428 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Κύπρου

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και επιστημονικών ενδιαφερόντων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας. Τέτοιοι τομείς συμπεριλαμβάνουν συστήματα ελέγχου, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφοριών, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ψηφιακά και αναλογικά ηλεκτρονικά συστήματα και βιοϊατρικές εφαρμογές. Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος θα αποφοιτούν άρτια καταρτισμένοι σε βασικά θέματα ηλεκτρισμού, ηλεκτρομαγνητισμού, οπτικής και αναλυτικών μεθόδων, καθώς επίσης και σε αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού υπολογιστών και λογισμικού . Οι φοιτητές θα εξειδικεύονται σε τομείς αιχμής και θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διεθνούς εμβέλειας έρευνα, σε ένα περιβάλλον σύμπραξης και συνεργασίας με καθηγητές και τη βιομηχανία.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι ένα από τα τμήματα της νεοϊδρυθείσας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Τμήμα θα αρχίσει να δέχεται προπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές το Σεπτέμβριο 2003 και μεταπτυχιακούς φοιτητές μάστερ το Σεπτέμβριο του 2004. θα παρέχει προγράμματα υψηλής ποιότητας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα προγράμματα αυτά θα δίνουν έμφαση σε θεμελιώδεις αρχές και θα προετοιμάζουν τους φοιτητές για ηγετικούς ρόλους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις επιστημονικές και κοινωνικές προκλήσεις που πηγάζουν από την ταχύρυθμη εξέλιξη της τεχνολογίας. Επίσης, το Τμήμα θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και άλλων οργανισμών βιομηχανίας και έρευνας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την εκπόνηση υψηλής ποιότητας έρευνας που θα αποφέρει καινοτομίες και τεχνολογική πρόοδο, με όλα τα επακόλουθα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη. Οι καθηγητές του Τμήματος είναι έμπειροι ακαδημαϊκοί, παγκοσμίου φήμης, ο καθένας ειδικός στον τομέα του.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Οι ευκαιρίες απασχόλησης για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών είναι πολλές και προβλέπεται ότι στο μέλλον θα γίνουν ακόμα περισσότερες, καθώς η τεχνολογική πρόοδος ανοίγει νέους ορίζοντες. Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργάζονται στη βιομηχανία, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυβερνητικά τμήματα και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, θα είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας με επιτυχία έργο, που θα περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη, προγραμματισμό, σχεδιασμό, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση διαφόρων ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών συστημάτων. Ακόμα, θα μπορούν να ελέγχουν και να λύνουν προβλήματα λειτουργίας διαφόρων συσκευών και μηχανημάτων και να υπολογίζουν το χρόνο και κόστος σημαντικών έργων. Εκτός από την έρευνα, σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα μπορούν, επίσης, να εργαστούν σε θέσεις στη διοίκηση και διεύθυνση οργανισμών ή στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Τμήμα προσφέρει δύο ξεχωριστά προπτυχιακά προγράμματα στις ακόλουθες ειδικότητες:

• Πτυχίο Ηλεκτρολόγου
• Πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών

Στον πρώτο και δεύτερο χρόνο, τα προγράμματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών είναι κοινά. Αρχικά, οι φοιτητές γίνονται δεκτοί στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Μέχρι το τέλος του 2ου τους χρόνου, οι φοιτητές επιλέγουν, αφού συμβουλευθούν τον ακαδημαϊκό τους σύμβουλο, να προχωρήσουν είτε στο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είτε στο πρόγραμμα Μηχανικών Υπολογιστών.
Τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος σπουδών είναι δομημένα έτσι, ώστε να παρέχουν στους φοιτητές γερές βάσεις στα μαθηματικά και φυσική, καθώς επίσης και εισαγωγή στην μηχανική, ηλεκτρολογία και στις βασικές αρχές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτές οι βάσεις είναι απαραίτητες για την κατανόηση και εμπέδωση της ύλης, που θα ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια. Στον τρίτο χρόνο, οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε πιο προηγμένα αλλά θεμελιώδη θέματα ηλεκτρολόγων μηχανικών ή μηχανικών υπολογιστών, αναλόγως της ειδικότητας τους. Τον τέταρτο χρόνο, οι φοιτητές έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν μαθήματα επιλογής ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, από διάφορους τομείς εξειδίκευσης. Επιπρόσθετα, το τέταρτο έτος περιλαμβάνει μια ομαδική διπλωματική εργασία σχεδιασμού, το θέμα της οποίας μπορεί να επιλεχθεί από μια πληθώρα κατηγοριών. Η διπλωματική εργασία στοχεύει στην προετοιμασία των φοιτητών για την αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία απαιτούν τη συνεργασία με άλλους σπουδαστές και πιθανόν άλλους φορείς, όπως ιδιωτικές εταιρίες και κυβερνητικούς οργανισμούς.

Συνολικά, για απόκτηση του πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή του πτυχίου Μηχανικού Υπολογιστών απαιτείται συμπλήρωση τουλάχιστον 130 διδακτικών μονάδων (δ.μ.). Από αυτές, οι 9 δ.μ. πρέπει να είναι μαθήματα ελεύθερης επιλογής (που δεν περιλαμβάνονται στην ειδίκευση του φοιτητή), που πρέπει να λαμβάνονται από δύο διαφορετικές σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, όπως μικροηλεκτρονική, ψηφιακές τηλεπικοινωνίες, ασύρματα συστήματα, οπτικά συστήματα, συστήματα ενέργειας, επεξεργασία σημάτων, τεχνολογία πληροφορικής, μικροεπεξεργαστές, συστήματα αυτοματοποίησης και ελέγχου, νευρωνικά δίκτυα, κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών και βιόίατρικές μέθοδοι.
Το πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών καλύπτει την επιστήμη και τεχνογνωσία σχεδιασμού, εφαρμογής και συντήρησης του υπολογιστικού υλικού και λογισμικού των μοντέρνων συστημάτων υπολογιστών και των εφαρμογών τους. Οι μηχανικοί υπολογιστών θα αποκομίζουν γερές βάσεις στις αρχές και θεωρία της πληροφορικής, μαθηματικών και μηχανικής. Οι βάσεις αυτές θα εφαρμόζονται, στη συνέχεια, στο σχεδιασμό εξοπλισμού, λογισμικού, δικτύων και μηχανημάτων, θα είναι σε θέση ακόμα να λύνουν τεχνικά προβλήματα σε διαφόρους τομείς εφαρμογών με την επινόηση ειδικά σχεδιασμένων οργάνων με υπολογιστικές ικανότητες.
Οι φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος ενθαρρύνονται να επιζητούν συνεργασίες με επιστήμονες και φορείς σε τομείς εκτός του Τμήματος, όπως π.χ. εταιρίες τηλεπικοινωνιών και ενεργείας, καθώς και ιατρικά ιδρύματα. Τέτοιες συνεργασίες ανοίγουν νέους ορίζοντες και οδηγούν σε καινοτομίες με άμεσα οφέλη στο βιοτικό επίπεδο και την οικονομία της χώρας.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους φοίτησης, οι σπουδαστές ακολουθούν πρόγραμμα εξειδίκευσης, όπου πρέπει να παρακολουθήσουν 6 μαθήματα επιλογής (18 δ.μ.), από τα οποία τουλάχιστον 3 μαθήματα πρέπει να προέρχονται από την ίδια γνωστική περιοχή εξειδίκευσης του σπουδαστή.
Για σπουδαστές που ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, οι γνωστικές περιοχές εξειδίκευσης είναι οι ακόλουθες:
• Συστήματα Τηλεπικοινωνιών και Δίκτυα
• Τεχνολογία Βιο-ιατρικών Συστημάτων
• Μηχανική Ηλεκτρικής Ισχύος
• Ευφυή Συστήματα και Έλεγχος
• Κύματα, Κεραίες και Οπτική
Για σπουδαστές που ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών Μηχανικών Υπολογιστών, οι γνωστικές περιοχές εξειδίκευσης είναι οι ακόλουθες:
• Συστήματα Υλικού Υπολογιστών
• Ευφυή Συστήματα
• Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
• Προσομοίωση και Τεχνολογία Λογισμικού

ΤΟΜΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών επικεντρώνεται στους ακόλουθους τομείς:
1. Ηλεκτρονικές Συσκευές και Ευφυή Υλικά
2. Βιοϊατρική Τεχνολογία
3. Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική
4. Μικροηλεκτρονική και Αρχιτεκτονική
Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
5. Οπτικά Συστήματα και Λέιζερ
6. Τεχνολογία Ηλεκτρικής Ενέργειας και
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
7. Συστήματα Λογισμικού και Υπολογισμών
Πραγματικού Χρόνου
8. Ευφυή Συστήματα και Αυτοματοποίηση
9. Επικοινωνίες και Επεξεργασία Σημάτων
10. Τεχνολογία Πληροφοριών
11. Μικροκύματα και Ηλεκτρομαγνητισμός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΦΥΣ131 Γενική Φυσική Ι
ΜΑΣ 101 Απειροστικός Λογισμός Ι ΒΙ0 101 Εισαγωγή στη Σύγχρονη Βιολογία
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

Εαρινό Εξάμηνο

ΦΥΣ 132 Γενική Φυσική II
ΜΑΣ 102 Απειροστικός Λογισμός II
ΕΠΛ 131 Αρχές Προγραμματισμού Ι
ΗΜΥ 102 Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων ΓΛΩ 100 Αγγλικά Γενικής Μορφής Προχωρημένου Επιπέδου

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΦΥΣ 133 Γενική Φυσική III
ΜΑΣ 008 Μαθηματικά III
ΕΠΛ 236 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι
ΗΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων
ΓΛΩ 104 Αγγλικά για Τεχνικά θέματα

Εαρινό Εξάμηνο

ΜΑΣ 009 Μαθηματικά IV ΗΜΥ 210 Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων
ΗΜΥ 21 1 Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων
ΗΜΥ 220 Σήματα και Συστήματα Ι
ΗΜΥ 205 Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και Δίκτυα Ι

ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 321 Σήματα και Συστήματα II
ΗΜΥ 310 Οργάνωση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μικροεπεξεργαστές ΗΜΥ 331 Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία
ΗΜΥ 306 Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και Δίκτυα II
Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής Ι

Εαρινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 324 Τυχαία Σήματα και Συστήματα
ΗΜΥ 326 Δυναμικά Συστήματα και Έλεγχος
ΗΜΥ 308 Εργαστήριο Σχεδίασης Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων ΗΜΥ 359 Εισαγωγή στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών ΗΜΥ 340 Συστήματα Ηλεκτρικής Ισχύος

ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 401 Διπλωματική Εργασία
ΔΔΕ 335 Επιχειρηματικότητα
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής II

Εαρινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 402 Διπλωματική Εργασία ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής III

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΦΥΣ131 Γενική Φυσική Ι (4δ.μ.)
ΜΑΣ 101 Απειροστικός Λογισμός Ι (4 δ.μ.)
ΒΙ0101 Εισαγωγή στη Σύγχρονη Βιολογία (3 δ.μ.)
ΗΜΥ100 Εισαγωγή στη Τεχνολογία (4 δ.μ.)

Εαρινό Εξάμηνο

ΦΥΣ 132 Γενική Φυσική II (4 δ. μ.)
ΜΑΣ 102 Απειροστικός Λογισμός II (4 δ.μ.)
ΕΠΛ131 Αρχές Προγραμματισμού Ι (4 δ.μ.)
ΗΜΥ 102 Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων (3 δ.μ.)
ΓΛΩ100 Αγγλικά Γενικής Μορφής Προχωρημένου Επιπέδου (3 δ.μ.)

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΦΥΣ 133 Γενική Φυσική III (4 δ.μ.)
ΜΑΣ 008 Μαθηματικά III (4 δ.μ.)
ΕΠΛ 236 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι (3 δ. μ.)
ΗΜΥ 203 Εργαστήριο Κυκλωμάτων (3 δ.μ.)
ΓΛΩ104 Αγγλικά για Τεχνικά θέματα (3 δ. μ.)

Εαρινό Εξάμηνο

ΜΑΣ 009 Μαθηματικά IV (4 δ.μ.)
ΗΜΥ 210 Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων (3 δ.μ.)
ΗΜΥ 211 Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων (2 δ.μ.)
ΗΜΥ 220 Σήματα και Συστήματα Ι (3 δ.μ.)
ΗΜΥ 205 Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και Δίκτυα Ι

ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 321 Σήματα και Συστήματα II
ΗΜΥ 310 Οργάνωση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και
Μικροεπεξεργαστές ΗΜΥ 312 Διακριτή Ανάλυση και Δομές ΗΜΥ 313 Τεχνολογία Λειτουργικών Συστημάτων Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής Ι

Εαρινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 324 Τυχαία Σήματα και Συστήματα
ΗΜΥ 360 Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
ΗΜΥ 315 Τεχνολογία Υπολογισμού
ΗΜΥ 311 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής II

ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΤΟΣ

Χειμερινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 401 Διπλωματική Εργασία
ΔΔΕ 335 Επιχειρηματικότητα
ΗΜΥ 417 Κατανεμημένα Συστήματα
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή

Εαρινό Εξάμηνο

ΗΜΥ 402 Διπλωματική Εργασία
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή
ΗΜΥ Τμηματική Επιλογή Μάθημα Ελεύθερης Επιλογής III

Μαθήματα Επικλογής

ΗΜΥ 403 Συστήματα Μικροεπεξεργαστών
ΗΜΥ 404 Υλικό Υπολογιστικών Συστημάτων
ΗΜΥ 406 Σχεδιασμός ΣυστημάτωννίδΙ
ΗΜΥ 421 Ευφυή Συστήματα
ΗΜΥ 423 Προχωρημένος Έλεγχος με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές
ΗΜΥ 425 Ρομποτική )
ΗΜΥ 426 Τεχνητή Νοημοσύνη Ι
ΗΜΥ 427 Ενσωματωμένα Συστήματα και Συστήματα Πραγματικού Χρόνου
ΗΜΥ 428 Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου
ΗΜΥ 429 Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων
ΗΜΥ 431 Κυκλώματα Ραδιοκυμάτων και Μικροκυμάτων
ΗΜΥ 433 Τεχνολογία Οπτικών Συστημάτων
ΗΜΥ 434 Εργαστήριο Οπτικής και Φωτονικής
ΗΜΥ 435 Εισαγωγή στη Φωτονική
ΗΜΥ 436 Ηλεκτρονικά Στοιχεία Στερεάς Κατάστασης
ΗΜΥ 437 Κεραίες
ΗΜΥ 441 Μετατροπή Ηλεκτρομηχανικής Ενέργειας )
ΗΜΥ 442 Ανάλυση Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος
ΗΜΥ 445 Λειτουργία και Προγραμματισμός Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος
Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος)
Προχωρημένα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών
Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών
Σύγχρονα θέματα Τηλεπικοινωνιών
Εργαστήριο Συστημάτων τηλεπικοινωνίας
Ασφαλείς Τηλεπικοινωνίες και Κρυπτογράφηση Στοιχείων
Δίκτυα και Διαδίκτυα
Υπολογισμοί με Δίκτυο )
Κινητά Συστήματα Υπολογισμού
Εκτίμηση Απόδοσης Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων
Ποσοτική Φυσιολογία
Όργανα Βιο-ιατρικής και Σχεδιασμός
Εργαστήριο Βιο-οργάνων και Φυσιολογίας
Πράκτορες Λογισμικού
Συστήματα Βάσεων Δεδομένων
Μοντελοποίηση και Προσομοίωση Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Συστήματα Πολυμέσων
Βιο-ιατρική Απεικόνιση
Βιο-ιατρική Οπτική

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Υποχρεωτικά Μαθήματα Κορμού

ΗΜΥ100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία (4 δ.μ.)

Το μάθημα αποτελείται από μια σειρά διαλέξεων και εργαστηρίων. Διαλέξεις: βασικά θέματα Μηχανικής. Πρόγραμμα σπουδών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Αρχές σχεδιασμού μηχανικής. Διαχείριση χρόνου και τρόποι μάθησης, εργασία με ομάδες. Βασικά θέματα ηλεκτρονικών και υπολογισμού. Βιβλιογραφία και χρήση βιβλιοθήκης. Ηθική της μηχανικής. Κοινωνικές συνέπειες. Ακαδημαϊκοί σύμβουλοι. Μελλοντικές τάσεις της τεχνολογίας. Θέματα εργαστηρίου: βασικά θέματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Βασικό εργαστήριο και επίδειξη ηλεκτρονικών, επίδειξη οπτικών ινών και λέιζερ. Επίδειξη αεροδυναμικής. Επίδειξη μηχανικής τάσης. Επίδειξη ανάστροφου εκκρεμούς. Εργαστήριο ρομποτικής. Σχεδιασμός και προγραμματισμός ρομπότ, διαγωνισμός σχεδιασμού.

ΗΜΥ 102 Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και Δικτύων (3 δ.μ.)

Μοντέλα κυκλωμάτων: Κ€!_ και Κνΐ_, ρεύμα βρόγχου και ανάλυσης τάσης. Τα ισοδύναμα κυκλώματα των ΤΗενίηίη και ΝοιΊοη. Θεωρήματα δικτύων: δίκτυα με μια και δυο θύρες, ημιτονοειδής ανάλυση σταθερής κατάστασης και μεταβατική ανάλυση δικτύων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Απόκριση σε διέργεση με εκθετική συνάρτηση. Ενέργεια.

ΗΜΥ 203 Εργαοτήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων(3δ.μ.)

Εργαστηριακά πειράματα με τη χρησιμοποίηση βασικών οργάνων. Ηλεκτρισμός και Ασφάλεια. Πηγές σημάτων. Απόκτηση σημάτων (μετατροπείς, γεννήτριες σημάτων). Μέτρηση σημάτων: πραγματικά και εικονικά όργανα. Επεξεργασία σημάτων: βασικά κυκλώματα, ενεργά κυκλώματα, τελεστικοί ενισχυτές (ορ-3Γπρ) και φίλτρα, μέτρηση απόκρισης συχνότητας, φίλτρο Κ€. Ανάλυση σημάτων. Φάσμα φωνής. Αναλογική σε ψηφιακή μετατροπή. Επεξεργασία ψηφιακών σημάτων: χειρισμός φωνής και φιλτράρισμα. Φασματική αντιστροφή, συντονισμένα φίλτρα και μουσική υπολογιστών. Οπτικό τηλέφωνο. Ακουστική μετάδοση βασικών συχνοτήτων. Μέτρηση αναλογίας σήματος προς θόρυβο (5ΝΚ).

ΗΜΥ 205 Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και Δίκτυα Ι (3 δ.μ.)

Βασικά κυκλώματα τελεστικών ενισχυτών. Αγωγιμότητα σε ημιαγωγούς και δίοδοι. Εφαρμογές κυκλωμάτων διόδων. Ενισχυτές (τρανζίστορ): τρανζίστορς τύπου ]ΕΕΤ, ΜΟSFΕΤ και διπολικοί. Χαρακτηριστικά τερματικών, μοντέλα μικρών και μεγάλων σημάτων. Διαμορφώσεις ενισχυτή. Ιδιότητες μοντέλων μικρών σημάτων σε τρανζίστορ με τρία τερματικά. Απόκριση συχνότητας ενισχυτή. Πολυβάθμιοι ενισχυτές.

ΗΜΥ 210 Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων (3 δ.μ.)

Στοιχεία Συνδυαστικής Λογικής: εισαγωγή στις λειτουργικές και φυσικές ιδιότητες διόδων ολοκληρωμένου κυκλώματος. Τεχνικές Σχεδιασμού Συνδυαστικής Λογικής: τυπικές τεχνικές σύνθεσης για σχεδιασμό δικτύων συνδυαστικής λογικής. Δομικά Στοιχεία Συνδυαστικής Λογικής: πύλες και ολοκληρωμένα κυκλώματα μέσης κλίμακας. Βασικά Στοιχεία Αποθήκευσης: πολυδονητές και καταχωρητές. Σύγχρονα Ακολουθιακά Κυκλώματα: τυπικές τεχνικές σύνθεσης ακολουθιακών κυκλωμάτων που συγχρονίζονται από σήμα χρονιστή. Δομικά Στοιχεία Ακολουθιακών Κυκλωμάτων: τυπικά ακολουθιακά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα μέσης κλίμακας. Ασύγχρονα Ακολουθιακά Κυκλώματα: εισαγωγή στις ιδιότητες ακολουθιακών κυκλωμάτων που δεν συγχρονίζονται από σήμα χρονιστή.

ΗΜΥ 211 Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων (2 δ.μ.)

Σχεδιασμός και έλεγχος ψηφιακών συστημάτων με χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μικρής και μέσης κλίμακας. Σχεδιασμός με τη χρήση λογισμικού τύπου €ΑΟ. Οι εφαρμογές ψηφιακών συστημάτων περιλαμβάνουν συνδυαστική λογική, σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώματα, απλούς υπολογιστές, αριθμητικές και λογικές μονάδες (ΑΙΙ)), μνήμες, ελεγκτές και διεπαφές εισόδων εξόδων.
ΗΜΥ 220 Σήματα και Συστήματα Ι (3 δ.μ.)
Σήματα συνεχούς και διακριτού χρόνου σε γραμμικούς διανυσματικούς χώρους. Κρουστικές συναρτήσεις. Βασικές ιδιότητες γραμμικών συστημάτων αμετάβλητου χρόνου (ΙΤΙ) για συνεχή και διακριτό χρόνο. Ανάλυση Εουπει· για περιοδικά και απεριοδικά σήματα συνεχούς χρόνου. Μετασχηματισμοί Εουπει· και Ι_3ρΐ3οε. Ανάλυση γραμμικών συστημάτων αμετάβλητου χρόνου στα πεδία χρόνου και συχνότητας. Εφαρμογές τεχνικών μετασχηματισμού στην ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

ΗΜΥ 306 Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και Δίκτυα II (4 δ.μ.)

Βασικοί διαφορικοί ενισχυτές τύπου Β]Τ, ΜΟ5, Β10ΜΟ5, ΟΜδ. Πολυβάθμιοι ενισχυτές. Ενισχυτές ισχύος. Ενισχυτές ανάδρασης. Ενεργά φίλτρα, συντονισμένοι ενισχυτές, ταλαντωτές. Ψηφιακά κυκλώματα τύπου ΜΟ5 και Β1ΡΟΙΑΚ, πύλες και πολυδονητές. Τεχνικές μετατροπής Α/Ο και Ο/Α.

ΗΜΥ 308 Εργαστήριο Σχεδίασης Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων (3 δ.μ.)

Εργαστηριακά πειράματα που διερευνούν τα βασικά χαρακτηριστικά διόδων. Ανάλυση και σχεδιασμός ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, διαφορικών ενισχυτών, ενισχυτών ισχύος, ενισχυτές ανάδρασης και ψηφιακά κυκλώματα τύπου ΒΙΡΟΙΑΚ.

ΗΜΥ 310 Οργάνωση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μικροεπεξεργαστές (4 δ.μ.)

Απεικόνιση δεδομένων σε ψηφιακούς υπολογιστές. Μέθοδοι απόδοσης διευθύνσεων, μορφή εντολών, και συλλογή εντολών. Αμετάβλητοι και προγραμματιζόμενοι μικροελεγκτές. Συστατικά και η Ιεραρχία Μνήμης. Δομή υπολογιστών, κεντρική μονάδα επεξεργασίας, γλώσσα μηχανής. Συμβολομεταφραστές και συμβολική γλώσσα. Εισαγωγή στους μικροεπεξεργαστές και τις χρήσεις τους. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των μικροεπεξεργαστών: σοροί, διακοπές, είσοδοι, έξοδοι και απεικονίσεις.

ΗΜΥ 311 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (3δ.μ.)

Σχεδιασμός ψηφιακού υπολογιστή για την εκτέλεση δεδομένης δέσμης εντολών. Σχεδιασμός ψηφιακών υπολογιστών. Καταχωρητές μεταφοράς και μικρο-λειτουργίες. Σχεδιασμός συλλογής εντολών, κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (Κ.Μ.Ε.) και ελέγχου (Κ.Μ.Ε.). Βασικός προγραμματισμός σε γλώσσα μηχανής. Χρήση αγωγών στο σχεδιασμό Κ.Μ.Ε. Σχεδιασμός μονάδας μνήμης. Σχεδιασμός υποσυστήματος εισόδου-εξόδου.

ΗΜΥ 312 Διακριτή Ανάλυση και Δομές (3 δ.μ.)

Συναρτήσεις και πράξεις συνόλων, αναλογική λογική, λογική ρΓεςΙίςΒίε, κανόνες εξαγωγής συμπερασμάτων, μέθοδοι απόδειξης, επαγωγή, σχέσεις, συναρτήσεις, γραφικοί αλγόριθμοι, δέντρα, συνδυασμοί.

ΗΜΥ 313 Τεχνολογία Λειτουργικών Συστημάτων (3 δ.μ.)

Επισκόπηση λειτουργικών συστημάτων (Λ.Σ.). Αρχές, λειτουργίες και σχεδιασμός Λ.Σ. Υποστήριξη υλικού για ΓηυΙΐίΐΗι-εΒςΙεςΙ λειτουργικά συστήματα, πολυπρογραμματισμός , διακόπτες πραγματικού χρόνου και διεπαφές ΟΜΑ. Προγράμματα-οδηγοί συσκευών, διαχείριση μνήμης, εικονική μνήμη, συστήματα αρχείων, διαδικασία χρονοπρογραμματισμού, ταυτόχρονη επεξεργασία, συγχρονισμός και αδιέξοδο.

ΗΜΥ 315 Τεχνολογία Υπολογισμού (3 δ.μ.)

Αυτή η σειρά μαθημάτων προετοιμάζει τους σπουδαστές για την πρακτική εφαρμοσμένης μηχανικής υπολογιστών στη βιομηχανία. Σχεδιασμός και εφαρμογή μεγάλων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υλικού και λογισμικού. Καλύπτονται ζητήματα ηθικής, κοινωνικά, οικονομικά, ασφάλειας και νομικά. Διαχείριση έργου, αρθρωτός κώδικας, κοστολόγηση, μάρκετινγκ, έλεγχος, πρότυπα, επαλήθευση και δοκιμή προϊόντων, εργαλεία . Περιπτωσιακές μελέτες.

ΗΜΥ 321 Σήματα και Συστήματα II (3 δ.μ.)

Ανάλυση γραμμικών συστημάτων αμετάβλητου χρόνου (ΙΤΙ) με μονό βρόγχο ανάδρασης χρησιμοποιώντας τεχνικές μετασχηματισμού. Σειρές Εουιϊει· διακριτού χρόνου, μετασχηματισμοί Εουπει· διακριτού χρόνου, μετασχηματισμοί Ζ. Ανάλυση συστημάτων ΙΤΙ διακριτού χρόνου στα πεδία χρόνου και συχνότητας, δειγματοληπτικά συστήματα, εφαρμογή θεωρίας σημάτων σε συστήματα επικοινωνίας, συστήματα ψηφιακού ελέγχου και επεξεργασίας σημάτων.

ΗΜΥ 324 Εισαγωγή στα Τυχαία Σήματα και Συστήματα (3 δ.μ.)

Βασικά πιθανολογικά μοντέλα. Δεσμευμένη πιθανότητα και ο κανόνας του Β3γε5. Τυχαίες μεταβλητές και διανύσματα, συναρτήσεις κατανομής και πυκνότητας, Αναμονή και χαρακτηριστικές συναρτήσεις. Στατιστική ανεξαρτησία, νόμοι μεγάλων αριθμών, θεώρημα Κεντρικού-ορίου. Εισαγωγή στις τυχαίες ανελίξεις. Δευτεροβάθμιες ανελίξεις. Διέγερση γραμμικών συστημάτων με τυχαίες ανελίξεις. Πυκνότητα φάσματος ισχύος.

ΗΜΥ 326 Δυναμικά Συστήματα και Έλεγχος (3 δ.μ.)

Εισαγωγή στην έννοια της ανάδρασης, ανοικτός και κλειστός βρόγχος. Μαθηματικά μοντέλα συστημάτων μηχανικής. Έλεγχος μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, γενικές διαφορικές εξισώσεις και μεταβλητές κατάστασης, γραμμικοποίηση. Συναρτήσεις κατάστασης και μεταφοράς. Συστήματα καταστάσεων γραμμικού χώρου. Λύσεις μηδενικής εισόδου και μηδενικής κατάστασης, ευστάθεια, δυνατότητα παρατήρησης, δυνατότητα ελέγχου. Αναλογικές πραγματοποιήσεις γενικών γραμμικών διαφορικών εξισώσεων. Περιορισμοί επίδοσης. Διαμορφώσεις ανοικτού και κλειστού βρόγχου. Προδιαγραφές επίδοσης. Το κριτήριο Νγςυίδΐ. Όρια ευστάθειας, μη δομημένη αβεβαιότητα και εύρωστη ευστάθεια. Κλασικός σχεδιασμός. Συστήματα με καθυστέρηση. Τοποθέτηση πόλων.

ΗΜΥ 331 Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (3 δ.μ.)

Κυματικές εξισώσεις και εξισώσεις ΜβχννεΙΙ, ηλεκτροστατική, μαγνητοστατική. Γραμμές μετάδοσης, χρονική και διαστημική εξάρτηση σημάτων, παράμετροι γραμμής, σύνθετη αντίσταση εισόδου, συντελεστής αντανάκλασης, αναλογία στάσιμου κύματος, μεταβατική συμπεριφορά. Συναρμογή συνθέτης αντίστασης. Μετασχηματιστές, τεμάχια, ανάλυση με τη χρήση του Χάρτη 5πΊίΐΗ. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα: διάδοση ΤΕΜ, ΤΕ, ΤΜ. Κυματοδηγοί. Βασικές εξισώσεις, οδηγός επίπεδου πυκνωτή, ορθογώνιος οδηγός.

ΗΜΥ 340 Μηχανική Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος (38.μ.)

Συστατικά συστημάτων ηλεκτρικής ισχύος. Μαγνητικά κυκλώματα, μετασχηματιστές και επαγωγείς με τα ισοδύναμα κυκλώματα τους. Παραγωγή, μεταφορά και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Συστήματα τριφασικού εναλλασσόμενου και σταθερού ρεύματος. Θεμελιώδεις αρχές μετατροπής ηλεκτρομηχανικής ενέργειας. Ημιαγωγοί ισχύος: βασικές συσκευές και εφαρμογές σε κυκλώματα. Μετατροπέας ^^/^^. Βυοκ, βοοδί, βυοκ-βοοδί και τα παράγωγα τους, βασικά λειτουργίας και κριτήρια σχεδιασμού. Κυκλώματα εναλλασσόμενου ρεύματος: έλεγχος φάσης 5€Κ, αντιστραφείς, Αδιάκοπες Παροχές Ενέργειας (ί)Ρ5).

ΗΜΥ 359 Εισαγωγή στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών (3 δ.μ.)

Ανάλυσης και σχεδιασμός αναλογικών συστημάτων της επικοινωνίας: Διαμορφώσεις ΑΜ και ΕΜ. Ψηφιακά συστήματα της επικοινωνίας: δειγματοληψία, ψηφιακή διαμόρφωση και τεχνικές ανίχνευσης. Πολυπλέξη. Εφαρμογές και παραδείγματα σε τηλεφωνικά συστήματα, συστήματα καλωδιακής τηλεόρασης και σύστημα αναμετάδοσης.

ΗΜΥ 360 Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (3 δ.μ.)

Στόχοι σχεδιασμού δικτύου υπολογιστών. Ιεραρχικός σχεδιασμός. Μοντελοποίηση και σχεδιασμός τοπικών δικτύων (Οβηρυδ ΙΑΝ). ΥΙΑΝδ. Τεχνολογίες διαδικτύου. Αρχές εργασίας και σχεδιασμός στο διαδίκτυο. Σχεδιασμός δικτύων ευρείας περιοχής (ννΑΝ). Σχεδιασμός μικτών δικτύων 1Ρ, ανοικτή σηματοδότηση. ΟίίίεΓεηΙίΒίεςΙ ν5 ίηΐ6§Γ3ΐεςΙ 56Γνίθ65. Μέτρηση και έλεγχος ροής. Σχεδίαση ΥΝΡ.

ΗΜΥ 401,402 Διπλωματική Εργασία (3 δ.μ. κάθε μία)

Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας γίνεται κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους (έβδομο και όγδοο εξάμηνο). Κατά το εαρινό εξάμηνο του τρίτου χρόνου, ζητείται από τους φοιτητές να δημιουργήσουν ομάδες και κάθε ομάδα πρέπει να προτείνει το θέμα εργασίας της.

ΗΜΥ 417 Κατανεμημένα Συστήματα (3 δ.μ.)

Αρχιτεκτονικές υλικού και λογισμικού για κατανεμημένα συστήματα υπολογισμού. Θέματα σχεδιασμού κατανεμημένων συστημάτων και κατανεμημένη υπολόγιση. Πρωτόκολλα για επικοινωνία διεργασιών. Αλγόριθμοι συγχρονισμού και συντονισμού. Σχεδιασμός μνήμης κατανεμημένων συστημάτων. Συνεταιρική μνήμη. Αρχιτεκτονικές και μηχανισμοί αντιγραφής. Σχεδιασμός υπηρεσιών κατανεμημένων συστημάτων: αρχεία, ονομασία, ασφάλεια και υπηρεσίες συναλλαγών σε κατανεμημένα συστήματα. Ανάκτηση και ανοχή λαθών. Επίδοση κατανεμημένων συστημάτων. Σχεδιασμός κατανεμημένου περιβάλλοντος υπολογισμού.