553 Δασοπονίας ΤΕΙ Λάρισας (Καρδίτσα)

Αντικείμενο σπουδών

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Δασοπονίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής βιοοικολογικών, φυσικών τεχνικών και οικονομικών επιστημών στην αειφορική διαχείριση και προστασία των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και στη διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος Δασοπονίας αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, ιδίως στους παρακάτω τομείς:

1) Εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση δασικών μελετών διαχείρισης και προστασίας των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων (ΧΦΟ) και ενδιαιτημάτων άγριας πανίδας, καθώς και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τεχνικά έργα και δραστηριότητες. Στελέχωση ομάδων περιβαλλοντικών μελετών ή έργων διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος.

2) Διαχείριση, προστασία, οργάνωση και λειτουργία :
2.1) Δασικών οικοσυστημάτων
2.2) Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών
2.3) Δασικών Φυτωρίων και Αναδασωτικών Προγραμμάτων
2.4) Αστικού Πρασίνου και Χώρων Υπαίθριας και Δασικής Αναψυχής
2.5) Καταφυγίων Θηραμάτων, Εκτροφείων Θηραμάτων και Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών.
2.6) Ορεινών Βοσκοτόπων

3) Εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών ανόρθωσης και αποκατάστασης υποβαθμισμένων χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων.
4) Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων απογραφής και παρακολούθησης των ΧΦΟ με χρήση Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
5) Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον.
6) Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για τη βελτίωση της αύξησης και παραγωγής ξύλου, συγκομιδής και ορθολογικής χρήσης ξύλου, απόληψης δασικών προϊόντων, επεξεργασίας και εμπορίας αυτών.
7) Έλεγχος ποιότητας και καταλληλότητας, καθώς και διακίνηση και μεταποίηση των προϊόντων (άμεσων και έμμεσων) που παράγονται από την αειφορική εκμετάλλευση των ανανεώσιμων δασικών πόρων.
8) Μελέτη χειμαρρικών φαινομένων και διαχείριση λεκανών απορροής. Σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή ορεινών υδροτεχνικών έργων. Διαχείριση χιονιού.
9) Σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή και λειτουργία τεχνικών έργων υποδομής. Σχεδιασμός και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων.
10) Εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών Επιχειρησιακής έρευνας, Πολιτικής και Διοίκησης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων δασικών πόρων.
11) Εφαρμογή των συστημάτων και μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών.
12) Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης δασοπονικών και λιβαδοπονικών φυτών.
13) Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας που αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων στα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα.
14) Σύμβουλοι περιβαλλοντικής πολιτικής και επόπτες εφαρμογής διατάξεων περιβαλλοντικής νομοθεσίας και προδιαγραφών περιβαλλοντικής συμβατότητας έργων και δραστηριοτήτων στα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα.
15) Στελέχωση υπηρεσιών του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, που σχετίζονται με σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας, ανάπτυξης και γενικά διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και την πραγματοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον.
16) Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
17) Χρησιμοποίηση και εμπορία των φυτοπροστατευτικών ουσιών δασικού ενδιαφέροντος.
18) Ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Δασοπονίας.

Δομή των σπουδών

Η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ (8) εξάμηνα, όπως προβλέπεται στο ΠΔ 227/1995 (ΦΕΚ 130/τ. Α /20.6.1995). Σε όλα τα εξάμηνα, πλην του τελευταίου, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους που αφορούν τις δραστηριότητες του αντικειμένου σπουδών και εκπόνηση μελετών και εργασιών. Έμφαση δίνεται στη μελέτη περιπτώσεων και στη συμμετοχική εργασία. Στα πρώτα εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μαθήματα γενικής υποδομής θετικών και βιολογικών επιστημών όπως , Χημεία , Φυσική, Μαθηματικά, Πληροφορική, Βιοστατιστική, Βοτανική, Γεωλογία, Τοπογραφία, Μηχανική κλπ. Ακολουθούν αντικείμενα ειδικής υποδομής όπως, Δασική Οικολογία, Δασοπροστασία, Δασική Βιομετρία, Υλοχρηστική, Δασικές Μετρήσεις, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Φυτώρια, Αναδασώσεις, Παρακολούθηση Περιβαλλοντικών Μεταβλητών και Επιπτώσεων, κλπ. Στα προχωρημένα εξάμηνα σπουδών διδάσκονται αντικείμενα ειδικότητας όπως, Διάνοιξη Δασοδρόμων, Δασική Διαχειριστική, Δασική Τεχνολογία, Αισθητική και Αρχιτεκτονική Τοπίου, Αστικό Πράσινο, Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών κλπ.

Πρακτική Ασκηση

Η Πρακτική Ασκηση στο επάγγελμα έχει σκοπό την εμπέδωση των γνώσεων των προηγουμένων εξαμήνων, τη παροχή δυνατότητας ανάπτυξης πρωτοβουλιών, ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων και την ομαδική εργασία.

Πτυχιακή Εργασία

Η Πτυχιακή Εργασία πριν τη λήψη του πτυχίου δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή να αποκτήσει την εμπειρία μελέτης σε βάθος ενός θέματος της ειδικότητας, είτε με ερευνητική είτε με συνθετική εργασία και με κριτική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, με έμφαση στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του αλλά και της συμμετοχικής εργασίας εφόσον αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια ομάδας. μέχρι τριών φoιτητών.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο Εξάμηνο

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΤΟΠΟΝ. ΣΧΕΔΙΑΣ.ΓΕΩΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΜΗΧ/ΤΑ
ΔΑΣ. ΒΟΤΑΝΙΚΗ
ΓΕΩΛ. - ΟΡΥΚΤ. - ΠΕΤΡ.
ΜΕΤΕΩΡ. - ΚΛΙΜΑΤ.
ΘΗΡΑΜΑΤ. - ΙΧΘΥΟΚ.
ΕΙΣΑΓ. ΣΤΗ ΔΑΣ.

2ο Εξάμηνο

ΔΕΝΔΡΟΜΕΤΡΗΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ
ΔΑΣ. ΕΔΑΦΟΛ.
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ Ι
ΔΑΣ. ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΙΙ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι
ΠΡΟΛ. ΑΤΥΧΗΜ.

3ο Εξάμηνο

ΔΕΝΔΡΟΜΕΤΡ. ΙΙ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ
ΔΑΣ. ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΙΙΙ
ΔΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΣΤΟΙΧ. ΕΔΑΦΟΜΗΧ.
ΣΤΟΙΧ. ΚΥΡΟΔΕΜ.
ΥΛΟΧΡΗΣΤΙΚΗ

4ο Εξάμηνο

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΙΙ
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ι
ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΗ Ι
ΔΑΣ. ΟΔΟΠ. Ι
ΔΑΣ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΣ. ΤΕΧΝ. ΞΥΛ.
ΔΑΣ. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ

5ο Εξάμηνο

ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΙΙΙ
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΙ
ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΙ
ΔΑΣ. ΔΙΑΧΕΙΡ. Ι
ΔΑΣ. ΟΔΟΠ. ΙΙ
Δ.Ο.Υ. Ι
ΔΑΣ. ΕΚΤΙΜΗΤ.

6ο Εξάμηνο

ΔΑΣ. ΔΙΑΧΕΙΡ. ΙΙ
ΟΙΚ. ΠΡ. ΦΥΣ. ΠΕΡ.
ΔΑΣ. ΠΟΛ. - ΔΙΟΙΚ.
ΟΡ. ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ
Δ.Ο.Υ. ΙΙ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ IV
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ

ΔΑΣ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΑΕΡ/ΦΙΑ - ΦΩΤ/ΤΡΙΑ
ΔΑΣ. ΙΣΧ. ΕΙΔΩΝ
ΔΑΣ. ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
ΞΥΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
ΟΡΓ. ΕΚΤΡ. ΘΗΡΑΜ.
ΠΑΓΚ. ΔΑΣ. ΓΕΩΓΡΑΦ.
ΑΡΧΙΤΕΚΤ. ΤΟΠΙΟΥ
ΔΑΣ. ΕΡΓ. Δ. ΣΥΝΕΡΓ.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΑΣ. ΕΙΔ