273 Γεωπονίας Θεσσαλονίκης

Σκοπός

Το Τμήμα έχει σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ικανών στο σχεδιασμό, στην κατάρτιση και την εφαρμογή μελετών και προγραμμάτων, με απώτερο στόχο την αύξηση της γεωργικής παραγωγής και την ποιοτική βελτίωση της.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 10 εξάμηνα. Το πρόγραμμα σπουδών κατά τα πρώτα 4 εξάμηνα είναι κοινό για όλους τους φοιτητές. Στο 5ο εξάμηνο, ο φοιτητής επιλέγει μία από τις ακόλουθες κατευθύνσεις: Α. Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογίας Β. Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Γ. Φυτοπροστασίας Δ. Αγροτικής Οικονομίας Ε. Ζωικής Παραγωγής ΣΤ. Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής Ζ. Γεωργικών Βιομηχανιών, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο και η παρακολούθηση εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: σε υπηρεσίες και οργανισμούς των Υπουργείων Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας, στην Αγροτική Τράπεζα, στον Οργανισμό Βάμβακος, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, σε βιομηχανίες γεωργικών φαρμάκων, σε βιομηχανίες τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων, σε φυτώρια, σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, σε επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, σε αντιπροσωπείες γεωργικών μηχανημάτων-φαρμάκων, ως μελετητές έργων της αρμοδιότητας τους, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση, ως καθηγητές της ειδικότητας τους (μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων).

Πρόγραμμα Σπουδών

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

1. Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογία (ΦΜΚ)

Προσφέρει εκπαίδευση στην παραγωγή φυτών μεγάλης καλλιέργειας και ειδικότερα σε περιοχές όπως είναι η οικολογία, οικοφυσιολογία, φυσιολογία φυτών, γεωργική χημεία, βιοχημεία, ζιζανιολογία, ολοκληρωμένη διαχείριση των φυτών μεγάλης καλλιέργειας, γενετική βελτίωση φυτών και κυτογενετική, εφαρμογή βιοτεχνολογίας στη βελτίωση των φυτών, βιομετρία, προστασία περιβάλλοντος κα υγρότοποι.

2. Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου (ΟΠ)

Παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην παραγωγή καρπών, λαχανικών και ανθέων, και στο σχεδιασμό και εγκατάσταση πάρκων και κήπων. Δίδει τη δυνατότητα για εξειδίκευση σε αντικείμενα όπως η αμπελουργία, μελισσοκομία και σηροτροφία, δενδροκομία, λαχανοκομία, ανθοκομία και αρχιτεκτονική τοπίου.

3. Φυτοπροστασία (ΦΥ)

Προσφέρει εκπαίδευση στην οικολογία και διαχείριση εχθρών και ασθενειών των φυτών με έμφαση στις ολοκληρωμένες μεθόδους φυτοπροστασίας (ΙΡΜ) και την ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης στα αντικείμενα της εντομολογίας, φυτοπαθολογίας, ιολογίας, χημείας και οικολογίας φυτοπροστατευτικών ουσιών καθώς και σε μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης της φυτικής παραγωγής.

4. Αγροτική Οικονομία (ΑΟ)

Προσφέρει εκπαίδευση στην οικονομική της αγροτικής παραγωγής, την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό τύπων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και περιοχών, το μάρκετινγκ, την πολιτική, τους συνεταιρισμούς, την κοινωνιολογία, τις γεωργικές εφαρμογές, τη γεωργική εκπαίδευση, τη διαχείριση περιβάλλοντος, τις ποσοτικές μεθόδους και την εφαρμοσμένη πληροφορική.

5. Ζωική Παραγωγή (ΖΠ)

Παρέχει εκπαίδευση στη διατροφή, τη γενετική βελτίωση, την αναπαραγωγή των αγροτικών ζώων, την ιχθυοκομία. Δίδει τη δυνατότητα για εξειδίκευση σε αντικείμενα όπως η διατροφή αγροτικών ζώων και το περιβάλλον, η φυσιολογία πέψης και ο μεταβολισμός, η τεχνολογία ζωοτροφών, οι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην αναπαραγωγή και διατροφή των αγροτικών ζώων, η φυσιολογία αναπαραγωγής, η διαχείριση βοσκοτόπων, η γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων, τα συμβατικά και ολοκληρωμένα συστήματα ζωικής παραγωγής, η εφαρμογή πληροφορικής στη ζωική παραγωγή, η διαχείριση της βιοποικιλότητας.

6. Έγγειες Βελτιώσεις, Εδαφολογία και Γεωργική Μηχανική (ΕΒ)

Προσφέρει εκπαίδευση στη γενική και εφαρμοσμένη υδραυλική, εδαφολογία, γεωργική μηχανολογία, τηλεπισκόπηση και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, γεωργικές κατασκευές, εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους στη γεωργία. Παρέχει εξειδίκευση σε αρδεύσεις-στραγγίσεις, υδρολογία και ρύπανση υδάτων, υπολογιστική υδραυλική, φυσικά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, μελέτες γεωτεχνικές και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χημεία-φυσική-γονιμότητα εδάφους, εφαρμοσμένη εδαφολογία, ρύπανση και υποβάθμιση εδαφών, εκμηχάνιση καλλιεργειών, θερμοκήπια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση υδατικών και εδαφικών πόρων.

7. Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων (ΕΤΤ)

Παρέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σε χημεία τροφίμων, βιοχημεία και ανάλυση τροφίμων, φυσικοχημεία τροφίμων, μικροβιολογία τροφίμων και υγιεινή βιομηχανιών τροφίμων, μηχανική διεργασιών και αυτοματισμούς, επεξεργασία τροφίμων και συντήρηση, συσκευασία τροφίμων, οινολογία και αλκοολούχα προϊόντα, ποιοτικό έλεγχο και συστήματα διασφάλισης ποιότητας.

Μαθήματα Κορμού (κοινά για όλες τις κατευθύνσεις)

1ο Εξάμηνο

Γενικά Μαθηματικά Ι
Φυσική
Γενική Ανόργανη Χημεία
Αρχές Οικονομικής
Επιλογή
Α Ξένη Γλώσσα

2ο Εξάμηνο

Οργανική Χημεία
Ανατομία
Μορφολογία Φυτού
Αγροτική Οικονομική
Επιλογή Β
Επιλογή
Β Ξένη Γλώσσα

3ο Εξάμηνο

Εδαφολογία
Φυσιολογία Φυτού
Μετεωρολογία - Κλιματολογία
Επιλογή Α
Επιλογή Α
Ξένη Γλώσσα

4ο Εξάμηνο

Γενική Οικολογία
Συστηματική Βοτανική
Στατιστική
Επιλογή Β
Επιλογή Β
Ξένη Γλώσσα

Μαθήματα Επιλογής (Ομάδα Α)

Κοινωνιολογία
Γενική Βιοχημεία
Συνεργατισμός
Γεωργική Μηχανολογία
Ανατομία - Φυσιολογία Ζώου
Γεωργική Τεχνολογία
Προγραμματισμός Η/Υ
Γεωλογία - Πετρογραφία

Ομάδα Β

Ζωοτεχνία
G-LSUD2 GenMathII 202, 402
Γενικά Μαθηματικά ΙΙ
G-LSUD2 GenMicrob 203, 403
Γενική Μικροβιολογία
Γενετική
Γεωργική Υδραυλική
Γενική Γεωργία
Γενική Ζωολογία

Τομέας Αγροτικής Οικονομίας

5ο Εξάμηνο

Μικροοικονομική Ανάλυση
Γεωργική Εκπαίδευση
Οικονομικά Μαθηματικά
Επιλογή Α
Επιλογή Α

6ο Εξάμηνο

Μακροοικονομική Ανάλυση
Αρχές Οικονομικής Γεωργικής Παραγωγής
Αγροτική Κοινωνιολογία
Εφαρμοσμένη Στατιστική
Επιλογή Β

7ο Εξάμηνο

Γενική & Γεωργική Λογιστική & Εκτιμητική
Κοινωνική Δημογραφία
Αγροτικός Συνεργατισμός
Γεωργικές Εφαρμογές
Επιλογή Α

8ο Εξάμηνο

Οικονομία Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
Εμπορία (Μάρκετιγκ) Αγροτικών Προϊόντων
Αγροτική Πολιτική
Αγροτική Χρηματοδότηση & Αξιολόγηση Επενδύσεων
Επιλογή Β

9ο Εξάμηνο

Γεωργική Μακροοικονομία & Συγκριτική Ανάλυση
Παραγωγικότητα & Προγ/σμός στη Γεωργία
Διεθνές Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων
Επιλογή Α
Επιλογή Α

10ο Εξάμηνο

Αγροτική Πολιτική Διεθνών Οργανισμών
Γεωργική Οικονομική Ανάπτυξη
Γεωργική Οικονομική Έρευνα
Επιλογή Β
Επιλογή Β
Επιλογή Β

Επιλογές Α

Από την Κατεύθυνση


Εφαρμογές Η/Υ
Τιμές Αγροτικών Προϊόντων
Αγροτική Κοινοτική Ανάπτυξη

Από άλλες Κατευθύνσεις

Ειδικά μαθήματα Ζωοτεχνίας
Στοιχεία Γενικής & Ειδικής Δενδροκομίας
Γεωργική Τεχνολογία
Ειδική Γεωργία Ι (Σιτηρά-Ψυχανθή-Χορτοδοτικά)
Θέματα Φυτοπροστασίας
Εκμηχάνιση Καλλιεργειών

Επιλογές Β

Από την Κατεύθυνση

Αγροτική Κοινωνιολογική Έρευνα
Πολιτική Αγροτικών Προϊόντων
Οικονομική Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων
Αγροτικός Τουρισμός
Οικονομική Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος
Γεωργικό Δίκαιο

Από άλλες Κατευθύνσεις

Γενική Λαχανοκομία
Ειδική Γεωργία ΙΙ (Βιομηχανικά Φυτά)
Πτυχιακή Διατριβή
Πρακτική άσκηση

Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν και άλλα μαθήματα από άλλες κατευθύνσεις πλην των ενδεικτικά αναφερομένων.
Ο Τομέας Αγροτικής Οικονομίας συνιστά στους φοιτητές του, να οικοδομήσουν μέσα από το πρόγραμμα σπουδών και ένα ευρύ υπόβαθρο γνώσεων στα τεχνικά μαθήματα της Γεωπονικής Επιστήμης.