548 Ιχθυοκομίας - Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα)

Αντικείμενο σπουδών

Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Ιχθυοκομίας-Αλιείας καλύπτει το γνωστικό και τεχνολογικό πεδίο εφαρμογής των βιολογικών, χημικών και φυσικών επιστημών που αναφέρονται στην αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση-επεξεργασία αλιευμάτων και άλλων υδρόβιων οργανισμών, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγικής διαχείρισης, εκτίμησης και αξιολόγησης του περιβάλλοντος των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Αποστολή του τμήματος

Το τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση γνώσεων στη τεχνολογία και την επιστήμη που περιλαμβάνει το παραπάνω γνωστικό αντικείμενο, με την διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση και κατάρτιση τους στην επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Περιγραφή του πτυχιούχου του τμήματος

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του τμήματος αποκτά τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές καθώς επίσης και τις οικονομοτεχνικές γνώσεις, ως Τεχνολόγος Ιχθυοκομίας-Αλιείας (Technologist in Aquaculture and Fisheries), ώστε να μπορεί να απασχολείται σε όλους τους τομείς που αντιστοιχούν στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως στέλεχος σχετικών μονάδων, επιχειρήσεων, υπηρεσιών, οργανισμών και συνεταιρισμών.

Ειδικότερα ο Τεχνολόγος Ιχθυοκομίας-Αλιείας μπορεί να απασχοληθεί στα εξής

αντικείμενα και δραστηριότητες:
1. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους για τη λειτουργία, οργάνωση, διαχείριση και σχεδιασμό πάσης φύσεως μονάδων:

(α) υδατοκαλλιέργειας και εκτροφής ιχθύων, ιχθυογεννητικών σταθμών.

(β) ιχθυαγορών.

(γ) επιχειρήσεων μεταποίησης και τυποποίησης αλιευμάτων.

(δ) ποιοτικού και υγειονομικού ελέγχου, πάσης φύσεως αλιευμάτων, αλιευτικών

προϊόντων και υποπροϊόντων.

2. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους για τη βελτίωση ειδών υδρόβιων οργανισμών καθώς και την απομόνωση και παραγωγή προϊόντων υδρόβιων οργανισμών με εφαρμογή στη βιοτεχνολογία.

3. Εμπορία πάσης φύσεως

(α) αλιευμάτων, αλιευτικών προϊόντων και υποπροϊόντων,

(β) ιχθυοτροφών και ιχθυοφαρμάκων

(γ) υλικού ιχθυογεννητικών σταθμών και επιχειρήσεων εκτροφής αλιευμάτων

(δ) αλιευτικών μέσων, οργάνων και σκαφών,

(ε) υλικού και εξοπλισμού αλιευτικών επιχειρήσεων επεξεργασίας και τυποποίησης αλιευμάτων, αλιευτικών προϊόντων και υποπροϊόντων, υλικού και εξοπλισμού εργαστηρίων

4. Λειτουργία, οργάνωση και διαχείριση επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, ειδικών εργαστηρίων και γραφείων παροχής υπηρεσιών και ειδικών δραστηριοτήτων σχετικών με τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, τις ιχθυοτροφές, την αλιεία, την αλιευτική τεχνολογία, την επεξεργασία, τυποποίηση και συντήρηση αλιευτικών προϊόντων και υποπροϊόντων, και την ορθολογική εκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων.

5. Σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ιχθυαγορών, επιχειρήσεων επεξεργασίας, συσκευασίας και διακίνησης αλιευμάτων, αλιευτικών προϊόντων και υποπροϊόντων.

6. Τεχνικό σχεδιασμό εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, επιχειρήσεων επεξεργασίας, συσκευασίας και διακίνησης αλιευμάτων, αλιευτικών προϊόντων και υποπροϊόντων και ιχθυαγορών σε συνεργασία με ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες.

7. Επίβλεψη μελετών και κατασκευών μονάδων υδατοκαλλιέργειας, ιχθυογεννητικών σταθμών, εξοπλισμού αλιευτικών επιχειρήσεων και σχετικών έργων σε συνεργασία με ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες.

8. Σύνταξη μελετών εκτίμησης, αξιολόγησης και διαχείρισης υδάτινων οικοσυστημάτων και υδάτινου περιβάλλοντος.

9. Στελέχωση ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων και συνεταιρισμών σχετικών με την ειδικότητα και τη δυνατότητα εξέλιξης σε όλο το φάσμα της τεχνικής και διοικητικής ιεραρχίας σύμφωνα με τη νομοθεσία.

10. Απασχόληση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, σχετικών με την ειδικότητα, σύμφωνα με την νομοθεσία.

Άσκηση του επαγγέλματος ως Τεχνολόγος Ιχθυοκομίας-Αλιείας.

Δομή και Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών στο τμήμα ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ-ΑΛΙΕΙΑΣ, είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά την διάρκεια των πρώτων επτά (7) εξαμήνων, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική και εργαστηριακή διδασκαλία καθώς και ασκήσεις πράξεις (επισκέψεις σε χώρους εργασίας, παρακολούθηση σεμιναρίων, εκπόνηση εργασιών, παρουσίαση μελετών κλπ), για την απόκτηση γνώσεων και τεχνολογικών δεξιοτήτων στο παραπάνω γνωστικό αντικείμενο. Κατά το τελευταίο όγδοο (8ο ) εξάμηνο, εκπονείται η πτυχιακή εργασία και πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση στο επάγγελμα σε κατάλληλους χώρους εργασίας, για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Τα μαθήματα του τμήματος και το γνωστικό τους περιεχόμενο, κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:

στα μαθήματα γενικής υποδομής, κύρια στα πρώτα εξάμηνα σπουδών, τα οποία καλύπτουν μεταξύ των άλλων την υποδομή σε βασικές γνώσεις, που θα πρέπει να έχουν οι σπουδαστές στα γνωστικά αντικείμενα της Χημείας, της Βιολογίας, της Στατιστικής, της Πληροφορικής κ.ά, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν βαθύτερα τα κύρια γνωστικά αντικείμενα του τμήματος στα επόμενα εξάμηνα σπουδών.

στα μαθήματα ειδικής υποδομής, τα οποία καλύπτουν μεταξύ των άλλων την υποδομή σε ειδικές γνώσεις, που θα πρέπει να έχουν οι σπουδαστές στα γνωστικά αντικείμενα της Υδροβιολογίας και Θαλάσσιας Βιολογίας, της Βιολογίας και Φυσιολογίας των Υδρόβιων Οργανισμών, της Ιχθυολογίας, της Γενετικής, της Ιχθυοπαθολογίας κ.ά. τα οποία αποτελούν το κύριο υπόβαθρο γνώσης για τα μαθήματα ειδικότητας του Τμήματος.

στα μαθήματα ειδικότητας, στα οποία περιλαμβάνονται εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα που διαμορφώνουν το χαρακτήρα του τμήματος και σχετίζονται με τις τεχνολογικές εφαρμογές σε βιοτεχνική-βιομηχανική κλίμακα, όπως είναι οι τεχνικές εκτροφής υδρόβιων οργανισμών, οι σύγχρονες μέθοδοι και η τεχνολογία διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και υγροτόπων, οι μέθοδοι και τεχνικές Επεξεργασίας Αλιευτικών προϊόντων. Τα μαθήματα ειδικότητας, μεταξύ των άλλων καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο των Υδατοκαλλιεργειών, της Αλιευτικής Βιολογίας, της Δυναμικής Ιχθυοπληθυσμών, του Ποιοτικού και Υγιειονομικού ελέγχου των ιχθυηρών κ. ά. στα οποία οι σπουδαστές αποκτούν ιδιαίτερες τεχνολογικές δεξιότητες.

στα μαθήματα Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα οποία σκοπό έχουν να υποστηρίξουν το σπουδαστή στη συνειδητοποίηση του οικονομικοκοινωνικού και νομοθετικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο θα κληθεί να συμμετάσχει σαν επαγγελματίας στην παραγωγική ζωή της χώρας, όπως μαθήματα του γνωστικού αντικειμένου, της Αλιευτικής Νομοθεσίας, της Ιστορίας της Αλιείας, της Επαγγελματικής Δεοντολογίας, της Διασφάλισης Ποιότητας, της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Οικονομοτεχνικού σχεδιασμού, του Μάρκετινγκ κ.λ.π.

Πρόγραμμα Σπουδών

Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

Χημεία Ι
Στατιστική
Εργαστηριακές Τεχνικές
Γενική Βιολογία
Υδροβιολογία
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ Ι

Β' ΕΞΑΜΗΝΟ

Χημεία ΙΙ
Εισαγωγή στη Βιοχημεία
Εισαγωγή στην Πληροφορική
Ιχθυολογία
Αρχές Οικολογίας: Άνθρωπος και Περιβάλλον
Ιστορία της Αλιείας
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΙΙ

Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ

Συστηματική και Ταυτοποίηση Ιχθύων
Ωκεανολογία
Θαλάσσια Βιολογία
Βιολογία και Οικολογία Εσωτερικών Υδάτων
Ποιότητα και επεξεργασία Νερού για Υδατοκαλλιέργειες
Αλιευτική Ναυτιλία

Δ' ΕΞΑΜΗΝΟ

Οργανογένεση & Φυσιολογία Υδρόβιων Οργανισμών
Αρχές Γενετικής
Εδαφολογία
Αλιευτική Βιολογία
Αλιευτική Τεχνολογία
Εξοπλισμός και Μηχανική Υδατοκαλλιεργειών
Διατροφή & Tεχνολογία Ιχθυοτροφών

Ε' ΕΞΑΜΗΝΟ

Ιχθυοπαθολογία & Διαγνωστική
Διοίκηση Επιχειρήσεων
Μάρκετινγκ Αλιευτικών Προϊόντων
Εκτροφές Ιχθύων Γλυκών Νερών
Εκτροφές Ιχθύων Θαλάσσης
Δεοντολογία Επαγγέλματος
Διοίκηση & Διασφάλιση Ποιότητας

ΣΤ' ΕΞΑΜΗΝΟ

Λοιμώδη & Παρασιτικά Νοσήματα
Υδάτινα Φυσικά Οικοσυστήματα
Εισαγωγή στη Γενετική Μηχανική και Βιοτεχνολογία Υδροβίων Οργανισμών
Επεξεργασία Αλιευμάτων
Παραγωγή Ιχθυδίων Ειδών Γλυκού Νερού
Παραγωγή Ιχθυδίων Θαλασσινών Ειδών
Οικονομοτεχνικός Σχεδιασμός
Υδατοκαλλιέργειες Οστρακοειδών

Ζ' ΕΞΑΜΗΝΟ

Επιδημιολογία & Πρόληψη Ασθενειών Υδρόβιων Οργανισμών
Τεχνικό Σχέδιο
Αλιευτική Νομοθεσία
Δυναμική Ιχθυοπληθυσμών
Φυκοκαλλιέργειες
Ποιοτικός και Υγειονομικός Έλεγχος Αλιευμάτων
Διαχείριση & Προστασία Περιβάλλοντος
Εκτροφές μικρών υδρόβιων ζώων

H' ΕΞΑΜΗΝΟ

Πρακτική Άσκηση
Πτυχιακή Εργασία