Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ιδρύθηκε το 1984.
Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής άρχισε κατά το ακαδημαϊκό έτος 1988-89. Τα κτίρια του Τμήματος βρίσκονται στο πεδίον του Άρεως, στο Βόλο όπου είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν και τα άλλα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Παραγωγής και στο Αγρόκτημα του Τμήματος στο Βελεστίνο.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής είναι η κατάρτιση επιστημόνων ικανών να αναλύσουν τα φαινόμενα της αναπαραγωγής και ανάπτυξης των παραγωγικών φυτών και ζώων, με έμφαση στα αντικείμενα της βελτίωσης των φυτικών και ζωικών πληθυσμών και την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή, με ταυτόχρονη διατήρηση του παραγωγικού οικοσυστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητα τμήματα α)Φυτικής Παραγωγής και β) Ζωικής Παραγωγής .
Η Ζωική Παραγωγή (Ζ.Π) δίνει έμφαση στην Ιχθυολογία-Αλιεία. Εκπαιδεύει τους μελλοντικούς Γεωπόνους στον Τομέα της Ιχθυολογίας - Αλιείας. Και παρέχει τη δυνατότητα ειδίκευσης σε τομείς όπως η Υδροβιολογία, Αλιεία, Οικολογική Ωκεανογραφία, Γενετική, Αναπαραγωγή, Διατροφή και Υδατοκαλλιέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη της παραγωγής ζωικών οργανισμών από τον υδάτινο χώρο.
Σκοπός του Τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να ασχοληθούν με την τεχνογνωσία και τεχνολογία, της εκτροφής ζωικών οργανισμών και ταυτόχρονα τη διατήρηση του οικοσυστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι σπουδές διαρκούν 10 εξάμηνα. Τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και σε μαθήματα επιλογής. Επιπλέον απαιτείται για την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος δίμηνη πρακτική εξάσκηση και διπλωματική εργασία.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: σε υπηρεσίες και οργανισμούς των Υπουργείων Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας, στην Αγροτική Τράπεζα, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, σε βιομηχανίες γεωργικών φαρμάκων, σε βιομηχανίες τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων, σε επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, σε αντιπροσωπείες γεωργικών μηχανημάτων-φαρμάκων, ως μελετητές έργων της αρμοδιότητας τους, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση, ως καθηγητές σε μαθήματα της ειδικότητας τους (μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων), σε ινστιτούτα κτηνοτροφικής έρευνας, σε κέντρα γενετικής βελτίωσης των ζώων.
Το Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις σπουδών: α) Ζωικής Παραγωγής με εμβάθυνση στην Αλιεία – Υδατοκαλλιέργειες και β) Υδάτινου Περιβάλλοντος με εμβάθυνση στη Διαχείριση Υδατικού Περιβάλλοντος. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα και για τις δύο κατευθύνσεις ώστε να παρέχεται σφαιρική γνώση και να είναι δυνατή η απορρόφηση των αποφοίτων του Τμήματος από όλο το φάσμα της Γεωπονικής Επιστήμης. Με την ειδίκευση ο φοιτητής εμβαθύνει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης έρευνας, σε ορισμένες γνωστικές περιοχές και επιμέρους κλάδους, αποκομίζει ειδικές γνώσεις, ερεθίσματα και μεθόδους προσέγγισης της οικολογικής αειφορικής γεωπονικής επιστήμης.
Οι σπουδές στο Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος διαρκούν πέντε έτη (δέκα εξάμηνα) και οργανώνονται με τον ακόλουθο τρόπο:
Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους χωρίζεται σε δύο εξάμηνα, το Χειμερινό και το Εαρινό. Οι ακριβείς ημερομηνίες για την έναρξη και τη λήξη των εξαμήνων αυτών καθορίζονται κάθε ακαδημαϊκό έτος με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα δέκα εξάμηνα σπουδών διαρθρώνονται σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα, διάρκειας οκτώ εξαμήνων, διδάσκονται αντικείμενα των βασικών επιστημών γεωπονικού, βιολογικού, τεχνικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Η δεύτερη ενότητα είναι διάρκειας δύο εξαμήνων και περιλαμβάνει τις δύο κατευθύνσεις σπουδών:
α) Ζωικής Παραγωγής με εμβάθυνση στην Αλιεία – Υδατοκαλλιέργειες
β) Υδάτινου Περιβάλλοντος με εμβάθυνση στη Διαχείριση του Υδατικού Περιβάλλοντος
Για την απόκτηση του πτυχίου απαιτούνται κατ’ ελάχιστο όριο 188 διδακτικές μονάδες (Δ.Μ), οι οποίες υπολογίζονται από τις 10 Δ.Μ. της διπλωματικής εργασίας, τις 8 Δ.Μ. της πρακτικής άσκησης, τις 8 Δ.Μ. της ξένης γλώσσας και οι υπόλοιπες από τις Δ.Μ. των υποχρεωτικών και επιλογής μαθημάτων. Το ενδεικτικό πρόγραμμα κάθε εξαμήνου περιλαμβάνει 6 ή 7 μαθήματα. Επιπλέον απαιτείται τετράμηνη πρακτική εξάσκηση καθώς και η υποβολή διπλωματικής εργασίας.
Οι διδακτικές μονάδες οργανώνονται σε πεντάωρα, τετράωρα και τρίωρα εξαμηνιαία μαθήματα και εργαστήρια όπως κατανέμονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
Για τη λήψη του πτυχίου του Τμήματος Γεωπονίας Ζωϊκής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι απαραίτητη η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας η οποία μπορεί να είναι βιβλιογραφικού ή ερευνητικού χαρακτήρα. Η εργασία αυτή είναι μια εκτεταμένη μελέτη σε ορισμένη επιστημονική περιοχή. Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι αφενός να εισάγει τον προπτυχιακό φοιτητή στην έρευνα και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στο Τμήμα να αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας το δικό του ανθρώπινο δυναμικό. Κάθε φοιτητής μπορεί να επιλέξει την περιοχή στην οποία θέλει να εκπονήσει τη διπλωματική του εργασία, σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Για την εκπόνησή της ο φοιτητής επιλέγει τον επιβλέποντα καθηγητή τον οποίο ορίζει η Γ.Σ. του Τμήματος. Η διατριβή εξετάζεται και βαθμολογείται από τριμελή επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. και λαμβάνεται ως βαθμολογία τεσσάρων μαθημάτων (Δ.Μ. = 10).
Οι φοιτητές υποχρεούνται σε Πρακτική Άσκηση τετράμηνης διάρκειας κατά τις δύο θερινές περιόδους μεταξύ έκτου–έβδομου και όγδοου–ένατου εξαμήνου, σε φορείς του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα. Το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών υποστηρίζει και καθιστά εφικτό το στόχο του εκπαιδευτικού προγράμματος, που είναι η κατάρτιση επιστημόνων ικανών στη μετάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Η Πρακτική Άσκηση αποβλέπει στην ενημέρωση των φοιτητών και την αρτιότερη παροχή επιστημονικής εκπαίδευσης, ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για το επάγγελμα που μελλοντικά αυτοί θα ασκήσουν. Επιπλέον, πετυχαίνεται η απόκτηση πολύτιμων εμπειριών σχετικών με την Εφαρμοσμένη Έρευνα και Παραγωγή. Εξάλλου, η απασχόληση των φοιτητών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς οδηγεί στην εξοικείωσή τους με την αγορά εργασίας, τη διασύνδεση με παραγωγικούς φορείς και συνδράμει στη διερεύνηση των ερευνητικών δυνατοτήτων των ασκουμένων (Δ.Μ. = 8).
ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΖΩΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ
ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ - ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ -ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ - ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Λ1ΜΝΟΛΟΠΑ - ΠΟΤΑΜΟΛΟΓΙΛ
ΓΕΝΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ
ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ
ΕΚΜΕΤΛΛΛΕΥΣΕΩΝ
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΠΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ
ΦΥΣΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ
ΥΔΡΟΒΙΑ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡ/ΛΛΟΝ
ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΦΥΣΙΟΛΟΠΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝ1ΣΜΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ
ΒΙΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΠΑ - ΜΙΚΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΊΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΙΟΛΟΠΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΥΔΑΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΦΥΣΙΟΔΟΠΑ ΘΡΕΨΗΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
ΘΛΛΑΣΣ1Α ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΛ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΙ
ΑΛΙΕΙΑ- ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ Δ1ΑΧΕ1ΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΙΙ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΧΘΥΟΠΛΗΘΥΣΜΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ II
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ III
ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΤΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΚΤΙΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ II
ΕΠΙΛΟΓΗ III
ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΧΗΜΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΗΘΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΑΛΙΓΚΛΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΧΩΝ
ΦΥΚΟΛΟΠΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΛΕΥΣΗ
ΕΙΣ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΑCCP ΚΑΙ ΙSΟ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ Σ ΤΙΣ ΥΛΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΜΑRΚΕΤIΝG ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ Σ'ΠΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΑΕIΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΧΘΥΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ II
ΕΠΙΛΟΓΗ III
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΙΧθΥΟΠΑΘΟΛΟΠΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ - ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΙΊΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Χ1ΙΜΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ
ΥΔΡΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΛΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ε ΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ II
ΕΠΙΛΟΓΗ III
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΗΘΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤ ΗΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ - ΘΛΛΑΣΣΙΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ II
ΕΠΙΛΟΓΗ III
ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΙΛΧΕΙΡΙΣΗ ΙΧΘΥΑΠΟΘΕΜ ΑΤΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ