289 Φαρμακευτικής Αθήνας

Φαρμακευτική είναι μια από τις πρώτες επιστήμες που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 18 Μαϊου 1835 υπεγράφη Βασιλικό Διάταγμα για τη σύσταση στην Αθήνα "θεωρητικού και πρακτικού διδασκαλικού καταστήματος Χειρουργίας, Ιατρικής και Φαρμακοποιίας", δηλαδή ακριβώς ένα χρόνο, πριν από το το Β.Δ. του 1836 με το οποίο συστήθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί προϋπήρχαν στη χώρα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, "στους προεπαναστατικούς χρόνους, τα Ελληνικά φαρμακεία περιεφέροντο επί κεφαλής των ιατρών σαν μεγάλη φυσιγγιοφόρος προθήκη, περιέχουσα φάρμακα πρώτης ανάγκης. 'Αλλα φάρμακα επίσης επωλούντο στα"αχράρικα" ή εχορηγούντο από κομπογιανίτες που έκρυβαν επιμελώς στα σελάχια τους ή επίσης επωλούντο από γηραιές γιάτρισες, οι οποίες με ιδιαίτερη στοργή ήσκουν τη θεραπευτική επί των ασθενών". Συνταγογραφικά προϊόντα της εποχής, ήταν το αντιπυρετικό μαντζούνι, οι δυναμωτικές στάλες, τα χάπια κλπ.

Το πρώτο Φαρμακευτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1843. Τα πρώτα μαθήματα στα 3 εξάμηνα διδασκαλίας ήταν η Φυσική Χημεία, η Φυσική Ιστορία, η Ιατική Ύλη, η Βοτανική, η Φαρμακολογία, η Τοξικολογία και τα εργαστήρια τους. Οι απαιτήσεις πρόσθεσαν τις γνώσεις της Ελληνικής και Λατινικής γλώσσας και 3 χρόνια πρακτική προεξάσκηση σε φαρμακείο. Οι σπουδές αυξήθηκαν σε 2 χρόνια.

Ο Οργανισμός όμως του Φαρμακευτικού Σχολείου, υποβλήθηκε επανειλημμένα σε τροποποιήσεις. Το 1905 επανήλθε στην Ιατρική Σχολή για να επιστρέψει στη Φυσικομαθηματική το 1922, όπου παρέμεινε μέχρι το 1982, όταν έγινε Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας, μαζί με την Ιατρική, την Οδοντιατρική και τη Νοσηλευτική.

Το πρώτο Φαρμακευτικό Εργαστήριο στεγαζόταν στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Β. Σοφίας. Το πρώτο επίσημο εργαστήριο ιδρύθηκε το 1837 στο υπόγειο του Πανεπιστημίου. Το 1866 ανέβηκε σε δύο δωμάτια του ισογείου και το 1869 ιδρύθηκε το λεγόμενο "Φαρμακευτικό Φροντιστήριο" στα τρία βόρειο-ανατολικά υπόγεια του Πανεπιστημίου.

Το 1870 κτίστηκε στην αυλή της οικίας Παπαδοπούλου (Μασσαλίας και Ακαδημίας) το πρώτο Χημείο και το έτος 1928 μεταφέρθηκε στην οδό Σόλωνος. Το κτίριο αυτό οικοδομήθηκε το 1890, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1910 και επαναλειτούργησε το 1913.

Η πρώτη Έδρα της Φαρμακευτικής ήταν η Φαρμακευτική Χημεία, ενώ το 1932 ιδρύθηκε η Έδρα της Φαρμακογνωσίας. Η Έδρα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ιδρύθηκε πολύ αργότερα, το 1979. Με το νόμο 1268 του 1982, οι έδρες αυτές μετονομάστηκαν σε Τομείς.

Σκοπός

Τα Τμήματα σκοπό έχουν να αναδείξουν επιστήμονες ικανούς να ασχοληθούν με την παραγωγή, την έρευνα, τον πειραματισμό, τον έλεγχο και κυρίως με την διάθεση φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σύμφωνα με τις ιατρικές συνταγές.

Διάρκεια και Περιεχόμενο Σπουδών

Οι σπουδές διαρκούν 10 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα και διακρίνονται σε υποχρεωτικά και υποχρεωτικής επιλογής, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 1/4 του προγράμματος σπουδών. Η εκπαίδευση των φοιτητών γίνεται με τις παραδόσεις των θεωρητικών μαθημάτων, τις φροντιστηριακές ασκήσεις και τις εργαστηριακές ασκήσεις. Πολλά από τα μαθήματα συνοδεύονται από πρακτική άσκηση των φοιτητών σε ειδικά εργαστήρια. Η άσκηση των φοιτητών σε αυτά είναι υποχρεωτική. Στο 9ο εξάμηνο θα πρέπει να κάνουν πρακτική άσκηση επί ένα έτος (4 τρίμηνα) σε Φαρμακείο ανοιχτό για το κοινό (τουλάχιστον 3 μήνες), σε Φαρμακείο Φαρμακευτικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου (τουλάχιστον επί 3 μήνες) και σε Φαρμακοβιομηχανία (προαιρετικά). Οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Για την άσκηση του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού είναι απαραίτητη η άδεια που χορηγεί το Υπουργείο Υγείας στους πτυχιούχους που έχουν ολοκληρώσει 5 τρίμηνα άσκησης σε Φαρμακείο και έχουν περάσει τις σχετικές εξετάσεις. Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: σε φαρμακεία, φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, σε αντιπροσωπείες φαρμακευτικών οίκων, σε πρατήρια φαρμακευτικών βιομηχανιών, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, στον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς (Ι.Κ.Α.- Ο.Γ.Α. κ.ά.), ως επιστημονικό προσωπικό στους τομείς έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας δικό τους Φαρμακείο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ειδική άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας από την αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Η χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από 1-1-1997 τελεί υπό ορισμένους πληθυσμιακούς περιορισμούς.

Πρόγραμμα Σπουδών

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αναλυτική Χημεία Ι
Αναλυτική Χημεία ΙΙ
Ανατομία του Ανθρώπου
Ανόργανη Χημεία Ι
Ανόργανη Χημεία ΙI
Βιολογία
Βιοφαρμακευτική
Βιοχημεία
Γενικά Μαθηματικά
Γενική Βοτανική
Γενική Φυσική
Ιστορία της Φαρμακευτικής και εισαγωγή στις Φαρμακευτικές επιστήμες
Οργανική Χημεία Ι
Οργανική Χημεία ΙΙ
Μέθοδοι Στατιστικής
Τοξικολογία Ι
Τοξικολογία ΙΙ
Φαρμακευτική Ανάλυση Ι
Φαρμακευτική Ανάλυση ΙΙ
Φαρμακευτική Μικροβιολογία
Φαρμακευτική Νομοθεσία και Δεοντολογία
Φαρμακευτική Ραδιοχημεία
Φαρμακευτική Τεχνολογία Ι
Φαρμακευτική Τεχνολογία ΙΙ
Φαρμακευτική Τεχνολογία ΙΙΙ
Φαρμακευτική Χημεία Ι
Φαρμακευτική Χημεία ΙΙ
Φαρμακευτική Χημεία ΙΙΙ
Φαρμακευτική Χημεία ΙV
Φαρμακογνωσία Ι
Φαρμακογνωσία ΙΙ
Φαρμακογνωσία ΙΙΙ
Φαρμακολογία Ι
Φαρμακολογία ΙΙ
Φυσικοχημεία
Φυσιολογία Ι
Φυσιολογία ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Βασικές αρχές σχεδιασμού φαρμάκων
Βιοτεχνολογία - Βιολογικοί έλεγχοι
Διοίκηση επιχειρήσεων - Μάρκετιγκ
Ειδικά μαθήματα Φαρμακευτικής ραδιοχημείας
Εισαγωγή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Ελεγχος και αξιολογηση καλλυντικών προϊόντων
Ιδιότητες και εφαρμογές εκδόχων
Κλινική Φαρμακοκινητική
Κλινική Χημεία
Μαθήματα σχεδιασμού φαρμακοτεχνικών μορφών
Μεταβολισμός φαρμάκων
Μοριακή Φαρμακολογία
Νεώτερα Φαρμακευτικά συστήματα
Πρώτες Βοήθειες
Σταθερότητα Φαρμακευτικών προϊόντων
Σύνθεση φυσικών προϊόντων
Φαρμακευτική Βοτανική
Τεχνικές διαχωρισμού στη Φαρμακευτική Ανάλυση
Τεχνολογία καλλυντικών - Κοσμητολογία
Υγιεινή - Επιδημιολογία
Φαρμακοκινητική
Φασματοσκοπία φυσικών προϊόντων
Φασματοσκοπικές μέθοδοι στην Οργανική Χημεία
Φυτοθεραπευτική - Ομοιοπαθητική
Χημεία ετεροκυκλικών ενώσεων
Χημεία τροφίμων - Διατροφή
Χημική οικολογία- Θαλάσσια Φαρμακογνωσία
Φαρμακοοικονομία