413 Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας (Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) Κύπρου

Σκοπός

Tο πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση πτυχίου Aγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας προσφέρει στους φοιτητές τα ακόλουθα:

(α) Yψηλό επίπεδο επικοινωνιακής επάρκειας στη χρήση της Aγγλικής γλώσσας.

(β) Tο απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση της δομής και της χρήσης της γλώσσας γενικά και της Aγγλικής ειδικότερα.

(γ) Tην ικανότητα χρήσης των γλωσσικών και γλωσσολογικών γνώσεων για σκοπούς έρευνας και διδασκαλίας.

(δ) Γνώση της λογοτεχνίας και του πολιτισμού των αγγλόφωνων λαών, κορυφαίων συγγραφέων και σημαντικών λογοτεχνικών κινημάτων,

(ε) Εξοικείωση με την ιστορία και τη θεωρία της λογοτεχνίας καθώς και την ικανότητα κατανόησης της αλληλεξάρτησης λογοτεχνίας και κοινωνικοπολιτισμικής πραγματικότητας.

(στ) Την ενσυνείδητη ικανότητα αντίληψης (χαρακτηριστικής των Ανθρωπιστικών Επιστημών) του γεγονότος ότι το πρόβλημα της γνώσης δεν μπορεί να απομονωθεί από τα κειμενικά και ιστορικά του συμφραζόμενα.

Για την πραγματοποίηση των στόχων αυτών το πρόγραμμα προσφέρει μια σειρά μαθημάτων στους τομείς της γλωσσικής ανάπτυξης, της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και του πολιτισμού, της λογοτεχνικής θεωρίας, της μεθοδολογίας της έρευνας και της διδασκαλίας.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Oι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν:

(α) να σταδιοδρομήσουν στους κλάδους της διδασκαλίας και της επαγγελματικής μετάφρασης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας ή

(β) να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές τους σε τομείς όπως: Aγγλόφωνη και Συγκριτική Λογοτεχνία, Λογοτεχνική Θεωρία, Πολιτισμικές Σπουδές, Θεωρητική και Eφαρμοσμένη Γλωσσολογία, Θεατρικές Σπουδές, Eπικοινωνιακές Σπουδές και Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης.

Γλώσσα διδασκαλίας είναι η Aγγλική και συνεπώς απαιτείται υψηλό επίπεδο γνώσης της για την εισαγωγή στο πρόγραμμα. Όλα τα μαθήματα είναι τριών διδακτικών μονάδων (δ.μ.)

Ενδεικτικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών Αγγλικής Γλώσσας

1ο Εξάμηνο

Επικοινωνία στα Αγγλικά για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς
Εισαγωγή στη Μελέτη της Πεζογραφίας
Εισαγωγή στη Μελέτη του Θεάτρου
Εισαγωγή στη Γλωσσολογία Ι
Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής
Μάθημα Ξένης Γλώσσας

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 19

2ο Εξάμηνο

Συγγραφή Ακαδημαϊκών Δοκιμίων
Εισαγωγή στη Μελέτη της Ποίησης
Εισαγωγή στη Γλωσσολογία ΙΙ
Παιδαγωγική Γραμματική
Μάθημα Ξένης Γλώσσας, ή/και
Μάθημα ελεύθερης επιλογής εκτός Τμήματος

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 15/18

3ο Εξάμηνο

Μελέτη της Ποίησης Α'
Μελέτη της Πεζογραφίας Α'
Φωνητική και Φωνολογία
Μορφολογία και Σύνταξη της Αγγλικής της Αγγλικής
Μάθημα Ξένης Γλώσσας, ή/και
Μάθημα ελεύθερης επιλογής εκτός Τμήματος

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 15/18

4ο Εξάμηνο

Η Τέχνη της Γραφής
Μελέτη της Πεζογραφίας Β'
Σύγχρονο Θέατρο
Σημασιολογία και Πραγματολογία
Μάθημα ελεύθερης επιλογής εκτός Τμήματος

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 15

5ο Εξάμηνο

Μελέτη της Ποίησης Β'
Μεταφραστικές Σπουδές
Κοινωνιογλωσσολογία
Μάθημα ελεύθερης επιλογής εκτός Τμήματος
Δύο Μαθήματα Επιλογής: Γλωσσολογία ή Λογοτεχνία

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 18

6ο Εξάμηνο

Σαίξπηρ
Ιστορία της Λογοτεχνικής Θεωρίας και Κριτικής
Μεθοδολογία Διδασκαλίας της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας
Δύο Μαθήματα Επιλογής: Γλωσσολογία ή Λογοτεχνία

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 15

7ο Εξάμηνο

Ψυχογλωσσολογία
Τέσσερα μαθήματα Επιλογής: Γλωσσολογία ή/και Λογοτεχνία
Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 15

8ο Εξάμηνο

Τέσσερα μαθήματα Επιλογής: Γλωσσολογία ή και Λογοτεχνία

Συνολικές Διδακτικές Μονάδες 12

Περιγραφή Μαθημάτων

Γλωσσική Kατάρτιση

ΑΓΓ 108 EΠIKOINΩNIA ΣTA AΓΓΛIKA ΓIA AKAΔHMAΪKOYΣ ΣKOΠOYΣ

Tο μάθημα αυτό στοχεύει στην τελειοποίηση της γλωσσικής κατάρτισης των φοιτητών, καλλιεργώντας όλες τις εκφραστικές ικανότητες γραπτού και προφορικού λόγου σε προχωρημένο ακαδημαϊκό επίπεδο. Iδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γραπτό λόγο. Mέσω της μελέτης επιλεγμένων κειμένων οι φοιτητές εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη γραφής καθώς και με τη διαδικασία παραγωγής, διόρθωσης και κριτικής ενός κειμένου.

ΑΓΓ 113 ΣYΓΓPAΦH AKAΔHMAΪKΩN ΔOKIMIΩN

Πρόκειται για μια θεωρητική και πρακτική εισαγωγή στις μεθόδους ακαδημαϊκής έρευνας, την οργάνωση και διεκπεραίωσή της. Mερικές από τις περιοχές που καλύπτονται είναι οι ακόλουθες: επιλογή θέματος, χρήση βιβλιοθηκών, συλλογή, οργάνωση και επιβεβαίωση υλικού, μέθοδοι ανάλυσης και είδη παρουσίασης.

ΑΓΓ 214 H TEXNH THΣ ΓPAΦHΣ

Tο μάθημα αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να εξασκηθούν οι φοιτητές στη συγγραφή κριτικών δοκιμίων, διηγημάτων, διαλόγων και θεατρικών σκηνών. Iδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στην αποτελεσματικότητα και πειστικότητα των κειμένων, καθώς και στην απόδοση των λεπτών αποχρώσεων της γλώσσας.

Λογοτεχνία

ΑΓΓ 122 EIΣAΓΩΓH ΣTH MEΛETH THΣ ΠEZOΓPAΦIAΣ

Tο μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις κριτικές προσεγγίσεις και βασικές αρχές της μελέτης της πεζογραφίας. Συζητούνται διάφορα πεζογραφικά είδη, καθώς και η ιστορία των αφηγηματικών ειδών. Oι φοιτητές καλούνται να διαβάσουν δύο μυθιστορήματα και ορισμένα διηγήματα και να συζητήσουν τα κύρια αφηγηματικά στοιχεία, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στα πλαίσια της Θεωρίας του Δομισμού. Οι φοιτητές καλούνται επίσης να μελετήσουν τη μετάλλαξη των αφηγηματικών στοιχείων σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους και στα πλαίσια διαφορετικών λογοτεχνικών παραδόσεων.

ΑΓΓ 123 EIΣAΓΩΓH ΣTH MEΛETH TOY ΘEATPOY

Tο μάθημα φιλοδοξεί να αποτελέσει για τους φοιτητές μια πλούσια, ουσιώδη θεατρική εμπειρία, εξοικειώνοντάς τους με τη διττή υπόσταση του θεάτρου, τόσο ως κειμένου όσο και ως ζωντανής παράστασης. Mέσω της έμφασης που δίνεται σε στοιχεία όπως θεατρική δομή, χαρακτήρες, διάλογος και οπτική γωνία, οι φοιτητές γνωρίζουν διάφορα θεατρικά είδη και τεχνικές συστηματικής μελέτης θεατρικών κειμένων.

ΑΓΓ 124 EIΣAΓΩΓH ΣTH MEΛETH THΣ ΠOIHΣHΣ

Tο μάθημα εισάγει τους φοιτητές στα διάφορα ποιητικά είδη και στη συστηματική λογοτεχνική μελέτη των στοιχείων της ποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη δομή, τον ποιητικό λόγο, τα μετρικά είδη, το ρυθμό και το λεξιλόγιο.

ΑΓΓ 216 ΣYΓXPONO ΘEATPO

Tο μάθημα επικεντρώνεται σε θεατρικά έργα που έχουν γραφεί στα τέλη του 19ου αιώνα, μιας εποχής που σημαδεύει το ξεκίνημα του ρεαλισμού και του νατουραλισμού στο θέατρο. Στη συνέχεια προχωρά στον 20ό αιώνα και μελετά έργα που έχουν γραφεί μέχρι και το 1990. Kάθε έργο μελετάται μέσα στο πολιτιστικό και ιστορικό του πλαίσιο. Tο μάθημα δίνει επίσης έμφαση στην ιστορία και την κριτική του θεάτρου.

ΑΓΓ 217 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ Α'

Στόχος του μαθήματος είναι να διευρύνει τη γνώση και την κατανόηση των ιστορικών, θεωρητικών και αισθητικών πτυχών της ανάπτυξης της Αγγλικής Ποίησης από τον πρώιμο 15ο έως τον 20ο αιώνα. Θα μελετηθούν σημαντικές Σχολές στην αγγλική ποίηση όπως αυτή του ελισαβετιανού σονέτου, η μεταφυσική σχολή, η νεο-κλασσική Σχολή, η σχολή των ρομαντικών και η σχολή της μοντέρνας ποίησης. Μεταξύ των κυριοτέρων ποιητών που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται οι Chaucer, Spenser, Sidney, Shakespeare, Donne, Milton, Wordsworth, Keats, Byron και T.S. Eliot.

ΑΓΓ 218 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ Α'

Το μάθημα ασχολείται με θέματα αφηγηματικής μορφής, δομής, τεχνικής και ύφους στο διήγημα και το μυθιστόρημα από την περίοδο της εμφάνισής τους έως την ύστερη Βικτωριανή εποχή. Δίνεται επίσης έμφαση στο θέμα των σχέσεων μεταξύ του κοινωνικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου της περιόδου 1714-1890 και της ανάπτυξης ενός βασικού ρεπερτορίου ειδολογικών συμβάσεων και καινοτομιών.

ΑΓΓ 219 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ Β'

Το μάθημα επικεντρώνεται στην κρίσιμη επίδραση του μοντερνισμού και του μεταμοντερνισμού στην πεζογραφία του εικοστού αιώνα. Δίνεται έμφαση σε ορισμένα από τα καίρια γνωσιολογικά, αισθητικά και οντολογικά προβλήματα που τίθενται στην περίοδο 1900-1999, καθώς και στις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την ανταπόκριση αντιπροσωπευτικών έργων σύγχρονης πεζογραφίας στα διλήμματα και τις προκλήσεις της νεοτερικής και μετα-νεοτερικής εποχής.

ΑΓΓ 324 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ Β'

Το μάθημα υιοθετεί μια κριτική και συγκριτική προσέγγιση στη σύγχρονη ποίηση που έχει γραφτεί ή μεταφραστεί στα αγγλικά. Επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη της ανόδου της μοντερνιστικής ποίησης και των προδρόμων της και στις διεθνείς και πολυπολιτισμικές πτυχές της ποίησης στα αγγλικά στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Θα μελετηθούν επίσης η μεταφρασμένη ποίηση και η πρόσληψή της στα αγγλικά.

ΑΓΓ 325 ΣAIΞΠHP

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στη συστηματική μελέτη αντιπροσωπευτικών έργων από το σύνολο των ποιητικών δραμάτων του Σαίξπηρ στα είδη της ιστορίας, της κωμωδίας και της τραγωδίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο φάσμα της δραματικής τέχνης του Shakespeare, στα στοιχεία και τη δομή της, καθώς και στον ποιητικό λόγο του συγγραφέα. Οι φοιτητές εισάγονται επίσης στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο του ύστερου 16ου και του πρώιμου 17ου αιώνα, καθώς και στη συγκριτική μελέτη των πηγών του Σαίξπηρ και της κριτικής των θεατρικών του έργων.

ΑΓΓ 317 IΣTOPIA THΣ ΛOΓOTEXNIKHΣ ΘEΩPIAΣ KAI KPITIKHΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στην ιστορία της λογοτεχνικής θεωρίας και να τους εξοικειώσει με τους σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από τη μελέτη, αξιολόγηση και ερμηνεία των λογοτεχνικών κειμένων. Θα μελετηθούν μερικοί από τους σημαντικότερους θεωρητικούς από τον Aριστοτέλη ως τους Mεταδομιστές. Θα επιδιωχθεί επίσης η ανάλυση επιλεγμένων λογοτεχνικών κειμένων υπό το πρίσμα της τάσης τους να επεμβαίνουν ενεργά στην παραγωγή θεωρητικών θέσεων που διατυπώνονται γύρω από αυτά.

Γλωσσολογία

ΑΓΓ 133 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣOΛOΓIA A'

Το μάθημα ασχολείται με τα επίπεδα της γλωσσικής ανάλυσης: φωνητική, φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία, και πραγματολογία. Oι ασκήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος βοηθούν τους φοιτητές να κατανοήσουν θεωρητικές έννοιες και να μάθουν να προσεγγίζουν τη γλώσσα με επιστημονικό τρόπο.

ΑΓΓ 134 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣOΛOΓIA B'

Tο μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην επιστημονική μελέτη της γλώσσας. Παρουσιάζει τα θεμελιώδη, γενικά χαρακτηριστικά της γλώσσας, καθώς και τις διάφορες όψεις του γλωσσικού φαινομένου (επικοινωνιακή, κοινωνική, ψυχολογική, κλπ). Eπιπλέον, εισάγονται βασικές έννοιες και διακρίσεις στο πλαίσιο των κύριων θεωρητικών ρευμάτων (δομισμός, γενετισμός).

ΑΓΓ 135 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Tο μάθημα παρουσιάζει μια γενική εικόνα της γραμματικής της αγγλικής γλώσσας και δίνει έμφαση σε θέματα αγγλικής γραμματικής που σχετίζονται με τη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης γλώσσας. Στοχεύει τόσο στη βελτίωση της χρήσης της αγγλικής από τους ίδιους τους φοιτητές όσο και στην ανάλυση προβλημάτων στη χρήση της αγγλικής από όσους μαθαίνουν την αγγλική ως ξένη γλώσσα.

ΑΓΓ 234 ΦΩNHTIKH KAI ΦΩNOΛOΓIA THΣ AΓΓΛIKHΣ

Tο μάθημα καλύπτει τις κυριότερες πλευρές της φωνητικής της αγγλικής γλώσσας, ενώ παρουσιάζονται επίσης οι βασικές έννοιες και αρχές της φωνολογίας της Αγγλικής. Tα κυριότερα θέματα που εξετάζονται είναι: άρθρωση των αγγλικών φθόγγων, φωνητική και φωνολογική μεταγραφή, ρυθμικά και επιτονικά χαρακτηριστικά και πρόσφατες φωνολογικές θεωρίες.

ΑΓΓ 235 MOPΦOΛOΓIA KAI ΣYNTAΞH THΣ AΓΓΛIKHΣ ΓΛΩΣΣAΣ

Tο μάθημα εξετάζει την εσωτερική δομή των λέξεων και τους κανόνες σχηματισμού τους και προσφέρει μια εισαγωγή στη γραμματική της Αγγλικής μέσα στο πλαίσιο της φορμαλιστικής σύνταξης. Mελετά τη σχέση μεταξύ σύνταξης και μορφολογίας, με βάση τις συνέπειες που έχουν ορισμένες μορφολογικές διαδικασίες για τη σύνταξη. Eξετάζονται επίσης οι κανόνες φραστικής δομής με βάση τα αγγλικά δεδομένα, οι διαφορές μεταξύ κύριων και συμπληρωματικών προτάσεων, καθώς και οι κανόνες μετακίνησης (ερωτήσεις ολικής και μερικής αγνοίας, παθητικές δομές και δομές ανύψωσης).

ΑΓΓ 236 ΣHMAΣIOΛOΓIA KAI ΠPAΓMATOΛOΓIA

Tο μάθημα παρουσιάζει τις αρχές που καθορίζουν τη γλωσσική σημασία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε θέματα όπως έννοια και αναφορά, λεξική σημασιολογία και κύριες εννοιολογικές σχέσεις, σχέσεις γραμματικής και σημασιολογίας, απλή λογική. Επίσης, εισάγει τους φοιτητές στο χώρο της πραγματολογίας και στη μελέτη της σημασίας σε συνδυασμό με τις περιστάσεις επικοινωνίας.

ΑΓΓ 331 KOINΩNIOΓΛΩΣΣOΛOΓIA

Tο μάθημα παρουσιάζει τη γλωσσική ποικιλία σε κοινωνικά περιβάλλοντα και, πιο συγκεκριμένα, τους τρόπους με τους οποίους κοινωνικοπολιτιστικοί παράγοντες όπως η κοινωνική θέση, το επάγγελμα, το επίπεδο μόρφωσης, η ηλικία και το φύλο παρουσιάζονται να επηρεάζουν τη γλωσσική συμπεριφορά.

ΑΓΓ 333 METAΦPAΣTIKEΣ ΣΠOYΔEΣ

Στόχοι του μαθήματος είναι να αναπτύξει ένα σύνολο κριτηρίων για την εξάσκηση, ανάλυση και αξιολόγηση της μετάφρασης, με έμφαση στα διάφορα επίπεδα γλωσσολογικής ανάλυσης, να εξασκήσει τους φοιτητές στη μετάφραση ποικίλων κειμένων από και προς τα αγγλικά και ελληνικά, να αναπτύξει διάφορες πτυχές της εκπαίδευσης των μεταφραστών όπως οι στρατηγικές γλωσσικής επιμέλειας και διόρθωσης και, τέλος, να εισαγάγει κεντρικές έννοιες της μεταφραστικής θεωρίας.

ΑΓΓ 334 MEΘOΔOΛOΓIA ΔIΔAΣKAΛIAΣ THΣ AΓΓΛIKHΣ ΩΣ ΞENHΣ ΓΛΩΣΣAΣ

Το μάθημα προετοιμάζει μέλλοντες καθηγητές αγγλικής γλώσσας για την εργασία μέσα στην τάξη. Παρουσιάζονται στους φοιτητές διάφορες θεωρίες μάθησης και διδασκαλίας, παραδοσιακές και σύγχρονες μεθοδολογίες διδασκαλίας ξένων γλωσσών, οργάνωση μαθήματος, τεχνικές διδασκαλίας, οργάνωσης και αξιολόγησης του διδακτικού υλικού. Eπίσης, προσφέρεται καθοδήγηση στους φοιτητές κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εξάσκησης.

ΑΓΓ 430 ΨYXOΓΛΩΣΣOΛOΓIA

Tο μάθημα εξοικειώνει τους φοιτητές με (α) τους παράγοντες που ευνοούν ή παρεμποδίζουν τη μάθηση, (β) τις κύριες θεωρίες εκμάθησης γλωσσών και τον τρόπο εφαρμογής τους, (γ) την κατάκτηση της πρώτης γλώσσας, (δ) την εκμάθηση δεύτερης γλώσσας, (ε) τη διγλωσσία, (στ) τη γνωστική εξέλιξη, (ζ) τις βιολογικές πλευρές του γλωσσικού φαινομένου και (η) τη ζωοσημειολογία.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

EΠΛ 001 EIΣAΓΩΓH ΣTHN EΠIΣTHMH THΣ ΠΛHPOΦOPIKHΣ

Θεμέλια της Πληροφορικής, τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβάλει στην εξέλιξή της και οι δυνατότητες χρήσης της. Bασικά στοιχεία που συνθέτουν την Πληροφορική και τρόποι αξιοποίησής της σε άλλες επιστήμες και εφαρμογές. Πρακτική εξάσκηση με πακέτα εφαρμογών, στοιχειώδης προγραμματισμός και προγραμματισμός σε γλώσσα 4ης γενιάς όπως η Logo.