506 Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΙ Λαμίας

ΓΕΝΙΚΑ

Το Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Λαμίας συστάθηκε στα πλαίσια της Ενέργειας «Διερεύνηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2000.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Στα πλαίσια μιας νέας εποχής που σηματοδοτείται από τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης της πληροφορικής και των επιδράσεων της στην Κοινωνία, το Τμήμα αυτό καλείται να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της παραγωγής και της κοινωνίας, με υψηλού επιπέδου δυναμικό του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών

Η πρόοδος της Τεχνολογίας και της Επιστήμης καθώς και η διεθνοποίηση των σχέσεων και των υπηρεσιών οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της Πλη­ροφορικής. Ο Υπολογιστής σαν εργαλείο είναι σε θέση να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα που εμφανίζονται σε όλες τις δραστηριότητες και να βελτιώσει συνθήκες εργασίας.

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών είναι εμφανής και στην αγορά εργασίας. Η αγορά αναζητά στελέχη που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη νέα Τεχνολογία με επιτυχία στην παραγωγή.

Το νέο τμήμα "Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών", φι­λοδοξεί να διασφαλίσει υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση στους σπουδαστές ώστε να μπορέσουν να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις στη διάρκεια της ε­παγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Σκοποί του Τμήματος είναι :

O να προάγει τη μετάδοση και την ανάπτυξη των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

O την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού τεχνολογικής εκπαίδευσης, που να διαθέτει τις απαραίτητες θεωρητικές και κυρίως πρακτικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να καλύψει θέσεις εργασίας στον κλάδο Πληροφορικής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, υποστηρίζοντας επιτυχώς την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Πληροφορικής σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες, σε όλους τους τομείς αξιοποίησης των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, την ανάπτυξη, τη διαχείριση, την εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν τους καθιστούν ικανούς να διεκπεραιώνουν λειτουργίες Πολιτικής και Διοίκησης χρήσης Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Ανάπτυξης, Παροχής Υπηρεσιών, Τεχνικής Υποστήριξης, Εποπτείας και Ελέγχου, Εφαρμοσμένης Έρευνας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Μπορούν επίσης:

· να επιδιώξουν Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά ιδρύματα του Εσωτερικού ή Εξωτερικού,

· να παρακολουθήσουν στηριζόμενοι στο υπόβαθρο των σπουδών τους τις ταχύρυθμες εξελίξεις, τόσο θεωρητικές όσο και τεχνολογικές, στο γνωστικό τους αντικείμενο.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, στους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού πληροφορικής καθώς και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού (προγραμματισμός και ανάλυση εφαρμογών, προγραμματισμός και ανάλυση συστημάτων).

2. Ειδικότερα οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος μπορούν να απασχολούνται στους παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού πληροφορικής και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού πληροφορικής.
α) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού, σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, δοκιμάζουν και εγκαθιστούν προγράμματα ή μέρη προγραμμάτων. Επίσης ασχολούνται με την βελτίωση και στην συντήρηση εφαρμογών.
β) ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Πέραν του προγραμματισμού και της βελτίωσης και της συντήρησης εφαρμογών αναλύουν ένα πρόβλημα, σχεδιάζουν την κατάλληλη μηχανογραφική λύση, εξετάζοντας και την τεχνοοικονομική πλευρά.
γ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Σχεδιάζουν, κωδικοποιούν και ελέγχουν μέρη λειτουργικών συστημάτων, βοηθητικών ρουτινών μεταγλωττιστών, συστημάτων διοίκησης, βάσεως δεδομένων κ.α.
δ) ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αναλύουν, σχεδιάζουν και αναπτύσσουν συστήματα πληροφορικής που αφορούν κύρια το λογισμικό καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογών.

3. Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος μπορούν να απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας, στα πλαίσια των παραπάνω αρμοδιοτήτων τους.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα αντικείμενα:

· Υλικό Υπολογιστών (Hardware)

· Λογισμικό (Software)

· Βάσεις Δεδομένων (Data Bases)

· Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (MIS)

· Τηλεπικοινωνίες (Telecommunications)

· Δίκτυα (Networks)

· Διαδίκτυο (Internet)

· Πολυμέσα (Multimedia)

Έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι απόφοιτοί του:

· Να μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με :

O Συντήρηση Υπολογιστικών Συστημάτων

O Ανάπτυξη Εφαρμογών Λογισμικού

O Μηχανοργάνωση

O Τηλεπικοινωνιακές Εφαρμογές

O Εφαρμογές Πολυμέσων

O Εγκαταστάσεις Δικτύων

· Να μπορούν να απορροφηθούν στην Εκπαίδευση

· Να ακολουθήσουν Μεταπτυχιακές Σπουδές.

Επίσης σκοπεύει να προσφέρει, μέσα από ένα σύγχρονο Εργαστηριακό Εξοπλισμό και ένα ικανά Εκπαιδευτικό Προσωπικό, τετραετή φοίτηση (7+1 εξάμηνα Σπουδών) με δύο κυρίως προσανατολισμούς - κατευθύνσεις :

1. “Ασφάλεια Δικτύων Επικοινωνίας”

2. “Τεχνολογίας Τηλεφαρμογών”.

Με όλους τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στόχους το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι Λαμίας, το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα σε θέματα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Περιοχής