531 Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ιδρύθηκε το 1974 στο Κ.Α.Τ.Ε.Ε.Θ. και με τη θεσμοθέτηση της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης λειτουργεί στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας βασικούς τομείς της γεωπονικής επιστήμης και τεχνολογίας.

Αντικείμενο σπουδών

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και την μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη, που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο των γεωργικών επιστημών σχετικά 1) με την ανάπτυξη και διάδοση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας 2) την πρόληψη και καταστολή επιβλαβών επιδράσεων στην παραγωγή των φυτικών προϊόντων από διάφορες ασθένειες, έντομα, ζιζάνια, ξηρασία, υπερβολική υγρασία, παθογένεια εδαφών 3)τυποποίηση, συντήρηση, πιστοποίηση ποιότητας και εμπορία φυτικών προϊόντων 4)παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού των καλλιεργούμενων φυτών 5) εμπορία λιπασμάτων 6) γεωργοοικονομικές μελέτες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων 7) εκτίμηση ζημιών 8) αναλύσεις εδαφών, φυτικών ιστών και αρδευτικού νερού.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Π.Δ. 109/1989(Φ.Ε.Κ. 47/10-2-89/τ.Α')

Με το παραπάνω Π.Δ. καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος, οι οποίοι ασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της γεωπονικής επιστήμης και της διαδικασίας της φυτικής παραγωγής, όπως είναι: η καλλιέργεια φυτικής παραγωγής, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση γεωργικών προϊόντων, η προστασία της φυτικής παραγωγής, καθώς και η αναπαραγωγή (σποροπαραγωγή φυτών).

Δομή των σπουδών

Οι σπουδές, οι οποίες διαρκούν οκτώ εξάμηνα, περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπόνηση εργασιών. Το τελευταίο εξάμηνο περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις σπουδών: α) Οπωροκηπευτικών και β) Γεωργίας. Ο διαχωρισμός γίνεται από το πέμπτο εξάμηνο σπουδών. Στο Τμήμα λειτουργεί από το 1993, μονάδα Η/Υ, που έχει πολλαπλές χρήσεις: εξυπηρέτηση φοιτητών - εκπαιδευτικών, συμμετοχή σε εκθέσεις, επίδειξη εκπαιδευτικού έργου, συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο κ.λ.π.

Μαθήματα

Τα πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν κυρίως μαθήματα γενικής υποδομής όπως: Γεωργική Χημεία, Η/Υ, Βοτανική, Μαθηματικά, Εδαφολογία, Γενική Γεωργία, Γενική Δενδροκομία, Ζωοτεχνολογία, Βιομετρία, Γενετική, Γεωργικά Μηχανήματα, Φυτοπροστασία, Λιπασματολογία.

Στα εξάμηνα κατεύθυνσης διδάσκονται μαθήματα ειδικότητας όπως: Ειδική Γεωργία, Ειδική Δενδροκομία, Ειδική Φυτοπροστασία, Σποροπαραγωγή, Λαχανοκομία, Αμπελουργία, Ανθοκομία, Βελτίωση φυτών.

Παράλληλα, διδάσκονται και μαθήματα οικονομικού περιεχομένου οργάνωσης και διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων όπως: Γεωργικοί Συνεταιρισμοί, Μάρκετινγκ Αγροτικών προϊόντων, Τυποποίηση Αγροτικών προϊόντων, μαθήματα που αφορούν στη διαχείριση του εδάφους από γεωργική άποψη (Αξιοποίηση εδαφών, Αρδεύσεις - Στραγγίσεις), στις κατασκευές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και προαιρετικά μαθήματα.