811 Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Μάχιμοι

Ολόκληρη η προκήρυξη των θέσεων

Αν δεν έχεις τον Acrobat Reader κάνε click στο εικονίδιο και στο παράθυρο που θα ανοίξει διάλεξε "Ανοιγμα"

Επικοινωνία

Χατζηκυριάκειο 185 39 Πειραιάς
Τηλ. 210-4537959

Εισαγωγή Ελλήνων Πολιτών

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων παρέχει Ναυτική και Επιστημονική Εκπαίδευση σε Ελληνες και αλλοδαπούς σπουδαστές. Οι διαδικασίες εισαγωγής - κατάταξης για του Ελληνες υποψηφίους περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

α. Προκαταρτικές Εξετάσεις. Περιλαμβάνουν υγειονομική εξέταση, αθλητική και ψυχοτεχνική δοκιμασία. Γίνονται με μέριμνα της Σχολής και η επιτυχία σε κάθε μία από αυτές αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση γαι την επιλογή στη συνέχεια.
β. Επιλογή. Διαξάγεται μέσω του γενικού συστήματος εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ)

Ο αριθμός των κατατασσομένων κάθε χρόνο καθορίζεται στην προκήρυξη του Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ). Οι προκηρυχθείσες θέσεις καλύπτονται σύμφωνα με τα αποτέλεσματα του ΥΠΕΠΘ βάσει της δηλώσεως επιθυμίας του σπουδαστή και της βαθμολογίας στις Γενικές / Πανελλήνιες εξετάσεις, με την προϋπόθεση της επιτυχούς συμμετοχής στις Προκαταρτικές Εξετάσεις. Η κάλυψη κενών θέσεων που τυχόν δημιουργούνται μετά την αρχική επιλογή γίνεται ύστερα από πρόταση της Σχολής μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους και με βάση του επίσημους πίνακες του ΥΠΕΠΘ.

Προκήρυξη του Διαγωνισμού Επιλογής.
Η προκήρυξη του Διαγωνισμού Επιλογής δημοσιεύεται κάθε χρόνο (άνοιξη) και περιγράφει το αριθμό των Ναυτικών Δοκίμων που θα εισαχθούν στη Σχολή για το τρέχον έτος, τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά,την προθεσμία, τρόπο και τόπο υποβολής των δικαιολογητικών, το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προκαταρτικών εξετάσεων, καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι Ν. Δόκιμοι με την ένταξή τους στη Σχολή. Η Προκήρυξη κάθε έτους δημοσιεύεται και στις ιστοσελίδες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Βασικά απαιτούμενα προσόντα υποψηφίων.

Ολοι οι Ελληνες υπήκοοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα. Κατ΄εξαίρεση γίνονται δεκτοί στον διαγωνισμό και οι καταγόμενοι από την αλλοδαπή Ελληνες, μή έχοντες την ελληνική ιθαγένεια, η οποία αποκτάται αυτόματα με την Εισαγωγή τους στη Σχολή.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος τους την 31 Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο γίνεται η επιλογή και να μήν έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους την ίδια ημερομηνία.

Να μήν έχουν στερηθεί από καταδίκητα πολιτικά τους δικαιώματα και ναμήν έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, κλπ.

Να μήν εκκρεμεί εναντίον τους ποινική δίωξη για αδίκημα που επιφέρει ποινή φυλάκισης.

Να μήν έχουν καταδικαστεί ή διώκονται για ανυποταξία ή λιποταξία.

Να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις "περί κρίσεως της σωματικής ικανότητας των κατατασσομένων στο στράτευμα, κλπ".

Να είναι άγαμοι.

Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που να επιτρέπει την συμμετοχή τους στο σύστημα επιλογής για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά - τρόπος και χρόνος υποβολής.
(αναγράφονται αναλυτικά στην προκήρυξη του διαγωνισμού επιλογής κάθε έτους)

α. Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση από τον υποψήφιο ότι είναι ενήλικος ή δήλωση από το έχοντα την γονική μέριμνα ή εποπιτροπία αν ο υποψήφιος είναι ανήλικος.

β. 4 φωτογραφίες με οπισθογραμμένο το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου.

γ. Πιστοποιητικό γεννήσεως Δήμου ή Κοινότητας με τη φωτογραφία του υποψηφίου κυρωμένη από την αρχή έκδοσης.

δ. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου τύπου Α ή αρνητικό δελτίο από το Πρωτοδικείο του τόπου γέννησης.

ε. Πιστοποιητικό του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών από το οποίο να προκύπτει ότι δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη εις βάρος του.

στ. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

ζ. Απολυτήριο Λυκείου με διαγωγή τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

η. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος είναι άγαμος.

Τα δικαιολογητικά (α) και (β) υποβάλλονται στη Σχολή ως την ημερομηνία που ορίζεται στην προκήρυξη ενώ τα υπόλοιπα υποβάλλονται μόνο απο τους υποψηφίους που θα κριθούν εισακτέοι.

Η ζωή στη Σχολή

Η εκπαιδευτική ημέρα ξεκινά στις 6 πμ. Για 5 ημέρες την εβδομάδα (εκτός απροόπτου ... που μπορεί να στερήσει την πολυπόθητη "εξόδου" ... !) οι Δόκιμοι ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης (ακαδημαϊκό, αθλητικό, ναυτικό) που εμπλουτίζεται τόσο από τακτικές κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις όσο και από μοναδικές στιγμές όπως το ετήσιο εκπαιδευτικό ταξίδι αλλά και οι χοροεσπερίδες (αποκριάτικη και καλοκαιρινή).
Στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου το πρωινό αφιερώνεται στην ακαδημαϊκή και ναυτική εκπαίδευση στις αίθουσες διδασκαλία και τα εργαστήρια ενώ το απόγευμα διατίθεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Σχολής. Κατά την θερινή περίοδο η ζωή του Ν. Δοκίμου είναι συνδεδεμένη με την διαβίωση στο πλοίο και την εκτέλεση πρακτικών ναυτικών ασκήσεων και γυμνασίων.

Πρόγραμμα Σπουδών

Η εκπαίδευση των Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμων και Μηχανικών) διαρκεί 4 έτη. Η χειμερινή περίοδος εκπαιδεύσεως (Σεπτέμβριος - Ιούνιος) έχει ως αντικειμενικό σκοπό την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Ν. Δοκίμων. Καλύπτει συνολικά 34 εργάσιμες εκπαιδευτικές εβδομάδες. Η θερινή περίοδος (Ιούνιος - Αύγουστος) αφιερώνεται αποκλειστικά στον Εκπαιδευτικό Πλού, το ετήσιο ταξίδι της Σχολής και αποβλέπει στην πρακτική κατάρτιση και ουσιαστική επαφή των Δοκίμων με τα καθήκοντα που θα αναλάβουν στον Στόλο.
Κατά την χειμερινή περίοδο, η εκπαίδευση περιλαμβάνει:
Μαθήματα: 140 εργάσιμες ημέρες (x 6 διδακτικές περιόδους των 45 λεπτών κάθε μία)
Πέντε διήμερους εκπαιδευτικούς πλόες (Παρασκευή μεσημέρι ως Κυριακή μεσημέρι)
Δύο τριήμερους εκπαιδευτικούς πλόες (Σαββατοκύριακο σύν μία εργάσιμη)
Εξετάσεις Α΄και Β΄τετραμήνου: 30 εργάσιμες ημέρες

Μια φορά την εβδομάδα εκτελείται δίωρη εκπαίδευση στις Πεζικές Ασκήσεις. Κατά τους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο εκτελούνται δύο (2) ή περισσότερες φορές την εβδομάδα πεζικές ασκήσεις για την αρτιότερη προετοιμασία του αγήματος των Ν. Δοκίμων που θα συμμετάσχει στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου αντίστοιχα.

Ναυτική Εκπαίδευση

Η ναυτική εκπαίδευση που παρέχεται στους Ν. Δοκίμους, παράλληλα με το θεωρητικό μέρος που περιγράφεται αναλυτικά στο Ακαδημαϊκό πρόγραμμα, χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από τους χειμερινούς Εκπαιδευτικούς Πλόες και το μεγάλο θερινό Εκπαιδευτικό Ταξίδι. Κατά την διάρκεια των χειμερινών πλόων εκτελούνται πυρά εφόσον είναι δυνατόν από τους Ν. Δόκιμους. Οι διήμεροι εκπαιδευτικοί πλόες (5) εκτελούνται Σαββατοκύριακα. Οι τριήμεροι εκπαιδευτικοί πλόες (3) Δεκεμβρίου και Απριλίου εκτελούνται πρίν από την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα αντίστοιχα. Ο εκπαιδευτικός πλούς του Οκτωβρίου εκτελείται για την συμμετοχή αγήματος 28ης Οκτωβρίου (Β', Γ', Δ' τάξη) στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με άσκηση ΑΣ. Μια φορά ή δύο φορές το μήνα προγραμματίζονται 8ωροι εκπαιδευτικοί πλόες με τα σκοπούντα Ν/Α, Ν/Θ, ΤΠΚ και Ν/Α ΑΙΓΛΗ / ΔΝΕ για τους Ν. Δόκιμους Γ, Δ τάξεως. Κατά τα Σαββατοκύριακα εκτελούνται και εκπαιδευτικοί πλόες με τα ιστιοφόρα ανοικτής θαλάσσης της ΣΝΔ. Ειδικά για τη Δ' τάξη των Ν. Δοκίμων προγραμματίζονται τα εξής πέραν των παραπάνω:
- Τουλάχιστον ένας ολιγόωρος εκπαιδευτικός πλούς υποβρύχια.
- Ενας ολιγόωρος εκπαιδευτικός πλούς με ταχέα σκάφη.
- Μία πτήση με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ή ΑΦΝΣ.
- Δύο 24ωροι εκπαιδευτικοί πλόες με Ν/Α ή άλλα μικρά πλοία για εκτέλεση χειρισμών

Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση

Α Μαχίμων

ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΓΛΩΣΣΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
ΠΑΡ.-ΠΡΟΒ.- ΑΝΑΛΥΤ. ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ
ΧΗΜΕΙΑ

Β Μαχίμων

ΑΝΩΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΓΛΩΣΣΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ
ΦΥΣΙΚΗ - ΑΤΟΜΙΚΗ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ

Γ Μαχίμων

Α/Υ ΟΠΛΑ
ΒΛΗΤΙΚΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΗ - ΠΥΡΟΒΟΛΑ
ΓΛΩΣΣΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

Δ Μαχίμων

ΓΛΩΣΣΕΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Η/Ν ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΙΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΣΤ. ΜΗΧ. ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΤ. ΤΕΧΝ. ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

Αθλητική Εκπαίδευση

Παράλληλα με την πνευματική καλλιέργεια και τις επιστημονικές γνώσεις που αποκτά ο Ν. Δόκιμος στην διάρκεια της 4ετούς φοιτήσεως του στη ΣΝΔ, η Αθλητική Εκπαίδευση αποσκοπεί στην βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, και στην ανάπτυξη προσόντων απαραίτητων στον μέλλοντα Αξιωματικό όπως π.χ. αγωνιστικότητα, την μαχητικότητα, την εμμονή για την, την ευγενή άμιλλα, την θέληση, ενεργητικότητα, ενθουσιασμό, φυσική και ψυχική αντοχή. Μεταξύ άλλων, οι επιμέρους επιδιώξεις της ΣΝΔ από την αθλητική δραστηριότητα των Ν. Δοκίμων είναι:

- η βελτίωση της φυσικής κατάστασης
- η καλλιέργεια πνεύματος ευγενούς άμιλλας αλλά και ομαδικότητας.
- η απόκτηση φυσικής και ψυχικής αντοχής για την αντιμετώπιση αντίξοων συνθηκών
- ο εθισμός με την θάλασσα και η καλή γνώση της Κολυμβήσεως
- η διέξοδος από την καθημερινή ένταση και η ανάπτυξη της αγάπης για τη σωματική άσκηση.
Στα καλλιεργούμενα αθλήματα περιλαμβάνονται: Ελεύθερη και ενόργανη γυμναστική, Στίβος, Ναυτικά Εμπόδια, Κολύμβηση, Ιστιοπλοϊα τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης, Κωπηλασία, Σκοποβολή, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Αντισφαίριση, Ποδόσφαιρο, Αυτοάμυνα, Σκάκι, Παραδοσιακός Χορός

Αποφοίτηση - Ορκωμοσία

Ανάλογα με τον βαθμό αποφοίτησης εγγράφονται στην επετηρίδα του κλάδου τους και τοποθετούται σε ένα από τα πλοία του Στόλου ξεκινώντας τη σταδιοδρομία τους ως Αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στο βαθμό του Σημαιοφόρου διέρχονται σχολείο 4 - 6 μηνών, κατά το οποίο εκπαιδεύονται θεωρητικά και πρακτικά, στο υλικό των πλοίων, που πρόκειται να χειριστούν και στα καθήκοντα που θα αναλάβουν ως νέοι αξιωματικοί.

Οι αξιωματικοί από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους ως Σημαιοφόροι και στη συνέχεια ως Ανθυποπλοίαρχοι δύνανται να επιλέξουν και να υπηρετήσουν σε Υποβρύχια - Ελικόπτερα - Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ή Υποβρύχιες Καταστροφές, φοιτούντες στα αντίστοιχα σχολεία εξειδικεύσεως.

Στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου διέρχονται ένα δεύτερο στάδιο εκπαιδεύσεως διάρκειας 9 - 11 μηνών φοιτώντας σε σχολές εξιδικεύσεως Πυροβολικού - Ναυτιλίας - Συνεννοήσεως - Ηλεκτρονικών κλπ και εκπαιδευόμενοι σε θέματα επιστασιών πλοίων.