Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτουργεί στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου. Είναι το πρώτο Τμήμα Γεωγραφίας στην Ελλάδα, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1989 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1994-1995. Αρχικά ονομάστηκε Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας αλλά από το 1997 μετονομάστηκε σε Τμήμα Γεωγραφίας. Η δημιουργία του εξέφρασε την, έστω και καθυστερημένη, αναγνώριση της απουσίας σύγχρονης γεωγραφικής παιδείας στη χώρα που γέννησε τη Γεωγραφία και της ανάγκης να αναπτυχθεί η σύγχρονη γεωγραφική ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Μαζί με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, το Τμήμα Κοινωνιολογίας και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας απαρτίζει τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στόχος του Τμήματος είναι να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπτυχιακής και μεταπτυχιακής παιδείας στη Γεωγραφία που να παρακολουθεί και να ανταποκρίνεται τόσο στις διεθνείς εξελίξεις σ’ αυτή την επιστημονική περιοχή όσο και στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της μελέτης των χωρικών προβλημάτων στην Ελλάδα και του ρόλου της στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης. Από το 1994 το Τμήμα Γεωγραφίας αναπτύσσεται δυναμικά. Διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών που διαρκώς προσαρμόζεται στις επιστημονικές και επαγγελματικές απαιτήσεις του κλάδου. Εχει 14 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπεται αύξηση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος μέχρι του αριθμού των 17 (δέκα επτά). Η διδασκαλία των μαθημάτων υποστηρίζεται και από έναν αριθμό διδασκόντων με σύμβαση Π.Δ.407/1980. Ο αριθμός των φοιτητών του κυμαίνεται γύρω στους 170. Μέχρι στιγμής έχουν αποφοιτήσει 45 γεωγράφοι από το Τμήμα..
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την ειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ως στελέχη ή ως σύμβουλοι σε αναπτυξιακά προγράμματα υπουργείων, νομαρχιών, Ο.Τ.Α., σε κέντρα ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), του Ο.Η.Ε., στην Εκπαίδευση, σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, στρατιωτικές σχολές, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., σε γραφεία πολεοδομικών-χωροταξικών μελετών, ως υπάλληλοι βιβλιοθηκών, κέντρων αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης και στα Μ.Μ.Ε., ως σύμβουλοι επιχειρήσεων σε θέματα χωροθέτησης
Το Προεδρικό Διάταγμα Επαγγελματικής Κατοχύρωσης
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να απαντήσει στην πρόκληση της σύγχρονης, διεπιστημονικής και συνθετικής θεώρησης της επιστήμης της Γεωγραφίας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γεωγραφίας επιδιώκουν να επιτύχουν τρεις κύριους στόχους.
Ο πρώτος στόχος είναι ο επαγγελματικός και αφορά στην εκπαίδευση γεωγράφων οι οποίοι θα απασχοληθούν στον δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και στον κοινωνικό τομέα της χώρας μας ή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εφαρμογές γεωγραφικού περιεχομένου και χαρακτήρα.
Ο δεύτερος στόχος είναι ο ακαδημαϊκός/ερευνητικός και αφορά στην εκπαίδευση γεωγράφων οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς τη γεωγραφική έρευνα – τη διερεύνηση και ανάλυση, δηλαδή, των ποικίλλων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών, και περιβαλλοντικών φαινομένων που διαδραματίζονται και διαμορφώνουν το χώρο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας.
Ο τρίτος στόχος είναι ο εκπαιδευτικός και αφορά στην παραγωγή αποφοίτων οι οποίοι θα στελεχώσουν την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση για τη διδασκαλία του μαθήματος της Γεωγραφίας στη σύγχρονη και επίκαιρη μορφή του.
Αυτοί οι τρεις στόχοι αποτελούν τους άξονες συγκρότησης του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, το οποίο αναθεωρείται κάθε χρόνο με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και τελειοποίηση του στο πνεύμα των ευρύτερων επιστημονικών, τεχνολογικών και κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων.
Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν 8 εξάμηνα (4 χρόνια). Για την απόκτηση του πτυχίου του γεωγράφου απαιτείται επιτυχής ολοκλήρωση ενός αριθμού μαθημάτων καθώς και εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Τα μαθήματα που προσφέρονται διακρίνονται σε υποχρεωτικά και προαιρετικά. Τα υποχρεωτικά μαθήματα προσφέρουν γνώση στις κύριες γνωστικές περιοχές της Γεωγραφίας και στα βασικά μεθοδολογικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη κατάρτιση ενός γεωγράφου ανεξαρτήτως ειδικότητας. Τα προαιρετικά μαθήματα προσφέρουν γνώση σε ειδικότερες γνωστικές περιοχές και εξειδικευμένα εργαλεία και μεθόδους.
Τα μαθήματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών ανήκουν σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες:
Α. Μαθήματα Υποστήριξης
Β. Μαθήματα Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος
Γ. Μαθήματα Ανθρωπογεωγραφίας και
Δ. Μαθήματα Δεξιοτήτων και Μεθόδων
Μία πέμπτη κατηγορία – τα Ειδικά Θέματα Γεωγραφίας – περιλαμβάνει το υποχρεωτικό μάθημα “Πτυχιακή Εργασία” και τα προαιρετικά μαθήματα “Διάλεξη” και “Θερινή Πρακτική Άσκηση”.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΧΩΡΟΥ
ΜΙΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΓΛΙΚΑ Ι
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΑΝΘΡ/ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΗ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ι
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΩΡΟΥ
ΑΓΓΛΙΚΑ ΙΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΟΛΥΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Ανθρ/γεωγραφία της Ελλαδας
ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας
ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΙΙ
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Γεωλογία
ΑΓΓΛΙΚΑ ΙΙΙ
GIS: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Γεωγραφικές βάσεις δεδομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Αγροτική Γεωγραφία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΑΓΓΛΙΚΑ ΙV
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ
Χωρική Στατιστική ΙΙ
Μέθοδοι Αστικής Ανάλυσης
ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Ειδικά Θέματα Οικονομικής Γεωγραφίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Οικονομική του Χώρου
Γενική Κλιματολογία
Βιογεωγραφία
Οικολογία & Διαχείριση Πυρκαγιών
Φωτοερμηνεία/ Τηλεπισκόπηση
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΙΦΕΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ
Μέθοδοι Δημογραφικής Ανάλυσης
Παγκοσμιοποίηση και Ανιση Ανάπτυξη
Ανάπτυξη υπαίθρου και πολιτικές
Ανάλυση και Αντίληψη τοπίου
Θεσμοί σχεδιασμού και πολιτική γης
Μετανάστευση στην Ευρώπη
Γεωγραφία των Φυσικών Πόρων
Γενική Μετεωρολογία
Γεωγραφία των Φυσικών Καταστροφών
Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία
Υδρολογία και Χαρτογράφηση
GIS: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
Μέθοδοι Περιφερειακής Ανάλυσης
Παιδαγωγική Ψυχολογία
Ανάπτυξη και Σχεδιασμός Χώρων Καινοτομίας
Γεωγραφία της κατοικίας
Πολιτική Γεωγραφία του Ελληνικού και του Βαλκανικού Χώρου
Παλαιογεωγραφία
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ειδικά Θέματα Γεωγραφίας
Εκπαίδευση και Διδακτική Γεωγραφίας
Γεωγραφία της εργασίας και της αναδιάρθρωσης
Γεωγραφία της Υγείας
Τουρισμός και Ανάπτυξη
Ιστορική Γεωγραφία
Οικιστική Ανάπτυξη και Σχεδιασμός
Ελλάδα και Οικονομίες των Βαλκανίων και της Ανατολ. Ευρώπης
Σύνορα και Διασυν. Ζώνες
Ελληνική Οικονομία: Δομή και Πολιτικές
Νησιώτικη Γεωγραφία
Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος
Παράκτια Γεωμορφολογία
Εφαρμογές Δορυφ. Τηλεπισκόπησης στο σύστημα Ατμόσφ.-Θάλασσας
ΠΤΥΧΙΑΚΗ
Γεωγραφίες της Καθημερινής Ζωής
Σχεδιασμός και Αξιοποίηση Βιο-Γεωτόπων