328 Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικού Παν. Αθήνας

Σκοπός

To Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων προσφέρει στους φοιτητές του τις απαραίτητες γνώσεις για τη ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων, που αναφέρονται στον τομέα των τροφίμων.

Παράλληλα, προάγει την υπάρχουσα γνώση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, συμμετέχοντας σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, που διεξάγονται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα καθώς και με τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μικρών και μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας μας. Πρέπει να αναφερθεί ότι από το 1990 και μετά στο Τμήμα πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται 27 Ελληνικά και 26 Διεθνή Ερευνητικά Προγράμματα στην Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Oι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, σε Βιομηχανίες Επεξεργασίας, Συντήρησης και Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων. Ταυτόχρονα, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της έρευνας (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα) για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας στον τομέα των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντοπίζονται στους παρακάτω χώρους:

Βιομηχανία Τροφίμων: Τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, Τμήματα Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήματα Παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης
Ιδιωτικά Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Oινολογικά Εργαστήρια, Εταιρείες Πώλησης Πρώτων Υλών και Μηχανολογικού Εξοπλισμού για την Βιομηχανία Τροφίμων.
Δημόσιος Τομέας: Υπουργείο Γεωργίας, Oργανισμοί του Δημοσίου όπως π.χ. ο Oργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (O.Γ.Α.), Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα όπως π.χ. τα ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής και Γεωργικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), το Μεσογειακό Αγροτικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και την Ε.Φ.Ε.Τ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων).

Σπουδές

O προπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί συνολικά δέκα εξάμηνα. Τα έξι πρώτα εξάμηνα παρέχουν στον φοιτητή γενικές γεωπονικές γνώσεις. Στα τρία επόμενα εξάμηνα, το Τμήμα προσφέρει στους φοιτητές του ένα ευρύ φάσμα ειδικών μαθημάτων, τα οποία καλύπτουν τους τομείς της Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, της Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, της Μηχανικής, Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων, του Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων της Γαλακτοκομίας και γενικά της Τεχνολογίας Τροφίμων. Τέλος, το δέκατο εξάμηνο ο φοιτητής εκπονεί την πτυχιακή του μελέτη σε ένα γνωστικό αντικείμενο της επιλογής του και υπό την επίβλεψη ενός καθηγητή του Τμήματος.

Με την αποπεράτωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών απονέμεται στον φοιτητή το πτυχίο του Γεωπόνου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Πρόγραμμα Σπουδών

ΕΞΑΜΗΝΟ 1ο

Γενική & Ανόργανη Χημεία
Εισαγωγή στη Γεωπονία
Μαθηματικά
Μορφολογία Φυτών
Φυσική
Εισαγωγή στους Υπολογιστές & τον Προγραμματισμός τους
Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 2ο

Γενική Μικροβιολογία
Οργανική Χημεία
Πολιτική Οικονομία
Συστηματική Βοτανική
Βιοχημεία
Γενική & Συστηματική Γεωργική Ζωολογία
Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 3ο

Γενετική
Οικολογία
Στατιστική
Φυσιολογία Φυτών
Ανατομία & Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων
Φυσικοχημεία Τροφίμων Ι
Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 4ο

Γενική & Συστηματική Εντομολογία
Εδαφολογία-Λιπασματολογία
Φυτοπαθολογία
Γεωργική Υδραυλική-Αρδεύσεις
Αγροτική Κοινωνιολογία
Γεωργική Μετεωρολογία
Μοριακή Βιολογία
Αναλυτική Χημεία
Γεωργική Μηχανολογία
Μαθηματικά & Στατιστικά Υπολογιστικά Συστήματα
Εισαγωγή στη Γεωργική Φαρμακολογία
Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 5ο

Γενική Γεωργία
Γενική Δενδροκομία
Ζωοτεχνία
Χημεία Τροφίμων I
Λαχανοκομία
Γενική Αμπελουργία
Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 6ο

Ειδική Αμπελουργία
Γεωργική Οικονομία
Διατροφή Αγροτικών Ζώων
Ειδική Γεωργία
Ειδική Δενδροκομία
Ενόργανη Ανάλυση
Αγγλικά

ΕΞΑΜΗΝΟ 7ο

Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Αρχές Μηχανικής Τροφίμων
Γαλακτοκομία I
Μέθοδοι Ανάλυσης Τροφίμων
Μικροβιολογία Τροφίμων I
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :
Βιοχημεία Τροφίμων Ι
Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων
Ενζυμολογία Τροφίμων

ΕΞΑΜΗΝΟ 8ο

Αρχές Συντήρησης Τροφίμων
Οινολογία Ι
Σχεδιασμός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :
Βιοχημεία Τροφίμων II
Τεχνολογία Γάλακτος ΙΙ
Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙ
Εισαγωγή στο Management
Φυσικοχημεία Τροφίμων ΙΙ
Τεχνολογία Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης
Θερμοδυναμική & Ψύξη
Φυσικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων
Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙΙ

ΕΞΑΜΗΝΟ 9ο

Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :
Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης
Τεχνολογία Γάλακτος Ι
Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων
Νομοθεσία Τροφίμων
Βιομηχανικές Ζυμώσεις
Μάρκετινγκ Τροφίμων
Συσκευασία Τροφίμων
Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων
Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
Αριθμητική Ανάλυση
Οινολογία ΙΙ
Συστήματα Μετρήσεων & Αυτομάτου Ελέγχου στη Βιομηχανία Τροφίμων
Χημεία Τροφίμων ΙΙ