523 Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων ΤΕΙ Πάτρας

Σκοπός

Το Τμήμα «Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων» ως ειδικότητα της Αρχιτεκτονικής στην Κτιριολογία, έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στις ανακαινίσεις και αποκαταστάσεις κτιρίων με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση και κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Ο τίτλος πτυχίου των αποφοίτων είναι «Μηχανικός Αρχιτεκτονικής των Κτιρίων» με δεξιότητα στις «Αποκαταστάσεις Κτιρίων».

Αντικείμενο Σπουδών

Το περιεχόμενο σπουδών, τετραετούς φοίτησης, του Τμήματος υπό την ονομασία «Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων», στα πλαίσια του τεχνολογικού τομέα, συνδυάζει την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υπόβαθρου, που είναι η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής στην Κτιριολογία, με την υψηλού επιπέδου άσκηση πράξης, αντίστοιχη με την διεξαγωγή τεχνολογικής έρευνας. Αναπτύσσει τεχνογνωσία και καινοτομίες σε αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Αρχιτεκτονικής συνθετικής ικανότητας των σπουδαστών, για τον σχεδιασμό σύγχρονων κτιριακών έργων, θεωρώντας την επάρκεια της σπουδής αυτής ως την πλέον ενδεδειγμένη οδό και για την ειδικότητα που παρέχεται για τις αποκαταστάσεις των κτιρίων.

Αρχή του προγράμματος σπουδών είναι η παροχή στους σπουδαστές παιδείας και τεχνογνωσίας, στον τομέα της Επιστήμης και φιλοσοφίας της Αρχιτεκτονικής, ώστε η δεξιότητα του σπουδαστή στη σύνθεση του κτιριακού έργου, απεριορίστου κλίμακας και εμβέλειας, να αποτελέσει βασικό εργαλείο εξειδίκευσης και στις Ανακαινίσεις και Αποκαταστάσεις των κτιρίων με πολύ ή λιγότερο ιστορικό παρελθόν.

Περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος

Oι πτυχιούχοι του τμήματος, κατά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό των Κτιρίων και δεξιότητες στις Ανακαινίσεις και Αποκαταστάσεις των κτιρίων.

Οι πτυχιούχοι θα έχουν τον κύριο και συντονιστικό ρόλο του ειδικού και γενικού Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και της εφαρμογής του και θα είναι σε θέση να ασχοληθούν προσωπικά είτε ομαδικά με άλλους Τεχνικούς, Πολιτικούς Μηχ., Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους στους τομείς του Αρχιτεκτονικού μέρους των κτιρίων και ειδικότερα:

· Στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό των Αναπαλαιώσεων και Αποκαταστάσεων των Κτιρίων και Συνόλων, Διατηρητέων – Παραδοσιακών ή παλαιών λαϊκότροπων.

· Στη Σύνθεση και εφαρμογή στον τομέα αποκλειστικά του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού νέων Σύγχρονων Κτιρίων, οποιασδήποτε χρήσης, απεριορίστου κλίμακας και εμβέλειας.

· Στις Αποτυπώσεις Αρχιτεκτονικών Μνημειακών έργων με παραδοσιακών ή νέων Τεχνικών μεθόδων.

· Στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών συντήρησης και αποκατάστασης των Δομικών υλικών κτιριακού έργου σε συνεργασία με άλλους Επιστημονικούς κλάδους και Ιδρύματα.

· Στη συνεργασία με άλλους Τεχνικούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Αρχιτεκτονικής μελέτης και κατασκευής με εφαρμογή των γνώσεων της ειδικότητας στον κατασκευαστικό τομέα των κτιρίων Διατηρητέων ή Σύγχρονων.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογα με τις σπουδές και με την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα μπορούν να απασχοληθούν: στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με την μελέτη και επίβλεψη αναπλάσεων, ανακαινίσεων και συντηρήσεων παραδοσιακών κτιρίων και άλλων μνημείων που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και αποτυπώσεων μνημειακού έργου. Αναλυτικότερα Η εξειδίκευση στα Δομικά Έργα, των Τεχνολόγων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών των Τ.Ε.Ι., για «Ανακαίνιση Αποκατάσταση Κτιρίων», καλύπτεται από το ευρύ φάσμα της Τεχνογνωσίας και Τεχνολογίας, για τη συντήρηση και διατήρηση της Αρχιτεκτονικής του μνημειακού έργου, καθώς και στη σύνθεση της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής των Κτιρίων. Το σύνολο αυτό εμπεριέχει τα Έργα Τέχνης, κλασσικά και νεοκλασικά, τα λαϊκότροπα και τα αστικά κτίρια. Όλα αυτά τα έργα με την ποικιλία των αστικών κτισμάτων πλούσιου διακόσμου και το πλήθος των λαϊκών κτισμάτων (σπίτια, πύργοι, εκκλησίες, γέφυρες, κρήνες, δρόμοι κ.λπ.) αποτελούν ένα μεγάλο φάσμα αρχιτεκτονημάτων προς συντήρηση και διατήρησή τους στο χρόνο για την ιστορία της τέχνης, της εθνικής παιδείας και κληρονομιάς. Η εκμάθηση της τεχνικής, για την διατήρηση ή αποκατάσταση αυτών των κτιρίων και έργων τέχνης, που είτε από το γήρας είτε από καταπονήσεις εξαιτίας και των σεισμών που υπέστησαν ή θα υποστούν, είναι μέλημα μελέτης και επίβλεψης που προσφέρεται από τη νέα αυτή Κατεύθυνση των Τεχνολόγων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ειδικότητα της Αρχιτεκτονικής των Κτιρίων. Στα πλαίσια αυτής της ειδικότητας περιλαμβάνεται και η Αρχιτεκτονική των νέων κτιριακών έργων για κατασκευή. Η επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών προς την κατεύθυνση της Τεχνικής για ανακαίνιση, αποκατάσταση ή η εκ νέου μελέτη κτιριακών έργων είναι η κατεύθυνση αυτού του νέου τμήματος των Τεχνολόγων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ειδικότητας στην Αρχιτεκτονική των έργων

Δομή των σπουδών

Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα «Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων», είναι οκτώ (8) εξάμηνα, από τα οποία το τελευταίο, όγδοο (8ο), διατίθεται για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας και πρακτικής άσκησης στην ειδικότητα της Αρχιτεκτονικής των κτιρίων.

Κατά την διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν μαθήματα θεωρητικής κατάρτισης, ασκήσεις πράξης ή εργαστηριακές, σεμινάρια, επισκέψεις σε χώρους εφαρμογής αρχιτεκτονικού έργου.

Τα μαθήματα κατατάσσονται σε κατηγορίες.

Μαθήματα Γενικής Υποδομής που στηρίζουν εξ’ αρχής τα μαθήματα Ειδικής Υποδομής και Ειδικότητας. Καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών με αντικείμενα σπουδής κατευθύνσεων,Γενικών Μαθηματικών, Ενεργειακής Φυσικής στις Εγκαταστάσεις, Αρχιτεκτονικών Σχεδιασμών, Αποτυπώσεων Κτιρίων, Ιστορίας Μνημειακού Έργου.

Μαθήματα Ειδικής Υποδομής για να βοηθούν στην κατανόηση και εμβάθυνση της κατάρτισης αυτών της ειδικότητας. Καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου το περιεχόμενο σπουδών με αντικείμενα κατεύθυνσης όπως: Έλεγχος Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας των Κατασκευών, Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία της Οικοδομικής των Κτιρίων, Ιστορία της Τυπολογίας του Αρχιτεκτονικού Έργου.

Μαθήματα Ειδικότητας που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σπουδών της εξειδικευμένης επιστήμης στην Αρχιτεκτονική της Κτιριολογίας και στις Αποκαταστάσεις Κτιρίων. Αφορούν την Αρχιτεκτονική Σύνθεση Νέων Σύγχρονων Κτιρίων, Κτιρίων και Συνόλων στις Αποκαταστάσεις και Αναπαλαιώσεις, Προδιαγραφές και Προϋπολογισμός Έργου.

Μαθήματα Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών, βοηθούν τους Σπουδαστές τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στην πνευματική τους καλλιέργεια. Αυτά είναι: Κοινωνιολογία στην Αρχιτεκτονική, Πολιτική Οικονομία, Μέτρα Ασφάλειας Δομικών Έργων, Αστικό Περιβάλλον, Ξένες Γλώσσες.

Τα Προαιρετικά μαθήματα, δύο ανά εξάμηνο, είναι εξ’ ίσου βασικά και μπορούν να θεωρηθούν Γενικής Υποδομής, γιατί το ένα εκ των δύο που είναι υποχρεωτικό, συμπληρώνει και στηρίζει τα μαθήματα Ειδικής Υποδομής.

Η Πτυχιακή Εργασία παρέχει δυνατότητες:
α) Να εμβαθύνει ο σπουδαστής μια περιοχή ενός μαθήματος ειδικότητας, με πειραματική και συνθετική εργασία και με την κατάλληλη βιβλιογραφική υποστήριξη, για να αναπτύσσονται οι προσωπικές ικανότητες με τα ενδιαφέροντά του.
β) Να αποκτήσει ερευνητικό πνεύμα, και ικανότητα για μελλοντικές ατομικές αναζητήσεις, διευρύνοντας ολοένα την βάση της επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισής του στην Αρχιτεκτονική της Κτιριολογίας.
γ) Να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και του επιστημονικού επιπέδου του Τμήματος.

Η Πρακτική Άσκηση στο 8ο εξάμηνο, πραγματοποιείται σε χώρους εργασίας σχετικούς με την «Αρχιτεκτονική των Κτιρίων», για την επί πλέον καλλιέργεια των γνώσεων που αποκτήθηκαν στα προηγούμενα εξάμηνα, στην παροχή δυνατοτήτων ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων, καλή και ομαλή εξοικείωση με την ομαδική εργασία.

Πρόγραμμα Σπουδών

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Ι

Ιστορία Αρχιτεκτονικού Μνημειακού Έργου Ι

Μαθηματικά

Στοιχεία Φυσικής

Κοινωνιολογία στην Αρχιτεκτονική

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΙΙ

Ιστορία Αρχιτεκτονικού Μνημειακού Έργου ΙΙ

Τεχνολογία των Δομικών Υλικών

Αναλυτική Γεωμετρία

Στοιχεία Θερμοδυναμικής Χώρου

Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρχιτεκτονική Αποτύπωση Μνημειακού Έργου

Στατική των Κατασκευών

Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

Σχεδιασμός στο Επίπεδο με Η/Υ

Ηχοτεχνία – Φωτοτεχνία

Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ι

Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα ή Χάλυβα

Οικοδομική Ι

Σχεδιασμός στο Χώρο με Η/Υ

Σύγχρονες Τεχνικές Αποτύπωσης

Επιλογής Υποχρεωτικό από Ομάδα Β

Ε’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αρχιτεκτονική Σύνθεση ΙΙ

Οικοδομική ΙΙ

Θεωρία της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής

Αρχιτεκτονική των Εσωτερικών Χώρων

Επιλογής Υποχρεωτικό από Ομάδα Α (Ε.Ε.)

Ιστορία της Τέχνης

ΣΤ' ΕΞΆΜΗΝΟ

Κανόνες Κτιριολογίας και Πολεοδομίας

Ειδικά Κτίρια – Σχεδιασμός

Ανάπλαση Ιστορικών Κέντρων και Συνόλων

Αντισεισμική Προστασία των Κτιρίων

Επιλογής Υποχρεωτικό από Ομάδα Β

Ξένη Γλώσσα (Ορολογία)

Ζ' ΕΞΆΜΗΝΟ

Αποκατάσταση – Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων

Σύνταξη Μελέτης Ανακαίνισης – Αποκατάστασης Κτιριακού Έργου

Σύνταξη Μελέτης Κτιριακού Έργου

Προδιαγραφές – Προϋπολογισμός Έργου

Οργάνωση Εργοταξίου

Σεμινάριο Τελειοφοίτων

Η’ ΕΞΆΜΗΝΟ

Πτυχιακή Εργασία

Εξάμηνη Πρακτική Άσκηση

ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΟΜΑΔΑ Α)

Χρώμα

Φωτογραφία

Σχεδιασμός Αντικειμένου

ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΟΜΑΔΑ Β)

Πολιτική Οικονομία

Μέτρα Ασφαλείας στα Δομικά Έργα

Οικοδομική Νομοθεσία

Αστικό Περιβάλλον