540 Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα)

Αντικείμενο σπουδών

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής των Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Λάρισας, Κοζάνης( Παραρτ. Φλώρινας) και Θεσσαλονίκης, καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των Ζώων και συναφών κλάδων, με έμφαση στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων στην εκτροφή, διατροφή, βελτίωση, αναπαραγωγή και υγεία των αγροτικών ζώων, ζώων συντροφιάς, εξωτικών ζώων και πειραματόζωων . Ακόμη καλύπτει τις μεθόδους παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι Πτυχιούχοι του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ, αποκτούν τις απαραίτητες τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις και ικανότητες ως Τεχνολόγοι Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής, για να μπορούν να απασχολούνται σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη επιχειρήσεων.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των Ζωοτεχνικών Επιστημών, καθώς και της διαδικασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως είναι η παραγωγή ζωοκομικών προϊόντων, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση κτηνοτροφικών μονάδων και η αναπαραγωγή του ζωικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα ο Τεχνολόγος Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής:

Εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές μεθόδους καθώς και διοικητικές πρακτικές, στην παραγωγή ζώων, στη μεταποίηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης καθώς και στον έλεγχο της ποιότητας αυτών.

Εφαρμόζει μεθόδους υγιεινής των εκτροφών, των χώρων μεταποίησης και των προϊόντων ζωικής προέλευσης και συνεπικουρεί στο επίπεδο υγείας της εκτροφής όπως και της νοσηλείας

Εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές μεθόδους για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των αποδόσεων των εκτροφών.

Εφαρμόζει ορθολογιστικές μεθόδους διατροφής από οικονομική άποψη.

Επιλαμβάνεται των περιβαλλοντικών και νομικών προβλημάτων των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων.

Συμμετέχει με άλλους επιστήμονες στην τεχνολογική έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτομιών στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής.

Εκπονεί και επιβλέπει την εφαρμογή γεωργοκτηνοτροφικών μελετών και οργανώνει κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ασχολείται με την εμπορία και τη διακίνηση κτηνοτροφικών εξοπλισμών και βιολογικών προϊόντων. Ακόμη ασχολείται με την παραγωγή και διακίνηση ζώων αναπαραγωγής, σπέρματος, εμβρύων, γούνας και δερμάτων.

Εργάζεται στον τομέα της τεχνητής σπερματέγχυσης στον Ιδιωτικό ή Δημόσιο τομέα.

Εφαρμόζει τον έλεγχο γαλακτοπαραγωγής στα πλαίσια του προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης

Δομή των σπουδών

Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής είναι οκτώ (8) εξάμηνα συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές φροντιστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ερευνητικά κέντρα, εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών, τυποποίησης γάλακτος και άλλα, και εκπόνηση επιστημονικών εργασιών. Το όγδοο ( 80 ) εξάμηνο περιλαμβάνει την Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα και την εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας.

Στα πρώτα εξάμηνα σπουδών θα διδάσκονται τα γενικά γνωστικά αντικείμενα που θέτουν τις βάσεις για ένα επίπεδο γνώσεων που θα επιτρέψει στο σπουδαστή να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις που εφαρμόζονται στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής.

Ως μαθήματα Γενικής Υποδομής θα διδάσκονται μεταξύ άλλων Χημεία, Μαθηματικά, Βιομετρία, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και ως Ειδικής Υποδομής μαθήματα Δομής και Λειτουργίας του Ζωικού Οργανισμού π.χ. Βιοχημεία, Ζωολογία, Ανατομία, Φυσιολογία, Αναπαραγωγή, Διατροφή και Γενετική Βελτίωση.

Στα προχωρημένα εξάμηνα σπουδών θα διδάσκονται μαθήματα Ειδικότητας όπως Αγελαδοτροφία, Χοιροτροφία, Πτηνοτροφία, Προβατοτροφία, Αιγοτροφία, Μικρά κατοικίδια, Γουνοφόρα, Ιπποτροφία, Ιχθυοτροφία, Μελισσοκομία. Επίσης θα διδάσκονται και άλλα ειδικά μαθήματα, Παραγωγής Ζωοτροφών ( Εδαφολογία, Φυτοτεχνολογία, Κτηνοτροφικά φυτά, Βοσκότοποι, Ανάλυση Σιτηρεσίων, Γεωργικά μηχανήματα ), Προστασίας υγείας των ζώων (Μικροβιολογία, Παρασιτολογία, Παθολογία, Λοιμώδη νοσήματα, Υγιεινή των Ζώων και Φαρμακολογία), Τεχνολογίας κρέατος, γάλακτος και αλιευμάτων, Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί, Οικολογία, Περιβάλλον και Διαχείριση λυμάτων.

Ειδική κατηγορία συνιστούν τα μαθήματα Διοίκησης και Οικονομίας όπως Γεωργική Λογιστική, Τεχνοοικονομική ανάλυση, Εμπορία και Αγροτική Πολιτική.

Η πρακτική άσκηση στο 80 εξάμηνο πραγματοποιείται σε χώρους παραγωγής, εργαστήρια και άλλους χώρους εργασίας της ειδικότητας με σκοπό την εμπέδωση των γνώσεων των προηγούμενων εξαμήνων, την παροχή δυνατότητας ανάπτυξης πρωτοβουλιών καθώς και την δυνατότητα ανάπτυξης ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων και ομαδικής εργασίας.

Τέλος η Πτυχιακή εργασία πριν από τη λήψη του Πτυχίου δίνει την δυνατότητα στο σπουδαστή να αποκτήσει την εμπειρία μελέτης σε βάθος ενός θέματος της ειδικότητας, με ερευνητική ή με συνθετική εργασία και με κατάλληλη βιβλιογραφική ανασκόπηση, με έμφαση στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του σπουδαστή στην επίλυση προβλημάτων Ζωϊκής Παραγωγής.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Γεωργική Χημεία, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Γεωργικά Μηχανήματα, Ανατομία Αγροτικών Ζώων, Εδαφολογία, Φυτοτεχνολογία, Ξένη Γλώσσα Ι, Γενική Ζωοτεχνία, Βιοχημεία.

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Βιομετρία, Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων, Παρασιτολογία Αγροτικών Ζώων, Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί, Ξένη Γλώσσα II, Κτηνοτροφική Λογιστική, Γενική Οικολογία, Εισαγωγή στους Η/Υ.

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Γενετική Αγροτικών Ζώων, Παθολογία Αγροτικών Ζώων, Μικροβιολογία -Ανοσολογία, Κτηνοτροφικά Φυτά, Παρασιτικά Νοσήματα, Οικολογία Πληθυσμών.

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Αναπαραγωγή και Τεχνική Σπερ/οη Αγροτικών Ζώων - Μαιευτική, Οργάνωση - Διοίκηση Κτην. Επ/σεων, Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμός, Ξένη Γλώσσα III, Iχθυοτροφία, Μελισσοκομία.

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Αιγοπροβατοτροφία, Αγελαδοτροφία, Λοιμώδη Νοσήματα - Υγιεινή Α.Ζ., Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Προγραμματισμός Η/Υ Ι, Εκτροφή θηραμάτων και Κονικλοτροφία, Ιπποτροφία. 6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Χοιροτροφία, Πτηνοτροφία, Τεχνικοοικονομική Ανάλυση, Αγροτ. Κοιν/για - Αγροτ. Αναπτ., Προγραμματισμός Η/Υ II, Ασφάλεια Εργαζ. και Προστασία Περιβάλλοντος, Φαρμακολογία, Υγ/νή Τροφίμων Ζωικής Προελ/οης.

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Βελτίωση Αγροτ. Ζώων, Τεχνολογία Κρέατος, Τεχνολογία Γάλακτος, Σεμινάριο, Τεχνολογία Ζωοτροφών, Επιθεώρηση Κτηνοτροφικής Παραγωγής.

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Πτυχιακή Εργασία, Πρακτική Άσκηση