716 Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας


Το σημερινό Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ιδρύθηκε το 1974 στα Κ.Α.Τ.Ε., με την ονομασία Α.Σ.ΤΕ.Τ. (Ανωτέρα Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων) και περιλάμβανε ένα Τμήμα, το Τμήμα Φυτικών Προϊόντων.

Το 1977 τα Κ.Α.Τ.Ε. μετονομάσθηκαν σε Κ.Α.Τ.Ε.Ε..

Το 1983 έχουμε την μετεξέλιξη των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σε Τ.Ε.Ι., η Σχολή από Α.Σ.ΤΕ.Τ. μετονομάσθηκε σε Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και που τώρα περιελάμβανε δύο Τμήματα, το Τμήμα Φυτικών και το Τμήμα Ζωικών Προϊόντων.

Το 1985 τα δύο Τμήματα μετεξελίχθηκαν σε ένα ενιαίο Τμήμα με την ονομασία, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, συγχρόνως ιδρύθηκε και το Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών ενώ η Σχολή μετονομάσθηκε σε Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (Σ.ΤΕ.ΤΡΟ.Δ.).

Οι σπουδές στο Τμήμα διαρκούν τέσσερα χρόνια, επτά διδακτικά εξάμηνα που συνοδεύονται, υποχρεωτικά, από ένα εξάμηνο Πρακτική άσκηση.

Κατά την διάρκεια των σπουδών και μάλιστα στο 7ο εξάμηνο, οι σπουδαστές εκπονούν πτυχιακή εργασία, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού προσωπικού, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής αλλά και των υπηρεσιών στον τομέα των Τροφίμων και Ποτών.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πειραματικό εργοστάσιο (pilot plant) που ο εξοπλισμός του ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις και οι σπουδαστές εξασκούνται σε συνθήκες όμοιες με αυτές των βιομηχανιών.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Επιστήμης Τροφίμων και τη διαδικασία της συντήρησης επεξεργασίας και ποιοτικού Ελέγχου των Τροφίμων, της αξιοποίησης των υποπροϊόντων και συμμετέχουν στο βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των βιομηχανικών Τροφίμων.

2. Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, ή ως αυτοαπασχολούμενοι ως εξής:
α) Στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και στις Υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των Τροφίμων.
β) Εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών.
γ) Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρμόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
δ) Εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
ε) Συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
στ) ’σκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
ζ) ’σκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.

3. Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων.

4. Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις επιχειρήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

5. Οι πτυχιούχοι του τμήματος απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.

6. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο Εξάμηνο

Μαθηματικά
Φυσική
Γενική Χημεία
Βιολογία
’ νθρωπος και Τρόφιμα
Ξένη Γλώσσα
Προγραμματισμός Η/Υ
Σχέδιο

2ο Εξάμηνο

Μαθηματικά II
Πρoγραμματισμός Η/Υ II
Ξέvη Γλώσσα II
Οργαvική Χημεία
Πoσoτική Αvαλυτική Χημεία
Γεvική Μικρoβιoλoγία
Μηχαvική Τρoφίμωv I

3ο Εξάμηνο

Χημεία Τροφίμων 
Μικροβιολογία Τροφίμων 
Μηχανική Τροφίμων ΙΙ 
Επεξεργασία Τροφίμων Ι 
Στατιστική για Τεχνολόγους Τροφίμων
Ξένη Γλώσσα ΙΙΙ 
Marketing Tροφίμων 

4ο Εξάμηνο

Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙ 
Ανάλυση Τροφίμων Ι 
Βιοχημεία 
Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων 
Ξένη Γλώσσα IV 
Διατροφή και Θρεπτική Αξία Τροφίμων 
Ποιοτικός Ελεγχος - Εξασφάλιση Ποιότητας 

5ο Εξάμηνο

Ανάλυση Τροφίμων ΙΙ
Τεχνολογία Ζυμωμένων Τροφίμων
Μάθημα Επιλογής Τεχνολ. (ομάδα Α)*
Μάθημα Επιλογής Τεχνολ. (ομάδα Α)*
Μάθημα Επιλογής Τεχνολ. (ομάδα Α)*
Μάθημα Επιλογής Οικονομίας και Διοίκησης (ομάδα Γ)* 

6ο Εξάμηνο

Πρόσθετες και Αρτυματικές ύλες Τροφίμων 
Ασφάλεια Εργασίας 
Μάθημα Επιλογής Π.E. (ομάδα Β)* 
Μάθημα Επιλογής Π.E. (ομάδα Β)* 
Μάθημα Επιλογής Π.E. (ομάδα Β)* 
Μάθημα Επιλογής Π.E. (ομάδα Β)* 
Μάθημα Επιλογής Διοίκησης και Οικονομίας (ομάδα Γ)* 
Μάθημα Επιλογής Διοίκησης και Οικονομίας (ομάδα Γ)*

ΟΜΑΔΑ Α (Μαθήματα Τεχνολογίας)1. Τεχνολογία Φρούτων και Λαχανικών
2. Τεχνολογία Λιπών και Ελαίων
3. Τεχνολογία Σιτηρών
4. Τεχνολογία Αλιευμάτων
5. Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
6. Τεχνολογία Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων
7. Τεχνολογία και Ποιοτικός 'Ελεγχος Γλυκαντικών Υλών και Ζαχαρωδών προϊόντων

ΟΜΑΔΑ Β' (Μαθήματα Ποιοτικών Ελέγχων)

1. Ποιοτικός 'Ελεγχος Φρούτων και Λαχανικών
2. Ποιοτικός 'Ελεγχος Λιπών και Ελαίων
3. Ποιοτικός 'Ελεγχος Σιτηρών
4. Ποιοτικός 'Ελεγχος Αλιευμάτων
5. Ποιοτικός 'Ελεγχος Γάλακτος και Γαλακτομικών Προϊόντων
6. Ποιοτικός 'Ελεγχος Κρέατος και Κρεατοσκευσμάτων

ΟΜΑΔΑ Γ' (Μαθήματα Διοίκησης και Οικονομίας)

1. Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων
2. Σύνταξη Τεχνικών Εκθέσεων
3. Ανθρώπινες Σχέσεις στην Εργασία

7ο εξάμηνο

1. Συσκευασία Τρoφίμων
2 Σεμιvάριo Τελειoφoίτων
3 Αρχές Τεχνολογικής 'Ερευνας
4 Υγιειvή Εργοστασίων τροφίμων
5 Μελέτη και Σχεδιασμός Βιoμηχανιών Τροφίμων
6 Καθoρισμός Προδιαγραφών Νομoθεσίας Τροφίμων
7 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Τροφίμων
8 Πρoστασία Περιβάλλovτoς και Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων
9 Μάθημα Επιλογής Τεχνολογίας (Ομάδα Α)

ΟΜΑΔΑ Α (Μαθήματα Τεχνολογίας)

1. Τεχνολογία Φρούτων και Λαχανικών
2. Τεχνολογία Λιπών και Ελαίων
3. Τεχνολογία Σιτηρών
4. Τεχνολογία Αλιευμάτων
5. Τεχνολογία Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
6. Τεχνολογία Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων
7. Τεχνολογία και Ποιοτικός 'Ελεγχος Γλυκαντικών Υλών και Ζαχαρωδών προϊόντων

8ο εξάμηνο

Στο εξάμηνο αυτό εκπονείται πρακτική άσκηση στο επάγγελμα