγνωση, λύση προβλη΅άτων, λήψη αποφάσεων, χρόνος και εργασία, σω΅ατικός, νοητικός, ψυχικός φόρτος εργασίας, επικοινωνία ανθρώπου- υπολογιστή, οργάνωση εργασίας και εργονο΅ία.

ΜΠΔ 425 ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή, συνδυαστικά προβλή΅ατα, βέλτιστος έλεγχος διακριτού χρόνου, βέλτιστος έλεγχος συνεχούς χρόνου, εφαρ΅ογές, παραλλαγ΅ένοι αλγόριθ΅οι δυνα΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού, στοχαστικός δυνα΅ικός προγρα΅΅ατισ΅ός, εφαρ΅ογές στοχαστικού δυνα΅ικού προγρα΅΅ατισ΅ού, επιλογές πρακτικής εφαρ΅ογής.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ:
Υποχρεωτική η επιλογή δύο (2) ΅αθη΅άτων

ΜΠΔ 427 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή στις χρη΅ατοοικονο΅ικές αγορές, Βασικά θέ΅ατα διαχείρισης χαρτοφυλακίων, Μαθη΅ατικά υποδείγ΅ατα για τη βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων, Αποτί΅ηση ο΅ολόγων, Κριτήρια κινδύνου στη διαχείριση ο΅ολόγων, Βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων ο΅ολόγων και στρατηγικές διαχείρισης, Δικαιώ΅ατα προαίρεσης, Μοντέλα αποτί΅ησης δικαιω΅άτων, Συ΅βόλαια ΅ελλοντικής εκπλήρωσης, Value at Risk (VaR): έννοια και διαδικασίες υπολογισ΅ού, Κατασκευή χαρτοφυλακίων βέλτιστης VaR.

ΜΠΔ 430 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΙΙ
Εισαγωγή στα πολυ΅εταβλητά συστή΅ατα ελέγχου. Χρονική απόκριση συστη΅άτων πολλών εισόδων-πολλών εξόδων. Εξεγξι΅ότητα. Παρατηρησι΅ότητα. Ευστάθεια. Έλεγχος συστη΅άτων πολλών εισόδων-πολλών εξόδων. Τοποθέτηση ιδιοτι΅ών ευρωστία.

ΜΠΔ 408 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Εισαγωγή στην ποιότητα (ορισ΅οί, βασικές διαστάσεις, ιστορική αναδρο΅ή), Βασικές αρχές και αξιώ΅ατα της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, Η ΔΟΠ ως νέα κουλτούρα, Φιλοσοφίες και προσεγγίσεις στη ΔΟΠ (Deming, Juran, Crosby, Ishikawa, Taguchi, Feigenbaum), Ικανοποίηση πελατών και συστή΅ατα εξυπηρέτησης πελατών, Βραβεία ποιότητας (Deming, EFQM, Malcolm Baldridge), Έλεγχος ανταγωνιστικότητας και Αξιολόγηση επιδόσεων, Εργαλεία ΔΟΠ (βελτίωση ποιότητας, στατιστικός έλεγχος διαδικασιών, ανάπτυξη λειτουργίας ποιότητας, τεχνικές ανάλυσης του Taguchi, κλπ), Πρότυπα και συστή΅ατα διασφάλισης ποιότητας, Κόστος ποιότητας.

9ο Εξάμηνο

ΜΠΔ 501 ΠΡΟΣΟΜΟΙΔΣΗ
Προσο΅οίωση συστη΅άτων παραγωγής και γρα΅΅ών ανα΅ονής, ΅οντελοποίηση συστη΅άτων διακεκρι΅ένων γεγονότων, στατιστικές τεχνικές εκτί΅ησης ΅έτρων απόδοσης και σύγκρισης συστη΅άτων, τεχνικές ελάττωσης της διασποράς, εισαγωγή στην ανάλυση διαταραχών και στη βελτιστοποίηση, λογισ΅ικό προσο΅οίωσης.

ΜΠΔ 502 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
Αρχές λειτουργίας και χειρισ΅ού ρο΅πότ και αισθητήρων. Κινη΅ατική, δυνα΅ική και στατική ανάλυση ρο΅ποτικών βραχιόνων. Ανάλυση χώρου εργασίας και σύνθεση ρο΅ποτικών βραχιόνων. Σχεδιασ΅ός κίνησης ρο΅πότ, προγρα΅΅ατισ΅ός και έλεγχος. Στρατηγικές βασισ΅ένες σε αισθητήρια και τεχνικές αποφάσεων. Ρο΅ποτικά συστή΅ατα και εφαρ΅ογές.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ:

Υποχρεωτική η επιλογή τεσσάρων (4) ΅αθη΅άτων

ΜΠΔ 504 ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Βασικές αρχές οικολογίας, γεωχη΅ικοί κύκλοι, ρύπανση της ατ΅όσφαιρας, ρύπανση των υδάτων, στατιστική επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδο΅ένων, διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υγρών αποβλήτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων.

ΜΠΔ 505 ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μοντέλα περιγραφής και ΅ελέτης των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν οι εργαζό΅ενοι κατά την εργασία τους, τεχνικές καταγραφής και ανάλυσης των δραστηριοτήτων, ιδιαιτερότητες της εργονο΅ικής ανάλυσης εργασίας ανάλογα ΅ε τις περιπτώσεις εφαρ΅ογής της.

ΜΠΔ 506 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Έννοια, ορισ΅ός και σκοπός του στρατηγικού προγρα΅΅ατισ΅ού, Φάσεις του στρατηγικού προγρα΅΅ατισ΅ού (προσδιορισ΅ός στρατηγικής, κατηγορίες στόχων, εσωτερική ανάλυση επιχείρησης, εξωτερική διάγνωση της κατάστασης, ανάπτυξη εναλλακτικών στρατηγικών, επεξεργασία στρατηγικών, πρόβλεψη και ανάλυση σεναρίων, ΅έθοδοι αξιολόγησης και επιλογής στρατηγικών), Προϋπολογισ΅ός παραγωγής και πωλήσεων, Προκαθορισ΅ένο κόστος, Ανάλυση των αποκλίσεων, Η προσέγγιση των Balanced Scorecards, Εφαρ΅ογές στρατηγικού προγρα΅΅ατισ΅ού σε επιχειρήσεις και οργανισ΅ούς.

MΠΔ 507 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Έννοιες και ορισ΅οί, πολυωνυ΅ικά ΅οντέλα, διωνυ΅ικά ΅οντέλα : COLEMAN, DODD, BASS, MAHAJAN, FLOYD, SHARIF-KABIR, EASINGWOOD-MAHAJAN, VON BERTALANFFY, άλλα ΅οντέλα : κανονική κατανο΅ή, λογαριθ΅ική κανονική κατανο΅ή, κατανο΅ή WEIBULL, κατανο΅ή GOMPERTZ, νέα ΅οντέλα : τροποποιη΅ένο ΅οντέλο NSRL, γενικευ΅ένα ρητά ΅οντέλα : GRMI και ΙΙ, εφαρ΅ογές.

ΜΠΔ 510 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Μεθοδολογία εκπόνησης τεχνικοοικονο΅ικών ΅ελετών. Ανάλυση επενδυτικών σχεδίων. Κοστολόγηση έργων και δραστηριοτήτων. Εκτί΅ηση κόστους. Μελέτη παραδειγ΅άτων και εκπόνηση εργασιών.

ΜΠΔ 511 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
To δίκαιο και οι κανόνες του, στοιχεία δη΅οσίου και ιδιωτικού δικαίου, η έννοια του κράτους, τα υποκεί΅ενα του δικαίου, τα πράγ΅ατα, τα δικαιώ΅ατα και οι υποχρεώσεις, η κατοικία και η πόλη, τα δη΅όσια έργα, η ΅ελέτη του δη΅οσίου έργου, οι υποχρεώσεις του αναδόχου από την ανάληψη της κατασκευής του έργου, η εξέλιξη της σύ΅βασης, επίλυση διαφορών.

ΜΠΔ 512 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚIΝΔYNΩΝ
Ορισ΅ός και ση΅ασία του κινδύνου στη Χρη΅ατοοικονο΅ική Διοίκηση, Είδη χρη΅ατοοικονο΅ικών κινδύνων, Κλασσικές ΅εθοδολογίες εκτί΅ησης των χρη΅ατοοικονο΅ικών κινδύνων: ΅ονοδιάστατη στατιστική ανάλυση, βελτιστοποίηση, Νέες ΅εθοδολογίες εκτί΅ησης των χρη΅ατοοικονο΅ικών κινδύνων: πολυδιάστατη στατιστική ανάλυση, πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων, προσεγγιστικά σύνολα, ευφυή συστή΅ατα υποστήριξης αποφάσεων, εφαρ΅ογές.

ΜΠΔ 513 ΜΕΛΕΤΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΔΝ
Η ση΅ασία των νέων προϊόντων, Οργάνωση για νέα προϊόντα, Παράλληλη Μηχανική, Προγρα΅΅ατισ΅ός προϊόντων, Απαιτήσεις πελατών, Σύνταξη προδιαγραφών προϊόντων, Δη΅ιουργία & δοκι΅ή ιδέας, Αρχιτεκτονική προϊόντος, Βιο΅ηχανικός σχεδιασ΅ός, Δη΅ιουργία & δοκι΅ή πρωτοτύπου, Διαχείριση ζωής προϊόντος. Ταχεία πρωτοτυποποίηση & πλασ΅ατικά πρωτότυπα.

ΜΠΔ 514 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
Ο ρόλος της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σχεδιασ΅ός ζήτησης και προσφοράς σε ΅ια Εφοδιαστική Αλυσίδα. Εφαρ΅ογές και ΅αθη΅ατική προτυποποίηση. Αλγοριθ΅ική Πολυπλοκότητα προβλη΅άτων διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πρόβλη΅α του περιπλανώ΅ενου πωλητή, το πρόβλη΅α της συσκευασίας κουτιών. Μεταφορές και Διανο΅ή προϊόντων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Σχεδιασ΅ός Δικτύου Διανο΅ής. Κανάλια διανο΅ής. Σχεδιασ΅ός δρο΅ολογίων. Προβλή΅ατα επιλογής στόλου και ΅εγέθους οχη΅άτων. Προβλή΅ατα δρο΅ολόγησης οχη΅άτων. Παραλλαγές προβλη΅άτων διανο΅ής προϊόντων (χρονικά παράθυρα, πολλαπλά προϊόντα, ζήτηση σε πραγ΅ατικό χρόνο, προβλή΅ατα ταυτόχρονης διανο΅ής και παραλαβής προϊόντων) Προβλή΅ατα προγρα΅΅ατισ΅ού οχη΅άτων. Προβλή΅ατα προγρα΅΅ατισ΅ού πλοίων. Προβλή΅ατα δρο΅ολόγησης αποθε΅άτων στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. (Απλής περιόδου πρόβλη΅α δρο΅ολόγησης αποθε΅άτων, πολλαπλών περιόδων πρόβλη΅α δρο΅ολόγησης αποθε΅άτων) Προβλή΅ατα χωροθέτησης αποθηκών. Επιλογή τοποθεσίας πώλησης. Προβλή΅ατα επικάλυψης συνόλου. Προβλή΅ατα p-κέντρων και p- ΅έσων. Προβλή΅ατα εγκατάστασης ΅ίας ή πολλαπλών αποθηκών. Ολοκληρω΅ένα συστή΅ατα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και ο ρόλος του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Μελέτες περιπτώσεων πραγ΅ατικών προβλη΅άτων (Μοντελοποίηση, ανάπτυξη, ΅έθοδος επίλυσης).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΔΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τα γεωγραφικά συστή΅ατα πληροφοριών είναι ΅ια συλλογή υπολογιστικών συστη΅άτων, λογισ΅ικών συστη΅άτων, γεωγραφικών δεδο΅ένων και ανθρωπίνου δυνα΅ικού ΅ε σκοπό τη συλλογή, καταχώρηση, διαχείριση, ανάλυση, επεξεργασία και απόδοση, κάθε ΅ορφής πληροφορίας που αφορά το γεωγραφικό περιβάλλον. Τα γεωγραφικά συστή΅ατα πληροφοριών αρχικά αποτελούν ΅ια ηλεκτρονική βάση γεωγραφικών δεδο΅ένων ή πιο απλά είναι ένας ψηφιακός χάρτης. Στο ΅άθη΅α αυτό θα γίνει ΅ια εισαγωγή πάνω στα γεωγραφικά συστή΅ατα πληροφοριών και θα γίνει ΅ια προσπάθεια εκ΅άθησης βασικών αρχών σχεδίασης, λειτουργίας και εφαρ΅ογής ενός γεωγραφικού συστή΅ατος πληροφοριών. Παραδείγ΅ατα γεωγραφικών συστη΅άτων πληροφοριών που θα παρουσιαστούν είναι το TRANSCAD, το GRASS και το NTN.

10ο Εξάμηνο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Σκοπός του σε΅ιναρίου είναι η παρουσίαση και η εκπαίδευση, των παρακολουθούντων, σε θέ΅ατα Μοντελοποίησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΜΕΔ). Η ΜΕΔ αποτελεί ΅ία σύνθεση πολλών τεχνικών που έχουν να κάνουν ΅ε την σχεδίαση, επανασχεδίαση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών σε ΅ία επιχείρηση. Η ΜΕΔ ως επιστη΅ονικός όρος περιλα΅βάνει: την τέχνη της ικανότητας κατανόησης, σχεδιασ΅ού ορισ΅ού, ανάλυσης και εφαρ΅ογής διαδικασιών που καλύπτουν τον κύκλο ζωής ΅ίας επιχείρησης ΅ε τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται οι στόχοι της ΅ε εφικτό κόστος και υψηλή ανταγωνιστικότητα». Σύ΅φωνα ΅ε αυτή την θεώρηση τα επιχειρησιακά συστή΅ατα προσεγγίζονται ΅ε συστη΅ατικό τρόπο όπως οποιοδήποτε άλλο πολύπλοκο σύστη΅α. Για τον λόγο αυτό χρησι΅οποιούνται γνωστές τεχνικές ανάλυσης παραγωγικών συστη΅άτων αλλά και νέες τεχνικές όπως τεχνικές διαχείρισης της ροής πληροφοριών καθώς και σχεδίασης και ανάλυσης των οργανωτικών δο΅ών.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ OLAP-ΕΞΟΡΥΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ & ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Αποθήκες δεδο΅ένων: αρχές αποθηκών δεδο΅ένων, σχή΅ατα υλοποίησης, αναλυτική επεξεργασία δεδο΅ένων – η έννοια OLAP, ολοκλήρωση και χρήση στα συστή΅ατα στήριξης αποφάσεων. Εξόρυξη δεδο΅ένων (data mining): αρχές ανάλυσης δεδο΅ένων, τεχνικές κατηγοριοποίησης δεδο΅ένων (classification) και αυτό΅ατης εξαγωγής κανόνων που τα διέπουν (association rules), “΅ορφές” δεδο΅ένων (patterns), δέντρα αποφάσεων (decision trees), ολοκλήρωση στο περιβάλλον Internet και στα συστή΅ατα στήριξης αποφάσεων.

Δ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Σύνολο Διδακτικών Μονάδων για απόκτηση διπλώ΅ατος: κατ' ελάχιστον 212.